17. 4. 2023

Seriálem kolem světa: 7 zastávek v Argentině

Seriálem kolem světa: 7 zastávek v Argentině

Vítáme vás u naší rubriky, jejímž cílem je představit vám nejzajímavější seriály světa s výjimkou anglických a amerických, protože těch už znáte dost. Doufáme, že díky této rubrice si vyplníte prázdná místa na naší mapě. Každé vydání se zaměruje na 7 vybraných seriálů z jedné země.

Naše cestovatelská rubrika pokračuje i nadále na své cestě a ve svém dvacátém osmém vydání se vypravila do Argentiny, kde se podíváme na produkci místních seriálů. Opět se zaměřujeme na produkci jen jednoho státu a doufejme, že ji představíme dostatečně, protože argentinské seriály nepatří mezi nejčastěji hodnocené na našem webu.

Když dojde řeč na televizní tvorbu a řekne se Argentina, tak se nejvíce českým divákům vybaví hit z přelomu století Muneca Brava (Divoký Anděl). Tehdy neznámá Natalia Oreiro si zahrála hlavní postavu Milagros a nejen v našich končinách se stala velkou hvězdou. Vlastně i díky tomu se u nás vysílal i další její seriál Kachorra. A upřímně řečeno, právě s žánrem telenovel je argentinská tvorba velmi úzce spjatá. Další, které si získaly slušnou popularitu, byly například Rebelde Way, Violetta nebo Soy Luna.

V posledních pár letech se argentinská tvorba přeci jen mění. Argentinci jsou známí svojí láskou ke sportu a fotbalu zvláště, takže není překvapením, že vzniklo několik sportovních počinů. V žánru hraného dokumentu vznikly například příběhy fotbalových legend jako Apache: La vida de Carlos Tevez nebo Maradona, sueño bendito. Skutečný dokument byl Maradona en Sinaloa (Maradona v Mexiku), kde se Diego Maradona ujal role trenéra v mexickém klubu.

Velkou roli v rozvoji místní tvorby momentálně hrají samozřejmě i streamovací služby jako Netflix nebo Amazon. Již zmiňované Apache nebo Maradona v Mexiku můžete najít v nabídce Netflixu a Maradona, sueño bendito zase na Amazonu. Kromě vybraných seriálů můžete najít na Netflixu i další argentinské seriály – například Edha, Puerta 7, Casi Feliz (Téměř šťastný), El Reino (Jeho království) nebo Diario de un Gigoló (Deník gigola). Teď už ale k dnešní sedmičce, kde si představíme několik seriálů, které patří mezi ty nejsledovanější seriály v Argentině. Třeba i vy zjistíte, že zde najdete produkci, která stojí za prozkoumání a vyberete si něco nového ke sledování.

Los Simuladores

Vysíláno 2002–2004
Žánr Dobrodružný / Komedie / Mysteriózní
Dostupnost momentálně nedostupné
IMDb hodnocení 9,3 (5 100 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Čtveřice přátel Mario, Pablo, Emilio a Gabriel společně provozuje firmu Los Simuladores, která se specializuje na vytváření simulací skutečných situací. Ty mají lidem pomoci vyřešit jejich problémy. Každý klient přichází s osobitým problémem, který si žádá vlastní simulaci, ať už jde o šikanu na pracovišti, neoprávněné stíhání ze strany policie nebo problémy v rodině. Ale pozor, chcete-li od týmu vlastní simulaci, souhlasíte zároveň s tím, že můžete být využiti jako aktéři v rámci jakékoli jiné.

Co si o seriálu myslíme?

Tenhle seriál překvapivě chyběl v naší databazí a přitom jde o jeden z nejlépe a nejčastěji hodnocených argentinských seriálů na IMDb. Hodnocení 9,3 přeci jen nenajdete u každého seriálu. Seriál je sice už staršího data vydání, protože se vysílal mezi lety 2002–04, ale pokud vás baví dobrodružné komedie s trochou mysteriózna, tak by to mohlo být něco pro vás.

N/A
Mé hodnocení
Pajky

El Marginal

Vysíláno 2016–2022
Žánr Drama / Akční / Thriller
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 8,2 (4 300 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Miguel, bývalý argentinský policista, je poslán do vězení. Je to laskavost od jednoho soudce, který mu chce pomoci najít únosce Miguelovy dcery. Jakmile je ve vězení, změní si jméno a začne vystupovat jako pastor Peňa a zkouší si získat důvěru ostatních vězňů. Během toho odhaluje ve vězení mafiánskou strukturu, do které je zapojen hlavní dozorce, psycholog a jeden z nejprominen­tnějších vězňů, který řídí vězení v podstatě zevnitř.

Co si o seriálu myslíme?

Pokud vás baví drsné seriály, tak by El Marginal mohlo být něco pro vás. Tenhle argentinský seriál je zasazen do vězeňského prostředí a násilím se v něm šetčit nebude. Je velmi slušně hodnocený, na IMDb má průměr 8,2 a oceňují ho i argentinští kritici, protože byl několikrát nominován na místní televizní ceny. Má pět krátkých sérií (6–13 epizod) a v roce 2022 byl ukončen, pokud máte zájem o sledování, tak ho lze najít v nabídce Netflixu.

N/A
Mé hodnocení
Pajky

O11CE (Jedenáctka)

Vysíláno 2017–2019
Žánr Drama / Komedie / Rodinný
Dostupnost momentálně nedostupné
IMDb hodnocení 8,1 (514 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Nadaný mladík Gabo je díky stipendiu přijat na fotbalovou školu, kde vede svůj fotbalový tým k tomu, aby porazil své soupeře.

Co si o seriálu myslíme?

Myslím, že tenhle seriál je názornou ukázkou toho, co si o televizní Argentině myslí většina českých diváků. Je to totiž telenovela s fotbalovou zápletkou a domovskou stanicí byl Disney Channel, takže asi chápete, kdo je cílovou skupinou a na nic jiného si to nehraje. Nicméně i tak to získávalo vcelku slušná hodnocení a na IMDb se to může pochlubit známkou 8,1. Pokud vás tenhle žánr oslovuje, tak by vás Jedenáctka měla bavit.

N/A
Mé hodnocení
Pajky

Los Enviados

Vysíláno 2022-????
Žánr Mysteriózní
Dostupnost momentálně nedostupné
IMDb hodnocení 7,2 (557 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Dva kněží potřebují zjistit, kde se nachází údajný léčitel, který záhadně zmizel. Brzy objeví psychiatrickou komunitu na okraji města, která za zmizelým léčitelem skrývá tajemství.

Co si o seriálu myslíme?

Los Enviados je jedním z těch novějších seriálů v dnešním výběru. Vznikl ve spolupráci s Mexikem a v hlavní roli se představil Miguel Ángel Silvestre, známý ze Sense8. Tentokrát se však vypráví jeden z těch náboženských thrillerů, kde se dva kněží snaží vysvětlit zázrak v místní komunitě. Jestli vás tohle téma zajímá, tak by vás i Los Enviados mohlo zaujmout.

N/A
Mé hodnocení
Pajky

El Encargado (Šéf)

Vysíláno 2022-????
Žánr Drama / Komedie
Dostupnost Disney +
IMDb hodnocení 7,9 (1 800 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Dramatická komedie, která ironickým a humorným tónem vypráví o dobrodružstvích Elisea, špičkového domovníka, který za zády sdružení majitelů domů, které ho najalo, využívá a zneužívá svých pravomocí ke sledování a pletichaření. Dům je jako vesmír, jehož ekosystém funguje podle vlastní dynamiky a specifických pravidel – domovník zná dokonale každé z nich.

Žije tam, pracuje tam a vstřebává každý detail života obyvatel. Pod jeho zdánlivě submisivním a servilním vzhledem se však skrývá talentovaný intrikán. Maska pokory a upřímnosti je jeho nejvynalézavější zbraní. Znalosti jsou jeho silou. O svých sousedech ví všechno: jejich jména, rozvrhy, zaměstnání, vazby, slabosti i záliby. Jeho mozek neustále zaznamenává vše, co se děje.

Díky této převaze nad svými „oběťmi“ vymýšlí strategie, jak každého z nich ovlivnit, a dokáže přesně předvídat, jak budou na jeho kroky reagovat. Hra o moc nad sousedy se podobá hře kočky s myší. Podle svých rozmarů, nálady nebo potřeby obhájit svou práci za každou cenu může způsobit rozsáhlé škody. Zároveň nastoluje spravedlnost a chrání ty, které považuje za slabé. Ve svém vlastním království se chová jako samotný bůh.

Co si o seriálu myslíme?

Relativně novým počinem je i El Encargado. Ten se vysílal na argentinské odnoži Disney+ a hodnocení k němu jsou velmi příznivá. Cení se hlavně neokoukaný náměť a herecký výkon hlavního hrdiny. Koneckonců pokud dáte na i naše doporučení, tak v lupě získal seriál od Ragelly 80 %. Každopádně je to komedie, která má třicetiminutové epizody a těch nikdy není dost. Největším problémem tak bude jazyková bariéra, ale pokud vám španělština nevadí, tak hurá do toho.

N/A
Mé hodnocení
Pajky

División Palermo (Sousedská patrola)

Vysíláno 2023-????
Žánr Komedie / Krimi
Dostupnost Netflix
IMDb hodnocení 7,6 (1 600 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Nesourodá jednotka poskládaná z obyčejných lidí má hlavně vylepšit image policie. Nečekaně ale bude nasazovat životy v boji proti prapodivným zločincům.

Co si o seriálu myslíme?

Na první pohled to vypadá, že se v Argentině snažili vytvořit něco na způsob Brooklyn 99 nebo Reno 911, jen tam zapomněli dát do názvu číslovku. Jestli se to podařilo nebo ne, to si můžete sami posoudit na Netflixu. Na IMDb nemá úplně špatné hodnocení (7,6), takže je možné, že se vám trefí do noty a užijete si to.

N/A
Mé hodnocení
Pajky

El grito de las mariposas (Křik motýlků)

Vysíláno 2023
Žánr Drama
Dostupnost Disney +
IMDb hodnocení 7,8 (139 hodnocení)
Hodnocení na SerialZone.cz

Tři extrémně odvážné ženy se postaví jednomu z nejkrvavějších diktátorů v dějinách Latinské Ameriky.

Co si o seriálu myslíme?

Poslední vybraný seriál je tak nový, že to ještě není ani měsíc od jeho premiéry. Přesto právě slušné zahraniční recenze a zajímavé téma z něho dělají počin, který by mohl stát za sledování. Samozřejmě záleží na tom, jestli vás baví dobová atmosféra a vzepření proti diktátorovi. Pokud ano, tak by Křik motýlků mohl být něco pro vás a ke sledování ho můžete najít na Disney+.

N/A
Mé hodnocení
Pajky

Podívejte se, kam se rubrika zatím vypravila


Máte už na své mapě vybarvenou Argentinu? Padl vám některý ze seriálů z našeho výběru do oka (a watchlistu)? Nebo vás místní seriály nezajímají a dnešní článek byl pouze přehledem neznámých seriálů?

Další díly seriálu
Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
_-0-_

_-0-_

Autor článku šel tentokrát do boje sám :D Jsem na tom stejně jako většina ostatních, seriály z ...
před 55 týdny
mejsy

mejsy

Tak tady bych si trochu přihřála svou polívčičku. Z uvedených seriálů jsem viděla jen 1. řadu El...
před 55 týdny
Pajky

Pajky

Ono hodnocení u El Marginal je hodně zkreslené, protože ho hodnotili dva uživatelé a kdo ví, zda to...
před 55 týdny
Další články k tématu