15. 5. 2023

Seriálem kolem světa: 7 zastávek v Brazílii

Seriálem kolem světa: 7 zastávek v Brazílii

Vítáme vás u naší rubriky, jejímž cílem je představit vám nejzajímavější seriály světa s výjimkou anglických a amerických, protože těch už znáte dost. Doufáme, že díky této rubrice si vyplníte prázdná místa na naší mapě. Každé vydání se zaměruje na 7 vybraných seriálů z jedné země.

Naše cestovatelská rubrika pokračuje i nadále na své cestě a ve svém dvacátém devátém vydání se vypravila do Brazílie, kde se podíváme na produkci místních seriálů. Opět se zaměřujeme na produkci jen jednoho státu a doufejme, že ji představíme dostatečně, protože ani brazilské seriály nepatří mezi ty nejčastěji hodnocené na našem webu.

Když dojde řeč na televizní tvorbu a řekne se Brazílie, stejně jako u Argentiny v předešlém článku, tak se i tentokrát divákům vybaví země, která televizní obrazovky zásobuje telenovelami. Přesně do téhle kategorie patří seriály z přelomu tisíciletí jako O Clone, Lacos de Familia (Křehké vztahy) nebo Terra Nostra.

A ještě dlouhé roky poté trvala změna, která začala přinášet zajímavější projekty. Dalo by se říct, že jedním z těch prvních byl seriál O Negocio (Dámský podnik), který se vysílal na HBO. Slušné pozornosti se dostalo i seriálu Verdades Secretas z roku 2015, i když ten se stále pohyboval v žánru telenovely.

Největší průlom přišel v roce 2016, kdy se do hry zapojil Netflix a premiéru měl seriál 3 %, který si blíže představíme i ve vybrané sedmičce. Opět tak za průnikem na světový trh stojí streamovací služby jako Netflix, které mají brazilské seriály ve své nabídce. Těch 7 nejzajímavějších si představíme v dnešním výběru, ale možná někdo z vás narazil na seriály jako Ninguém Tá Olhando (Nikdo to nevidí), Maldivas, Só Se for por Amor (Jen když je to z lásky) nebo Todo Dia a Mesma Noite (Temnota bez konce), které měly právě na Netflixu premiéru v posledních letech a do našeho výberu se nevešly. Třeba i vy dnes zjistíte, že v Brazílii najdete produkci, která stojí za prozkoumání a vyberete si něco nového ke sledování.

3 %

Vysíláno 2016–2020
Žánr Drama / Thriller / SciFi
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 7,3 (27 000 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

První originální seriál z produkce Netflixu natáčený v Brazílii kompletně v portugalštině. Seriál je zasazený do budoucnosti, kde se nůžky mezi bohatými a chudými stále více rozevírají. Obyvatelé ale dostávají jednou za život šanci dostat se do lepší společnosti. Uspějí pouze tři procenta zúčastněných. Tento výběr je od začátku nemilosrdný a krutý.

Co si o seriálu myslíme?

Jak se píše už v popisu seriálu, tak jde o první seriál, který Netflix natáčel v Brazílii. Seriál se dočkal čtyř sérií a patří mezi nejčastěji hodnocené brazilské seriály. Užijí si ho hlavně ti, které baví dystopické seriály, protože v souvislosti s ním se často zmiňují filmové série jako Hunger Games nebo Maze Runner.

N/A
Mé hodnocení
Pajky

O Mecanismo

Vysíláno 2018–2019
Žánr Drama / Politický / Thriller
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 8,0 (36 000 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Politický thriller sleduje malou skupinku houževnatých vyšetřovatelů z federální brazilské policie. Ti odhalí rozsáhlou korupci, do které jsou zapleteny státní i soukromé organizace obchodující ve stavebním a ropném průmyslu. Inspirováno skutečnými událostmi.

Co si o seriálu myslíme?

Jestliže 3% je jeden z nejčastěji hodnocených brazilských seriálů, tak O Mecanismo je ten, který je na IMDb hodnocený nejčastěji. A k tomu si ještě drží velmi slušné hodnocení, tedy 8,0. Základá se na skutečných událostech a užijí si ho hlavně ti, kteří si libují v politických dramatech plných korupce.

N/A
Mé hodnocení
Pajky

Coisa Mais Linda (Nejkrásnější věc)

Vysíláno 2019–2020
Žánr Romantický / Drama / Historický
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 7,8 (3 700 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Maria Luiza je mladá bohatá žena ze Sao Paula, která se právě přestěhovala do Rio de Janeira, aby si zde splnila sen a otevřela se svým manželem restauraci. Je rok 1959 a vše se zdá krásné, slunečné a plné života. Jenže hned po příjezdu zjistí, že její manžel, který se s ní měl zde setkat, zmizel i se všemi penězi. Malu se tak musí zaměřit na novou životní kapitolu – rozhodne se zůstat a spolu se svůdným hudebníkem Chicem a svými kamarádkami začne objevovat a rozvíjet nový tanec – bossa novu.

Co si o seriálu myslíme?

Coisa Mais Linda je seriál, který byste od brazilské produkce asi čekali. Žánr zavání telenovelou, ale odlišuje se tím, že vznikl pro Netflix a tím pádem má jen 14 epizod. Takže se dá raději nazývat jako retro-romantický seriál. Pokud vás něco takového baví, tak by vás právě tenhle seriál mohl bavit.

N/A
Mé hodnocení
Pajky

Onisciente (Vševědoucí)

Vysíláno 2020
Žánr Drama / Krimi
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 6,5 (2 300 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Příběh se odehrává v budoucnosti, kde je každý občan nepřetržitě monitorován dronem. Hlavní hrdinka odhalí vraždu, kterou systém nezachytil, a musí vyšetřit, kdo je pachatel a proč ke zločinu došlo.

Co si o seriálu myslíme?

Námět téhle minisérie zní jako od tvůrců Black Mirror, takže pokud vás něco takového baví, víte na jakou skupinu to bude cílit. Futuristické sci-fi plné moderních technologií, jen si netroufám tvrdit, že to dosahuje velkých kvalit, protože hodnocení se drží jen kolem průměru a na IMDb se ustálilo na 6,5. Ale i tak, pokud vás téma zajímá, šest epizod by vám mohlo stát za sledování.

N/A
Mé hodnocení
Pajky

Tato brazilská podívaná je opravdu zajímavým kouskem, který v úvodu vypadá trochu prvoplánově a může vyvolávat pocit zklamání tím, co se nám snaží skrze postavy na vyšších místech podsouvat. Se závěrečným rozuzlením se ale rozkryje mnohem zajímavější příběh, respektive už s odhalením, proč systém nic nezaznamenal. Čekal jsem něco trochu jiného, ale tím spíš jsem příjemně překvapen. Děj je propracovaný a drží diváka přesně tam, kde ho chce mít. Jižní Amerikou působí míň jako díla USA a blíží se víc Evropským produkcím oblasti Pyrenejí. Seriál pracuje se dvěma přístupy ke kameře, dronové záběry děj oživují a nabízejí zkrátka jiný pohled. Celkově je předkládán poutavý příběh zasazený do zajímavého světa s lehkým nádechem sci-fi. Je tu naděje na další sérii, které bych se vůbec nebránil, protože by snad mohl být prozkoumán širší svět tohoto seriálu.

80 %
Mé hodnocení
Jesmot

Bom Dia, Verônica (Dobrý den, Verônico)

Vysíláno 2020-????
Žánr Akční / Thriller / Mysteriózní
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 7,5 (5 100 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Nedoceněná policistka narazí při pátrání po internetovém predátorovi na manželský pár opředený děsivým tajemstvím – a pavučinou lží, která ho má zakrýt. Adaptace knihy Bom Dia, Verônica – Raphael Montes & Ilana Casoy.

Co si o seriálu myslíme?

U téhle kriminálky si opět pomůžu tím, že má své hodnocení i v naší lupě. Ragelly se vcelku zamlouval a pilot hodnotila 70 %. Chválila si hlavně postavy a zajímavý děj, který naláka sledování. Pokud vás tedy baví kriminálky, tak i tahle brazilská by se vám mohla zamlouvat.

N/A
Mé hodnocení
Pajky

Cidade Invisível (Neviditelné město)

Vysíláno 2021-????
Žánr Krimi / Drama / Fantasy
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 7,2 (6 800 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Detektiv specializující se na zločiny proti životnímu prostředí odhalí skrytý svět mytologických bytostí z brazilského folklóru, když najde souvislost mezi záhadným výskytem mrtvého říčního delfína na pláži Rio de Janeiro a smrtí své milované manželky. A tím se dostává doprostřed bitvy mezi viditelným světem a podzemní říší mýtických bytostí.

Co si o seriálu myslíme?

Príbeh sa točí okolo environmentálneho úradníka menom Eric, ktorý sa ocitá vo svete mýtov a legiend, keď jeho ženu Gabrielu nevysvetliteľne zabije požiar v lese. Teda vizuálne to vyzerá naozaj dobre a niektoré špeciálne efekty sú fakt vydarené, aj keď zasa treba krotiť očakávania kvôli rozpočtu. Na tomto seriáli ma ale zaujal brazílsky folklór (mytológia), bez ktorého by to stratilo dosť na príťažlivosti. Zároveň oceňujem, že sa tu miešajú rôzne žánre ako fantasy, krimi, horor a iné. Miestami sa mi ale zdalo, že tempo je trochu prirýchle, čo nedalo dostatočný priestor na preskúmanie vedľajších zápletiek pre niektoré postavy. Herecké obsadenie bolo fajn, aj keď som nikoho nepoznal, no výkony boli určite presvedčivé. Pre mňa vydarený seriál, na ktorého pokračovanie sa už teraz teším (aktuálne vyšla druhá séria).

70 %
Mé hodnocení
Petyer

V súčasnej dobe sa čoraz viacej objavujú seriály, ktoré sú zamerané na poverách, mýtoch, legendách niektorej krajiny. V rubrike sa ich už spomínalo viacero. Jeden taký má vo svojej ponuke seriálov aj Brazília. Ide o Cidade Invisível, ktorý okrem toho, že v sebe má čo to z tamojšieho folklóru, tak ho spája a mieša s trochou krimi a drámy. A vytvára tak celkom zaujímavý počin. Ďalšou rovinou v seriály je enviromentálne posolstvo, ktoré prináša a ktoré nie je nejako silne pretlačené dopredu. Ide teda o celkom fajn seriál, s príjemným prostredím a atmosférou. Nedávno vyšla aj druhá séria a seriál má dokopy zatiaľ teda 12 častí, ktoré majú prijateľnú dĺžku a zhliadnete ho teda rýchlo.

70 %
Mé hodnocení
Kahlan

Dom

Vysíláno 2021-????
Žánr Krimi / Drama
Dostupnost Amazon
IMDb hodnocení 7,2 (2 500 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Victor je mladý potápěč, který se shodou okolností stane vládním agentem a vydá se do drogové války, což se stane jeho životní misí. Během let je nucen čelit rozčarování z nekonečné války a sleduje vlastního syna Pedra, jak je poražen nepřítelem, proti kterému se celý život snaží bojovat – kokainem. Z Pedra se stane závislák a jeden z nejhledanějších kriminálníků v Riu de Janeiru – Pedro Dom. Podle skutečného příběhu.

Co si o seriálu myslíme?

Tak už i brazilská produkce umí udělat seriál, který potěší oko diváka a telenovela to není. Sledovat příběh otce a syna, kdy otec policista se celý život snaží hájit ty správné hodnoty, ale z jeho syna se stane kriminálník, dokáže ve dvou sériích upoutat. Děj se hlavně zaobírá procesem, jak k tomu mohlo dojít a co se pokazilo včetně úvah otce o vině. Děje se tak ve dvou retrospektivních linií, kdy vidíme, že vše začalo už mladém věku Pedra „Doma“, v době, kdy otec byl nasazený jako tajný agent v boji proti drogám. Přičemž režie velmi dobře kombinuje akci, výrazové prostředky a dialogy do výsledné podívané, občas podané v psychologické rovině. V podstatě každá linka s hlavními postavami příběhu má co nabídnout. I vztah Pedra a Lica, kamaráda od dětství, je skvěle podaný a že to nakonec nedopadne dobře, se dalo očekávat. Obecně vztahy, které se v seriálu objeví a různě vyvíjí, tvoří z větší části podstatu příběhu. Jen je škoda, že tu je více scén z minulosti, což mírně narušuje kompaktnost děje a někdy tvůrci tlačí moc na pilu dramatizace a po pár epizodách se to trochu „okouká“. Nicméně vztah otce, který se snaží syna zachránit a nehodlá polevit i když by na to měl plné právo (nakonec i dcera už nad svým bratrem láme hůl), je dojemný, byť zvrat očekávaný. Autoři pak neváhají odkrýt korupční manýry brazilské policie a s tím spojený důvod, proč se Dom objeví na titulní straně novin. V druhé sérii se objeví linka s Pedrovým otcem v pralese, která vlastnímu příběhu až tak nepomohla, ale Pedrovo zatčení a pobyt ve vězení přinesl opět to správné drama, hlavně ve vazbě na jeho přítelkyni. Musím uznale napsat, že se seriál povedl, což je zásluha nejen výborných herců, ale i románové předlohy podle skutečnosti, jenž napsal Pedrův otec a skvělé režie Breno Silveira, který krátce po dotočení zemřel (14.5.2022). Na jeho počest tvůrci vytvořili v druhé sérii speciální epizodu.

70 %
Mé hodnocení
RichardK

Podívejte se, kam se rubrika zatím vypravila


Máte už na své mapě vybarvenou Brazílii? Padl vám některý ze seriálů z našeho výběru do oka (a watchlistu)? Nebo vás místní seriály nezajímají a dnešní článek byl pouze přehledem neznámých seriálů?

Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
Pajky

Pajky

S tím souhlasím. Taky se na ty seriály nekoukám kvůli jazykové bariéře, i když kolikrát mi přijde...
před 52 týdny
arthurcz

arthurcz

3% bylo fajn, minimálně první série. Jinak mám Brazílii hodnocenou spíše na průměr, ještě se mi líbilo...
před 52 týdny
lenkaknel

lenkaknel

Ok, nalákali jste mě a to konkrétně na Coisa Mais Linda a Bom Dia, Verônica. Ty zkusím, ale pravda,...
před 52 týdny
Další články k tématu