Seraphine313

off
JménoRoman Lelek
Věk
BydlištěPraha
Twitter
Instagram
Facebookhttps://www.facebook.com/roman.lelek.3
Poznámka
Názory uživatele Seraphine313
plakát
Zašlapané projekty
27. června 2012
další názory k seriálu

Zašlapané projekty

Možná to není úplně tak, jak se tam povídá. A možná to bylo úplně jinak. Nevím. Každopádně to neubírá jedinečnost a geniální myšlenku celému projektu zmapovat neuskutečněné a nadějné projekty našich vědců.

V prvních epizodách pořad jede. Šlape jako hodinky a zdá se, že témat je spousta. Bohužel, v polovině druhé témata docházejí a do pořadu se dostávají i taková, která tam až tak úplně být nemají (např. zákaz výjezdu československým sportovcům na LOH do Los Angeles) a více cílí na protisovětskou propagandu. Tohle není úplně ten šálek kávy, kam by se podle mne měl pořad ubírat, ale pravděpodobně to byl jeden z cílů tvůrců, i když ho asi chtěli uchovat více v utajení. Pořad byl přeci jen o projektech, o strojních, stavebních nebo jiných tvůrčích činnostech člověka.

Na druhou stranu ale oceňuji vysokou kvalitu a propracovanost jednotlivých dílů. Na projektu se vystřídala spousta osob, a i když se ne vždy zacházelo do detailu, ve výsledku jde o vysoký nadprůměr. Pořad navazoval na starší Osudové okamžiky a odstartoval vlnu dokumentaristických seriálů České televize.

Já sám za sebe dávám vysoké hodnocení, protože pořad zpracovává témata velmi zajímavým způsobem, jak po informativní stránce, tak po té dramatické a míří v dokumentaristické skladbě hodně vysoko.

0 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
0 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 0 lidí
90 %
plakát
Stop
27. června 2012
další názory k seriálu

STOP

Těžko hodnotit pořad, který seriálem není. Můžeme ho hodnotit po obsahové stránce, po stránce vizuální, nebo třeba i po stránce společensky významové.

STOP by se dal klasifikovat jako dokumentárně-výchovný skečseriál. Každý díl má své téma, díly jsou krátké, poučující. A už jen to ovlivňuje hodnocení směrem nahoru.

K hodnocení se totiž v tomto případě musí přistupovat jinak. Seriál není jako ostatní. Je zástupcem samostatné kategorie. Nemůžete říct, že je lepší než např. Big Bang Theory. Protože aby jste ho s BBT mohli srovnávat, musel by jí být podobný.

Můžeme se na seriál dívat z hodnotového hlediska. Hodnoty jednoznačně seriál vytváří. Varuje před dopravními nebezpečími, před přílišnou sebejistotou, nerespektováním pravidel, pocitem výjimečnosti. Ani jedno není na silnici potřeba. Můžeme se na seriál dívat z hlediska dramatického. I když víceméně úsměvně, pořad ilustruje nebezpečné situace. Simuluje rozdíly při různých podmínkách, představuje a připodobňuje jízdní vlastnosti a podmínky k jiným příkladům, podobně nebezpečným. V tom je pořad výjimečný. Neplácá jen tak do vzduchu, odůvodňuje veškerá varování.

Seriál na obrazovkách ale už trochu zdomácněl a byl několikrát opakován, takže jeho varování už mnoho lidí nebralo vážně. Možná i proto byla spuštěna kampaň Nemyslíš, zaplatíš.

Z hlediska dokumentární a naučné tvorby je ale potřeba tento seriál ocenit.

0 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
0 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 0 lidí
80 %
plakát
menZone
27. června 2012
další názory k seriálu

Něco takového tu ještě nebylo... a snad ještě dlouho nebude

Bohužel. Ne.

Proč? Protože... to nejde.

Abych to uvedl na pravou míru. Tento pořad - nebo cokoli, co to je - rozhodně neuspokojuje mé požadavky. Kombinuje nějaký typ "magazínu pro muže" a pořadu Cvoci v akci. Což je samo o sobě dost pochybné.

Když se ohlédnu pár let nazpátek, běžela zde Sabotáž. Skvělý pořad s jednotným tématem, správně ulítlými moderátory, dobře se na to dívalo. MenZone takový není. Moderátoři jsou trapní, dost se ve své práci plácají, pořad se snaží šokovat obscénními tématy, které si hrají na rádoby pánská... je toho dost, co už se mi z principu příčí. Nemám rád tenhle bulvární přístup. Sabotáž dávala informace. MenZone... nedává téměř nic. MenZone si myslí, že je pro chlapy. Není. Je pro mache. Je pro lidi, co si myslí, že chlapi jsou. Sabotáž byla pro mladé, pro všechny. Každý si v ní něco našel. A zábava? Dala se, rozhodně to nebylo něco ve smyslu "teď jsem trapnej, teď se mi smějte".

Bohužel, jak jsem řekl na začátku, ne. Nedám kladné hodnocení, i kdyby mne ředitel Primy na kolenou prosil. Tento pořad si hodnocení nezaslouží. Prima má zajímavou taktiku, buď vysílá věci, které jsou 80 % a víc, anebo nasadí ultimátně odpadní pořady 0-10 %. Asi si ještě nevyprofilovali na koho cílí nebo nezačali pořádně vydělávat.

Takže lidi... bohužel.

50 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
50 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 2 lidé
10 %
plakát
Případy detektiva Murdocha
27. června 2012
další názory k seriálu

MM

Překvapivě velmi dobrá detektivka s poměrně atypickým hlavním představitelem. Originální zasazení příběhu do konce devatenáctého století pumpuje do seriálu šťávu a tucty témat, která můžeme s úsměvem sledovat a v mysli porovnávat s dnešními vymoženostmi.

Příběhy nejsou jednolité, nejsou, jak se říká, "na jedno brdo". Zároveň ale nejsou ani protkány nějakou všesvazující příběhovou nitkou. Je to takový "Castle z minulého století". Ovšem bez spisovatele a bez nějakého lascivního humoru. Humor je zde totiž velmi jemný a příjemný. Milovníkům Divokého Západu musí plesat srdce.

Hlavní představitel je sympatický, je škoda, že není znám z více seriálů. O to víc ale jeho neokoukaná tvář září. Až se mu ta všechna genialita těžko věří. Osobně bych uvítal představitele aspoň o pět let staršího (možná je to tím, že jsem vyrostl na Poirotovi a Columbovi, a proto mám radši detektivy, kteří vypadají... no jako detektivové).

Tento seriál doporučuji. Jednoznačně. Ne snad na hlavní sezónu, ale jako odpočinkovou noční detektivku ano. Není to Christie, není to Conan Doyle. Je to Murdoch. Sám osobně.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 5 lidí
80 %
plakát
Firefly
26. června 2012
další názory k seriálu

Firefly včera, dnes a zítra

Tento seriál mne mile překvapil. Nenechte se zmást prvními pěti minutami, seriál je o něčem úplně jiném.

Nathan Fillion je mladý, mládí z něj čiší, i když si hraje na staršího a zkušeného, pořád mu na očích vidíte tu hravost, kterou naplno rozpoutal v Castleovi.
Summer Glau oproti tomu je i přes svůj mladinký věk snad nejlepší herečkou z celého obsazení. Nevím proč, ale pro mne bylo její vystoupení až děsivé. Oproti tomu Sean Maher až příliš připomíná Joaquina Phoenixe, a s herectvím je na tom.. no řekněme, že nic moc.

Ale abych nehodnotil jen herce, zaměřím se na scénář. Jelikož ten je abnormálně pojatý oproti všem sci-fi, které jsem kdy viděl. Jasně, jsou tu všelijaké vesmírné lodě (motory Serenity a aliančních křižníků až příliš připomínají pozdější motory sběračských robotů z T4 a kondenzační stopy zase lodě z Riddicka: Kroniky temna), ale seriál je.. no prostě jiný. Neukazuje žádnou hypermoderní společnost, vrací se ke kořenům. Je zde uvedeno pár zajímavých vychytávek, které si myslím, že by se v budoucnu mohly objevit, ale nemyslím si, že budoucí zaměření společnosti bude hlásat návrat do 19. století.

Jenže co já vím, budoucnost neznám. Mrzí mě, že budoucí společnost není ukázána na vyšším vývojovém stupni, než naše současná. Firefly si totiž nehraje na předpověditele, jako třeba Star Trek. Bůhvíco vedlo tvůrce právě ke kombinaci těchto dvou žánrů, jisté je jen to, že toto téma dokázali tak zpracovat, že se na ně nikomu nedokázalo navázat (viz například propadák Kovbojové a vetřelci).

Seriál jako takový se mi líbí. Je to něco jiného, ale hard sci-fi to není. Je to zajímavý impuls ostatním sci-fi tvůrcům a zajímavá cesta, kterou by se filmové a seriálové umění mohlo ubírat. Kombinace žánrů dnes letí a je jen nasnadě uvést pokračování Firefly.

Chválím člověka, co psal dialogy. Jsou vtipné, neotřelé, nápadité, svižné. Zajímavá slovní spojení, zajímavé situace. Už jen to vám udělá dobrý dialog.

Kdysi dávno bych Firefly nedal ani 60 %. Ten seriál mě nezaujal, nezajímal, nedokázal jsem se do něj dostat. Dnes už jen díky tomu, že jsem se k tomu potřetí přemluvil, a dal seriálu šanci, znám skvělý sci-fi počin, který jen tak nezapadne.

90 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
80 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 10 lidí
80 %
plakát
Continuum
15. června 2012
další názory k seriálu

Not equal to sci-fi

Nechci být za hnidopicha a toho, který hodnotí předtím, než vidí celý seriál. Ale to nejde.

Bohužel, seriál mne zklamal. Čekal jsem plnohodnotné sci-fi (které zde koneckonců bylo, asi do poloviny prvního dílu), ale dostal jsem kriminálku, která ač je jakž takž svěží a strhující, něco jí chybí.

Postavy. Ano, to je ono. A začnu hned u hlavní představitelky. Je nesympatická až hrůza. I když si v každém díle povinně pobrečí kvůli rodině, já jí to prostě nevěřím. Nemám proč. Detektiv Carlos Fonegra je jí podobný jako vejce vejci. Nevíme o něm nic, o jeho rodině, co má rád, a tak dále... víme jen to, že sedí v kanceláři na stanici a když to jde s Kierou do háje, on jí z toho háje vytáhne. Ale víc ani chlup.

Stejně tak jejich protivníci - teroristé z budoucnosti (chacha, tohle téma je v Americe za posledních deset let tak ohrané, že už vážně neví, jak by ho do seriálu/filmu dostali), ze všech těch osmi lidí známe tak dvě jména, víc ani zblo. Proč taky, když to jsou teroristé, hnusní, odporní chlapíci a ženský, co to nemají v hlavě srovnaný, a proto je musí bezpohlavní policistka vypráskat až z minulosti. A přitom prvních pět minut pilotu vypadalo tak nadějně... ne, zas budou hodní policajti. Fajn.

Vážně, kdyby děj zůstal kompletně v budoucnosti, neměl bych námitky (ne, nepomáhají ani Kieriny flashbacky). Tady prostě zoufale chybí hard sci-fi seriál. Budoucnost. Lítání. Světýlka. Stroje na všechno. Války s lasery, vesmírné bitvy. Výbuchy. Sakra, proč jste jen zkazili tak skvělý námět. Budoucnost v Continuu vypadala vážně dobře. A uvěřitelně.

60 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
30 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 10 lidí
60 %
plakát
Záhada hlavolamu
15. června 2012
další názory k seriálu

Kdo viděl, tak ví

Absolutně kouzelná atmosféra Stínadel kombinovaná s místy až hororovým zpracováním, dětská naivita a přitom závan starých časů... to vše zde najdete.

Kdo četl Foglarovu předlohu, musel si představovat všechna ta tajemná zákoutí. Zde je vše. Až z toho prostředí mrazí. Když si navíc vzpomenete, že tohle všechno mělo svou předlohu..

Já knihu četl, a několikrát. A tento seriál se knize vyrovná. Upřímně, film, který vznikl v roce 1998, tomuto seriálu sahá, no možná po kotníky.

Jestli si chcete vychutnat pravou foglarovskou atmosféru, ponořit se do doby o několik desítek let nazpět, vrátit se do dětství a přitom prožít téma téměř dospělé, doporučuji tento seriál.

75 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
50 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 4 lidé
90 %
plakát
Stardance: Když hvězdy tančí
12. června 2012
další názory k seriálu

Bohužel

Soutěž odvislá z větší části od toho, jaké lidi si tam televize pozve. Ze začátku to zábavné je, občas (ale opravdu výjimečně) se zde objeví i celebrita, která má taneční talent... ale to je tak vše. I zde platí, že nic není bezedné a po celkem zajímavé první řadě přišla druhá absolutně mimo, třetí jakž takž a čtvrtá, která se snad na obrazovku ani neprobojuje. Osobně si myslím, že profesionální tanečníci, kteří celebritám sekundují, nemají podobnou soutěž zapotřebí a berou ji spíše jako reklamu. Vedle jistých neumětelů se spíše stydí a musejí hodně zakrývat o kolik jsou lepší. Narozdíl ale od milionu jiných reality show, zde je aspoň kvalitní porota, která pořad rozhodně nepohřbívá, a příjemní moderátoři, kteří pořadu udílejí ještě tu kapku serioznosti a grácie.

Pořad jako takový se mi i líbí, ale čeho je moc, toho je příliš. Po první řadě měla přijít minimálně pět let pauza, než doroste nová generace celebrit a staré tváře získají na větší vážnosti.

64 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
27 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 11 lidí
30 %
plakát
Happy Tree Friends
8. června 2012
další názory k seriálu

100

Totálně morbidní... totálně zábavné. Humor obraný až na kost, legendární seriál mého dětství. Pro děti dobré, pro dospělé kultovní. Občas sice ztrácí dech, ale jinak ... geniální dílko, na které si vždycky vzpomenu a jehož název bude mít zvuk i po letech. Protože my, děti přelomu tisíciletí, si ho budeme pamatovat.

40 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
60 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 5 lidí
100 %
plakát
Columbo
3. června 2012
další názory k seriálu

Colombo

Nezapomenutelný detektiv, který se stal téměř kultem. Jeho baloňák, věčně nedokouřený doutník, a věta "Počkejte, ještě jsem si na něco vzpomněl...", která postupem času začala kriminálníky strašit dnem i nocí nám dodneška ukazují člověka, který dokázal najít ve zdánlivě neproniknutelných případech to malé světýlko správného řešení a dokáže zatahat za nitky tak, že mu všichni zločinci nastaví ruce ke spoutání želízky.

Na seriálu oceňuju jak nejednoznačnost a složitost případů, tak jejich nekonvenční řešení. Colombovi docházejí i ty nejmenší detaily a díky tomu umí najít skulinku nepřipravenosti pachatele, který může být sebegeniálnější, ale na Colomba prostě nemá.

Peter Falk dodává hlavní postavě přesně to, co potřebuje - potřebné charisma, klid před kamerou i hereckou šťavu. Na nic si nehraje a přitom díky jeho osobitému přístupu dostane divák přesně to, oč žádá. I když může být na první pohled obyčejným řadovým inspektorem, to něco navíc, co dokáže rozlousknout i ty nejsložitější případy z něj dělá osobnost.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 2 lidé
80 %