17. 4. 2015

5+1 na téma Sci-fi a mysteriózní

Vítáme vás u pokračování naší rubriky, která se zaměřuje na opomíjené seriály. Pět redaktorů a autor článku vybrali šestici seriálů, které unikají pozornosti davů, ale přesto stojí za zhlédnutí.

5+1 na téma Sci-fi a mysteriózní

Každý z redaktorů si zvolil jeden seriál a připravil pro vás doporučení, proč zrovna tenhle seriál stojí za sledování. V našem třetím článku jsme se zaměřili na seriály, které obsahují sci-fi, fantasy či mysteriózní prvky. Připravte se tedy na výběr ze seriálů, kde nebudou chybět čarodějnice, upíři či cestování časem. Vybrané seriály se aktuálně (sezóna 2014/15) vysílají na některé z amerických stanic. Důležitým faktorem pro výběr byl počet hodnocení v naší databázi a hranice pro opomíjený seriál byla stanovena na 400 hodnocení.

allyska

Batesův Motel (Bates Motel)
stanice
A&E
hodnoceno
400×
allyska

Bates Motel je především o velmi blízkém vztahu matky a syna, Normy a Normana. Norma se po smrti svého manžela rozhodne začít znovu na jiném místě. Dá jim to několik pokusů o nový začátek, než skončí v malém městečku White Pines. Norma si totiž usmyslela, že tam bude vést hotel, i když s tím nemá žádné zkušenosti. Norman tak opět navštěvuje novou školu, kde se setkává s Bradley, která ho ihned okouzlí. Skamarádí se s Emmou, která trpí cystickou fibrózou plic a bez transplantace se nedožije více než dalších 10 let. Norma postupně zjišťuje, že městečko nebude onou vytouženou oázou klidu. Obyvatelé si totiž jistě nevydělávají na živobytí běžnými způsoby. Navíc ji začne obtěžovat bývalý majitel motelu Keith Summer a to je teprve počátek jejích problémů.

Co musím u seriálu opravdu vyzdvihnout, jsou herecké výkony. Každý perlí a není postavy, u které bych si její hraní neužívala. Nejlepší je pro mě Freddie Highmore v roli Normana Batese, pamatuju si ho totiž jako malého Karlíka z továrny na čokoládu. Teď ho sleduju, jak se z něho postupně stává vyšinutý vrah. Norman je v jednu chvíli milý kluk a najednou má chladný výraz, ze kterého mě vždycky zamrazí. Baví mě též sledovat scény mezi mamánkem Normanem a jeho bratrem Dylanem. Ten poukazuje na jejich nezdravý vztah a též znepokuje Normu tím, že nevěří, že smrt jejího manžela byla nehoda. Musím říct, že seriál mi tím napětím a zvraty připomíná Dextera, kdy sledujeme zrod velmi zvráceného člověka.

Podobné seriály: Dexter, Hannibal

Furiant

Od soumraku do úsvitu (From Dusk Till Dawn)
stanice
El Rey
hodnoceno
194×
Furiant

Tentokrát jsem oproti kriminálkám měl o něco větší problém vybrat ten správný seriál. Nakonec jsem zvolil seriál From Dusk Till Dawn. Že je vám ten název povědomý? No ještě aby ne! Tato loňská novinka je totiž založena na stejnojmenné filmové sérii Roberta Rodrigueze a Quentina Tarantina z roku 1996. Seth a Richie Geckovi jsou nebezpeční bratři, kteří při bankovní loupeži zabijí ochranku a unesou zaměstnankyni banky. Jak míří k hranicím s Mexikem, je jim na stopě spolu se svým parťákem a mentorem, šerifem Earlem McGrawem, texaský ranger Freddie Gonzalez. Pak tu máme pastora Jacoba Fullera, který se po tragické smrti své ženy rozhodne vzít své dvě děti, Kate a Scotta, na výlet. Jejich život však nabere nečekaný směr, když zkříží bratrům Geckovým cestu. A nesmím zapomenout na drogového bosse Carlose, který Sethovi a Richiemu slíbí pomoc – pokud tedy dorazí do jeho striptýzového klubu Titty Twister kousek za hranicemi Mexika. Málokdo však ví, že po soumraku se osazenstvo klubu změní v krvelačné upíry…

Teď si určitě říkáte, že jsem popsal zápletku filmu. A také že ano. První série totiž prakticky kopíruje první film, jen je všechno více roztáhnuté. Jasně, jsou tam nějaké změny, ale například ta krátká scéna v obchodě na začátku filmu je v seriálu natáhnuta na celou epizodu. Proč tedy na seriál koukat? Tak předně kvůli tomu, že upíři tu nejsou žádní zamilovaní slaďoušci, ale opravdu krvežíznivé bestie. Mně osobně hodně zaujala i samotná mytologie a původ upírů. Dále třeba kvůli modernějšímu zpracování, tedy lepším trikům a lepší grafice. Za zmínku stojí i znatelný režisérský styl Roberta Rodrigueze. Pokud navíc fandíte spíše záporným postavám, tak určitě také nebudete zklamáni. Jo, a pánové, už jsem mluvil o krásné a několik staletí staré upírce Santánico Pandemonium? :-)

Podobné seriály: The Strain, Živí mrtví (The Walking Dead)

Inekafe

Salem
stanice
WGN America
hodnoceno
329×
Inekafe

V dnešnom článku mi padlo očko na seriál Salem. Ako názov napovedá, bude sa jednať o seriál, kt. sa zaoberá čarodejníckymi procesmi a čarodejníkmi v preslávenom mestečku Salem. Na začiatku samotného seriálu spoznávame dvoch mladých zaľúbencov, Mary a Johna, kt. však rozdelí vojna. Mary ostáva v Saleme sama a zisťuje, že čaká Johnove dieťa. Ak nechce mať puritánmi vypálené na čelo začiatočné písmeno slova „smilníčka“(v an­gličtine „fornicator“) na znak hanby, musí sa dieťaťa čím skôr potajomky zbaviť. Rozhodne sa tak dieťa odovzdať do rúk Diabla a zasvätí mu svoj život. Po vojne sa John vracia do Salemu a zisťuje, že Mary je teraz vydatá za najbohatšieho a najvplyvnejšieho muža Salemu, Georga Sibleyho. Okrem toho sú proti obvineným ľuďom vedené čarodejnícke procesy na čele s miestnym reverendom Cottonom Matherom. A práve tu začína celá seriálová jazda Salemu.

Najviac ma na Saleme okrem témy a samotného spracovania zaujalo obsadenie. Tešil som sa na Janet Montgomery z Human Target, Setha Gabela z Fringe a Xandera Berkeleya z 24. Už len táto trojica mi zaručovala minimálne kvalitne zahraný seriál, ak by to náhodou aj padalo na scenári. Bol som veľmi zvedavý na Shanea Westa, stálicu z Nikity, kt. mi náramne pripomína môjho obľúbenca Timothyho Olyphanta z Justified, až by som tvrdil, že sú bratia. :D Jednej z hlavných úloh, Johna Aldena, sa zhostil výborne. No a osobne ma najviac potešila, aj keď sa jednalo iba o vedľajšiu úlohu, prítomnosť Stephena Langa od 7. epizódy. Zahral si reverenda Increasa Mathera, slávneho a nekompromisného lovca čarodejníc, otca Cottona. Druhá polovica série bola práve vďaka nemu ešte viac akčnejšia, keďže je opakom svojho syna, kt. je viac umiernený pri procesoch. Increase odhalil čarodejníka ešte na lodi pri svojej ceste do Salemu a čarodejníčku hneď po príchode. V prvej sérii bol jednoznačne najlepšou postavou. Čo takto záverom napísať? Ak vás lákajú čarodejnice, ale že riadne čarodejnice, nie nejaké pseudo-sračkoidné čarodejnice, určite seriál skúste. Navyše má všetko, čo by ste od dobrého seriálu očakávali – domy; kamene; slepého muža, kt. aj tak vidí; žaby… :) A to nehovorím o skvelej úvodnej znelke, kt. Tyler Bates a Marilyn Manson upravili do takej podoby, aby perfektne vystihovala atmosféru seriálu. Je to temné, je to drsné, je to nechutné, je to zvrátené, je to sexi, je to Salem.

Podobné seriály: Penny Dreadful, American Horror Story: Coven

lukascoolarik

Pozůstalí (The Leftovers)
stanice
HBO
hodnoceno
295×
lukascoolarik

The Leftovers by se nedali nazvat jako čirá science fiction, ale samotná myšlenka, na které je seriál postaven, už ano. Představte si, že po celém světě zničehonic zmizí miliony lidí. 2 % světové populace se vypaří jako pára nad hrncem a nikdo, ani ti nejpřednější vědci, nemají nejmenší ponětí, proč k tomu došlo a proč zmizeli právě ti, kteří zmizeli. Ne, žádný napínavý thriller o honbě za odpověďmi. Toto mysteriózní drama založené na knize Toma Perrotty se spíše než na zabývání se tou prvotní otázkou zaměřuje na samotné lidi, kteří byli touto událostí ovlivněni.

Nacházíme se ve fiktivním městě Mapleton, kde žije policejní náčelník Kevin Garvey. Jeho rodina sice nebyla zasažena tímto „zmizením“, ale v určitém smyslu ano. Jeho žena Laurie se přidala ke kultu, jehož členy poznáte podle bílého oděvu, cigarety v ruce či ústech a zneklidňujícího mlčení. Říkají si Provinilý zbytek. Tento kult ale není středobodem celého seriálu. Samotný Kevin se musí potýkat se zžírajícím vztekem a nepochopením odchodu jeho ženy, jeho dcera Jill začne divočit a nevlastní syn Tommy zmizel bůhvíkam. Tommy se vydal podobným směrem jako jeho matka, přidal se k muži jménem Wayne, který vystupuje jako takový Mesiáš. Garveyovi nejsou jedinými postavami, ve městě je ještě například reverend Matt Jamison, který se snaží bojovat s faktem, že lidé považují „zmizelé“ za hrdiny, kterými ale mnohdy nebyli, což se reverend právě snaží ukázat i ostatním. Megan Abbottová má těsně před svatbou, jenže celým jejím světem zatočí již zmíněný kult, do kterého má později v úmyslu vstoupit. Proč byste měli dát Pozůstalým šanci? Kvalitní herecké výkony, nenucený originální soundtrack, zajímavé postavy a jejich dějové linky, tradiční nádech typický pro seriály od HBO a v neposlední řadě netypický a originální nápad, na kterém jsou Leftovers vystavění. Za sebe mohu jedině doporučit, určitě nebudete litovat.

Podobné seriály: Ztraceni (Lost), 4400

Thadreth

Černé zrcadlo (Black Mirror)
stanice
Channel 4
hodnoceno
189×
Thadreth

Černé zrcadlo je britský televizní seriál z produkce stanice Channel 4, který se na obrazovkách poprvé objevil 4. prosince 2011. Zabývá se temnými a někdy až satirickými tématy, jež pokoušejí dnešní moderní společnost. Nejvíce je zde kladen důraz na nové pokroky v oblasti technologického vývoje, a jaký má na lidstvo vliv. Nabádá diváka, aby se zamyslel nad úvahou: kdyby technologie byla droga, a dokonce by se jako droga také chovala, jaké by tedy byly její přesné vedlejší účinky? Vždyť takové černé zrcadlo můžeme v dnešní době nalézt na každé zdi, pracovním stole či na dlaních lidí ať už v podobě lesklé obrazovky televize, počítače či samotného „chytrého“ telefonu. A právě do oblasti mezi potěšením a nepohodlností je děj Černého zrcadla zařazen.

Zatím vás to nijak nezaujalo? Tak to byste možná měli vědět, že k dnešnímu dni bylo odvysíláno jen šest hodinových epizod a jeden vánoční speciál (vysílaný v letošní sezóně na DirectTV a Channel 4), tudíž to máte během pár večerů nebo dokonce během pár hodin celé shlédnuto. (Třetí série, jež by měla obsahovat čtyři nové epizody, se teprve začne natáčet.) Už při sledování prvního dílu do vás seriál přímo zatne drápky a nepustí, dokud neshlédnete úplně všechno. Stále nic? Ani když vám řeknu, že se jedná o antologický seriál, tudíž každá epizoda vypráví zcela jiný příběh s jinými postavami a na jiném místě? Žádný herec se doposud neobjevil ve více jak jedné epizodě, takže když vám někdo svým vzhledem či chováním prostě nesedne, nevěstě hlavu, v seriálu se už dál neobjeví. A o jakých konkrétních tématech dané epizody vypráví? Tak například, jaké by to bylo, kdybychom mohli zaznamenávat to, co právě vidíme a ukládat si to jako soubor na počítači, k němuž se můžeme kdykoliv vrátit a znova si ho pustit. Nebo když vám umře někdo velmi blízký a vám se naskytne možnost ho oživit pomocí nového těla, které můžete v pohodě koupit přes internet. Či, do třetice všeho dobrého, co když se chcete nějaké osoby navždycky zbavit, aniž byste ji ale zabili? Stačí zmáčknout čudlík a daná osoba místo vás uvidí jen šedivý flek. Super, že? Tak honem si běžte seriál přidat do svého watchlistu nebo šedivý flek se stane z vás! :)

Podobné seriály: Krajní meze (The Outer Limits), Zóna soumraku (The Twilight Zone)

Pajky

12 Monkeys
stanice
Syfy
hodnoceno
188×
Pajky

Mou pozornost v tomto žánru si získal seriál 12 Monkeys, který vychází ze stejnojmenného filmu. Děj sleduje Jamese Colea, cestovatele časem z postapokalyptické budoucnosti, který se dostane do přítomnosti. Jeho cílem je zneškodnit smrtící vir, který v jeho časové rovině vyhubil drtivou většinu lidské rasy. Úkol to však rozhodně nebude jednoduchý, James byl poslán do roku 2013 a snaží se přesvědčit doktorku Cassandru Reilly, že hrozba viru je skutečná a že za tím stojí někdo jménem Leland Frost. Doktorka však nikoho takového nezná. O dva roky později se setkávají znovu, jenže ani teď doktorka neví o koho jde a není tak ani o krůček blíž vyřešení problému, který se teprve má stát. Navíc to začíná vypadat, že Leland Frost není ten, koho by měli doopravdy hledat a stále častěji se objevuje skupina s názvem Armáda 12 opic…

Pokud máte rádi cestování časem a snahu měnit minulost/budou­cnost, tak je tenhle seriál přesně pro vás. Já jsem slyšel na to, že se bude předělávat jeden z mých oblíbených filmů. I když uznávám, že jsem se zprvu bál toho, jak to dopadne. Ano, 12 Opic je skvělý film, a to nejen proto, že v něm září Bruce Willis a blázní Brad Pitt, je to hlavně proto, že přináší velmi zajímavý nápad. Nápad, který si zaslouží rozvinout. A to se seriálu daří. Díky času, který má seriál navíc, je zde možnost prozkoumat věci, na které se ve filmu čas nenašel. Vlastně nejlepší bude, když zkusíte zapomenout na fakt, že film existuje, a možná vás to bude bavit víc. Seriál si totiž již od začátku razí vlastní cestu a jen občas přihodí narážku na film (oblečení, jména) a je to tak rozhodně dobře, protože to funguje. Obsazeno je to příjemně, Cole je vcelku sympaťák a doktorka je kočka (jak jinak), ale baví i vyšinutá holka z blázince, Jennifer. Příběh je zajímavý a jsem rád, že se nezaměřil pouze na „nápravu situace“, ale že se věnoval i přítomnosti (nebo budoucnosti?). Závěr finále rozkopne dveře dokořán a i když jsem původně o obnovení pro další sérii pochyboval, tak už nyní vím, že si ji nenechám utéct. Podle mě seriál rozhodně stojí za podívání a teď záleží, co na to řeknete vy.

Podobné seriály: Continuum, Terminátor: Příběh Sáry Connorové (Terminator: The Sarah Connor Chronicles)


Které z vybraných seriálů sledujete a které vás zaujaly a zařadíte je do svého watchlistu?

Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře41zobraz všech 41 příspěvků
Pajky

Pajky

O tom se hádat nebudu :) Mě osobně Helix šíleně zklamal. Čekal jsem něco ve stylu Věci, ale nedočkal...
před 9 roky
ESESEL

ESESEL

Tak to taky doufám, že minimálně dvě z těch tří budou lepší. Já věřím Killjoys i Dark Matter,...
před 9 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

No tak asi tenhle žánr znám lépe, než jsem myslela. No, jak se to vezme. Podařilo se vám všem trefit do...
před 8 roky
Další články k tématu