14. 5. 2016

5+1 na téma Animované

Vítáme vás u pokračování naší rubriky, která se zaměřuje na opomíjené seriály. Pět redaktorů a autor článku vybrali šestici seriálů, které unikají pozornosti davů, ale přesto stojí za zhlédnutí.

5+1 na téma Animované

Každý z redaktorů si zvolil jeden seriál a připravil pro vás doporučení, proč zrovna tenhle seriál stojí za sledování. Nejprve jsme představili část, která se zaměřovala na aktuálně vysílané seriály a nyní už pravidelně připravuje článek k seriálům, co mají odvysílané finále a jsou ukončené. Dnes je na řadě výběr seriálů, které jsou animované. Podle našich redaktorů právě tato šestice stojí za doporučení. Tentokrát vám nenaservírujeme pouze jeden žánr, i když hlavní roli budou hrát komedie a sitcomy. Důležitým faktorem pro výběr byl počet hodnocení v naší databázi, hranice pro opomíjený seriál byla stanovena na 400 hodnocení.

24ron24

Alchýmia je vedou o porozumení, rozklade a spätnom zložení látok. Ani tak ale nie je všemocná. Nemôže urobiť niečo z ničoho. Ak chce niekto získať nejakú vec, musí obetovať vec s rovnakou hodnotou. To je podstata alchýmie, tzv. rovnocenná výmena. V alchýmii platí zákaz ľudskej transmutácie, ktorý nemôže byť za žiadnu cenu porušený. Hlavnými postavami anime sú bratia Elricoví, otec od nich odišiel, keď boli ešte malí, a o pár rokov im zomrela matka. Rozhodnú sa oživiť matku pomocou zakázanej ľudskej transmutácie. Neúspešne! Zaplatia za to vysokú daň. Starší Ed prichádza o nohu a mladší Al dokonca o celé telo. Rozhoduje sa obetovať svoju ruku, aby mohol zafixovať dušu svojho mladšieho brata do starého brnenia. Edova dobrá kamarátka z detstva, Winry, mu následne vyrobí tzv. automail, čo sú kovové implantáty, ktoré mu nahrádzajú končatiny. Navštívi ich štátny alchymista, ktorý ich presvedčí, aby vstúpili do radov štátnych alchymistov. Dozvedajú sa tu o existencii kameňa mudrcov, posilňovača alchýmie, ktorý by im mohol vrátiť ich telá. Lenže to nebude také ľahké, nie sú totiž jediní, kto má záujem o kameň mudrcov…

Toto anime som sa rozhodol vybrať preto, lebo mu skrátka nič nechýba. Každý si tu niečo nájde. Dej je na najvyššej úrovni, osobne som nevidel anime s lepším dejom. Má aj neskutočne prepracované postavy, ktorých je na anime neobvykle veľa. Každá postava má svoj silný, ale zároveň aj svojský, zábavný charakter. Musím vyzdvihnúť aj záporákov, určite ste videli seriály, kde ste mali plné zuby záporákov, ktorí nie a nie zomrieť! :D Tak tu sa ich nabažíte do sýtosti, sú to tzv. homunkulovia. Majú v sebe kameň mudrcov, vďaka ktorému sú takmer neporaziteľní. Je ich celkovo 7, ako smrteľných hriechov. Píšem to preto, lebo budú mať také povahy, jeden bude pyšný, druhý lakomý… V anime je až priveľa zvratov. Ale hlavne akcia, je tu veľa akcie, mágie, bojov, ktoré si budete vychutnávať. Aby som ešte nezabudol, je tu úžasný humor, pri ktorom sa pobavíte. Tak na záver by som už len dodal, že toto anime patrí k absolútne najkvalitnejším, aké sú momentálne k videniu. A ešte upozornenie, sú dve verzie tohto anime, pôvodné z roku 2003, ktoré sa odchýlilo od predlohy, a potom reštart z roku 2009, ktorý šiel až do konca podľa predlohy a ja odporúčam práve tento z roku 2009.

Podobné seriály: Akame ga Kill!, Black Bullet

ainny

Beck (Beck: Mongolian Chop Squad)
stanice
TV Tokyo
hodnoceno
ainny

Ryusuke se po letech strávených ve Státech vrací do Japonska a jeho snem je založit rockovou kapelu podobnou té, v které během svého pobytu v zahraničí působil. S sebou přiveze prostřílenou kytaru a psa jménem Beck. A právě Beck stojí za jeho seznámením se čtrnáctiletým Tanakou Yukioem, přezdívaným Koyuki. Do chvíle, než zachránil Becka, byl Koyuki znuděný čtrnáctiletý kluk, který vůbec netušil, co od života chtít. Seznámení Ryusukem a rockem dá jeho životu jasný směr a možná i první lásku.

Tady ani není potřeba si klást otázku, proč si to pustit. Odpověď je vcelku jasná. Protože rock! Sen o kapele má spousta kluků a holek, ale málokomu se vyplní. A tohle anime může ten sen svým způsobem realizovat. Divák je od začátku vtažen do příběhu. Sleduje první pokusy Koyukia při hraní na kytaru, poznávání nových přátel, první vystoupení, až po festival v amfiteátru, který celý příběh zakončí. Není to ale jenom příběh o plnění snu. Nepostrádá ani napětí a tajemství, díky kterému Ryusuke vlastní prostřílenou kytaru a Becka. Jeho prozrazení ho může stát nejenom rozpad kapely, ale i život. No a v neposlední řadě je nadupaný parádní muzikou, která se prostě nedá přeslechnout. Já osobně nepatřím mezi milovníky anime, ale při sledování Becka jsem prostě zapomněla, že koukám na nakreslený příběh a stala se skalní fanynkou Becku.

Podobné seriály: Akihabaradeep, Kurokos Basketball

Honzajs000

Taz-Mania (Taz-mánie)
stanice
FOX
hodnoceno
233×
Honzajs000

Taz-mánie je animovaný příběh o hladovém, bláznivém a ztřeštěném, neustále tančícím tasmánském čertíkovi. Ten stejně jako třeba v případě Kačeřích příběhů zažívá nejrůznější dobrodružství se svými příteli, protivníky i rodinou.

Já tady půjdu nejspíš trochu proti proudu a opět se vrátím do dětství a zavzpomínám na jeden dětský animák. Taz-mánie je jeden z dalších seriálů, na kterých jsme jako děti vyrůstali a které máme navždy v srdcích. Ovšem ani dnes není od věci se na pár dílů podívat a připomenout si to. Krom skvělé animace a skvělých nápadů scenáristů jsou to hlavně roztomilé ztřeštěné kreace a žvatlání čerta, na které nedám dopustit. Devadesátkový seriál s dvacetiminutovou stopáží se sice dnešním generacím může stát zastaralý, ale stejně jako již jednou zmiňované Kačeří příběhy to prostě je seriálový klenot, ze kterého by alespoň jeden díl měl vidět každý.

Podobné seriály: Kačeří příběhy, Chip a Dale

inekafe

The Cleveland Show
stanice
FOX
hodnoceno
375×
inekafe

Myslím si, že Clevelanda a jeho rodinku predstavovať naozaj netreba. Pre fanúšikov Family Guy je to notoricky známa postava. Raz sa ale rozhodol odísť z Quahogu a vytvoril si vlastný sitkom, v ktorom stvárnil hlavnú úlohu. Až dokým mu ho nezrušili a nevrátil sa späť k Peterovi Griffinovi. :D

Prečo sa seriál oplatí sledovať? Humor, aktuálne dianie, narážky, robenie si prče takmer z čohokoľvek. Povedal by som, že to je niekde medzi Family Guy a American Dad. Z oboch si berie to lepšie. Na Dad to nemá, ale zase až také hrozné ako Family Guy to ani zďaleka nie je. Hlavne pobavia časté narážky na rôzne seriály, z ktorých si tvorcovia robia neustále srandu. Napríklad na paródiu na Lost dodnes nezabudnem. Taktiež ďalšie popkultúrne narážky a samozrejme dvojzmysly, ktoré sú pre tieto seriály typické. Malý Rallo chŕli hlášky ostošesť, Cleveland sa dostáva do jednej podivnej situácie za druhou, no a samozrejme nesmie chýbať medveď Tim. Asi taká klasika, ktorú môžete od animáku očakávať. :) Seriál si nezabúda robiť srandu sám zo seba, nechýba LIVE epizóda, ktorej sa samozrejme zúčastnil aj Peter Griffin, a taktiež nejaké to umelecké prevedenie slávnej piesne v podaní Clevelanda. Inak je to taký typický animák o rodinke, ktorý vyčnieva celkom originálnym scenárom a zaujímavými zápletkami. Určite stojí za skúšku aj v tom prípade, že ste Family Guy nevideli, pretože seriál stojí na vlastných nohách.

Podobné seriály: Family Guy, American Dad

La.Volpe

Život s Louiem (Life with Louie)
stanice
FOX Kids
hodnoceno
125×
La.Volpe

Seriál Život s Louiem vypráví autobiografické příběhy z dětství známého amerického komika Louieho Andersona v animované podobě. Louie je jako malý chlapec obtloustlý outsider, který má nadevše rád klid a pohodu. Ale užívat si tento stereotyp života mu nedovolí jeho vlastní rodina. Především jeho otec Andy, který jako hrdý válečný veterán vyžaduje od Louieho maximální disciplínu a vždy se dokáže rozčílit kvůli každé prkotině. Misky vah vyvažuje jeho matka Ora, která svou laskavostí vnáší do Louieho života aspoň trochu klidu. Louie má také pět bratrů, ale pravidelně se na obrazovkách objevuje jen ten nejmladší, Tommy. Aby si Louie odpočinul od každodenních povinností, které mu ukládá jeho otec Andy, snaží se trávit svůj volný čas s přáteli, kterých má překvapivě více než dost.

Předem přiznávám, že animované filmy a seriály je něco, čemu se vyhýbám zuby nehty. Opravdu je nemám rád a mnozí z vás byste mě určitě označili za hatera animovaného průmyslu. Takže být vámi bych věnoval maximální pozornost, když už nějaký animovaný seriál doporučuju. Život s Louiem je v mém osobním žebříčku jasně na prvním místě, pak dlouho nic, a pak Futurama. Seriál jsem sledoval ještě v televizi na starém dobrém programu Jetix a každou epizodu jsem se bavil královsky. Pokud seriálu dáte šanci, zaručeně nebudete litovat.

Podobné seriály: Arnoldovy patálie (Hey Arnold!), Co je Andy? (What's with An­dy?)

Pajky

Ugly Americans
stanice
Comedy Central
hodnoceno
76×
Pajky

Tenhle seriál je něco úplně jiného a rozhodně ne něco, co by se dalo označit nálepkou normální. Děj je zasazen do alternativního New Yorku a jediný, kdo je „normální“, je hlavní hrdina Mark Lilly. Dokonce má i obyčejnou nudnou práci sociálního pracovníka. Tím však normálnost končí. Jeho holka je démonka, spolubydlící zombík, nejbližší spolupracovník čaroděj a nadřízený démon. Ani ti, se kterými pracuje, nálepku normální nedostanou. Vždyť mezi ně patří mozek, koala, siamská dvojice a spousta dalších příšer a tvorů tak různorodých, jak si jen dovedete představit.

První série má jen 14 epizod, během kterých vás naprosto okouzlí směsice černého humoru, nechutností a popkulturních odkazů. Druhá série pak čítá 17 epizod a chybu to má vlastně jedinou, že není víc dílů. Já se určitě k Ugly Americans ještě někdy vrátím a zopakuju si ty jejich šílené příběhy. Postavy jako kapitán Grimes nebo koala Doug určitě dlouho nezapomenu a Callie (démonka) rozhodně má můj hlas v kategorii nejvíc sexy animované postavy…

S klidným svědomím ho nelze doporučit nikomu, kdo hledá něco normálního, na druhou stranu pokud hledáte něco „jiného“, tak Ugly Americans je animák právě pro vás.

Podobné seriály: South Park, Family Guy


Které z vybraných seriálů sledujete (sledovali) a které vás zaujaly a zařadíte je do svého watchlistu?

Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře14zobraz všech 14 příspěvků
404UserNotFound

404UserNotFound

ja by som ešte pridala Death Note
před 7 roky
minion93

minion93

Louiii :D
před 7 roky
Destinytte

Destinytte

Ugly Americans miluju. Škoda, že nebylo více dílů. Z ostatních mám v plánu vidět Fullmetal Alchemist...
před 7 roky
Další články k tématu