6. 10. 2015

SerialZone Awards 2015: Známe vítěze!

Na jaře jste nominovali, přes léto jste hlasovali. Tisíce z vás s námi sdílelo svůj názor o nejpopulárnějších seriálech sezóny. Nyní se pojďte podívat, jak to všechno dopadlo!

SerialZone Awards 2015: Známe vítěze!

Když jsme na jaře psali úvodní článek k našim historicky prvním cenám SerialZone Awards, vůbec jsme netušili, jaký zájem celá událost vyvolá. O to víc jsme byli příjemně překvapeni, když přes 1300 registrovaných uživatelů projevilo zájem a nominovalo své favority v deseti kategoriích. Přes léto jsme vám každý týden představovali pětici nominovaných, kteří se probojovali ve zmíněných kategoriích do finále. Nyní přichází poslední kousek skládačky, vyhlášení vítězů.

Přes léto se naše ceny setkaly ještě s větším ohlasem než jarní nominace. V různých kategoriích hlasoval různý počet lidí, od 1165 u webseriálu až po téměř dva tisíce (1951) u síně slávy. Některé kategorie byly opravdu natěsno, takže opravdu i zde platí, že každý hlas se počítá! Pokud jste tedy letos nějakým zázračným způsobem nepostřehli, že probíhá hlasování, ať už nominace, nebo pak finálová volba, pak vás nabádáme, ať se příští rok zapojíte, protože nikdy nevíte, jak můžete výsledek ovlivnit!

To už ale předbíháme, druhý ročník nás čeká opět až na jaře 2016. Nyní již ale pomalu přichází čas podívat se na to, kdo v které kategorii zvítězil! Vítězům moc gratulujeme a přejeme jim i ostatním nominovaným mnoho dalších úspěchů v nadcházejících letech. Ještě před tím ale jedna malá odbočka…

Ocenění výherců i nominovaných

Být třebas i jen v nejlepší pětce seriálů dané kategorie je jistě velký úspěch. Jak jsme již zmínili, v prvním i druhém kole SerialZone Awards hlasovalo neskutečné množství uživatelů a nominovaní i vítězové si své umístění jistě právem vysloužili. Rozhodli jsme se je proto odměnit vychytávkou na jejich profilu, která zároveň i našim stávajícím i novým návštěvníkům bude do budoucna připomínat úspěchy, které tyto seriály v našich cenách získaly.

Kromě seriálů budeme odměňovat i ty z vás, kteří se o velký úspěch prvního ročníku zasloužili. Hlasujícím přibude na jejich profilech krásná nová trofej! Doufáme, že vám touto drobností uděláme radost a že na nás nezanevřete ani v budoucích ročnících, když budeme hledat další a další favority dané sezóny.

Vítězové

Stanice:
HBO
Žánr:
Drama / Fantasy / Nadpřirozený
Aktuální série:
5
Status:
prodloužen pro 6. sérii
Vítěz:
Game of Thrones je asi ten nejodvážnější seriál z naší pětice. Nebojí se ukázat vůbec nic, co se mu zamane, to taky udělá. Má zde také nejvíce hodnocení, což svědčí o jeho velkém rozšíření mezi seriálovými diváky. To mu potenciálně dává velké šance na vítězství, jelikož lidé obecně hlasují pro to, co znají a sledují.

To jsme psali v létě v důvodech, proč si myslíme, že Game of Thrones vyhraje. I když se hned po spuštění finálového hlasování rozjela mezi našimi uživateli aktivní kampaň za vítězství dramatu Banshee, obrovskou popularitu Game of Thrones se ani zdaleka nepodařilo překonat. Game of Thrones je náš letošní vítěz v kategorii Nejoblíbenější drama sezóny. Vítězství si bezkonkurenčně zajistil s téměř 46 % hlasů. Žádný jiný nominovaný se k němu jak vidno ani vzdáleně nepřiblížil.

Trošku statistiky: V kategorii hlasovalo celkem 1905 uživatelů. Ti rozdělili své hlasy nominovaným v poměru 45,5 %, 20,2 %, 13,9 % 10,5 % a 9,9 %.


Stanice:
CBS
Žánr:
Komedie / Sitcom / Geek
Aktuální série:
8
Status:
prodloužen pro 9. sérii
Vítěz:
V komediálním výběru jde jednoznačně o nejsledovanější a v současné době i nejpopulárnější seriál. Za svou popularitu vděčí hlavně neokoukaným typům postav, které přinášejí do seriálu vlastní, často sarkastický humor. Akademická obec seriál chválí za to, že jejich svět přibližuje obyčejným lidem a ukazuje, že i oni mají svoje záliby a zájmy, svůj vlastní život, problémy a radosti.

Ani u komedií se nejedná o žádné překvapení. Ze všech kategorií je zde vítěz nejsuverénnější. The Big Bang Theory už možná běží devět let, podle našich registrovaných uživatelů mu ale dech rozhodně nedochází. Sitcomová legenda rozdrtila svou konkurenci s neuvěřitelnými 51 % hlasů! Tím se stává zároveň i absolutním vítězem letošních cen, jednak co do počtu vítězných procent, tak i co do počtu celkových hlasů (974).

Trošku statistiky: V kategorii hlasovalo celkem 1896 uživatelů. Ti rozdělili své hlasy nominovaným v poměru 51,4 %, 19,2 %, 14,4 %, 7,9 % a 7,1 %.


Stanice:
The CW
Žánr:
Drama / Akční / Komiksový
Aktuální série:
1
Status:
prodloužen pro 2. sérii
Vítěz:
Po Arrowovi přišel jeho spin-off, mladší, dynamičtější, zábavnější. Divákům nabídl přesně to, co jim u Arrowa chybělo a k tomu přihodil perfektní finále. Zápletka, kterou pak tvůrci přichystali pro celou první řadu Flashe, dá znát, že se tvůrci poučili ze svých chyb a snaží se všechno provázat jak s Arrowem několika crossovery, tak s velice očekávaným seriálem Legends of Tomorrow.

Nyní už začínají být vítězové zajímavější. Vítězné seriály už nemají tak obrovský náskok před svými konkurenty. Přesto jde vítěze jasně určit. V kategorii Nejpopulárnější nové drama za sezónu 2014/15 u vás vítězí The Flash ze stanice CW. Na rychlíka Barryho a spol. jsme vás již lákali v 5 nejočekáva­nějších seriálů října 2015, jelikož se již za pár týdnů vrací s druhou sérií. Ta první ve vás zanechala spoustu dojmů, pravděpodobně pozitivních, protože jste si seriál zvolili jako svůj nejpopulárnější. Pro Flashe hlasovalo něco přes 29 % uživatelů.

Trošku statistiky: V kategorii hlasovalo celkem 1772 uživatelů. Ti rozdělili své hlasy nominovaným v poměru 29,1 %, 24,1 %, 19,6 %, 13,9 % a 13,3 %.


Stanice:
ABC
Žánr:
Komedie / Hudební / Historický / Parodie
Aktuální série:
1
Status:
prodloužen pro 2. sérii
Vítěz:
Jde o seriál, který se nevidí každý den. Galavant je jako závan čerstvého vzduchu. Svěží, neokoukaný, vtipný, parodující, přesto nepřekračující tenkou linii mezi vkusem a nevkusem. Dokonce i ty písničky jsou skvělé, když se zaposloucháte do veselé líbivé melodie s textem, že kuchtík otráví jídlem celý zámek v čele s králem a bude žít šťastně se svou vyvolenou… :-)

Gááálááááváááánt si pěje vítěznou píseň a opíjí se slastným pohárem vína! V kategorii Nejpopulárnější nová komedie totiž dokázal porazit konkurenci a získat první místo. Seriál jsme už od traileru považovali za naprosté bláznovství, realita pak byla o tolik vyhraněnější a parodičtější, než jsme si vůbec dokázali představit… ale co je nejbizarnější? Že se nám tento seriál dokázal vrýt hluboko pod kůži. Souhlasí i hlasující, kteří mu zajistili vítězství 36 % hlasů.

Trošku statistiky: V kategorii hlasovalo celkem 1453 uživatelů. Ti rozdělili své hlasy nominovaným v poměru 36,2 %, 21,1 %, 18,8 %, 13,7 % a 10,2 %.


Stanice:
Česká televize
Žánr:
Historický / Drama
Aktuální série:
1
Status:
Zatím nerozhodnuto
Vítěz:
Další velký projekt České televize po populárním Vyprávěj se zaměřuje hlavně na milovníky historie, romantických a rodinných vztahů a seriálu Downton Abbey. Pokud jsou pro vás seriály České televize zárukou, nemůžete ho v SZ Awards pohřbít!

U českého seriálu nám počet hlasujících mírně poklesl, přesto jste zde ale nechali dost hlasů na to, abychom mohli v klidu zvolit vítěze. Tím se stává historické drama První republika! Stále více lidí obecně i zde na SerialZone začíná vnímat, že se za poslední léta kvalita tvorby České televize posouvá výrazně k lepšímu. První republika je velmi ambiciózní projekt ve stylu slavného britského Donwton Abbey, který sice má co vylepšovat, rozhodně je to ale výrazný posun kupředu oproti všem tak široce populárním nekonečným soap operám. Prozatím nevíme, jestli seriál bude i dále pokračovat, zatím to ale vypadá, že se v nové sezóně s dalšími díly prozatím nesetkáme, takže za rok První republika nebude mít možnost své vítězství obhájit. Bude to ještě zajímavé!

Trošku statistiky: V kategorii hlasovalo celkem 1296 uživatelů. Ti rozdělili své hlasy nominovaným v poměru 31,8 %, 26,9 %, 16,7 %, 13 % a 11,6 %.


Stanice:
HBO
Žánr:
Drama / Fantasy / Nadpřirozený
Aktuální série:
5
Status:
prodloužen pro 6. sérii
Délka:
1:48
Vítěz:
Intro z Game of Thrones je pravděpodobně na nejvyšší úrovni, co se vizuálních efektů týče. Znělka jasně uvádí tón celého seriálu a k příběhu se perfektně hodí. Hudba je velmi chytlavá, po zhlédnutí intra vám utkví v hlavě a dlouho se jí nebudete moct zbavit.

Jak se dalo očekávat, kategorie nejpovedenějšího intra ve vás vyvolala velký zájem. Z nabízené pětice opět vyšel vítězně seriál Game of Thrones, který si tak z letošního prvního ročníku SerialZone Awards odnáší dvě pomyslné sošky. Game of Thrones si prvenství vybojoval opět s velkým náskokem nad ostatními nominovanými, když pro necelé dvě minuty dlouhou znělku hlasovalo téměř 45 % uživatelů.

Trošku statistiky: V kategorii hlasovalo celkem 1876 uživatelů. Ti rozdělili své hlasy nominovaným v poměru 44,9 %, 16,8 %, 13,6 %, 13,3 % a 11,4 %.


Stanice:
YouTube kanál Simon's Cat
Žánr:
Komedie / kreslený / Krátkometrážní
Aktuální série:
1
Status:
1. série stále běží
Vítěz:
Z celé pětky je Simon's Cat jediný zástupce animovaného žánru. Přesto za ostatními nezaostává. Krátké dvouminutové příběhy se někomu můžou zdát málo, ale každý má svou pointu a dýchá roztomilostí a vtipem od začátku do konce. Kdo má kočku, tak tu svou v příbězích zaručeně taky pozná :)

Webseriál byla překvapivě kategorie, ve které jste se nejvíce zdržovali hlasování. Do výběru se dostaly české i zahraniční kousky, hrané i animované seriály. I přes tak velký výběr, nebo právě možná kvůli tomu, že nabídka byla tolik rozmanitá, zde máme nejtěsnější výsledky. První a druhé místo od sebe dělí pouhé dva hlasy! Právě proto jsme vás opakovaně nabádali k hlasování, protože jak je vidět, každý hlas se počítá a každý z vás může nakonec rozhodnout o to, kdo si domů odnese vítězství. Tentokrát se může radovat černý kůň – populární seriál z YouTube, Simon's Cat. Neposlušná a mlsná kočka si velebí na trůně díky 25 % hlasů.

Trošku statistiky: V kategorii hlasovalo celkem 1165 uživatelů. Ti rozdělili své hlasy nominovaným v poměru 24,9 %, 24,7 %, 22,2 %, 20,5 % a 7,7 %.


Stanice:
BBC
Žánr:
Komedie / Sportovní / Dokument / Motoristický
Aktuální série:
22.
Status:
prodloužen pro 23. sérii
Vítěz:
Automobilová show natolik populární, že i další státy – USA, Austrálie, Francie, Jižní Korea, Čína a Rusko – musely mít vlastní verzi. Automobilová show natolik populární, že Amazon neváhal a koupil si trojici moderátorů za 160 milionů liber (více než 6 miliard korun). Automobilová show natolik populární, že dokáže hýbat s prodejností jednotlivých aut. Co se dá ještě říct o seriálu, který zná téměř každý? Snad jen to, že jakmile vás pořad jednou chytne, už vás nepustí.

Další přesvědčivé vítězství si v kategorii Nejoblíbenější reality show / dokument odnáší britský kousek, na který v nové sezóně čekají velké změny. Vy jste ještě hlasovali pro starý Top Gear, který moderovala populární trojka Clarkson, Hammond, May. Pořad se v letošních SZAwards dočkal hned dvou nominací a odnáší si jedno vítězství, což je pěkná bilance. Ostatní nominovaní na něj zdaleka nestačili, Top Gear si zajistil výhru s převahou téměř 42 % hlasů.

Trošku statistiky: V kategorii hlasovalo celkem 1687 uživatelů. Ti rozdělili své hlasy nominovaným v poměru 41,9 %, 22,9 %, 17,8 %, 9,7 % a 7,7 %.


Stanice:
BBC
Žánr:
Sci-fi / Drama / Dobrodružný
Aktuální série:
8.
Status:
prodloužen pro 9. a 10. sérii
Vítěz:
Proč by měl vyhrát? Protože i po tolika letech si stále drží úroveň a dokonce mu neškodí ani pravidelná výměna herců v hlavních rolích! Kolik seriálů může s klidem říct, že přežilo odchod úplně nejhlavnějšího představitele? Asi jen Doctor!

Ani v kategorii neamerického seriálu se nekoná žádné překvapení. Už podle vašich komentářů v diskuzích bylo vcelku jasné, že se z vítězství bude radovat jeden z nejslavnějších seriálových mimozemšťanů. Doctor Who je dlouholetým britským fenoménem, který slaví úspěchy po celém světě, nejen v zemi svého původu. Nedávno si Británie volila svého nejoblíbenějšího Doctora, kterého vyhrál David Tennant. Jak ale vidno, vám je jedno, v jaké reinkarnaci zrovna Doctor je, hlavní je to, že je konečně zase na vašich obrazovkách!

Trošku statistiky: V kategorii hlasovalo celkem 1755 uživatelů. Ti rozdělili své hlasy nominovaným v poměru 42,6 %, 21,1 %, 16,8 %, 14,5 % a 5 %.


Stanice:
NBC
Žánr:
Sitcom / Romantický
Aktuální série:
Vysílání:
1994–2004
Vítěz:
A jsme na konci. Nejvolnější a nejvelkolepější kategorie. Také kategorie, která dostala od vás nejvíce hlasů – 1951. To je skoro stejný počet registrovaných uživatelů, jako co se zapojil do letošní tipovačky Kdo přežije! Na to, že se jedná o první ročník SerialZone Awards, to je velký úspěch. Mezi nominovanými to hodně vřelo, je jasné, že celá pětice patří u českých a slovenských seriálových fanoušků mezi jasné televizní favority. Přesto jste nakonec za vítěze vybrali sitcomovou legendu Friends, jejíž sláva ani po dekádě mimo éter neustává. Ono totiž nejde vlastně říct, že by někdy Přátelé zmizeli z programu. I když se nové epizody nenatáčí již deset let, neustálé reprízy nám přímo znemožňují, abychom na tento seriál zapomněli. Mnohé hlášky a scény se za ty roky staly legendární a miliony fanoušků všech generací po celém světě považují Friends stále za nejlepší seriál všech dob.

Trošku statistiky: V kategorii hlasovalo celkem 1951 uživatelů. Ti rozdělili své hlasy nominovaným v poměru 34,3 %, 20,1 %, 16,6 %, 16,1 % a 12,9 %.
Další díly seriálu
Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře63zobraz všech 63 příspěvků
ragelly

ragelly

Teď nevím, jestli důležitější je tohle, nebo tohle spadá pod to otravování :D
před 8 roky
Micuda98

Micuda98

Nechci otravovat, ale kdy bude ta "vychytávka"?
před 8 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Nech si něco na Ježíška.
před 8 roky
Další články k tématu