15. 11. 2021

Seriálem kolem světa: 7 zastávek v Polsku

Seriálem kolem světa: 7 zastávek v Polsku

Vítáme vás u naší rubriky, jejímž cílem je představit vám nejzajímavější seriály světa s výjimkou anglických a amerických, protože těch už znáte dost. Doufáme, že díky této rubrice si vyplníte prázdná místa na naší mapě. Každé vydání se zaměřuje na 7 vybraných seriálů z jedné země.

Jedenáctou zastávkou naší cesty kolem světa je Polsko a tvorba našich sousedů si získala určitou popularitu i u nás v ČR. Už v sedmdesátých letech se zde vytvořilo pár programů, které se zabydlely na našich obrazovkách a nejspíš jste je sledovali i vy. Tím prvním je večerníček Bolek i Lolek (Bolek a Lolek), který měl premiéru v roce 1963. Podobného postavení se pak dostalo i dobrodružnému seriálu Czterej pancerni i pies (Čtyři z tanku a pes) z roku 1966.

Od té doby se polské produkci zase tolik nedařilo. Sice vzniklo několik dalších večerníčků a dětských programů, ale až v roce 2002 přišlo něco, co se zapsalo do televizní historie. Premiéru měl totiž Wiedzmin (Zaklínač), tedy původní adaptace jedné z nejslavnějších knih Andrzeje Sapkowskieho. V roce 2004 se podařilo vytvořit první z mnoha úspěšných kriminálek. Seriál Kryminalni se dočkal více než 100 epizod a během svého vysílání patřil mezi nejsledovanější programy v Polsku. Navíc v něm v průběhu hostovalo mnoho známých polských herců. Poměrně slušné odezvy se dostalo i seriálu Czas Honoru (Time of Honor), což je válečný seriál z období druhé světové války a dočkal se sedmi sérií.

A to už se pomalu dostáváme k seriálům z posledních deseti let, kdy se polská tvorba začala zlepšovat a vytvářet zajímavé projekty. Polsko patří mezi největší státy v Evropě, takže se začíná zvyšovat i jeho postavení mezi produkcemi na streamovacích službách. Například i Netflix začíná uvádět více a více polských seriálů. I jeden z největších netflixovských úspěchů posledních let The Witcher (Zaklínač) vzniká za pomoci polské produkce a využívají se i polské lokace. Nyní už ale přejděme k sedmi polským seriálům z poslední doby, které podle nás stojí za bližší prozkoumání.

Wataha

Vysíláno 2014-????
Žánr Akční / Krimi / Drama
Dostupnost HBO
IMDb hodnocení 7,7 (2 458 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Na ukrajinsko-polské hranici v Bukovských vrších dojde k bombovému útoku, při kterém zemře několik členů pohraniční stráže. Kapitán Wiktor Rebrow se snaží rozluštit záhadu a přijít na to, co se stalo, a kdo je za útok odpovědný.

Co si o seriálu myslíme?

Seversky laděný seriál s hutnou atmosférou, z Haliče, z hranic mezi Polskem a Ukrajinou, z horské oblasti, zatížené po staletí trvajícími tenzemi mezi pravoslavnými a katolíky, mezi Poláky a Ukrajinci. V současnosti je to “horká” hranice EU, kde je na denním pořádku pašování a převádění běženců, provázené násilím a vraždami. Členové smečky (watagy) – oddílu pohraničníků, někteří z místních obyvatel, polské tajné služby, armáda, ministerstva a prokuratura jsou zapleteni do kriminálních činů, proti nim stojí jeden z přeživších členů smečky a mladá prokurátorka. Vztahy a vazby mezi všemi postavami jsou dost komplikované a často vedou ke zvratům v ději, míra násilí a utrpení spolu s počtem vražd rostou. Děj je ozvláštněný mysteriózními prvky – tajemným vlkem jako znamením a sny na pomezí halucinací. K rozuzlení většiny událostí dojde až v series finale druhé řady, velké množství postav a paralelních dějů seriál předurčuje k pozornému sledování obou řad v maratonu.

60 %
Mé hodnocení
_-0-_

Belfer (Učitel)

Vysíláno 2016-????
Žánr Krimi / Thriller
Dostupnost Canal+ Poland, Channel 4
IMDb hodnocení 7,5 (1 560 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Polský učitel se přestěhuje do provinčního města a podílí se na vyšetřování brutální vraždy dívky na střední škole. Čím dál víc se dozvídá o tajemstvích vraždy. Odhaluje korupci a podvody mezi místními elitami.

Co si o seriálu myslíme?

Středoškolský učitel polštiny vyšetřuje na maloměstě vraždu. To prostě musíte vidět! Ale teď vážně – i když Učitel vypadá jako další obyčejná kriminálka (jen tedy s trochu neobyčejným vyšetřovatelem), považuji tenhle kousek za jeden z nejlepších polských seriálů, které jsem viděl. Pro mě bylo sledování vlastně jasná volba, jelikož jsem sám učitelem a navíc mám kriminální seriály rád. Zajímalo mě tak, jak se s tímto tématem tvůrci poperou. Seriál si mě získal atmosférou menšího města, vypracovanými postavami, intrikami a některými nečekanými zvraty. Během svého vyšetřování totiž učitel Pawel Zawadzki odhaluje korupci a podvody mezi místními elitami, problémy s životním prostředím, ruskou mafií či kvetoucím nelegálním obchodem. A při střelbě ve škole ve druhé sérii jsem ani nedutal. I díky tomu je tento thriller přesvědčivý v detailech a v rozpracování jednotlivých motivů. Sice jsem si občas říkal, jak to Zawadzki všechno zvládá, když vím, kolik času mi učitelská profese zabírá, ale je to fikce, takže tohle tvůrcům milerád promíjím.

80 %
Mé hodnocení
Furiant

Do města přijede nový učitel, který si ke svému pobytu nevybral nejlepší dobu. Jedna dívka ze školy se najde mrtvá a město je v šoku. Učitel začne tuto událost vyšetřovat a postupně se dopracovává lepších výsledků než zdejší policie. Každou epizodu padá podezření na někoho jiného a ukazuje se, že někteří obyvatelé nejsou tím, čím se zdánlivě zdají být. Je to ideální seriál na maraton. Poláci zde ukázali, že dokážou natočit hodně kvalitní seriály.

100 %
Mé hodnocení
A.R.G.U.S.

Povedené polské drama v sobě kombinuje příjemné obsazení, poutavý scénář a nečekaně promyšlený děj. Od začátku se rozvíjí komplexní příběh, který je sice možná mírně prvoplánově rozehrán, ale postupně se odkrývají velké věci a přinášejí mnoho zajímavého. Je to sice něco úplně jiného, ale Učitel mi jistým způsobem přijde podobný s belgickým La treve, jen teda polský kousek v mých očích vychází jako jednoznačný vítěz. Postavy tu fungují a určitým způsobem šokují už v průběhu seriálu, ne až na konci série. A teda dovolím si na závěr použít slova Furianta, protože mě náramně pobavila tím, jak jsou výstižná: Dost čumím, kolik toho obyčejnej učitel v Polsku zvládá.

80 %
Mé hodnocení
Jesmot

1983

Vysíláno 2018-????
Žánr Drama / Špionážní / Thriller
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 6,8 (3 995 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Fiktivní příběh je zasazen do alternativní historie. Píše se rok 2003 a studená válka je plném proudu. Polsko je policejním státem pod nadvládou Sovětského svazu a železná opona v Evropě nebyla nikdy svržena. Nadaný student a zdiskreditovaný policista odhalují rozsáhlé spiknutí, které před 20 lety udrželo železnou oponu stát.

Co si o seriálu myslíme?

1983 je seriálom, ktorému sa veľkej pozornosti moc nedostáva. Čo je chyba, lebo má divákovi určite čo ponúknuť. Ak máte radi seriály, ktoré sa zaoberajú tematikou alternatívnej reality, určite si ho pridajte na zoznam. 1983 prináša pohľad na to, ako by to mohlo vyzerať, keby bolo Poľsko stále pod nadvládou Sovietskeho zväzu a železná opona by nikdy nepadla. Pomocou flashbackov sa pred divákom zaplietajú a rozplietajú konšpiračné teórie, ktoré vedú k postupnému odhaľovaniu príčin udalostí. Divák si tak utvára predstavu o tom, ako to asi všetko bolo a prečo sú veci v súčasnosti také, aké sú. Samozrejme, odpovede na všetky otázky sa nedozvieme hneď, minimálne nie na tú hlavnú. Na ich zodpovedanie si budeme musieť ešte počkať.

80 %
Mé hodnocení
Kahlan

Alternatívna história – čo viac k tomu písať? Ak patríte k tým ľuďom, ktorí majú radi tento žáner, tak nemáte nad čím rozmýšľať a rovno si pustite tento seriál! Je to prakticky poľská verzia obľúbeného seriálu The Man in the High Castle. Píše sa rok 2003 a v Poľsku vládne Sovietsky zväz, ktorý sa nikdy nerozpadol, takisto ako nebola zničená ani železná opona. Máme tu odboj na čele s krásnou Effy, doplnený o nadaného študenta práv Kajetana a zdiskreditovaného policajta Anatola. Do toho všetkého sa nám tu odhaľuje rozsiahle spiknutie, vďaka ktorému Sovietsky zväz stále vládne a nerozpadol sa. Práve oni sa to všetko budú snažiť rozlúštiť. Herecké obsadenie je skvelé, hlavne policajt Anatol nemá chybu. Seriál má silnú atmosféru. Určite môžem len odporúčať. Len je škoda, že sa zrejme už nedočkáme ďalšej série, čo ma dosť mrzí.

70 %
Mé hodnocení
24ron24

Popravdě v úvodu jsem byl trochu zklamaný, že se děj ubírá hlavně jedním směrem a zabývá se jednou specifickou událostí. Na druhou stranu je jasné, že událost, která stojí za změnou dějin, musí mít náležitou pozornost. Jsou tu určité nedostatky, ale jako celek vypadá seriál dobře. Má takový fajn temný nádech i z pohledu kamery a to mu neskutečně sedí. Celkově je fajn sledovat, jak se pokrok rozchází v této alternativní realitě proti našemu světu, sice už je to taky rozdíl skoro dvacet let nebo kolik, ale je to fakt pecka. Příběhově v sobě seriál propojuje víc složek, žádná z nich ale výrazněji nedrhne. Co se v úvodu zdá zmatené nebo uspěchané, se brzo srovná, takže za mě docela příjemný kousek z tohoto žánru alternativních dějin. K dokonalosti to má ale ještě daleko.

80 %
Mé hodnocení
Jesmot

Ślepnąc od świateł (Oslepeni světlem)

Vysíláno 2018-????
Žánr Drama / Krimi / Thriller
Dostupnost HBO
IMDb hodnocení 7,8 (2 716 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Kuba je nechvalně proslulý varšavský dealer kokainu. Je to perfekcionista a outsider. Rád má všechno pod kontrolou, včetně své pečlivě promyšlené a dokonale propracované image. Pro okolní svět je velkou záhadou. Lidé kolem něj vidí jen hezký obličej, drahé oblečení a luxusní auto. Nikdo o něm skoro nic neví, přestože se zná skoro se všemi. Jeho klientelu tvoří politici, slavné osobnosti, bohaté ženy v domácnosti, hiphopové hvězdy a hipsteři. Stýká se s místními mafiány pod vedením Stryje, s nímž sdílí stejného šéfa, Jaceka. Jeho jedinou blízkou přítelkyní je Pazina. Kuba už je svým životem unaven – rád by od něj utekl někam daleko, a tak koupí dvě jednosměrné letenky. Příští měsíc odlétá do Argentiny. Před svým odjezdem ale musí ještě pár věcí vyřídit. Mezitím je z vězení po několika letech propuštěn Dario, gangster ze staré školy. Když se jejich cesty nečekaně zkříží, Kuba je nucen čelit svému současnému životu i všem dosavadním rozhodnutím včetně těch, která se teprve chystá učinit. Bude Kuba natolik odvážný, aby se dokázal postavit svým démonům?

Co si o seriálu myslíme?

Keďže mám krimi tematiku rada a na seriál som dostala odporúčanie, rozhodla som sa, že si ho pozriem. Zaujala ma poľská produkcia a tak isto aj výber hereckého obsadenia. Hlavný hrdina je sympatický a istým spôsobom charizmatický, pričom do postavy úplne zapadá. Má taký ten správny vzhľad a vystupovanie. Prišlo mi trocha divné počúvať slovanské mená, ako napríklad Jakub, keďže som zo zahraničných seriálov zvyknutá na Ian, Marc a podobne. Napriek tomu, že sú časti pomerne dlhé, dej ide pomaly. Chvíľu trvalo, pokým sa to poriadne rozbehlo. Po pozretí prvej časti som dokonca chvíľu váhala, či to vôbec dopozerať. No keďže si každý zaslúži druhú šancu, aj ja som sa rozhodla ísť do druhej časti a neľutujem. Už od druhej časti sa dej rozbieha a je nabitý akciou. Ak máte radi krimi a už vás omrzela „americká“ produkcia, tento seriál by ste si rozhodne mali pozrieť.

70 %
Mé hodnocení
Mallory174

Narovinu, na seriál jsem se těšil už po přečtení obsahu, ale zároveň jsem měl obavu, co přinesou velké zvraty, které mají Kubův život narušit. Nakonec vůbec nejsem zklamaný. Seriál jsem ještě celý neviděl, ale už po prvním dílu (a i dalších) mám z příběhu dobrý pocit. Je to komplexní, má hlavu a patu, rozhodnutí ovlivňují všechny. Věřím, že bez hlavní postavy by to nefungovalo až tak dobře, protože tajemný charakter Kuby je skvěle napsaný. Navíc celý seriál je podávaný s neskutečnou lehkostí. Zabíjí se tu, všichni se tu sjíždí, ale je tu příjemný hudební podkres a hezké záběry, takže přes dramatičtější obsah vše působí takový příjemným dojmem. Oslněni světlem rozhodně stojí za zkoušku, osobně mám v plánu dojet i celou sérii.

90 %
Mé hodnocení
Jesmot

Rojst (Bažina)

Vysíláno 2018-????
Žánr Krimi
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 7,0 (3 887 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

V polském městě na začátku 80. let najdou zavražděnou prostitutku a vedoucího mládeže. Policie ale s případem zachází tak, že vzbudí podezření dvou novinářů.

Co si o seriálu myslíme?

Polská kinematografie vévodí středoevropskému prostoru již několik let. Do naší distribuce se bohužel dostane pouhý zlomek. Naši severní sousedé produkují také neméně kvalitní seriály, což dokládá temně laděné krimi Bažina, v němž se tvůrcům podařilo znamenitě vykreslit atmosféru malého městečka v komunistickém období, v němž temný les skrývá děsivá tajemství, a v němž došlo ke dvojnásobné vraždě. Divácký ohlas přispěl k pokračování z devadesátých let, které nastavenou laťku dokázalo potvrdit a spoustu věcí z první série upřesnit a dovysvětlit.

100 %
Mé hodnocení
Sachista

Seriál Rojst určitě stojí za pozornost. Hodnotila jsem lehce nižšími procenty, protože se na můj vkus děj občas trochu táhl, chtělo by to větší drive. Možná jsem byla zbytečně kritická, ale doporučuju, ať si uděláte obrázek sami. Třeba budete právě mile překvapeni. Atmosféra socialismu je perfektně vykreslená, herci zvládají role perfektně, věříte jim. Moc se mi líbí i kamera a hudba. Je to takové šedé, máte pocit temnoty a beznaděje. Což dobře umocnilo právě tu atmosféru 80. let. Byla jsem teda překvapená, když jsem se dozvěděla o druhé sérii. Ale ta mi přišla paradoxně lepší než ta první.

60 %
Mé hodnocení
Liduška

Poláci „dobu seriálovou“ rozhodně nezaspali a důkazem je i netflixovská Bažina. Co pochválit? Především jsou tu dobové reálie a atmosféra 80. let minulého století, které naši severní sousedé zvládají na jedničku, nejhůř na dvojku. Panelákové byty, panelákové hotely, paneláková obchodní střediska a jejich ne vždy ze socialismu nadšení obyvatelé. Dále je tu dvojice novinářů – antihrdinů, kteří nemohou být rozdílnější. Nově příchozí a docela nesympatický žurnalista z prominentní rodiny, který se chce za každou cenu prosadit, a jeho parťák z donucení, vyhořelý starý redaktor, který ví, jak to ve světě chodí a užírá se čtyřicet let starou vinou. A pak je tu les, který se stal v průběhu dějin místem zlých událostí. Tou nejnovější je vražda prostitutky a místního sportovního funkcionáře, jejíž správné vyřešení trápí víc onu dvojici novinářů než případem pověřené vyšetřovatele a prokurátora… Menší vadou na kráse je občasná nelogičnost jednání postav, které se bohužel tvůrci nevyhnuli, ale přesto si seriál pusťte. Rozhodně nebudete zklamaní.

80 %
Mé hodnocení
Vla_kor

Znaki (Znaky)

Vysíláno 2018-????
Žánr Drama / Krimi / Thriller
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 6,3 (1 399 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Před několika lety zemřel v Sovích horách student a případ nebyl vyřešen. Nyní došlo k podobnému zločinu a komisař Michal Trela, nový velící důstojník policejní stanice v Sowie Dolce, se snaží tyto vraždy vyřešit.

Co si o seriálu myslíme?

Videl som viacero poľských seriálov a vždy sa jednalo o dosť kvalitný počin; Znaki neboli výnimkou. Jedná sa o krimi seriál, ktorý má serializovaný dej. Takéto kriminálky, kde sa rieši jeden prípad v rámci celej série, mám veľmi rád. Do mesta prichádza nový šéf policajnej stanice Trela, ktorý je naozaj svojrázny a užijete si s ním kopec srandy… ale nielen s ním. Myslím si, že herecké obsadenie je veľmi solídne, ale nájdu sa tam aj slušné „psycho“ indivíduá. No, je to naozaj veľmi zaujímavý seriál. Miestami sú tu naozaj kvalitné zvraty, ktoré vás zaskočia. Rád by som ale upriamil pozornosť na druhú sériu, ktorá bola určite lepšia. Hlavne tam nenápadne pribudol môj obľúbený žáner, také to tajomno, mysteriózno, čo som tu naozaj nečakal. Len pevne dúfam, že bude ďalšia séria, nakoľko to skončilo doslova v tom najlepšom.

80 %
Mé hodnocení
24ron24

Znaky je kvalitní polský seriál, který se odehrává v jednom městečku. Zde před lety došlo k vraždě a nyní tu byl zavražděn další člověk. Zrovna v tuto dobu sem přijede nový policejní náčelník, který tyto zločiny začne vyšetřovat. Seriál nabídne hodně zvratů, zdejší lidé mají dost tajemství a celá záhada se postupně odhaluje až vyústí ve skvělé finále. Postavy si zde budete pamatovat i po delší době od zhlédnutí seriálu. Kdo má rád kriminální případy, kde není až do finále jasné, kdo je viníkem, tak tohle bude něco pro vás.

90 %
Mé hodnocení
A.R.G.U.S.

Sexify

Vysíláno 2021-????
Žánr Komedie / Drama
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 6,5 (4 419 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Nezkušená studentka se snaží vyhrát technickou soutěž, chce vytvořit inovativní sexuální aplikaci. Spolu s přáteli se vydává prozkoumávat skličující svět lidské intimity.

Co si o seriálu myslíme?

Tři mladé polské slečny se díky školnímu projektu rozhodnou vytvořit mobilní aplikaci, která by jim dokázala poradit v sexuálním životě. K tomu samozřejmě vede dlouhá a trnitá cesta. Nápad trochu připomíná Masters of Sex, ale provedení je i vzhledem k době samozřejmě jiné. Přijde mi, že humoru se v seriálu vůbec nedaří a mnohem lépe funguje jako drama, ale i tam by to bylo třeba doladit. Je to krátké a dobře to utíká, téma je dobré a holky se za těch pár epizod nestihnou zprotivit. Na Polsko asi dobrý, ale v konkurenci toho, co se na seriálovém poli nabízí, to přeci jen trochu pokulhává.

70 %
Mé hodnocení
Pajky

Na Polsko poměrně nadstandardní seriál, který sice ve velké míře těží z mainstreamu sexuality, která prodává, nicméně je nutné přičíst k dobru, že přestože je Sexify natáčeno pro světové publikum, je na velmi zbožné Polsko velice odvážné. Nutno dodat, že polská tvorba pod taktovkou Netflixu, ať už seriálová či filmová, není vůbec marná. Je ale velká škoda, že nosné téma podceňovaného ženského orgasmu zastiňuje někdy až násilně vecpaná bezúčelná nahota, která jakoby jen plnila kvótu toho, jak si čtyřicetiletí tvůrci představují sexuální život dnešních dvacítek. Velký potenciál pak skýtají osobní životy a osobnosti protagonistek, které se v průběhu série dynamicky vyvíjí, ale jejich minulost a motivace někdy vázne. Celkově je ale celé obsazení příjemné a povahově skvěle vyvážené. Pro všechny asi ne zcela uspokojivý závěr série nabízí možný směr další etapy příběhu, ale přesto doufám, že příliš nevybočíme z dosavadního vysokoškolského ladění.

70 %
Mé hodnocení
F.Valek

Tento seriál je tak nevinný, přestože pracuje s tématem, jakým je sex. Až to není možné. Možná by mu víc slušel rychlejší rozjezd, ale zase v této pozvolné podobě je víc prostoru na všechny okolní příběhy. Sice bych rád viděl některé nerealizované dějové linky, ale nemůžu říct, že bych byl zklamaný. Vlastně z polského výběru je to taková pozitivnější záležitost, možná mě to tak nutí se na ni dívat jiným pohledem a být na ni mírnější. Je to zkrátka fajn oddechovka.

80 %
Mé hodnocení
Jesmot

Podívejte se, kam se rubrika zatím vypravila


Máte Polsko na své mapě už vybarvené? Sledujete pravidelně něco polského, co se nevešlo do výběru? A který seriál z našeho výběru vám padnul do oka (a watchlistu)?

Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře13zobraz všech 13 příspěvků
janulam11

janulam11

Přidáno Rojst a Sexify ;)
před 2 roky
Lord Edmund Blackadder

Lord Edmund Blackadder

A běda, jestli vyberete špatně :D
před 2 roky
andromache

andromache

LooooL moje pověst mě baví :D :D.
před 2 roky
Další články k tématu