15. 8. 2023

Seriálem kolem světa: 7 zastávek v Kanadě

Seriálem kolem světa: 7 zastávek v Kanadě

Vítáme vás u naší rubriky, jejímž cílem je představit vám nejzajímavější seriály světa s výjimkou anglických a amerických, protože těch už znáte dost. Doufáme, že díky této rubrice si vyplníte prázdná místa na naší mapě. Každé vydání se zaměruje na 7 vybraných seriálů z jedné země.

Naše cestovatelská rubrika se pomalu blíží ke svému konci, protože ve svém třicátém druhém vydání jsme dorazili do Kanady a na naší mapě už mnoho bílých míst nezbývá. Jak bývá zvykem, tak se zaměřujeme na produkci jen jednoho státu, i když kanadská a americká tvorba je velmi blízce spjatá, o čemž se dnes přesvědčíte. Dnešní článek by vás měl ujistit, že Kanada si své místo na mapě důležitých televizních produkcí zaslouží.

O spojení Kanady a USA se přesvědčíme hned v úvodu. V roce 1985 se začal natáčet legendární americký seriál MacGyver. První i druhá série se natáčely v Los Angeles, jenže pak se seriál přesunul do Vancouveru a kromě závěrečné řady se natáčel v Kanadě. A to je jen jeden z mnoha příkladů podobné spolupráce. Přestože se nejedná o kanadský seriál, tak si určitě zaslouží zmínit, že právě takhle se Kanada dostávala do hry televizní produkce.

První kanadský seriál, který běžel na českých televizních obrazovkách v podstatě denně, byl Tropical Heat (Vražedné pobřeží). Z vlastní zkušenosti bych přísahal, že měl víc než 3 série a 66 epizod, protože Nick Slaughter se v rozepnuté košili po plážích proháněl neustále. Ironií je, že tenhle seriál se kvůli daňovým úlevám natáčel v Mexiku (první řada), Izraeli (druhá řada) a Jihoafrické republice (třetí řada). Tou dobou se popularitě těšilo i sci-fi Highlander a Kanada se ve spolupráci s Francií rozhodla vyprodukoval seriálovou verzi Highlander. Ani ta rozhodně nebyla neúspěšná, ba naopak, šlo o mezinárodní hit a seriál se dočkal šesti sérií. Těžko se však bude hledat něco více ikonického pro Kanadu než seriál Due South (Směr Jih) o kanadském jízdní policistovi a jeho věrném psím společníkovi.

„Závada není na vašem přijímači. Nesnažte se srovnat obraz. Vysílání teď řídíme my. Nastavujeme obraz horizontálně i vertikálně. Můžeme vás zaplavit tisícem různých vysílacích kanálů nebo rozvinout jen jeden obraz do křišťálového jasu a co víc, můžeme vám vytvořit vizi čehokoliv, co je schopna pojmout vaše představivost. Příští hodinu budeme řídit všechno, co uvidíte a uslyšíte. Poznáte bázeň a mystérium, dosahující z nejzazších hlubin vědomí, až po Krajní meze…“ Asi neexistuje nikdo, kdo při sledování televize ve večerních či nočních hodinách nenarazil na tohle varování. Ano, i Krajní meze patří na seznam kanadských seriálů a společně s Psi Factor: Chronicles of the Paranormal (Faktor Psí: Kronika paranormálních jevů) vytvořily základ pro vnímání Kanady jako země zaslíbené sci-fi.

Když už mluvíme o sci-fi, tak konec devadesátých let bylo období, kdy se objevovaly seriály tohoto žánru jako houby po dešti a prim hrála samozřejmě legenda žánru Stargate SG-1 (Hvězdná brána). I když se jedná o americký seriál, který je zasazen do Colorada, tak se po celou dobu natáčel v okolí kanadského Vancouveru. V té době vznikly také podobně laděné Lexx nebo Earth: Final Conflict (Země – poslední konflikt), kde v produkci také najdete kanadskou vlaječku.

Trochu jinou cestou šla například akční La Femme Nikita (Brutální Nikita) nebo dobrodružný Relic Hunter (Lovci pokladů). V Torontu se také natáčel seriál Sue Thomas: F.B.Eye (Sue Thomas: Agentka FBI) a to přesto, že je zasazen do Washingtonu. Velké popularitě se v Kanadě těší také Trailer Park Boys, který se začal vysílat v roce 2001. Z českých televizí však nejspíš znáte také seriál 1–800-Missing (Pohřešovaní) nebo Higher Ground (Cesta vzhůru). Pokud máte rádi upírské seriály, tak jste nejspíš narazili na Blood Ties (Krevní pouta).

Přesto však i po roce 2000 hrálo sci-fi hlavní roli. Tou dobou se objevila například Andromeda, Oddysey 5 nebo Jeremiah. V roce 2003 pak měla premiéru také minisérie Battlestar Galactica, na kterou navázala neméně úspěšná Battlestar Galactica z roku 2004 a přidal se i spin-off Stargate: Atlantis. Určitě je třeba zmínit i Sanctuary (Svatyně), což byl první HD sci-fi seriál, který byl natáčen na zeleném pozadí a grafika byla renderována počítačem. V Kanadě začal svou tvorbu formovat také Bryan Fuller, když se jeho seriály Dead Like Me (Mrtví jako já)Wonderfalls natáčely právě tam.

V roce 2010 se v kanadské provincii Nové Skotsko natáčel jeden z mých oblíbených sci-fi seriálů Haven a to i přesto, že je zasazen do Maine. A abych přidal ještě trochu zmatku, byl natočený na motivy románu Stephena Kinga „The Colorado Kid“. V Kanadě se natáčel také remake britského Being Human. Při následujících seriálech se trochu odkloníme od sci-fi, drama Saving Hope (Nemocnice Hope) je klasickou ukázkou lékařských seriálů (i když s nádechem mysteriózna), Bomb Girls nás vezmou do válečného období, zatímco Motive (Motiv) nám představí kriminálku trochu jinak a X Company nám dá nahlédnout do špionáže. Z dalších zástupců kanadské tvorby poctivému fanouškovi určitě neuteklo např. policejní drama Flashpoint nebo dobová detektivka Frankie Drake Mysteries (Záhady Frankie Drakeové).

A co se v Kanadě urodilo v posledních letech? Kategorie sci-fi, fantasy a nadpřirozena už má nejlepší roky za sebou, ale i tak se objevilo několik seriálů, které mají slušnou fanouškovskou základu a dobré hodnocení. Mezi nimi najdete například Bitten, kde hrají hlavní roli vlkodlaci, Van Helsing, kde dojde na upíry, Wynonna Earp, která si podává napřirozená monstra, vesmírní lovci odměn v Killjoys, posádka vesmírné lodi v Dark Matter a dojde i na cestování časem v seriálu Travelers (Cestovatelé). A mimo žánr? Workin' Moms (Zpátky do práce) patří mezi zástupce komedií, historické drama si můžete užít v Alias Grace nebo s Anne with an E (Anne s E na konci), právnické kličky si můžete dopřát v Burden of Truth (Břemeno pravdy) nebo Family Law a nakonec trocha kontroverze s Mary Kills People (jež se zabívá předmětem asistované sebevraždy) nebo You Me Her (Ty, já a ona), kde je v popředí příběhu polyamorický vztah tří hlavních postav.

Nyní už se podívejme na vybranou sedmičku seriálů, která byla v celém textu záměrně ignorována a možná vám v dlouhém výpisu seriálů chyběla. Nemám pochyb o tom, že si nyní uvědomujete, že v Kanadě najdete seriály, které stojí za zařazení do watchlistu a vyberete si něco nového ke sledování.

Rookie Blue (Policejní bažanti)

Vysíláno 2010–2015
Žánr Akční / Krimi / Drama
Dostupnost momentálně nedostupné
IMDb hodnocení 7,7 (18 000 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Policejní drama o pětici mladých ambiciózních lidí, kteří právě vyšli z akademie a nastoupili jako policejní nováčci. Musí se naučit přizpůsobit život své práci, splnit očekávání přátel, rodiny a spolupracovníků. Nastávají jim krušné dny plné nebezpečí při potírání zločinnosti.

Co si o seriálu myslíme?

Tento seriál patří i po letech k mým nejoblíbenějším a ráda se k němu vracím. Kanadské seriály mají pro mě kouzlo v tom, že herci dokážou své přátelství a pohodovou atmosféru převést i na televizní obrazovky. Možná na tom má podíl i to, že jich v Kanadě není až tak moc a všichni se mezi sebou znají (když ne osobně, tak přes známé) a upřímně spolu vychází. A přesně tohle najdete v srdci tohoto seriálu – přátelství. Skupina policejních nováčků čelí svým prvním dnům v ulicích Toronta, což s sebou přináší spoustu zajímavých situací. Jelikož se jedná o kanadský seriál a veškerý děj se v Kanadě i odehrává, naskytne se vám pohled do zákulisí jejich systému a zjistíte, jak to u nich chodí. Postavy jsou nedílnou složkou celého seriálu a snadno si najdete své oblíbence. Je kladen důraz na jejich vývoj a vztahy, díky čemuž vám snadno přirostou k srdci a seriál si zamilujete.

100 %
Mé hodnocení
Gabik.029

Rookie Blue je kanadský seriál, který vypráví o partě šesti nováčků, kteří čerstvě absolvovali policejní akademii, a čeká je jejich první nasazení do ulic Toronta. V průběhu seriálu tak sledujeme jejich střet s realitou policejní práce, jejich úspěchy, ambice i pády. Musím říct, že tím, že těch nováčků bylo šest, mohl si tam každý najít svého oblíbence a jeho cestu seriálem potom sledovat. Mě osobně bavili všichni. I proto, že každý měl jinou cestu k tomu, jak tu práci dělat a jinou zátěž, kterou si ze života přinesl. Policejní seriály mám ráda, a pokud se k tomu přidá sympatické obsazení jako tady, je to u mě recept na úspěch. Docela mi pak bylo po šesti sérii i líto toho, že seriál končí.. Takže pokud vás zajímají seriály z prostředí klasických uniformovaných policistů, tady si podle mě přijdete na své a já vám můžu Rookie Blue jen vřele doporučit.

80 %
Mé hodnocení
Andromache

Policajné seriály sú tým typom seriálov, z ktorého sa minimálne jeden objaví každý rok. Dalo by sa povedať, že seriálový trh je nimi presýtený. Buď sa ujmú a je z nich hit, alebo vyšumia do prázdna. Pred takmer 15 rokmi vyšiel Rookie Blue. A prečo si ho pozrieť? Čím môže diváka zaujať? Seriál ukazuje bežnú každodennú prácu policajtov, v tomto prípade policajných nováčikov, ktorí si hľadajú svoje miesto v oddiele. Samozrejme sledujeme aj ich osobné životy, ide však o vyvážený pomer medzi osobnou drámou a dramatickou linkou s prípadmi. Dejové linky sú rozvinuté celkom dobre. Sú tu jednotlivé prípady, ale aj dejové linky, ktoré bežia na pozadí. Ide o celkom príjemný oddychový seriál, ktorý vás svojou atmosférou vtiahne a v správnych momentoch nechá napnutých. Šancu sa mu oplatí dať.

100 %
Mé hodnocení
Kahlan

Lost Girl (Dívka odjinud)

Vysíláno 2010–2015
Žánr Drama / Fantasy / Krimi
Dostupnost momentálně nedostupné
IMDb hodnocení 7,6 (32 000 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Bo je nádherná a charismatická. A taky je to succuba. Nadpřirozená bytost, která se živí vysáváním sexuální energie z lidí, což občas může mít fatální následky. Poté, co odmítla společnost sobě rovných v jejich nadpřirozeném klanu, se z ní stává vyvrženec, který pátrá po svém tajemném původu…

Co si o seriálu myslíme?

Pokud jste fanoušky fantasy seriálů a Lost Girl vám nějakým záhadným způsobem unikla, tak je načase vše napravit. Jedná se o seriál, který vyniká svou nevšedností, výjimečností, originalitou a vtipem. Jak jste se už určitě dočetli v obsahu, hlavní postavou je sukuba Bo, která se živí sexuální energií jiných a pomocí svého doteku dokáže ostatní také svádět, což jí umožní, že jí oběť splní, cokoliv si přeje. Skvělé schopnosti, které by šlo snadno zneužívat. Jenže Bo vyrůstala celý život mezi smrtelníky a netušila, co je zač. To se změní ve chvíli, kdy objeví nadpřirozený svět fae, kterého je součástí. Lost Girl má spoustu kladů, ale (nejen) v době svého vysílání se stal průkopníkem jakožto vzor přirozeného zastoupení LGBTQ+ komunity. Ve světě Lost Girl je sexualita běžnou složkou života, za kterou nejsou postavy svým okolím souzeny. Seriál byl fanoušky i kritiky nesčetněkrát vychvalován za své ztvárnění milostných tužeb a průlomové zastoupení bisexuality. Postavy nejsou kategorizovány na základě svých sexuálních orientací, jsou souzeny na základě svých činů (a ne vždy je vše černobílé). V seriálu mi však něco chybělo, nedokázal mě kompletně vtáhnout, některé dějové linky mě nebavily a ne všechny mi byly sympatické, takže mi bylo vlastně jedno, co se s nimi stane (i když patřily k těm hlavním).

70 %
Mé hodnocení
Gabik.029

Lost Girl by se dala charakterizovat jako taková nízkorozpočtová fantasy, která ve své době zaujala tím, že hlavní hrdinka nebyla upír a ani vlkodlak, ale sukuba, což bylo v té záplavě upírů opravdu něco jiného. Jenže právě s představitelkou Bo jsem měl – zejména v počátcích seriálu – trochu problémy, moc mi totiž neseděla. Víc jsem si oblíbil další postavy, a to hlavně Kenzi a v pozdějších sériích pak Tamsin. Při sledování mě kromě zajímavě vystavěného světa fae (tak se v seriálu říká nadpřirozeným postavám) bavila hlavně ta lehkost a vtip. Rozhodně se však dočkáte akce i dramatu. Seriálu podle mě také uškodil nevyužitý potenciál, scenáristé z toho mohli vytřískat víc. Jedná se tak o nenáročnou oddechovku, u které prostě můžete vypnout a neřešit menší rozpočet, horší herecké výkony či někdy špatně napsané dialogy.

70 %
Mé hodnocení
Furiant

Continuum

Vysíláno 2012–2015
Žánr Drama / SciFi / Akční
Dostupnost momentálně nedostupné
IMDb hodnocení 7,6 (62 000 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Rok 2077. Teroristická skupina Liber8 v čele s Eduardem Kagamem, která bojuje proti Korporátnímu kongresu, jenž po pádu vlád řídí svět, je odsouzena k trestu smrti, aby tak byl dán odstrašující příklad. Jenže skupina se nějak dostala ke stroji času, kterým se chce přenést do minulosti, aby mohli změnit minulost.

Do cesty se jim připlete Kiera Cameronová, policistka, která se je bude snažit zastavit, aby se mohla v bezpečí vrátit zpět do své doby za svou rodinou. V tom jí bude pomáhat Alec Sadler, geniální kluk, který v budoucnu rozjede velkou technologickou firmu, a Carlos Fonegra, člen vancouverského policejního okrsku, k němuž se Kiera přidá.

Co si o seriálu myslíme?

Mám rád, když scifi nepůsobí prvoplánově a když se tak nějak dobře všechno uzavře. A přesně takhle tomu bylo i u Continuum. Příběh je poutavý, Kiera je zajímavá postava, která má k dispozici super vychytávky z budoucnosti. I když to možná není to nejlepší scifi, co kdy bylo natočeno, tak kanadské produkci rozhodně nedělá špatnou reputaci, ba naopak. Já na ty čtyři série vzpomínám jen v dobrém a s chutí je každému doporučím.

80 %
Mé hodnocení
Pajky

Continuum je jedním z mnoha kousků, kterými se může Kanada pyšnit (a tento článek je zaručeně důkazem toho, že jich není málo). Koho by nelákalo sledovat scifi seriál, který se odehrává v minulosti, i když vlastně v přítomnosti, do které hlavní hrdinka přicestovala z budoucnosti? To je samozřejmě její tajemství, které se snaží skrýt, zatímco potřebuje zastavit skupinu teroristů, aby zachránila svou budoucnost a mohla se vrátit ke své rodině. Což je celkem silná motivace. Cestování časem je v dnešní době poměrně oblíbená zápletka, ale tento seriál vznikl před více než deseti lety a už i tenkrát měl tvůrce jasně určená pravidla, jak se s tímto tématem napříč seriálem vypořádat. I když se pro mě nejedná o žádný trhák, který by vás pohltil se zatajeným dechem, pokud vás tohle kanadské scifi minulo, určitě stojí za zhlédnutí.

70 %
Mé hodnocení
Gabik.029

Na začátek musím říct, že sci-fi žánr není něco, co bych vyloženě vyhledával. I když jsem vyrostl na Hvězdné bráně, kterou zbožňuju, tak sci-fi seriály sleduju minimálně. Jednou z výjimek však bylo Continuum, které bylo opravdu naprosto skvělé! Už od první minuty mě zaujal koncept seriálu, kdy se policistka z budoucnosti vydá do minulosti, aby změnila časovou linii a zabránila růstu teroristické organizace. A rozhodně tomu pomohla i hlavní představitelka, kterou jsem si velmi oblíbil. :-) Nejedná se však o čistou scifárnu, v jednotlivých epizodách se vyšetřují různé případy, takže se téměř vždy zabrousí i do kriminálních vod. Když se k tomu přidá nějaká ta špionáž a konspirace, technologické vychytávky, parádní akce a zamotaný příběh, dostanete Continuum. Na mě to fungovalo, bude to fungovat i na vás?

80 %
Mé hodnocení
Furiant

Vikings (Vikingové)

Vysíláno 2013–2020
Žánr Drama / Historický / Dobrodružný
Dostupnost momentálně nedostupné
IMDb hodnocení 8,5 (558 000 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Seriál plný konfliktů a krveprolití, který je ale především rodinnou ságou. Sleduje příběh Ragnara Lothbroka, zvědavého muže, který vždy hledá cestu k dobytí nových světů. Mladý farmář a muž od rodiny, Ragnar, je frustrovaný nedobrodružnou politikou místního náčelníka Earla Haraldsona, posílajícího je každé léto na východ, do Ruska a Baltských zemí, jejichž obyvatelé jsou chudí materiálně i na počty. Ragnar se zároveň považuje za potomka Odina, boha válečníků zabitých v boji, ale také zvědavosti, což se samozřejmě projevuje na jeho přístupu k životu.

Seriál tak obecně ukáže Ragnarovy ambice objevit území za oceánem na západě a problémy, které to přinese. Milý Ragnar a jeho přítel Floki, úplný šašek, společně dokážou postavit novou generaci lodí – rychlejší, elegantnější, vyřezané nádherněji než cokoliv jiného na moři a jejich dobrodružství tak může započít.

Co si o seriálu myslíme?

Vikingovia je historická dráma, ktorá zaznamenáva vzostup legendárneho nórskeho revolucionára a hrdinu Ragnara Lothbroka z obyčajného nájazdníka na vikingského kráľa. Ragnar je milujúci a rodinne založený muž, ktorého prezieravosť a odhodlanie privádza do neprebádaných krajín a nakoniec aj k sláve a moci. Tvorcovia sa do určitej miery snažili o čo najrealistickejšie zobrazenie udalostí, takže sa často stretneme s násilnými a aj krvavými bojovými scénami, ktoré ale seriálu pridávajú len a len na autenticite. Hneď od začiatku sme teda naplno vtiahnutí do deja, kedy sledujeme úvodnú bitku Ragnara po boku jeho brata Rolla a postupne sme súčasťou jeho cesty na vrchol. Seriál vás úplne pohltí od prvej scény a nepustí ani ďalej. Zaujímavé je, že seriál nebol vytvorený žiadnou veľkou stanicou, ale History Channel, ktorý sa skôr venuje dokumentom. Najviac som určite fandil Ragnarovi a Lagerthe, ale celkovo som bol spokojný aj s ostatnými postavami, ktoré plnohodnotne dopĺňali hlavnú dejovú linku. Určite odporúčam hlavne tým, ktorí si na to ešte nenašli čas, či chuť, určite sa to vyplatí. Veď za všetko hovorí aj hodnotenie 86 % tu na SZ od skoro dvetisíc ľudí.

80 %
Mé hodnocení
Petyer

Ďalší z tých seriálov, ktoré začali nenápadne a dokázali sa stať veľkými hitmi. Seriál, ktorý nám dal postavy ako Ragnar, Lagertha, Bjorn, Floki a mnohé ďalšie. Ide určite o viac než zaujímavý tv počin. Jeho cieľom nie je ukázať divákovi presné historické vyobrazenie dejín, aj keď z nich určite čerpá. Divák sa teda dočká nejakej tej histórie, ale zároveň sa stretáva so severskou mytológiou. Možno si vás získa hneď, možno až po pár častiach. Jedno je isté, v istom momente vás chytí a nepustí. Má všetko čo by mal dobrý seriál mať- zaujímavé postavy, výborne vystavaný príbeh s akciou, napätím, zvratmi. Seriál má za sebou 6 sérií, zažil svoje vrcholy aj pády, na kvalite mu to ale neubralo. Takže ak máte radi historické veci, nad Vikingami váhate, určite do nich choďte. 89 častí Vám zaručí, že istý čas pri seriály strávite, ale neoľutujete.

100 %
Mé hodnocení
Kahlan

Surovost. Napětí. Víra. Láska. Bitvy. Právě těmito pěti slovy by se dal charakterizovat tento historický seriál mapující život vikinského válečníka Ragnara Lothbroka a jeho synů. Ne vždy se jedná o přesný výklad historických událostí, ale to nic nemění na tom, že Vikingové jsou opravdu skvělým seriálem. Tedy rozhodně ty počáteční řady, poslední dvě-tři série už jsou totiž o poznání slabší. Těšit se můžete na spoustu akce, časté bitvy, intriky a nečekané zvraty, ale také i na filozofické otázky týkající se náboženství či romantické linky. A k tomu ta nádherná severská příroda. Tvůrci tak divákům namíchali skvělý mix akce a dramatu, přidali hutnou atmosféru a výborné herecké výkony a nakonec to okořenili parádní hudbou a naprosto úžasnou výpravou. Takže pokud jste Vikingy ještě neviděli, rozhodně se na ně podívejte, protože je to fakt pecka!

90 %
Mé hodnocení
Furiant

Orphan Black

Vysíláno 2013–2017
Žánr Drama / Thriller / SciFi
Dostupnost momentálně nedostupné
IMDb hodnocení 8,3 (114 000 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Sarah celý život byla společenským vyvrhelem. Ale klon není nikdy sám. Když se Sarah stane svědkyní sebevraždy neznámé ženy, které je podezřele podobná, rozhodne se převzít její identitu. Předpokládá, že vyřeší všechny své problémy tím, že se zmocní úspor mrtvé. Místo toho se však ocitá ve spirále záhadných událostí a brzy zjišťuje nečekanou pravdu – ona sama a mrtvá žena jsou klony. Když pak ve svém pátrání pokračuje, odpovědí na její snahu je objev, že někde venku jsou další lidé, kteří vypadají přesně jako ona. Geneticky přesní jedinci, kteří byli rozdáni náhodným párům a vychováváni v odlišných prostředích. Nemá sebemenší tušení, kdo stojí za stvořením klonů, každopádně má opravdu dobrou motivaci k další práci. Její klony totiž někdo vraždí…

Co si o seriálu myslíme?

Kanada je země zaslíbená pro zajímavé sci-fi, což dokazuje i Orphan Black. Ten získal mezinárodní ohlas a Tatiana Maslany se díky hlavní roli (rolím) stala hvězdou. Nikdy jsem neviděl někoho hrát tolik postav a přesto dokázat každé z nich vtisknout něco úplně jiného a odlišného. Ještě teď si pamatuju, jak jsem sledoval první řadu a nemohl jsem přestat. Možná to mělo slabší místa, ale celkově těch pět sérií stálo za sledování a pokud jste to ještě neviděli, tak hurá do toho – Sarah, Alison, Cosima a další čekají…

80 %
Mé hodnocení
Pajky

Orphan Black je jedním ze seriálů, které doporučuji na každém kroku. Nenechte se odradit slovy jako jsou „scifi“ nebo „klon“, pokud tohle není běžně váš šálek kávy. Tento seriál působí realisticky a při sledování úplně zapomenete na to, že koukáte na něco, co by mělo být přitažené za vlasy. Sledujete osudy běžných lidí, kteří se kromě obyčejných životních strastí snaží vypořádat se skutečností, že se stali něčím experimentem. Jednotlivé postavy jsou naprosto odlišné a získají si vás svou osobitostí i vlastními příběhy, přičemž budete celou dobu nevěřícně zírat, jak je možné, že je všechny hraje jedna herečka. Tatiana Maslany odvedla neskutečnou práci a už jen její herecké výkony by měly být lákadlem, proč si seriál pustit. Obrovským bonusem je také oficiální pokračování v podobě audioknížky (přestože je seriál uspokojivě zakončen), kde se s postavami znovu shledáváme po osmi letech od událostí v závěru seriálu. Celou první sérii namluvila samotná Tatiana Maslany a v druhé sérii propůjčili svůj hlas i její kolegové Jordan Gavaris, Kristian Bruun a Évelyne Brochu. Příběh je uzavřený a dostupný např. na Spotify. Doporučuji všemi deseti (seriál i jeho audio pokračování).

100 %
Mé hodnocení
Gabik.029

Seriál, ktorému v jeho začiatkoch asi nik nepredpokladal úspech a ktorému veľké šance mnoho ľudí asi nedávalo. Ale on sa dokázal vyšvihnúť a ukázať im, že ide o kvalitný seriál. Seriál sa pohráva s myšlienkou klonovania, čo nemusí lákať každého. Miesi v sebe zmes drámy, akcie, sci-fi. Celé to vytvára vynikajúcu atmosféru plnú napätia, akcie a aj vtipu. Celá zápletka sa postupne rozvíja viac a viac. Pribúdajú odhalenia, zvraty, ktoré postupne dotvárajú celú skladačku a vy tak odhaľujete kúsok po kúsku, ako sa veci majú. Na čom seriál stojí, sú postavy, ktoré celú zápletku ťahajú, a teda na vynikajúcom výkone Tatiany Maslany (She-Hulk jej odpustite). Každej jednej postave dáva jej vlastný život, ani jednu nehrá rovnako. Nezaostávajú za ňou ale ani ostatné postavy, ktoré si vás rovnako získajú. Ak váhate, neváhajte. Za skúšku nič nedáte, neoľutujete.

100 %
Mé hodnocení
Kahlan

Schitt's Creek (Městečko Schitt's Creek)

Vysíláno 2015–2020
Žánr Komedie / Sitcom
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 8,5 (134 000 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Bohatý magnát Johnny Rose se jednoho dne ocitne úplně na dně. A tak mu nezbývá nic jiného, než se se svou rodinou přestěhovat do malého depresivního městečka Schitt's Creek, které kdysi před léty jen tak ze srandy koupil. Dnes je to jediné, co mu zbývá…

Co si o seriálu myslíme?

Na začátku jde hlavně o seznámení s Roseovými a zjištění, jestli vám jejich příběh bude vyhovovat. Nápad boháče, který přišel na mizinu, není nic nového, ale tady funguje dobře. Největším klenotem Schitt's Creek jsou však jeho postavy. Celá hlavní čtveřice je správně šílená a krásně zhýčkaná luxusem, takže kontrast s buranovem, kam se museli přesunout, je povedený. Hlava rodiny Johnny, který se snaží zachovat chladnou hlavu, výstřední herečka za zenitem Moira a jejich dvě děti, David a Alexis, na kterých se život v luxusu také řádně podepsal. Postupně se samozřejmě odlupují další vrstvy jejich charakterů a začínají si na novou situaci zvykat a zapojovat se do místního života. Je to jeden z těch vzácných úkazů, kdy se kvalita stupňuje, případně udržuje na stejně vysoké laťce a končí na vrcholu. Vážně mě baví vývoj postav, humor a i to, jak nenuceně je přijímána orientace jedné z postav. Je to vtipné a zanechává to za sebou dobrý pocit. Pokud se vám zalíbí na začátku, tak si ho užijete až do skvělého závěru. I proto je pro mě Schitt's Creek vybroušeným diamantem, který chcete vidět.

90 %
Mé hodnocení
Pajky

Schitt's Creek byl seriálem, který se dlouho schovával pod radarem (ne však v Kanadě) a najednou se stal ve svém závěru jedním z těch, o kterém se mluvilo skoro na každém rohu. Já jsem ho objevila ještě před tímto nárůstem popularity (který by mě asi jinak odradil) a musím říct, že jsem do dnešního dne nenašla seriál, se kterým by se dal Schitt's Creek srovnávat. Jedná se o unikátní kousek. Příběh sleduje osudy zbohatlické rodiny Roseových, která se najednou ocitne na mizině a je nucena se přestěhovat do menšího zapadákova, který před časem ze srandy zakoupili. Představte si, že jste celý život žili v přepychu, vše za vás dělal najatý personál a najednou čelíte reálnému životu. Jak to asi dopadne? Pokud rádi zkoušíte seriály, které jsou své a osobité, pak si tento kousek rozhodně zaslouží vaši pozornost.

80 %
Mé hodnocení
Gabik.029

Schitt's Creek, seriál, ktorý začínal nenápadne. Ničím sa nesnažil vystupovať z davu a postupne si získaval čoraz väčšiu popularitu, či už v Kanade, USA, alebo vo svete. Je to viac než netradičný kúsok. Mne samej trvalo pár častí, kým som sa naladila na jeho vlnu. Po nejakých dvoch som ho chcela vypnúť, ale vytrvala som a neľutujem ani jednu minútu strávenú nad ním. Schitt's Creek predstavuje panoptikum rozmanitých postáv, z ktorých môžu niektoré pôsobiť povrchne, snobsky a v danom prostredí ako karikatúry. To sa týka najmä našej rodinky. Obrovským plusom seriálu sú určite postavy. Každá jedna si vás získa. Každá z nich je svojská. Postupom času, ako sa toto malé mestečko s jeho obyvateľmi dostáva pod kožu divákovi, dostáva sa aj členom rodiny Rose. A vy tak máte možnosť sledovať ich vývoj, ktorý je viditeľný. Druhým veľkým plusom je humor, ktorý je rovnako ako postavy svojský. Nie je prvoplánový, na silu tlačený. Schitt´s Creek je určite seriálom, ktorý treba skúsiť, dať mu šancu. Či budete chcieť alebo nie, túto rodinku si veľmi rýchlo obľúbite.

100 %
Mé hodnocení
Kahlan

Kim's Convenience

Vysíláno 2016–2021
Žánr Komedie / Sitcom
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 8,2 (21 000 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Komediální seriál o rodině Kimových, korejsko-kanadské rodině, která vlastní v centru Toronta obchod se smíšeným zbožím. Hlavami rodiny jsou Appa a Umma, kteří imigrovali do Kanady v 80. letech. Společně mají i dvě děti – Junga a Janet, kteří jsou nyní již dospělí. Když Jungovi bylo 16 let, nepohodl se s otcem a odstěhoval se z domova. Janet studuje uměleckou školu se zaměřením na fotografování. Mezitím Jung udržuje kontaktem se svou matkou a sestrou a hodlá v nejbližších dnech rozjet vlastní byznys s půjčováním aut.

Co si o seriálu myslíme?

Kim’s Convenience je veľmi príjemným rodinným seriálom odohrávajúcim sa v Kanade. Sledujeme rodinku Kimovcov, ktorí prevádzkujú malý obchodík so zmiešaným tovarom v Toronte. Pracujú v ňom rodičia aj s dcérou Janet, naopak syn Jung sa po nezhodách s otcom s rodinou viac odcudzil a žije sám. Jednotlivé epizódy perfektne kombinujú vtipné lapálie rodiny v každodennom živote v obchode a taktiež vážnejšie témy súvisiace s naškrobenými rodinnými vzťahmi, partnerskými problémami a dôležitými životnými rozhodnutiami. Sledovanie seriálu ubieha ani neviete ako, nakoľko sa pri ňom človek cíti príjemne a je zvedavý, čo ďalšie na nás čaká v nadchádzajúcich epizódach. Kto hľadá oddychovku a seriál mu nič nehovorí, určite ho vyskúšajte a dajte mu šancu.

90 %
Mé hodnocení
Inekafe

Kim's Convenience je příjemný sitcom, jehož sledování docela příjemně utíká. V průběhu pěti sérií si postavy oblíbíte a to jak hlavní čtveřici (rodinu), tak i vedlejší postavy. Speciální kategorií jsou pak (ne)pravidelní návštěvníci obchodu. Hodně humoru vychází ze základního nápadu přistěhovalců, takže často dochází na střety kultur. K tomu se samozřejmě přidávají i rysy jednotlivých postav a o zábavné konflikty je postaráno. Mě to chytilo, celá skupina má mezi sebou slušnou chemii a jednotlivé epizody jsou dostatečně zábavné. Navíc jich není tolik, aby se musely začít opakovat. Jen při pár epizodách jsem měl ten cringy pocit, jinak mi humor docela vyhovoval a nevadilo mi, že se zakládal na šabloně, která se opakovala v souladu s rysy postav. Trošku zklamání může být závěr, protože jsem čekal silnější rozloučení a finále působí jen jako další epizoda, i když se snaží naznačit, kam se osudy hrdinů mají odvíjet.

80 %
Mé hodnocení
Pajky

Podívejte se, kam se rubrika zatím vypravila


Máte už na své mapě vybarvenou Kanadu? Padl vám některý ze seriálů z našeho výběru do oka (a watchlistu)? Nebo vás místní seriály nezajímají a dnešní článek byl pouze přehledem neznámých seriálů?

Další díly seriálu
Za každej like dostane autor bonbón! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
andromache

andromache

U té Lost Girl a hlavně zmínky o Tamsin jsem si okamžitě vybavila její jednu její hlášku, kdy měl jeden...
před 39 týdny
Pajky

Pajky

Chvály si cením, tenhle článek dal docela zabrat a hlavně ten původní text byla zdlouhavá práce....
před 39 týdny
_-0-_

_-0-_

...bylo to poznat.
před 39 týdny
Další články k tématu