15. 3. 2021

Seriálem kolem světa: 7 zastávek v Belgii

Seriálem kolem světa: 7 zastávek v Belgii

Vítáme vás u naší nové rubriky, jejímž cílem je představit vám nejzajímavější seriály světa s výjimkou anglických a amerických, protože těch už znáte dost. Doufáme, že díky této rubrice si vyplníte prázdná místa na naší mapě. Každé vydání se zaměří na 7 vybraných seriálů z jedné země.

Třetí zastávkou naší cesty kolem světa je Belgie, která krásně navazuje na předchozí Francii. To je dáno i díky tomu, že místní seriály často vznikají v koprodukci s francouzskou stranou.

Pokud se podíváme na starší tvorbu z Belgie, kterou můžete znát z českých televizních obrazovek, tak na nás vypadnou hlavně animované pořady. První z nich je večerníček, který nám přinesl větu „Dobrou noc, strýčku Fido“, tedy Tip a Tap. Ten měl premiéru v roce 1971. O něco později se svého televizního zpracování dočkali také The Smurfs (Šmoulové) a během devadesátých let bylo vyprodukováno více než 250 epizod. Posledním členem této party jsou Les Aventures de Tintin (Tintinova dobrodružství), která vznikala na základě belgických komiksů v koprodukci s Francií a Kanadou.

Belgie sice patří mezi menší evropské země, ale produkuje dostatek zajímavých seriálů, obzvláště pokud patříte mezi fanoušky kriminálního žánru, kterému se v Belgii opravdu daří. Nyní už ale přejděme k sedmi belgickým seriálům, které podle nás stojí za bližší prozkoumání.

La treve (The Break)

Vysíláno 2016-????
Žánr Krimi / Drama
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 7,6 (5 439 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Policejní detektiv Yoann Peeters se přestěhuje po osobní i pracovní tragédii z Bruselu se svou dcerou Camille do rodného města Heiderfeld. Nedlouho poté je u řeky Semois nalezeno tělo devatenáctiletého fotbalového hráče Drisse Assaniho. Detektiv pozvolna rozplétá pavučinu lidských lží, osudových náhod i svých démonů, kdy ho každé odhalení pomalu posouvá vpřed. A jak to tak bývá, u jedné vraždy nezůstane.

Co si o seriálu myslíme?

Nuda k uzoufání, přesně to je tento seriál. Mám pocit, že i kdyby se zázrakem v průběhu kvalita zlepšila, stejně mám negativní postoj už jen tak nějak ze setrvačnosti. To se ale nestalo. Jsou tu nudné postavy s nezajímavými představiteli, které ani nemají dost prostoru na vlastní příběh. Tvůrci to trošku přepískli a překombinovali, takže je tu moře odboček, některé (většina) nejsou ani dořešeny, některé v průběhu ani moc nedávají smysl. Navíc nikdo neměl ani dost odvahy dodat příběhu říz a učinit rozhodnutí, že hlavní hrdina prostě nebude klaďas, který je jen chudáček.

50 %
Mé hodnocení
Jesmot

La Treve predstavuje celkom zaujímavú kriminálku s komornou, hutnou atmosférou. Je dôkazom, že kriminálky nemusia byť plné akcie, naháňania vrahov/zločincov, plné krvi. Ale ide aj o postupné budovanie atmosféry, zvyšovanie napätia a tlaku na postavy. Vrahom môže byť naozaj ktokoľvek a náš hrdina postupne rozplieta pavučinu lží. Zároveň sa mu prípad dostáva čoraz viacej pod kožu a on si nemôže byť istý, komu veriť a čo je pravda.

80 %
Mé hodnocení
Kahlan

Zone Blanche (Black spot)

Vysíláno 2017-????
Žánr Drama / Krimi / Mysteriózní
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 7,5 (7 835 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Villefranche je malé městečko, které se nachází uprostřed lesa, čímž je zcela odříznuté od okolního světa. Tamní obyvatelé musí čelit nejen drsným klimatickým podmínkám a divoké přírodě, ale i nebezpečnému sériovému vrahovi, jenž ve městě řádí. Místní šerifka Laurene má k dispozici jen omezený počet strážníků, zatímco počet mrtvol závratně narůstá.

Co si o seriálu myslíme?

Atmosféra seriálu se rozhodně povedla dokonale. Byla tak ponurá a vlezlá, že jsem měla každou chvíli chuť sáhnout si na vlasy, jestli je nemám taky tak urousané z té vláhy lesa a vůbec z celého prostředí jako major. Tirák zlatých cihel by jim nestačil, abych do toho lesa vlezla. A co se týká tajemna, tak ho byly metráky v každém díle. Neotřelé, zajímavé a tak jdu hodnocením nahoru s čistým svědomím…

90 %
Mé hodnocení
Emma53

Ve městě Villefranche je nalezena mrtvola. Tento případ začne řešit zdejší policistka a nový prokurátor, který sem dorazil. Zní to jako obyčejná kriminálka, kterých je spousta, ale to je omyl. Seriál má hodně hutnou až hororovou atmosféru, město je obklopeno lesy, v nichž je tajemné monstrum. A i zde je pohřešovaná osoba, takže to není vůbec ideální prostředí pro život, jak by se mohlo zprvu zdát. Každý z obyvatel má svá tajemství a nikdo tam není normální. Epizodní případy nám pomalu odkrývají pravdu, a když přišlo na odhalení všech otázek, byl jsem dost šokován. Tento seriál rozhodně stojí minimálně za vyzkoušení.

80 %
Mé hodnocení
A.R.G.U.S.

Tabula Rasa

Vysíláno 2017
Žánr Drama / Psychologický / Thriller
Dostupnost momentálně nedostupné
IMDb hodnocení 8,1 (8 372 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Jedná se o psychologický thriller o Mie trpící amnesií. Mia je uzavřena v zabezpečené psychiatrické léčebně. Jednoho dne obdrží návštěvu od policejního inspektora Wolkerse, který tvrdí, že byla jako poslední osoba spatřena se zmizelým Thomasem Spectrem. Mia se jeví jako jediný klíč k rozluštění spletité hádanky vedoucí k nalezení Thomase. Aby jej pomohla najít a dostat se zároveň na svobodu, musí se ponořit zpět do své temné minulosti.

Co si o seriálu myslíme?

Podobné příběhy se ztrátou pamětí nejsou v poslední době žádnou novinkou, ale tento má v sobě rozhodně něco zajímavého. Jednak způsob vyprávění, jednak v úvodu nejasný obraz, kam vše směřuje. Za devět epizod jsem měl několik teorií, které jedna po druhé padaly – o zvraty není nouze. Díly jsou plné napětí. Ještě v polovině závěrečného dílu vlastně pořád nevíme všechno a najednou během pár minut nabere příběh úplně jiný směr. Všechno do sebe zapadne a je úplně jinak, nemluvě o úplném závěru. Perfektně napsaný scénář, který udržuje v napětí, plno zvratů, povedené úvodní titulky, postupné pronikání, to všechno a navrch různorodé mnohovrstevné postavy. Navíc všechny konce se spojí a nic nezůstává vysloveně otevřené. Už dlouho mě nic nepřekvapilo tak jako Tabula Rasa. A že to bylo i milé překvapení.

90 %
Mé hodnocení
Jesmot

Mia přijde o paměť a skončí v psychiatrické léčebně. Zdejší policista začne vyšetřovat zmizení jednoho muže a zjistí, že se s ním Mia znala a doufá, že mu pomůže ho najít. Což nebude tak snadné, protože si nic nepamatuje. Jediné, co má, jsou noční můry, které ji trápí. Ze začátku vůbec nevíme, o co tam jde, jedině z flashbacků se postupně dozvídáme o ní a její rodině. Seriál je v tomhle dost mysteriózní a nevíme příčinu toho, co se jí stalo. Může být oběť, ale i pachatelka. Každou epizodu jsme se dozvídali více, dokud nepřišlo finále, kde se všechno krásně vysvětlilo a do sebe zapadlo. Proto je tahle minisérie ideální na maraton.

70 %
Mé hodnocení
A.R.G.U.S.

De Dag

Vysíláno 2018
Žánr Akční / Drama / Thriller
Dostupnost momentálně nedostupné
IMDb hodnocení 8,4 (3 102 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Situace s rukojmími v bance je vyprávěna z pohledů policistů a zločinců.

Co si o seriálu myslíme?

Opäť tu máme seriál s heist tematikou, takže pokiaľ máte tento žáner radi, určite si nenechajte ujsť aj tento vynikajúci kúsok. De Dag vyniká hlavne svojím skvelým, jedinečným konceptom rozprávania. Striedajú sa tu epizódy „Outside“, kde situáciu sledujeme z pohľadu policajtov, a „Inside“, kde vidíme rovnakú časovú situáciu z pohľadu zlodejov priamo v banke. Nechýbajú tu často šokujúce zvraty a nebude ich rozhodne málo. Výborne napísaný scenár, seriál ma od prvého dielu okamžite zaujal a už ma nepustil až do konca.

90 %
Mé hodnocení
24ron24

Jednoho dne neznámí pachatelé vezmou rukojmí v bance. Policie budovu ihned obklíčí a začne s nimi vyjednávat. Zjišťují, že šlo o naplánovaný čin a zkouší se dopracovat k situaci, kde nebudou žádné ztráty na životech. Každou epizodu se střídá pohled zvenku a zvenčí. Postupně se nám odhaluje, jak to celé začalo a poznáváme jak policisty, tak rukojmí a kriminálníky. S každým dalším dílem začíná být jasnější, že to nebude tak jednoduché, jak by se mohlo na začátku zdát. Je zde neustálé napětí, protože během vyjednávání stačí jediná špatná věta a může dojít k tragédii. Epizody končí vždy otevřeně, takže to diváka nutí si pustit další, dokud to všechno nedokouká.

90 %
Mé hodnocení
A.R.G.U.S.

Undercover

Vysíláno 2019-????
Žánr Drama
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 7,9 (10 962 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Belgická federální policie je na stopě velké drogové operace. Aby se infiltrovali mezi ně, tak dva policisté předstírají pár a jedou se ubytovat do kempu, kde je šéf těchto kriminálních živlů.

Co si o seriálu myslíme?

Začátek seriálu byl pro mě velice překvapující a v průběhu asi tří epizod mě zaujal. Prostředí je netypické, jelikož se odehrává v obyčejném kempu, to dodává důvod, proč se podívat. Je vidět, že skvělý seriál nemusí obsahovat velké množství honiček a přestřelek, aby byl velmi realistický a uvěřitelný. Samozřejmě nechybí zapletení agentů v utajení Kim a Boba. Prostředí druhé série už nepůsobí tak realisticky, odehrávají se zde přestřelky a při jedné z nich je zabita i jedna z hlavních postav. To mě dost mrzelo, ale zároveň mě dopad této smrti přiměl dodívat se až do konce. Za mě je druhá série skvěle ukončena.

100 %
Mé hodnocení
Lerry

Belgická policie chce dostat za mříže zločince, který jede v drogách. Aby toho dosáhli, tak nasadí policisty do kempu, kde žije. Ti předstírají, že jsou pár. Mají za úkol získat jeho důvěru a sehnat důkazy na jeho zatčení. Seriály z utajení mám rád, takže nebylo potřeba nic jiného a hned jsem se šel koukat a nelitoval jsem. Postavy jsou sympatické a zajímavé a nikdo tam nehraje přesně podle pravidel. Atmosféra se taky povedla, protože panuje neustálé napětí, zda nedojde k jejich odhalení.

90 %
Mé hodnocení
A.R.G.U.S.

De Twaalf (Dvanáct)

Vysíláno 2019-????
Žánr Drama / Thriller
Dostupnost Channel 4
IMDb hodnocení 7,5 (3 843 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Dvanáct obyčejných lidí s kupou vlastních problémů zasedne v porotě a musí vynést verdikt nad ženou, která je obviněná z vraždy svojí nejlepší kamarádky a vlastní dcery.

Co si o seriálu myslíme?

Od De Twaalf jsem čekal evropskou verzi Dvanácti rozhněvaných mužů, tedy hutné drama o rozhodování poroty nad osudem obžalovaného. I proto jsem byl hlavně v úvodu trochu zklamán, protože to působilo jako sonda do života porotců, kteří působí dojmem, že absolutně nemají zájem být v porotě. Druhá polovina pak i díky zvýšenému tempu nabrala na zajímavosti a člověk s napětím čeká na verdikt. Pokud hledáte konverzační drama ze života, tak v Belgii připravili něco pro vás.

60 %
Mé hodnocení
Pajky

Hlavním tématem seriálu je soud ženy, která je obviněna z vraždy své dcery a kamarádky. O tom, zda je vina či ne, má rozhodnout 12 náhodně vylosovaných porotců. Každý z nich má jiný věk, práci a životní zkušenosti. Každá epizoda obsahuje flashback z nějaké doby, abychom poznali obžalovanou a mohli si utvořit názor, zda to udělala. Nejpřekvapivější bylo sledovaní oněch 12 porotců, kteří ani neměli moc zájem o odhalení pravdy. Jejich problémy je totiž trápily více a my mohli vidět, jak se s nimi snaží vypořádat. V tom byla největší síla seriálu – sledování života obyčejných lidí a jejich přístup k soudu.

80 %
Mé hodnocení
A.R.G.U.S.

Into the Night (Za stínem noci)

Vysíláno 2020-????
Žánr Drama / Thriller / SciFi
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 7,1 (21 109 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Seriál začíná náhlou solární událostí. Slunce neočekávaně začne zabíjet vše, co mu stojí v cestě. Hrstka šťastných pasažérů a posádky nočního letu z Bruselu plánuje letět západně – do bezpečí temné noci. Pasažéři jsou zdánlivě obyčejní a sdílí společnou touhu přežít. V cestě jim však nebude stát pouze Slunce, ale také někteří další lidé v letadle.

Co si o seriálu myslíme?

Malý priestor, skupina ľudí a boj o život… Takto nejako stručne by sa dalo charakterizovať Into the night. Belgické postapo s komornou atmosférou a so skvele budovaným napätím, ktoré sa stupňuje a stupňuje. Ani na moment nedá postavám či divákovi čas vydýchnuť si. Skupina rôznorodých ľudí sa musí naučiť spolu fungovať, aby sa im podarilo prežiť. A Slnko nie je ich jediným nepriateľom. Šesť častí zhltnete ako malinu. Raz pustíte a budete pozerať až do konca.

90 %
Mé hodnocení
Kahlan

Into the Night som už mal tú možnosť trošku bližšie predstaviť v 5+1, takže tu budem stručnejší, avšak kvalitné seriály si treba pripomínať častejšie, nemyslíte? :-) Ak hľadáte seriál, kde sa neustále niečo deje, postavy nie sú čiernobiele, kde nechýba akcia, dráma, smrtiaca environmentálna katastrofa, kde už sa nemôžete cítiť stiesnenejšie, keďže sa obrovská časť seriálu odohráva v lietadle, vrelo odporúčam maratón tohto, zatiaľ, 6-dielneho netflixáckeho kúsku. Napínavý (nereálny) triler z nebies je presne to, čo v týchto krutých časoch potrebujeme.

90 %
Mé hodnocení
Inekafe

Podívejte se, kam se rubrika zatím vypravila


Máte Belgii na své mapě už vybarvenou? Sledujete něco belgického? A který seriál z našeho výběru vám padnul do oka (a watchlistu)?

Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře17zobraz všech 17 příspěvků
Kyra01

Kyra01

Z belgickej tvorby toho veľa nepoznám, ale určite vyskúšam De dag a Undercover.
před 3 roky
Arkantos

Arkantos

Sranda. A ja som si neviem prečo myslel, že Zone Blanche je francúzska tvorba. Inak veľmi podarený seriál....
před 3 roky
Pajky

Pajky

On je to francouzsko-belgický seriál, který se má odehrávat kdesi na hranicích daných států. Nicméně...
před 3 roky
Další články k tématu