15. 11. 2022

Seriálem kolem světa: 7 zastávek v Jižní Koreji

Seriálem kolem světa: 7 zastávek v Jižní Koreji

Vítáme vás u naší rubriky, jejímž cílem je představit vám nejzajímavější seriály světa s výjimkou anglických a amerických, protože těch už znáte dost. Doufáme, že díky této rubrice si vyplníte prázdná místa na naší mapě. Každé vydání se zaměřuje na 7 vybraných seriálů z jedné země.

Třiadvacáté vydání našeho cestovatelského článku strávíme tím, že se podíváme na produkci seriálů v Koreji. Budeme se opět soustředit jen na jednu zemi a tentokrát se dá říct, že se její produkce řadí mezi ty nejpopulárnější u našich uživatelů. Rozhodně tomu pomohl i nástup streamovacích služeb a několik hitů, které se na nich představily.

Ještě než přišla tahle korejská vlna, tak si i korejské seriály musely projít svým vývojem. První seriály začínaly vznikat koncem osmdesátých a začátkem devadesátých let, ale nejednalo se o žádné hity. V roce 1990 vznikl nový program Seoul Broadcasting System (SBS) a díky tomu se rozběhl i rozvoj nových seriálů. Prvním, který se dá označit za komerční úspěch, byl Eyes of Dawn z roku 1991. Během této dekády se vytvořil formát minisérií, kdy každý seriál měl mezi 12 a 24 epizodami.

I to stálo za vznikem takzvané korejské vlny, kdy se seriály začaly distribuovat i za hranice Koreje. Mezi těmi stojí za zmínku Gaeul Donghwa (Autumn in My Heart), Gyeoul Yeonga (Winter Sonata) nebo Pool Ha-woo-seu (Full House). Vznikl i nový žánr zvaný „Fusion sageuk“, který změnil produkci historických dramat. Úspěšným zástupcem je například seriál Joseon Yeohyeongsa Damo (Damo).

Po roce 2010 se trh začal opět měnit a zájem o korejská dramata se zvyšoval. Úspěch v té době zaznamenaly například seriály Hilleo (Hojič), Sseulsseulhago Chanranhasin – Dokkaebi (Goblin) nebo Alhambeura Goongjeonui Chooeok (Memories of the Alhambra). Všechno pak úplně převrátil neskutečný úspěch Squid Game (Hra na oliheň). Seriál, který si na Netflixu během prvních 17 dnů v září 2021 pustilo 111 milionů diváků, se stal nejsledovanjším programem – takže nepřekvapí, že patří i do naší sedmičky.

Od té doby se na nás valí korejské seriály jako na běžícím páse a hlavním dodavatelem jsou streamovací služby jako Netflix. Do našeho výběru se nevešlo několik dalších seriálů, které stojí za zmínku. V roce 2020 měl premiéru seriál Sweet Home (Sladký domove), rok 2021 přinesl seriály Binsenjo (Vincenzo), Jiok (Peklo) nebo The Silent Sea. A ani 2022 nezůstal pozadu a skvělých recenzí se dostalo například seriálům Pachinko (Pačinko), Alchemy of Souls (Alchymie duše), Extraordinary Attorney Woo (Výjimečná právnička U Jong-u), Big Mouth (Velká huba) nebo Little Women (Tři malé ženy). Teď už ale k dnešní sedmičce, kde si představíme několik seriálů, které patří mezi ty nejvyhledávanější hity. V Koreji rozhodně najdete produkci, která stojí za prozkoumání a třeba si i vy vyberete něco nového ke sledování.

Byeoleseo On Geudae (You Who Came from the Stars)

Vysíláno 2013–14
Žánr Drama / Fantasy / Komedie
Dostupnost momentálně nedostupné
IMDb hodnocení 8,2 (13 145 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Před 400 lety přistál na Zemi Do Min Joon. Potkal zde pozemskou dívku, jejíž osud neměl šťastný konec. Do Min Joon začal žít v ústraní a snažil se s lidmi nezaplétat. Poté ale zachránil dívku, která jako by z oka vypadla té, kterou potkal kdysi. Po její záchraně Do Min Joon zmizí. Po 12 letech se s dívkou znovu setkává, když se nyní slavná herečka nastěhuje do vedlejšího bytu.

Co si o seriálu myslíme?

Na začátku mi byli hlavní představitelé celkem nesympatičtí, ale protože mě zaujal popis, překonala jsem to a jsem ráda. Hlavní romantická dějová linka je zasazená do zajímavě vymyšleného příběhu s problémy a zápletkami v tom správném množství. Oceňuji daný počet dílů bez zbytečného protahování. Na seriálu mě bavilo, že to byla legrace a zároveň nenásilně proložené situacemi k zamyšlení nad životem, takže jsem se chvílemi popadala za břicho a chvílemi slzela. V kombinaci s nahlédnutím do jiné kultury to bylo fajn oddechové pokoukáníčko. Připadá mi, že Korejci mají speciální talent na zajímavé zakončení příběhů a ani tento seriál není výjimkou.

90 %
Mé hodnocení
Evakopal

My Love from the Star je dokonalou směsí romantiky, komedie a melodramatu. Pro mě, jako velkého fanouška sci-fi, byl příběh skvělý. Teleportace, telekineze a zastavování času provedené velkolepým způsobem jsou po technické stránce první přínos tohoto dramatu. Děj je po celou dobu zajímavý. Mimozemšťan žijící na naší planetě již 400 let a teprve po 400 letech, když se chystá odejít, se zamiluje. Chemie mezi dvěma hlavními postavami je opravdu přesvědčivá. Příběh je pravděpodobně jedním z nejpečlivěji napsaných a nejlépe provedených, jakých jsem doposud viděla. Vynikající dějová linka a dialog nikdy nezakolísaly. Každá epizoda prohlubovala vztah a byla dokonale přesvědčivá. Je zde také tolik nezapomenutelných a chytlavých písní a zvukových efektů, které z hlavy jen tak nedostanete.

80 %
Mé hodnocení
Mikiannie

Kingdeom (Království zombie)

Vysíláno 2019-????
Žánr Fantasy / Historický / Thriller
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 8,3 (46 515 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Drama odehrávající se v historickém Čosunu. Korunní princ je poslán vyšetřit podivnou epidemii. Netuší, že se bude muset vypořádat se zombiemi. Seriál je založen na manhwa Country of God.

Co si o seriálu myslíme?

V časoch, keď bolo seriálov so zombie tématikou už mnoho, Kórea pustila do sveta svoj Kingdeom. Jeden by si povedal, že už nemá priniesť čo nové a že to bude to isté, čo mnohokrát predtým, len v inom šate. Omyl. Kingdeom sa nedrží zaužívaných zombie klišé a narába s nimi po svojom. Kráľovstvom sa šíri pliaga, ktorej pôvod je vyslaný vyriešiť korunný princ. Seriál v sebe miesi okrem zombie žánru aj iné. Je to svojím spôsobom aj historická detektívka či politický triler. Seriál určite vyniká aj po remeselnej stránke. Výprava, prostredie, postavy, to, akým spôsobom je príbeh rozvíjaný a rozprávaný, to všetko si vás získa. Aj na jazykovú bariéru zabudnete.

80 %
Mé hodnocení
Kahlan

Kingdeom je výnimočný tým, že je z úplne iného „trhu“ a nedrží sa klasických zombie konvencií, ako typické americké seriály o zombíkoch. Sledujeme príbeh kórejských kráľovstiev, kde začne zúriť akási pliaga. Ľudia zrazu ožívajú a bažia po ľudskom mäse. Korunný princ Lee Chang sa rozhodne vyšetriť túto pliagu spolu so svojím pobočníkom a lekárskou asistentkou vo svojom kráľovstve. Ani jeden z nich však netuší, čo všetko ich na tejto spoločnej ceste ešte len čaká… Prečo tento seriál odporúčam? Pretože je to konečne niečo iné, než na čo sme zvyknutí z amerického a britského trhu. To, ako sú vykreslení títo živí nemŕtvi, ako sa správajú, aké majú črty, všetko úplne ničí tie klasické obrazy o zombíkoch. Navyše tu máme úplne iné prostredie, prostredie kórejských kráľovstiev, ktoré sa musia ubrániť tejto hrozivej nákaze. Hlavné postavy sú vcelku sympatické a ľahko si mnohé z nich obľúbite. Ja som si zvykol behom 1–2 dielov a už som si to potom iba užíval a postavám na čele s korunným princom som veľmi fandil.

90 %
Mé hodnocení
Inekafe

Juhokórejské seriály mám veľmi rád, takže som bol zvedavý, či ma aj tento počin zaujme. A neľutujem… Kingdeom je zombie seriál odohrávajúci sa v 16. storočí v provincii Čosun. Korunný princ je poverený vyšetriť pôvod epidémie v kráľovstve, ktorú spôsobili samozrejme zombíci. Epizódy majú do 50 minút, čo nie je až tak veľa, keďže obe série majú len po 6 častí. Pilot sa rozbieha trochu pomalšie, ale vyvažuje to temná atmosféra, vynikajúce dobové kostýmy a herecké obsadenie. Miestami mi to pripomína The Walking Dead, takže pre fanúšikov WD by to mohol byť ďalší kúsok do už tak preplneného watchlistu. Určite odporúčam dať šancu aspoň 2–3 epizódam, aby pomalšie tempo pilotu nikoho neodradilo. Pre mňa je to jeden z tých vydarenejších zombie seriálov a po pozretí oboch sérií ho hodnotím vysoko pozitívne.

80 %
Mé hodnocení
Petyer

Crash Landing on You (Láska padá z nebe)

Vysíláno 2019–2020
Žánr Komedie / Romantický / Drama
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 8,7 (29 123 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Bohatá dědička konglomerátu Yoon Se Ri z Jižní Koreje je nucena kvůli nehodě během paraglidingu přistát v Severní Koreji. Severokorejský důstojník ji ukryje a chrání ji před odhalením a u toho se do ní zamiluje.

Co si o seriálu myslíme?

Crash Landing on You radím k mojim najobľúbenejším k-dramám kvôli výbornému hereckému obsadeniu, skvelej chémii medzi dvomi hlavnými postavami, krásnej hudbe a dobre napísanému príbehu, ktorý odsýpa či už sú scény zasadené v Severnej alebo Južnej Kórei. Seriál strieda zábavné, dojemné aj nervy-drásajúce scény, čiže je to kvalitná k-drama ako sa patrí a len tak na ňu človek nezabudne.

90 %
Mé hodnocení
Alaya

Crash Landing On You je o ženě, která skončí v Severní Koreji poté, co se dostala do nečekané nehody, a o severokorejském vojákovi, který se do ní nakonec zamiluje. Každá epizoda vás nutí chtít vidět víc. Všechny postavy jsou herci velmi dobře vykresleny. V tomto dramatu vám záleží na každé postavě, nikdo nezůstane pozadu. Hlavní představitelé mají mezi sebou skvělou chemii. Každý z nich má své vlastní životy, což je opravdu zajímavé sledovat. Příběh se vyvíjí velmi dobře a také správným tempem. Je to jeden z typů, kdy pravděpodobně zemřete ze zvědavosti, když si budete chtít představit, jak bude vypadat další epizoda. V některých částech to může být klišé a předvídatelné, ale je to uděláno správně a člověku to poskytne nový pohled na to, jak lidé skutečně žijí na druhé straně korejského poloostrova. Vedlejší herci odvedli rovněž skvělou práci. Scény, které je zahrnují, byly napsány opravdu dobře, že nechcete žádnou scénu přeskočit. Také hudba je zde velmi krásná. Dokonale vykresluje emoce každé scény.

80 %
Mé hodnocení
Mikiannie

Crash Landing On You je jedna z množstva k-drám, ktoré sú v súčasnosti populárne. Avšak vyniká jedinečným príbehom, kde osud prostredníctvom nehody spojí dvoch ľudí pochádzajúcich z odlišných svetov. Hlavná hrdinka SeRi je bohatá a úspešná podnikateľka žijúca v Južnej Kórei, ktorá nestojí o city a uznáva len výdobytky moderných technológií. Počas paraglidingu ju nečakaná zmena počasia odveje až na hranice Severnej Kórei, ktoré sú prísne strážené vojakmi. Nájde ju vzorný a čestný dôstojník JungHyuk, ktorý ju bude u seba skrývať a neskôr ju predstaví ako svoju snúbenicu. SeRi sa bude musieť prispôsobiť chudobnému životu v pohraničnej dedinke v Severnej Kórei a čeliť strachu z odhalenia a obvinenia z tajnej špionáže. Seriál nám ukazuje, aký ťažký je život ľudí v Severnej Kórei v porovnaní s Južnou Kóreou, v ktorom však nechýba ani správna dávka humoru, napätia, lásky, odhalenie tajomstiev minulosti a boj o prežitie. Veľmi oceňujem postupný vývoj postáv a proces zaľúbenia hlavných hrdinov. CLOY je naozaj veľmi pútavý a krásny príbeh o láske a životných osudoch ľudí, ktorý určite zaujme nejedného seriálového fanúšika. Jednoznačne odporúčam!

100 %
Mé hodnocení
Romi

Saikojiman Gwaenchanha (Dotkni se mých ran)

Vysíláno 2020
Žánr Komedie / Drama / Romantický
Dostupnost momentálně nedostupné
IMDb hodnocení 8,6 (24 231 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Netypická romance mezi zaměstnancem na psychiatrickém oddělení a autorkou dětských knih s antisociální poruchou osobnosti.

Co si o seriálu myslíme?

Na seriálu mě zprvu zaujaly originální pohádky, které se prolínají skoro každým dílem. Až později, ale o to víc, mě vtáhl děj kolem hlavních postav. Jak tomu u jihokorejských romantických dramat často bývá zvykem, najde se tam něco pro každého – napětí, akce, nečekaná zápletka i romantika. Místy se objevují prvky hororu, takže pokud se neradi bojíte, nemůžu seriál doporučit. Stojí za to ho vidět klidně i dvakrát. Při druhém zhléhnutí vás určitě překvapí, kolik narážek na budoucí zápletky vám uniklo.

90 %
Mé hodnocení
Makča

It’s Okay to Not Be Okay patří k těm modernějším korejským seriálům, které se snaží nedržet se zaběhlých dramových formulí a být originální. V tomto případě je to podle mého názoru znát především na formě a technickém zpracování seriálu – nejenže má neobvyklou, jakoby hororově pohádkovou atmosféru, jaksi kouzelnou a melancholickou (místy až depresivní) zároveň, umocněnou přiléhavou hudbou a zdůrazněnou způsobem, jakým jsou nasnímané a vyvedené jednotlivé záběry; vlivem prostředí psychiatrické léčebny se věnuje také poměrně vážným tématům, která je třeba uchopit citlivě a s respektem. Psychologická témata se promítají i do postav, které mají každá svůj vlastní, trochu jiný svět, a diváka tak zajímá, jak spolu vlastně budou fungovat. Ústřední trojice postav je silná – prvních pár dílů jsem si k nim sice hledala cestu, nakonec si ale opravdu získaly moje sympatie. A jejich příběhy jsou opět symbolicky propojeny s pohádkami, které píše hlavní hrdinka – většina dílů tak nese název podle pohádky, která se děje daného dílu týká a která je v něm i vyvedena, každá svou vlastní originální animací. Právě tyto pohádky plus výborně ztvárněná hlavní hrdinka, která mě neskutečně bavila v každé scéně, jsou pro mě největšími klady seriálu. Takže když to shrnu, It’s Okay to Not Be Okay rozhodně všem doporučuji – pro fanoušky korejské tvorby je tenhle seriál povinností, a i pro ty, kteří korejské seriály nesledují, to bude jistě zajímavá podívaná a zážitek.

90 %
Mé hodnocení
lllleon

Dotkni se mých ran – jeden ze seriálů, který ti utkví v paměti. Příběhem, zpracováním, hereckými výkony, kamerou a v neposlední řadě hudbou. Některé by mohla odradit délka jednotlivých dílů, ale to by byla škoda. Netradiční zpracování příběhu zakomponováním do pohádek, které píše jedna z hlavních hrdinek, dodává seriálu šmrnc. Příběh samotný je spojením dramatu a komedie, okořeněný trochou romantiky. Šťávu mu dodávají herecké výkony tří hlavních hrdinů, kdy zejména Oh Jeong-se v roli staršího autistického bratra je excelentní. Musím vyzdvihnout i Seo Ye-Ji, která je nejen krásná, ale má i obrovské charisma, a když je na scéně, bere si veškerou vaši pozornost. Už z názvu je patrné, že se zde budou řešit traumata hlavních hrdinů, takže to není žádná oddechovka, ale autoři nás postupně dostanou do šťastného konce. A já tento seriál vřele doporučuji.

90 %
Mé hodnocení
Hazy.1

Squid Game (Hra na oliheň)

Vysíláno 2021-????
Žánr Akční / Dobrodružný / Drama
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 8,0 (440 552 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Lidem v nouzi, kteří nutně potřebují peníze, je zaslána záhadná výzva k účasti ve hře. 456 účastníků ze všech společenských vrstev je uzavřeno na tajném místě, kde hrají hry s cílem vyhrát 45,6 miliardy wonů. Každá hra je tradiční korejskou dětskou hrou, například Červené světlo, zelené světlo, ale důsledkem prohry je smrt. Kdo se stane vítězem a jaký je účel této hry?

Co si o seriálu myslíme?

Squid game. Fenomén, ktorý hneď po svojom odvysielaní získal na veľkej popularite. Ja som sa mu však dlhšie vyhýbala, až som sa rozhodla ho skúsiť a zistiť, čo je na tom pravdy. Môžem povedať, že celé to haló, ktoré okolo seriálu je, je opodstatnené a zaslúžené. Je to surové, zvrátené, šialené. Je to skvelé. Hry, ktoré sú nám známe, ale aj neznáme, seriál povyšujú na novú, drsnejšiu, krvavejšiu a smrteľnejšiu verziu. V postavách je sila seriálu, stretnú sa v ňom ľudia, ktorí nemajú nič. Na to, aby postavy prežili, musia odhodiť všetky zábrany, morálne zásady a vsadiť všetko. Spočiatku sa môžu niektoré zdať nevýrazné, nijaké, ale charakter ich všetkých sa naplno odkryje a ukáže počas jednotlivých hier. Napätie stúpa, atmosféra hustne a postavy sa vyfarbujú. Seriál dostáva svojej povesti, chvály naň sú zaslúžené. Čaká nás dokonca aj druhá séria. Možno by nebolo ale zlé ho nechať skončiť tam, kde skončil.

80 %
Mé hodnocení
Kahlan

Přiznávám. Fenoménu Hry na Oliheň jsem propadl hned, jak jsem viděl první plakáty. Trailer pak už byl jasné must see. Ten vizuál a téma byly prostě strašně podmanivé, že se tomu nedalo odolat a seriál si mě zaháčkoval hned od první minuty. Že jsem nebyl sám, bylo jasné v následujících týdnech, kdy se prostě nedala otevřít stránka, odkud by na vás nevyskočil nějaký článek o seriálu, ať to šlo klidně i o weby o pečení.I když samotný seriál už neměl takový náboj jako promo materiály, pořád měl kouzlo a tah na branku, který vás nutil pustit si další a další epizodu. I s odstupem to pořád je dobrý seriál, ale přeci jen poté, co opadnul všechen ten hype, si člověk uvědomí, že podruhé si to asi už nepustí a ta touha pustit si další epizody byla hnána touhou odhalit další a další smrtící dětské hry…

80 %
Mé hodnocení
Fruiko

My Name (Modrá až na kost)

Vysíláno 2021-????
Žánr Drama / Akční / Krimi
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 7,8 (21 725 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Mladá žena přijde při tragické události o otce. V touze po nalezení pravdy a pachatele se obrátí na otcova přítele, šéfa mafiánské skupiny. S jeho pomocí se dokáže dostat do řad policie, kde hodlá udělat jediné. Pomstít se.

Co si o seriálu myslíme?

My Name je příběh ženy toužící po pomstě skrz nejhlubší propasti temného podsvětí Soulu, které prosakuje brutalitou a krutostí. Vyprávění není přelomové, avšak když se převyprávění podobného konceptu povede dobře, může to být naprostá radost pohledět a může otevřít dveře novým fanouškům tohoto temného thrilleru a žánru napětí. My Name toho podle mého názoru dosahuje prostřednictvím fascinujícího pojetí klasické zápletky o pomstě a zradě se zaměřením na odvážné vyprávění plné neuvěřitelných hereckých výkonů. Skutečnost, že je zde naprosto nulová komediální absurdita a strojený humor, je pro mě také velkým přínosem. Akce je dechberoucí a obsahuje nespočet bojových scén od masových rvaček až po vzájemné souboje s použitím různých zbraní. Navzdory tomu, že tvoří hlavní část celého dramatu, některé z klidnějších a palčivějších momentů se prolínají skrz. My Name je příběh řízený postavami, kde neúspěch nebo úspěch plně závisí na zobrazení hlavní postavy, o kterou se jedná. Naštěstí Han So Hee bezvýhradně rozptýlila pochybnosti o její schopnosti zvládnout tuto hlavní roli, kterou dělá tak velkolepě a sebevědomě.

90 %
Mé hodnocení
Mikiannie

My Name je jeden z kategorie seriálů, který na Netflix znenadání vyskočí a po ukázce ho prostě musí člověk zkusit. Napětí, ze kterého budete tajit dech, by se dalo krájet a akce na každém kroku, která navíc není nucená. Na rozdíl od obyčejných akčních k-dramas, je v My Name značná dávka brutality se surovostí a krví, což dává seriálu další vrstvu reality. Občas je děj zmatený kvůli prolínání několika časových linií a všemožnými zvraty. Už od začátku je zkušenějším divákům jasné, kdo, co a s kým. To však neznamená, že seriál už nemusíte sledovat. Právě naopak. Je mnohem poutavější sledovat postavy, jak dojdou k závěrům, které si už začátku myslíme. Han So Hee a Ahn Bo Hyun se skvěle doplňují. Přesně ta herecká dvojice, kterou člověk nevěděl, že potřebuje, dokud je spolu neviděl. Nutno dodat, že Han So Hee ukazuje obrovský herecký rozsah a svou roli si celkem těžce odedřela. Po emoční stránce je to velmi silné drama plné odhodlání, zoufalství a touhy po pomstě. Takže hezky se zachumlat do deky, nachystat si kapesníky a pořádně se nadechnout. Tohle prostě nejde nevidět.

80 %
Mé hodnocení
Marvelous_llama

No, to je konečně něco. Jižní Korea u mě s My Name slušně zabodovala, přinesla super podívanou a ukázala mi, o čem může být taky asijská seriálová tvorba. Je sice pravda, že příběh byl trochu předvídatelný, takže část věcí mi byla jasná už od prvního dílu, ale nijak zvlášť to nevadilo a nekazilo to ani celkový dojem. Užíval jsem si tu drsnější a temnější atmosféru, kterou příběh má a která tomu dodává na autentičnosti. Sice mě tu tradičně štvala jiná mentalita, kdy některé postavy hlavně v prvním díle byly dost na pěst, ale o tom je vlastně příběh taky. Možná bych se nebál ubrat z některých bočních linek, které to tak trochu uhlazovaly, a držet se víc toho drsňáckého rázu, ale to je jen takové přání, co by mohlo zážitek ještě vylepšit. Jinak jsem nad míru spokojený, jsou tu kontrasty, temná strana Asie, fungující příběh, takže můžu s klidem doporučit.

80 %
Mé hodnocení
Jesmot

All Of Us Are Dead

Vysíláno 2022-????
Žánr Zombie / Horor / Teen
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 7,5 (49 065 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Skupinka středoškoláků musí čelit velké krizové situaci. Hrdinové zůstanou uvězněni ve škole, zatímco venku rozpoutá peklo rychle se šířící zombie virus. Seriál je adaptací úspěšného digitálního asijského komiksu Now at Our School.

Co si o seriálu myslíme?

Čo si budeme klamať, nejde o nič svetoborné, postavy sú nie úplne najchytrejšie a taktiež je seriál plný nelogických vecí. Ale tak je to seriál podľa ázijského komiksu o zombíkoch na strednej škole, takže si to treba len uvedomiť a máme z toho guilty pleasure ako vyšité. Netuším, ako sa volali postavy ani čo sa presne v prvej sérii udialo, pamätám si len toľko, že to bola celkom prča a druhú sériu si zrejme pozriem, keď vyjde… alebo nepozriem. Na seriál ľahko zabudnete, ale na maratón je ako vyšitý. Neurazí, ani nenadchne. Rovnako, ako táto moja recenzia.

70 %
Mé hodnocení
Inekafe

V kórejských seriáloch sa veľkej popularite tešia zombíci. V All of us are dead došlo k spojeniu zombíkov a strednej školy. V dnešnej dobe síce nič nové a prevratné, ale v tomto prípade to funguje celkom dobre. Zaujímavosťou je okrem klasických zombie aj prítomnosť „polozombie“. Postavy sú také, aké sú. Vyslovene sympatické asi nenájdete. Aj keď im budete držať palce, za občasnú naivitu a hlúposť by ste ich najradšej prefackali. Plusom, aspoň u mňa, je to, že seriál sa odohráva aj na uzavretom mieste, kde sa nákaza rozšírila, ale zároveň aj v tom vonkajšom, kde sa ju snažia ignorovať a nešíriť o nej povedomie. Čo by som označila ako mínus je dĺžka častí a ich počet. Určite by tomu nezaškodilo trochu okresať a skrátiť to, čo by bolo úplne ideálne.

70 %
Mé hodnocení
Kahlan

Po super úspěchu Hry na oliheň se většina lidí už na seriály z Jižní Koreje nekoukala skrz prsty, a tak jsme dali šanci i seriálům, které by nás předtím asi minuly. I když těžko říct, jak by to bylo s All of Us are Dead. Protože zombíci táhnou, ať už jsou odkudkoliv. A navíc tihle, na rozdíl od těch „důchodcovských“ z Walking Dead, jsou pekelně rychlí. Kromě toho se množí ve škole, což samo o sobě způsobí spoustu „zábavy“. Takže za mě palec nahoru a rozhodně pokud jste zombie pozitivní (jakože sledujete rádi seriály s touto tématikou, ne že trpíte nákazou, to byste pak asi měli jiné starosti), tak tohle nesmíte minout.

80 %
Mé hodnocení
Fruiko

Podívejte se, kam se rubrika zatím vypravila


Máte už na své mapě vybarvenou Koreu? Nebo vás asijské seriály nelákají a dnešní článek byl pouze přehledem neznámých seriálů? A padl vám některý ze seriálů z našeho výběru do oka (a watchlistu)?

Další díly seriálu
Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře23zobraz všech 23 příspěvků
jarah

jarah

Aby som neostala pri slovách, nechám odkazy na niekoľko juhokórejských seriálov, ktoré sa oplatí vidieť...
před 69 týdny
Pajky

Pajky

Já to neberu jako snižování kvality článku, to vůbec. Naopak článek je připraven za pomoci uživatelů...
před 69 týdny
jarah

jarah

Inak, veľmi sa teším, že má "Československo" takéto fajn stránky.
před 69 týdny
Další články k tématu