15. 1. 2023

Seriálem kolem světa: 7 zastávek ve zbytku Asie

Seriálem kolem světa: 7 zastávek ve zbytku Asie

Vítáme vás u naší rubriky, jejímž cílem je představit vám nejzajímavejší seriály světa s výjimkou anglických a amerických, protože tech už znáte dost. Doufáme, že díky této rubrice si vyplníte prázdná místa na naší mapě. Každé vydání se zameruje na 7 vybraných seriálu z jedné země.

Naše cestovatelská rubrika se vrací i v roce 2023, kdy začínáme už třetí ročník. Naše dvacáté páté vydání strávíme tím, že se podíváme na produkci seriálů z menších zemí v Asii, což logicky navazuje na předchozí články. Nebudeme se tedy věnovat jen jednomu státu, ale pujde o další obsáhlé vydání, protože se na řadu dostane většina asijských zemí. Vynecháme jen ty, které si zasloužily vlastní článek. Věřím, že i tentokrát půjde o seriály víceméně neznámé českému divákovi, neboť je problémem nejen jazyková bariéra, ale také jejich dostupnost. Navíc se obávám, že ani kvalitativní laťka nemusí být nasazena tak vysoko jako obvykle.

Střední Asie

Severní Asie je v podstatě pouze Rusko, které mělo vlastní článek, takže začneme takzvanou střední Asií. Ta se skládá víceméně ze zemí, které se odloučily právě od bývalého Sovětského svazu. Žádný se seriálů se nevešel do vybrané sedmičky, ale i tak se na ně pojďme podívat. Například v Kazachstánu vyprodukovali seriál 5:32 o detektivovi, který se vrátí z důchodu, aby dopadl nebezpečného maniaka a vzpomínal na staré případy. V Uzbekistánu spojili síly s Tureckem a představili seriál Mendirman Jaloliddin o sultánovi, který v mnoha bitvách porazil Mongoly. Jihozápad Asie již byl představen během článků o Izraeli a Středním východě a tak do této oblasti připojíme i Arménii s adaptací knihy Alexandera Shirvanzadeho Chaos nebo Azerbájdžán s animákem Balta. Pro úplnost můžeme zmínit i seriál 30 Days 30 Sex, který pochází z Mongolska.

Východ Asie

Velké státy východní Asie už byly přdstaveny ve vlastních článcích. Jde o Čínu, Japonsko či Jižní Koreu, a tak zbývá představit jen ty menší, z nichž je nejzajímavějším Tchaj-wan. Seriálů z Tchaj-wanu přibývá a mezi nimi lze najít několik populárních. Do naší sedmičky jsem vybral ten nejdostupnější (je na Netflixu), ale za zmínku stojí i We Best Love, The Victims Game (Hra obětí), Someday or One Day nebo skvěle hodnocený The World Between Us. Blíže si představíme dva seriály, které můžete najít na Netflixu. Jeden z nich vznikl na Tchaj-wanu a ten druhý v koprodukci Tchaj-wanu a Malajsie.

Shards of Her (Rozbitá)

Vysíláno 2022-????
Žánr Drama / Mysteriózní
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 6,9 (351 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Zkušená lovkyně hlav se po probuzení z kómatu ocitá v alternativní realitě, kde musí znovu prožít mučivé trauma z dětství.

Co si o seriálu myslíme?

U Shards of Her mě maličko odradil první díl, ale když ho člověk zvládne, tak na něj čeká neskutečně zajímavý seriál, který by byla škoda nevidět. Postavy mají mnoho vrstev, které se s postupem času odkrývají, takže nic moc není tak, jak by se mohlo zdát, a jako malý bonus tak nepůsobí uměle. Asi nejvíce mě zaujalo použití symbolismu, kde se vše na konci vysvětlí. Jedním z hlavních motivů je vypořádání se s traumatem z minulosti, což po zhlédnutí trochu člověka přinutí zastavit se a popřemýšlet.

70 %
Mé hodnocení
Marvelous_llama

The Ghost Bride (Nevěsta pro ducha)

Vysíláno 2020
Žánr Drama / Fantasy / Historický
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 6,3 (782 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

V devadesátých letech 19. století se Li Lan z Malakky ocitá v posmrtném životě, kde je zatažena do záhadné vraždy spojené se zesnulým zlověstným mladíkem z bohaté rodiny.

Co si o seriálu myslíme?

Ghost Bride je zajímavý mix nadpřirozena, hororu, mystery a komedie. Narazila jsem na to náhodou a 6 dílů natočených podle knihy mě zaujalo. Seriál, který se dá zvládnout během jednoho odpoledne? Ano, prosím. Naprosto není čeho litovat. Dostaneme malý exkurz do malajské minulosti s krásnými kostýmy a ještě lepší vizuální stránkou. Postavy občas jednají trochu nelogicky a zbrkle, ale v celkovém kontextu to není takový problém. Chemie a interakce mezi Li Lan a Er Lang je naprosto geniální a postupem času se mezi nimi buduje krásný vztah. Na druhou stranu tu máme Tian Bai, který má podobné charisma jako mokrá hadra na podlahu. A co se týče hororové stránky, není to horor v pravém smyslu, takže i někdo, kdo z duše horrory nesnáší, tohle zvládne :)

70 %
Mé hodnocení
Marvelous_llama

Túto takzvanú hororovú komédiu som si vybrala, lebo ma zaujala téma sobáša ženy s mŕtvym mužom, ktorá nie je vôbec vymyslená, ale vykreslená na základe historických reálií. Príbeh je vystavaný tak, aby sa v ňom miesili prvky humoru s mystikou. Protagonistka Li Lan pôsobí odvážne. Najprv sa dohodne s rodinou mŕtveho Tian Chinga na sobáši, aby zachránila otca topiaceho sa v dlhoch, neskôr so samotným prízrakom Tian Chinga, opäť kvôli záchrane otca pred istou smrťou. Ďalší protagonista, Er Lang, pôsobí ako veľký egoista, ale nedokáže skryť svoju citlivú stránku, takže z tajomného príbehu nenápadne presakuje romantika. Prechody z farebne vyzdobeného sídla do šedého závoja podsvetia občas vyznievajú chaoticky a ak si divák nedá pozor, stratí sa v deji. Zo skríň vypadáva príliš veľa kostlivcov a duchov, živí vstupujú do sveta mŕtvych a mŕtvi sa premávajú medzi živými. Možno seriál až príliš porovnávam s ďaleko vyspelejšou produkciou iných ázijských krajín. Skonštatovala som nevyužitý potenciál… Nezáleží na tom, či bol dôvodom prvoplánový scenár, diétny rozpočet alebo nedostatok produkčných skúseností. Ak chce divák zistiť príčinu smrti Tian Chinga, prečo má v posmrtnom živote takú veľkú silu a prečo sa zameral na Li Lan, kto je vlastne Er Lang a aké tajomstvo skrýva Tian Bai, tento seriál mu má čo ponúknuť.

70 %
Mé hodnocení
Jarah

Jihovýchod Asie

Nejplodnější oblastí pro zajímavé seriály je jihovýchod Asie. Do značné míry je to televizní aktivitou v Thajsku, odkud pochází hned dva seriály z našeho výběru. Ještě lze zmínit několik dalších, které také stojí za povšimnutí. Mezi těmi nesmí chybět například Sotus, který měl premiéru už v roce 2016, a tak patří mezi ty nejstarší seriály z dané oblasti. Trochu akce do výběru doplní seriál Not Me, ale pokud máte přeci jen radši romantické komedie, tak lze s klidným svědomím doporučit například Theory of Love nebo Bad Buddy. A nejspíš vás nezklame ani dvojice The Gifted nebo Manner of Death. Do výběru pak přihodíme také drama z Vietnamu s názvem Trai Hoa Do a blíže si představíme i seriály, které vznikaly v koprodukci několika zemí jihovýchodní Asie. Začneme dvojicí seriálů z Thajska.

2gether

Vysíláno 2020
Žánr Komedie / Drama / Romantický
Dostupnost Youtube
IMDb hodnocení 7,7 (3 795 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Tine má problém se svým homosexuálním obdivovatelem. Jeho přátelé mu doporučí, ať začne na oko chodit se Sarawatem. Tomu se do toho moc nechce, ale nakonec se ti dva nechají ukecat. Oba se velmi brzy sblíží a vypuknou mezi nimi velmi intenzivní emoce.

Co si o seriálu myslíme?

Ačkoliv Thajsko má vztah s LGBTQ komunitou dá se říct komplikovaný, takzvaná BLka se tu posledních pár let vydávají ve velkém. Jejich podoba je přitom různá, některé kousky jsou vlastně velmi nevinné a na druhé straně stojí seriály, které by se možná občas neztratily ani v tvorbě pro dospělé (jestli víte, jak to myslím, já to vím, bohužel). 2gether stojí na té mírnější a klidnější straně barikády a možná i proto je zdaleka nejpopulárnější – na představení je vlastně ideální a diváka, když to tak řeknu, až tolik nezaskočí (nebo aspoň zpětně uzná, že tohle byl oproti zbytku hodně slabý odvar). Dalším vysvětlením popularity je načasování – 2gether náhodou (???) začalo vycházet zrovna v době, kdy začínal covid, všichni byli zavření doma a mnozí (i nethajci) se nudili tak, až narazili na tohle.

I pro mě to byl první thajský seriál, podfukem mě kamarádka přiměla se podívat aspoň na první díl a už jsem u toho zůstala. Žádný hluboký obsah nečekejte, je to zkrátka trochu trhlý romcom (rom v takovém disneyovském stylu, se špetkou extrémnosti), který se jako obvykle odehrává na vysoké nebo střední škole (tentokrát je to ta vysoká). A jsme v Thajsku, takže občas na vás vyskočí někdo s kytarou. Shodou okolností zrovna teď na sraze na Nový rok o 2gether mluvila kamarádka – že je to vlastně o ničem, ale prostě takové hezké a roztomilé. A já s ní souhlasím. Žádné drama, prostě oddechovka, u které se člověk zasměje. Mimochodem, pro ilustraci – 2gether si vysloužilo i druhou speciální řadu (což v Thajsku rozhodně není zvykem, obvykle vycházejí jednosezónní seriály s uzavřeným příběhem), jejímž největším dramatem byl vztah na dálku (dva týdny, 30 kilometrů). A nejsmutnější je na tom to, že to bylo vážně fajn. Takže tak.

90 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Thai Cave Rescue (Záchranná mise v thajské jeskyni)

Vysíláno 2022
Žánr Dobrodružný / Drama / Thriller
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 7,8 (1 808 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Televizní seriál o záchraně 12 chlapců a jejich fotbalového trenéra, kteří byli v létě 2018 dva týdny uvězněni v zaplavených jeskyních v Thajsku.

Co si o seriálu myslíme?

Seriál podle skutečné události z roku 2018, o které ví snad úplně všichni. Čtrnáct dní záchranných akcí sledoval tenkrát celý svět. Na toto téma bylo natočeno několik dokumentů a filmů, ale já jsem ani jeden neviděla. Proto nemůžu srovnávat jejich kvalitu a zpracování s tímto seriálem. Mně osobně se seriál líbil, byl sice pomalejšího tempa, ale aspoň nás tímto udržoval v napětí. Ukázal nám nejen záchranné akce, kterých se účastnili nejprve místní, poté i světoví záchranáři, ale i přežívání uvězněných kluků v jeskyni, strach rodičů o své děti a v neposlední řadě i politické hašteření na pozadí. Na seriálu je poznat, že není pouze z americké produkce, ale nijak mu to na kvalitě neubírá. Mohu jen doporučit.

90 %
Mé hodnocení
Hazy.1

Záchranu chlapcov s ich trénerom uväznených v jaskyni sledoval svet pred pár rokmi v priamom prenose. Priznám sa, že nevenovala som tomu vtedy toľkú pozornosť, preto bola táto miniséria pre mňa niečím vítaným a možnosťou nahliadnuť na túto udalosť. Nakoľko som nevidela film, dokument, bolo to pre mňa prvé stretnutie. Miniséria začína prvou časťou, ktorá má pomalší rozbeh, v ktorom sa zoznámime s postavami a udalosťami, ktoré k viedli k tejto tragédii. Situáciu sledujeme jednak zo strany uväznených v jaskyni a máme tak možnosť nahliadnuť na to, ako to prežívali chlapci s trénerom. Ich bezmocnosť, ktorá rástla počas toho, ako si mysleli, že ich nádej na záchranu postupne klesá, až kým ich predsa len našli a vyslobodili. Taktiež to sledujeme aj zo strany verejnosti a záchranných zložiek, ktoré sa snažili o ich záchranu a hľadali všetky možné riešenia, ako im pomôcť. Ide určite o vážnu tému, ktorá je však podaná citlivo a netlačí pritom moc na pílu.

80 %
Mé hodnocení
Kahlan

Následuje jeden seriál, který je původem z Filipín a můžete ho najít na Netflixu. Ale produkci z Filipín si vyzkoušelo i HBO Asia u seriálu On The Job (Smrtící hra). HBO Asia je ostatně poměrně aktivní i v dané oblasti, vysílaly se tam například i seriály Grisse nebo Invisible Stories, které jsou oba původem ze Singapuru.

Trese (Trese: Strážkyně světů)

Vysíláno 2021-????
Žánr Animovaný / Akční / Krimi
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 7,0 (4 148 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Alexandra Trese žije v Manile, kde se mezi lidmi ukrývají bájné bytosti z filipínské mytologie. Bojuje zde s podsvětím, které se skládá ze zlovolných nadpřirozených bytostí…

Co si o seriálu myslíme?

Ak hľadáte pútavú anime drámu, tak potom určite odporúčam tento seriál. Anime sledujem menej, aj keď komiksy a kreslené seriály mám všeobecne veľmi rád. Musím povedať, že ani tento výtvor ma nesklamal. 6-dielny animovaný seriál pochádzajúci z Filipín sa snaží zachytiť dosť reálne témy skrz nadprirodzeno a taktiež filipínsky ľudový folklór. Hlavná hrdinka, detektívka Alexandra Trese, sa snaží v každej časti vyšetriť iný nadprirodzený zločin v Metro Manile, hlavnom meste Filipín. Ako plus vidím, že toto anime sa snaží poukázať aj na problémy, ktoré trápia Filipíny, ako drogové vojny a skorumpovaných úradníkov a politikov. Dosť mi to pripomína Johna Constantina, iného dobre známeho okultného detektíva. Dĺžka epizód je len 30 minút, takže celý seriál je vhodný na maratón.

70 %
Mé hodnocení
Petyer

Trese je filipínské anime, které je z roku 2021, kde je jenom 6 epizod po zhruba 30 minutách. Takže ideální pro maraton. Trese je dívka, která bojuje proti zlému podsvětí, kde jsou nadpřirozené bytosti. Tyto bytosti jsou převážně z filipínské mytologie. Je tu více akce, napětí i dost krveprolití. Takže komu to nevadí, tak se určitě rád či ráda podívá. Přesto po sobě zanechá otázky bez odpovědí. Tak doufám, že bude pokračování.

90 %
Mé hodnocení
Janey T

A na závěr v této oblasti představíme dvě koprodukce. První u sebe má vlaječky Filipín, Thajska a Indonésie. Ten druhý je ještě rozsáhlejší a podíleli se na něm v Indonésii, Japonsku, Thajsku, Malajsii a také v Singapuru.

Halfworlds (Polosvěty)

Vysíláno 2015-????
Žánr Drama / Thriller / Fantasy
Dostupnost momentálne nedostupné
IMDb hodnocení 5,9 (740 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Mysteriózní seriál z dílny HBO Asia. Hlavní příběh se odehrává v chaotických ulicích a zákoutích hlavního města Indonésie, Jakarty, kde již po generace po boku lidské rasy žijí různé krvežíznivé nestvůry z indonéské mytologie. Ty berou na sebe podobu právě lidí a díky rodině smrtelníků žijí již celá staletí skryté před světem. Jenže příchod nadpřirozené události zvané Dar napomůže jejich odhalení.

Co si o seriálu myslíme?

Toto je hodně velká exotika, co se mytologie týká, v seriálu je představený v podstatě úplně jiný svět. Celkově jde o poutavý příběh se zajímavě budovanou zápletkou, kdy se na pozadí hlavní linky s Darem odehrávají další, které mají ale větší význam. Zprvu je seriál dost matoucí, chce to chvilku na zorientování se, ale nakonec to docela jde. Osobně mi ale vadila jedna věc, seriál si až moc hraje na násilí, které tu ale nepůsobí tak dobře, jak by divák chtěl. Zkrátka tu chybí něco promyšlenějšího, kdy byste si řekli „jo, tak toto zabíjení jsem si užil“. Naopak je v tomto ale super, že nikdo není v bezpečí, takže pořádně nevíte, o koho se bát dřív.

70 %
Mé hodnocení
Jesmot

Folklore (Folklór)

Vysíláno 2018-????
Žánr Horor / Thriller / Antologie
Dostupnost momentálne nedostupné
IMDb hodnocení 5,7 (551 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Hororová antologie obsahující hluboce zakořeněné pověry a mýty z šesti asijských zemí – Indonésie, Japonska, Koreje, Malajsie, Singapuru a Thajska.

Co si o seriálu myslíme?

Folklore byl jeden z těch seriálů, které pro mě na papíře zněly hodně dobře. Hororová antologie z oblastí, do kterých se běžný Evropan jen tak nepodívá? Prosím. Ale z výsledku jsem byla… No, při nejmenším rozpačitá. Nebo takto. První díl zavedl člověka tuším do Indonésie a popravdě řečeno jsem nepochopila, co přesně tam mělo být tou lidovou pověstí. Jestli démonka, která unáší matkám děti, ke kterým se nechovají hezky, nebo něco jiného. Nicméně to bylo celé tak zvláštně a hlavně na můj vkus divně natočené (plus pořádné rozuzlení vlastně veškeré žádné), že mě to v podstatě odradilo od sledování dalších dílů. A ano, nebudu zastírat, že třeba u Japonska jsem čekala něco jiného, než co mi následně naservírovala upoutávka a že to byl další důvod, proč do dalších epizod nejít. Takže z toho rozhodně vyplynula stará pravda, že když něco zní na papíře dobře, tak to ještě neznamená, že to bude dobře vypadat i po natočení a odvysílání.

50 %
Mé hodnocení
Andromache

Jižní Asie

Vybranou sedmičku už sice máme představenou, ale pořád nám zbývá prozkoumat jih Asie a v několika zemích se dá najít produkce, kterou můžeme zmínit. Prvně se podíváme na produkci v Pákistánu, kde můžete najít hned několik seriálů, které jsou na IMDb slušně hodnocené, hlavně pokud vás baví napřirozeno a horory. Mezi nimi je například Chalawa nebo Dil Nawaz. V Nepálu připravují sérii minidokumentů pod názvem Herne Katha a animák Shelldon vznikl i za přispění bhútánské televize. Překvapivě mnoho seriálů je produkováno v Bangladéši a zmínku stojí například Taqdeer, Mohanagar nebo Karagar. Pro úplnost je třeba zmínit i seriály ze Srí Lanky, jako jsou Koombiyo nebo Sahodaraya a také That 90s Show, které vzniklo na Maledivách.


Podívejte se, kam se rubrika zatím vypravila


Máte už na své mapě vybarvené některé ze zmíněných asijských zemí? Nebo pro vás byl dnešní článek pouze přehledem neznámých seriálů? A padl vám některý ze seriálů z našeho výběru do oka (a watchlistu)?

Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Arkantos

Arkantos

Druhá séria bude 8.júna 2023 https://whenetflix.com/trese
před 68 týdny
Lord Edmund Blackadder
před 68 týdny
Lord Edmund Blackadder

Lord Edmund Blackadder

Bohužel až 2024, teď jsem si na to nějak vzpomněl, že by to už mohlo být, a ono až za rok :(
před 45 týdny
Další články k tématu