15. 5. 2022

Seriálem kolem světa: 7 zastávek v Turecku

Seriálem kolem světa: 7 zastávek v Turecku

Vítáme vás u naší rubriky, jejímž cílem je představit vám nejzajímavější seriály světa s výjimkou anglických a amerických, protože těch už znáte dost. Doufáme, že díky této rubrice si vyplníte prázdná místa na naší mapě. Každé vydání se zaměřuje na 7 vybraných seriálů z jedné země.

Sedmnácté vydání našeho cestovatelského článku se vrací k původnímu konceptu a zaměříme se pouze na jeden stát, kterým bude Turecko. I tentokrát budou v dnešní vybrané sedmičce seriály, které najdete například na Netflixu, ale některé z nich vysílaly i české stanice s dabingem. Pokud však dabing nemají, tak nepatří mezi ty nejvyhledávanější, protože je třeba vzít v potaz právě jazyková bariéra. Na druhou stranu je třeba podotknout, že turecké seriály u nás mívají vyšší hodnocení než v databázi IMDb, takže u nás mají jistou oblibu.

Turecká tvorba se v podstatě dá rozdělit na dvě hlavní větve, alespoň dříve to tak bylo – točily se zde hlavně historické a romantické seriály. Nejprve se krátce podíváme na ty historické, protože jich je méně. Nicméně pozornosti by určitě neměl uniknout Dirilis: Ertugrul, který se vysílal od roku 2014 a patří mezi nejpopulárnější turecké seriály. Dokonce později vznikl i spin-off s názvem Kurulus: Osman. Pokud vám tento žánr vyhovuje, tak věřte, že v Turecku vzniklo podobných seriálů dostatek.

Nyní už ale k onomu populárnímu romantickému žánru. Možná si pamatujete jeden z prvních, který se u nás s velkým úspěchem nesetkal, i tak Binbir Gece (Tisíc a jedna noc) umetl cestičku svým následovníkům. Těmi byly například Ask-i Memnu (Zakázaná láska) či Ezel a ty měly premiéru ještě před rokem 2010. Zhruba kolem roku 2015 se začala obliba romantických seriálů zvyšovat a u diváků slavily úspěch seriály jako Kara Para Ask nebo Kiralik Ask (Love for Rent). Nevynecháme ani seriál Intikam (Pomsta), který posloužil jako podklad pro stejnojmennou americkou verzi. Když si to shrneme, tak není překvapením, že i v našem výběru hrají romantické seriály prim.

Člověk by skoro mohl říct, že v Turecku se netočí nic jiného, ale to by nebyla tak úplně pravda. Jedním z nejpopulárnější místních seriálů je komedie Leyla and Mecnun nebo relativně nová komedie Gibi (As If). Svým žánrem pak také vybočují například krimi Cukur či Alef.

Za velkým rozmachem turecké produkce v poslední době pak stojí hlavně Netflix, který vydává nové seriály jako na běžícím páse. V posledních letech se zde objevili například dramata Bir Baskadir (Sešli se v Istanbulu) nebo 50M2. Jen od začátku roku 2022 pak měly premiéru například Pera Palas'ta Gece Yarisi (Půlnoc v hotelu Pera Palace), Uysallar (Dvojí život jedné rodiny) nebo Yakamoz S-245. Jen před pár dny měl dokonce premiéru seriál Ersan Kuneri (Plodný Ersan Kuneri). Ale teď už pojďme na bližší prozkoumání sedmi vybraných seriálů a třeba si i vy vyberete něco ke sledování.

Dolunay (Příchuť lásky)

Vysíláno 2017
Žánr Drama / Komedie / Romantický
Dostupnost momentálně nedostupné
IMDb hodnocení 6,8 (3 642 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Ferit Aslan je velice úspěšný obchodník s velice propracovanou organizací života. To požaduje ve svém profesionálním životě, ale i v tom osobním. Nazli je studentkou gastronomie. V současné době hledá práci, jelikož výdaje na živobytí jsou příliš vysoké. Oběma se změní život, když se náhodně setkají.

Co si o seriálu myslíme?

Turecký seriál Dolunay je oddychový romanticko-komediálny seriál. Hlavná hrdinka, Nazli, je veľmi bezprostredná a veselá študentka gastronómie, ktorá si nájde prácu ako kuchárka v domácnosti uzavretého a vážneho podnikateľa, pána Ferita. Ich osobnosti sú natoľko odlišné, že ich vzájomné interakcie prinesú divákom veľa vtipných scén, ktoré sa postupom času budú meniť na romantické. V seriáli nájdete množstvo ďalších vtipných postáv, takže núdza o zábavu sa určite nekoná. Nenechajte sa však zmiasť vtipným námetom. Seriál obsahuje aj hlbšiu zápletku a zákerné postavy mu dodajú dramatický rozmer. Dolunay je v prvom rade príbeh o mladých a moderných ľuďoch, nenájdete tu typické turecké rodinné tradície ako v iných tureckých seriáloch a to je celkom príjemným osviežením.

90 %
Mé hodnocení
Romi

Na začátku Nazil pracuje pro pana Ferita jako kuchařka a oba se nemohou vystát. Jak už to bývá, hlavní hrdinové Nazil a Ferit se do sebe zamilují až skoro na konci seriálu. V tu dobu už jsou nějakou dobu manželé, aby získali do péče Feritova synovce po smrti jeho rodičů. Seriál je celkem zajímavý, jsou tam pěkní herci. Někdy se říká, že láska prochází žaludkem, tak v tomto seriálu to tak bylo.

80 %
Mé hodnocení
Lerry

Tento seriál mi přijde trochu jiný než ostatní turecké seriály. Ano, je to ohraná klasika – on bohatý, ona chudá. Nazli (Ozde Gurel) studuje gastronomii a začne vařit pro Ferita (Can Yaman) a láska je na světě. Jenže tady to není tak lehké. Ferit je velmi velký puntičkář a vše má naprogramované. Děj tohoto seriálu mi přijde celkem reálný oproti ostatním tureckým seriálům. Už jen kvůli smrti dvou osob hned ze začátku seriálu (a péči o Feritova synovce). Pokud chcete zkusit tenhle typ seriálu, tak začněte tímto.

80 %
Mé hodnocení
MellSkye

Erkenci Kus (Zasněná láska)

Vysíláno 2018–2019
Žánr Komedie / Drama / Romantický
Dostupnost momentálně nedostupné
IMDb hodnocení 7,3 (7 500 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Sanem je mladá dívka, které se zatím ještě nepodařilo sehnat pořádnou práci, a tak se rozhodne pracovat v obchodě svého otce v naději, že se jednoho dne slavnou spisovatelkou. Když jí ale rodiče nabízejí, ať si vybere mezi dobrou prací, nebo manželstvím, začíná se všechno zamotávat a Sanem neví jak dál.

Co si o seriálu myslíme?

Tento seriál, myslím, že spíš telenovela, mě zajímal ze začátku spíš kvůli hereckému obsazení. Mladá dívka Sanem (Demet Ozdemir) dostane práci v reklamní agentuře, kde pracuje její sestra. A jak je to dáno, zamiluje se do majitele Cana (Can Yaman), jenže Sanem se zaplete do věcí, které ohrozí jejich vztah. V některých případech nechápu chování hlavní hrdinky Sanem, ale přisuzovala jsem to turecké nátuře. Seriál je dějově docela zajímavý, občas až moc komplikovaný .Seriál i přes pár nedostatků stojí za zhlédnutí.

80 %
Mé hodnocení
MellSkye

Kdo zná starší tureckou produkci, jistě mi dá za pravdu, že jejich tvorba byla převážně dramatická a pro diváka vložená i do dost temných odstínů barev, které celou tu depresivní atmosféru jen podtrhly. Erkenci Kuş je naštěstí přesný opak a je to pestrobarevný výlet do země půlměsíce, kde je velmi příjemné prostředí, hudba i obsazení. Příběh není nic převratného a dá se přirovnat k pohádce, jak nezkušená a věčně zasněná dívka najde pohledného muže svých snů. Přes spoustu praštěných momentů je zde kladen důraz i na rodinu, kde je znát, že dokud mladý člověk žije s rodiči, jejich slovo je to hlavní a když něco potřebují, jsou vždy na prvním místě – a to ať se děje, co se děje. V mnoha momentech jde znát jiná mentalita, a že Turecko je stále země, kde jsou pro nás některé věci místy až nepochopitelné. Seriál je na první pohled dost podobný novelám z Argentiny, na rozdíl od nich se seriálu ale povedlo něco, co v našich končinách není u tohoto typu seriálů až tak časté – a to všeobecně dobré přijetí. Příběh Cana a Sanem tak otevřel na našich obrazovkách dveře i jiným romcom seriálům z turecké produkce a za mě je to jedině dobře.

70 %
Mé hodnocení
Pandora Rosalez

Začalo to jedním tajemným polibkem a nezapomenutelnou vůní. Sanem je bláznivá holka, která má hlavu věcně v oblacích a chce být spisovatelkou. Can přijel vyřešit pracovní záležitosti v rodinné firmě a co nejdříve se chce vrátit k životu dobrodruha. Jak to ale bývá, nic nejde podle plánu. Děj se točí okolo těchto postav, které se musí vypořádat s nekončícími intrikami a vzájemnou přitažlivostí, jak tomu u tureckých seriálů bývá. Humor je tu velice dobře zastoupen v podání velice ztřeštěné postavy Cay Cay. V seriálu je časový předěl o rok později, což z mého pohledu už bylo dost zbytečné. Dostanete depresivní provedení tohoto seriálu. Takže za mě první část super a druhou můžete přeskočit na finální díl.

60 %
Mé hodnocení
Emdžej

The Protector (Ochránce)

Vysíláno 2018–2020
Žánr Drama / Akční / Nadpřirozený
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 6,5 (34 341 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Mladý muž jednoho dne odhaluje, že je předurčen k boji s nesmrtelnými jedinci. Aby ochránil Istanbul a celé lidstvo, musí přijmout svůj osud.

Co si o seriálu myslíme?

Tentokrát jsem nevěděla, do čeho jdu. Pěkně vymyšlený příběh legenda – starověký řád – dýka, prsten a košile pojí zvláštní pouto mezi ochráncem. Hakan si musí vybrat svůj osud mezi láskou a povinností. Spíš je stále zamilovaný a celkově mi přišlo, že to nebral vážně. Turecká prvotina, slibný začátek seriálu a dobrý potenciál, ale škoda, že to nevydrželo. Herci sympatičtí a Istanbul příjemné prostředí, velké plus.

70 %
Mé hodnocení
Jenny17

The Protector (Ochránce) byl můj první turecký seriál, na který jsem se podívala. Byly to pro mě neprobádané vody a já byla zvědavá, jestli mi jejich styl vůbec sedne. Když jsem si tehdy pustila první epizodu, zažila jsem šok. Jejich jazyk mi neseděl, měla jsem guláš v postavách a s anglickým dabingem se na něj nedalo dívat vůbec. Po čase jsem si ale na turečtinu zvykla a už mi vůbec nevadila. Kvůli hlavnímu hrdinovi jsem seriál asi na 3 roky odložila. Byl to paličák, který všechno ví a zná, nenechá si poradit, do všeho se řítí po hlavě a nadělá spousty škody než užitku. Až když jsem byla oslovena k napsání názoru do rubriky Seriálem kolem světa, jsem se k The Protector vrátila. A dobře jsem udělala. Hlavní postava trošku vyrostla, dějová linka se rozšířila, co do počtu úmrtí postav může seriál soupeřit s Hry o trůny a nezapomněli vysvětlit a uzavřít všechny důležité dějové linky. Nezapomněli také zařadit i tak oblíbené cestování časem. Rozhodně bych seriál nezavrhovala, a pokud vám nevadí cizí jazyk, tak bych se na něj určitě podívala. Jelikož má každá série 7–10 dílů, tak ho budete mít rychle zkouknutý.

80 %
Mé hodnocení
Luisa

Atiye (Dar)

Vysíláno 2019–2021
Žánr Drama / Thriller / Mysteriózní
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 7,1 (21 562 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Malířka z Istanbulu odhalí velkolepá tajemství o archeologických vykopávkách v turecké Anatolii, která souvisejí s její vlastní minulostí.

Co si o seriálu myslíme?

Z první série jsem byla nadšená. Příběh je poutavý, má dobře vystavěné tajemno, zajímavé postavy. Nevíte, co máte čekat a v podstatě to nevíte až do posledního dílu. V druhé sérii se to ještě dalo vydržet, ale ve třetí už jsem měla nervy. Za pochvalu stojí historické lokace a vykopávky, ve kterých se natáčelo a které dodávaly příběhu punc důvěryhodnosti. Myslím, že má super poselství, ale navršování záhad, zvratů a zamotávání děje v druhé a třetí sérii mně osobně již připadalo nadbytečné a vzhledem k celkem jednoduchému závěru i příliš. Příběh je na motivy knižní předlohy, takže pokud ještě nemáte splněno ve výzvě, zkuste si pustit pilot a udělat si vlastní názor.

70 %
Mé hodnocení
Evakopal

Neexistuje nic jako čas… Mystický příběh plný tajemna a záhad je skvěle doplněn hudbou a krásnými záběry přírodní scenérie Turecka. Pokud máte rádi seriály, které se odehrávají v různých dimenzích, pak je tento právě pro vás. Pravda je, že zde se toho dočkáte až na konci první série, ale nudit se do té doby určitě nebudete. Velké plus dávám za výběr herců, na které se hezky kouká. Žádná postava není vyloženě otravná a i ten největší záporák zde má svou světlou chvilku. Seriál není dlouhý, takže se dá zhlédnout poměrně rychle, vhodné na maraton.

70 %
Mé hodnocení
Hazy.1

Turecký seriál z produkcie Netflixu – Atiye je mysteriózny seriál, počas ktorého si budete klásť množstvo otázok. Hlavná hrdinka objavuje mystickú minulosť svojej rodiny a „dar“, ktorý vďaka nej zdedila. Napriek tomu, že ju spočiatku budú považovať za blázna, sa nevzdáva a vydá sa na cestu hľadania samej seba a rodinného tajomstva. Seriál je veľmi zaujímavý a Beren Saat v hlavnej úlohe je perfektná. Jednoznačne seriál odporúčam milovníkom tajomna, mystiky a záhad.

80 %
Mé hodnocení
Romi

Ask 101 (Love 101)

Vysíláno 2020-????
Žánr Drama / Komedie / Romantický
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 7,5 (13 813 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Skupinka náctiletých exotů se domluví, že najdou milované učitelce ženicha, aby měla důvod zůstat ve městě. Příběh se odehrává v 90. letech v Turecku.

Co si o seriálu myslíme?

Příjemné překvapení z Turecka. Seriál, který se odehrává ve dvou časových rovinách (z větší části v teen minulosti, kdy se občasnými prostřihy podíváme i do současnosti hlavních postav), nám nastiňuje starosti, radosti, lásky a přátelství pěti odlišných osobností, které, když jde do tuhého, dokážou táhnout za jeden provaz. Romantika zde není „přeslazená“, dojde i na drama, chvílemi se srdečně zasmějete, i na nějakou tu slzu dojde. Mně tedy párkrát ukápla :-) Vše je podkresleno pěknou hudbou a chemie mezi jednotlivými postavami funguje výtečně. Já můžu jedině doporučit.

80 %
Mé hodnocení
Hazy.1

Příběh o pětici školáků, z nichž má každý své problémy, což se projevuje jak na jejich prospěchu, tak i na chování ve škole. Proto se jich chce ředitel školy zbavit. Jediný, kdo je proti a dokáže je zachránit před vyloučením, je učitelka, která ale ve škole končí a stěhuje se. Potom už nebude nic bránit v tom je vyloučit. Proto se spojí a vymyslí plán dát ji dohromady s učitelem tělocviku, aby na škole zůstala. U toho si ale neuvědomí, jak se z nich stávají dobří (možná i něco víc) přátelé a navzájem si pomáhají. Někdy vznikají přátelství za těch nejméně očekávaných situací, ale ty nakonec vydrží na celý život nebo na ně rádi vzpomínáme.

80 %
Mé hodnocení
Emdžej

Pokud chcete kvalitní teen seriál se sympatickými postavami, chytrým, vtipným i emotivním příběhem, odehrávající se ve 2 časových rovinách, zavítejte do Turecka. Přesně tohle totiž tento počin z dílny tureckého Netflixu nabízí a věřte mi, že nikdo nebyl překvapenější nežli já. Hlavní časová linie sleduje příběh skupiny potížistů, kteří se tak tak drží na střední škole. Jakmile zjistí, že se jediná učitelka, která stojí mezi nimi a jejich vyhozením, chystá odstěhovat, rozhodnou se, že ji dají dohromady s novým učitelem, protože když jim nepomůže láska, tak už nic. Druhá rovina je naopak zahalena tajemnem, jelikož postupně navazuje na ten středoškolský příběh a velmi nenápadně, minimalisticky odkrývá jejich budoucnost. Vše podtrhuje výborná hořkosladká atmosféra, krásný Istanbul, 90. léta, spousta neskutečně chutně vypadajícího jídla, úžasný soundtrack (devadesátkový, anglicky!), uvěřitelné romantické linky a chemie mezi postavami. Hrdiny si zajistě oblíbíte, budete jim fandit v jejich počínání, byť nebude vždy ideální, a modlit se, ať jim vše vyjde, přestože tak nějak uvnitř vycítíte, že asi spíš ne. Opravdu se nejedná o tuctové, obyčejné feel-good drama z prostředí střední školy.

90 %
Mé hodnocení
Olivia Caroline Jones

Sen Cal Kapimi (Láska klepe na dveře)

Vysíláno 2020–2021
Žánr Komedie / Romantický
Dostupnost momentálně nedostupné
IMDb hodnocení 7,1 (8 852 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Eda se upnula na svoje vzdělání. Všechno mu obětuje, dokud se jí do cesty nepostaví Serkan Bolat, který ji odřízne od jejího stipendia. Serkan nabídne Edě, že jí stipendium vrátí, když bude dva měsíce předstírat, že je jeho snoubenka. Přestože Eda nabídku nejprve odmítne, skrz svou naprostou nenávist k tomuto muži, je později donucena dohodu přijmout. Zatímco společně předstírají, že jsou zasnoubení, se mezi nimi začne rozvíjet vášnivý a náročný vztah. Protože láska je složitá. A proto je tak úžasná…

Co si o seriálu myslíme?

Tento seriál je zajímavý, ale klasika, bohatý muž Serkan (Kerem Bursin) a chudá dívka Eda (Hande Ercel) se setkají ve škole na přednášce. Eda na Serkana vyjede, že jí zrušil stipendium a pak už je to klasika – práce, přátelství a pak láska, komplikace, zápletky. Děj tohoto seriálu je vcelku zajímavý, jen mi občas přijde moc zdlouhavý a zbytečně protahovaný. Seriál bych doporučila jen tak na oddych, ale stojí za to.

80 %
Mé hodnocení
MellSkye

Sen Çal Kapimi je v mnoha ohledech tak podobný jiným romantickým seriálům a přesto je tak moc jiný. Prvotní zápletka je dost předvídatelná, příběh obsahuje hned několik klišé zvratů, nevyhnul se zjevnému protahování děje a má sem tam své mouchy – jenže jako celek to vše i tak parádně funguje a ve světle těch povedených věcí a nápaditých scén divák prostě nad některými nedokonalostmi přivře oči. Hlavní dvojice má naprosto neskutečnou chemii a nebudu lhát, když řeknu, že takovou jsem u žádného jiného televizního páru nikdy neviděla. Kradou si celý seriál pro sebe a to zcela právem. Sledovat jejich cestu pro mě byl velmi příjemný zážitek, ke kterému se budu ráda vracet. Seriál má hlavně v poslední čtvrtině [druhá série] opravdu originální zápletku, který staví na celém předchozím ději a v postupu příběhu jde vidět barvitost charakterů hlavních postav a jejich pozvolný vývoj. Především hlavní hrdina Serkan není žádný princ na bílém koni, ale muž, který má spoustu chyb a musí udělat spoustu dalších, než se z nich poučí a najde své štěstí – s Edou jsou oba naprosto uvěřitelní a lidští, jsou to charaktery, které buď budete milovat, nebo nenávidět, což asi platí i o celém seriálu. U mě je asi jasné, co vyhrálo.

100 %
Mé hodnocení
Pandora Rosalez

Sen Cal Kapimi je podle mě jeden z nejlepších tureckých seriálů. Vtipná romantická komedie s trochou drama (ale bez toho by to nešlo), sympatickým obsazením a krásné filmové lokace. Eda je nadějná mladá studentka, budoucí zahradní architektka, ale jen do chvíle, než jí zruší stipendium, bez kterého nemůže dostudovat. Ten, kdo za to podle ní může, je bezcitný, ale atraktivní architekt Serkan, jehož firma poskytovala stipendium. Eda to rozhodně nechce nechat jen tak a rozhodne se mu dát co proto. Od počáteční lhostejnosti a nenávisti k lásce.

90 %
Mé hodnocení
Emdžej

Kulüp (Klub Istanbul)

Vysíláno 2021–2022
Žánr Komedie / Drama
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 7,9 (8 657 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Matilda, bývalá trestankyně pracující v jednom z významných nočních klubů v roce 1955, a její dcera Rasel. Zatímco se Matilda snaží napravit vztahy se svou dcerou Rasel, snaží se také zbavit potížisty Pera, Fistika Ismeta. S nástupem Matildy do práce v nočním klubu se prostředí, které je pro zaměstnance téměř peklem, mění v domov.

Co si o seriálu myslíme?

Tento seriál mě hodně překvapil, i když pominu fakt, že většina nejspíš bereme tureckou tvorbu jako záplavu telenovel, tak i přesto bych něco takovéhoto nečekal. Seriál zasazený do historického Istanbulu zdárně konkuruje německým i britským kouskům z tohoto žánru. Nebýt tedy například náboženských věcí, Turecko bych jako původ netipoval. Jsou tu poutavé kulisy města, příjemný historický podtext a zajímavé postavy. Úvod sice působí trochu moc rozvětveně, ale jak se postupně člověk noří do rodinného dramatu, všechno hezky zapadá, nic neruší a dokonce i pocit, že by příběh mohl ubíhat rychleji, se vytrácí. Seriálům z jiných států tak Kulüp může konkurovat jak kvalitou, tak propracovaností a především kulturními odlišnostmi. Nabízí se tu pohled do úplně jiného světa, a i když jde klasicky o rodinu, jsou tu odlišné morální otázky podmíněné vírou a podobně. Seriál rozhodně stojí za to, není nijak dlouhý a jakmile se do něj vrhnete, utíká rychle.

80 %
Mé hodnocení
Jesmot

S tureckou tvorbou som až doteraz nemala skúsenosti a tak bol Kulup (Klub Istanbul) pre mňa príjemným prekvapením. Ide o historický kúsok, ktorý človeka zaujme od prvej minúty. Ponúkne mu všetko, čo má, od krásnej dobovej výpravy, skvelej hudby, sympatických postáv až po samotný príbeh. Žiadnu umelo naťahovanú tureckú telenovelu nečakajte. Kulup má ideálny počet častí o ideálnej dĺžke. Ťažko sa od neho odtrhnúť a jeho 11 častí zhltnete za chvíľu. Pristihnete sa, ako sledujete každú minútu, a určite ho nebudete mať pustený ako kulisu k žehleniu alebo podobnej činnosti.

80 %
Mé hodnocení
Kahlan

Podívejte se, kam se rubrika zatím vypravila


Máte už na své mapě vybarvené Turecko? Sledujete pravidelně něco turecké produkce, co se nevešlo do výběru? A který seriál z našeho výběru vám padnul do oka (a watchlistu)?

Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře12zobraz všech 12 příspěvků
AislinK

AislinK

Já jsem se nevím jak dostala k Láska klepe na dveře, když to začali dávat na prima love a jako upřímně...
před 2 roky
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Jo, přesně ten. On byl taková zvláštní postava, že by tím mafiánem klidně být mohl 🤣. Jasně, tam byly (a...
před 2 roky
B.Wilde

B.Wilde

Drunk_Queen Ano, některé ohlasy na něj tam nebyly zrovna pozitivní, prostě se asi některým nelíbilo, že nemá...
před 2 roky
Další články k tématu