14. 4. 2017

Slyšte, slyšte: House M.D.

Už jsme tu řešili 2 různé znělky pro jeden seriál, ale co takhle 1 znělka, která je vysílána ve 3 různých provedeních? I takové znělky se v seriálovém světě najdou a vy si o tom můžete přečíst v našem nejnovějším článku.

Slyšte, slyšte: House M.D.

Asi se nenajde mnoho lidí, kteří by neznali onoho pruďase Gregoryho House z nemocnice Princeton Plainsboro, který si navzdory svému mnohdy neomalenému chování získal mnoho fanoušků po celém světě jakožto hlavní hrdina lékařského seriálu, vysílaného na stanici Fox, House M.D. (Dr. House).

V mnoha ohledech nepříjemný, sarkastický člověk, který postrádá jakoukoliv empatii vůči ostatním lidem (zejména pacientům) a neštítí se utahovat si z nemocných, ba dokonce umírajících lidí. Čím to je, že i když se hlavní hrdina chová jako naprostý idiot, dokážeme si ho zamilovat? Tuhle otázku si musí samozřejmě každý zodpovědět sám. Mně osobně se na něm líbí jeho absolutní nezájem o to, co si o něm ostatní myslí, a potom samozřejmě jeho hlášky, kterých bylo v každé části nespočetné množství. Otázkou ovšem zůstává, jestli je opravdu výhodné zaměstnávat člověka, vůči kterému bylo podáno víc stížností než na všechna oddělení v nemocnici a který si myslí, že pacienti jsou naprostí pitomci a všichni lžou. V reálném světě se s podobným lékařem asi nikdy nepotkáte (i když člověk nikdy neví). a možná právě proto ho na obrazovkách tak „žereme“.

Tak výjimečný člověk a seriál si proto také zasluhují trochu naší pozornosti a jelikož v této rubrice řešíme hudbu, tak tu naši pozornost odkloníme od úžasného House a zaměříme se na úvodní znělky, které se dělí podle krajiny vysílaní, a to na americkou, singapurskou a evropskou.

House M.D.
autoři pořadu: David Shore
o čem to je: V průběhu osmi sérií sledujeme příběhy diagnostického oddělení nemocnice Princeton Plainsboro, kterému šéfuje Gregory House. Ten přišel o část stehenního svalu na pravé noze a kvůli neustálé bolesti je závislý na Vicodinu. Tento nevrlý člověk je ale fantastickým diagnostikem a rád si o sobě myslí, že trpí Aspergerovým syndromem, aby tak omluvil své nesociální chování. Jeho nejlepší (a jediný) kamarád James Wilson pracuje ve stejné nemocnici, avšak na onkologickém oddělení, a pomáhá Housovi protloukat se životem, i když to mnohokrát nemá lehké. Dalším člověkem, kterému House ztrpčuje život, je jeho nadřízená Dr. Lisa Cuddyová. Během osmi sezón se v Housově týmu vystřídalo více lidí, přičemž mezi ty nejznámější patří Dr. Eric Forman, Dr. Allison Cameronová, Dr. Robert Chase, Dr. Remy ‚Třináctka‘ Hadleyová, Dr. Chris Taub.
popis znělky:

Začneme tedy tou americkou znělkou, na kterou je asi většina z vás zvyklá (tedy pokud jste sledovali seriál pouze v angličtině). Jedná se o instrumentální verzi skladby Teardrop od skupiny Massive Attack. Jedním z důvodů, proč byla právě tato skladba použita, je její tempo, které připomíná tlukot lidského srdce, a co jiného by se hodilo k seriálu z lékařského prostředí více jako tóny, které vám připomínají právě tento zvuk? Co se týče použitých nástrojů, mnoho jich tam nenajdete, základ je tvořen cembalem, který doplňuje elektronická stopa. Tento hudební základ je pak obohacen o občasné zvuky klavíru. Jelikož cembalo není schopné vytvořit dynamický tón (pouze silný, ale velice krátký), na pomoc si autoři přizvali klavír, který vždy zazní v tu správnou dobu a doplní pomalu se odvíjející skladbu, načež jí přidá na dynamice.

Na rozdíl od americké je singapurská verze pojatá moderněji a po středověkém cembalu a klavíru není ani vidu ani slechu. Tam, kde v americké verzi zazní cembalo, se v singapurské dočkáme jen jakéhosi divného zvonivého zvuku (čtenáři prominou neschopnost identifikovat onen zvuk) a klavír se naprosto vytrácí. Co mají ale obě verze společné je elektronická stopa, která je doplněná o více basů a moderní zvukové efekty, které v některých případech připomínají hudební směry jako například Drum‘n‘Bass a dubstep. Oba tyto směry jsou tam cítit velice okrajově, ale autoři se možná nechali tak trochu inspirovat. Pro mě osobně je singapurská verze o něco sterilnější než ta americká, ale dle reakcí na internetu patří naopak k těm nejoblíbenějším.

Nakonec tu máme verzi evropskou, na kterou jsou zvyklí hlavně ti, kteří se na seriál dívali na českých a slovenských stanicích, ať už jde o Novu nebo slovenskou STV 1 (nyní už RTVS) a později TV Markízu. Ovšem i u nás tu americkou a singapurskou občas pustili (pokud si teda dobře pamatuji). Tato podoba skladby Teardrop by se dala charakterizovat jako nejklidnější. Opět se nám cembalo vytratilo, ale na rozdíl od singapurské verze v ní zůstal klavír a je doplněn občasnými tóny kytary, jakožto náhražky cembalu. Zvuková stopa je i tu víceméně stejná, ale na rozdíl od dvou předcházejících skladeb se v této verzi do popředí dostaly vyšší tóny a i když je tu slyšet basová linka, je přebitá tóny kytary. Efekt tlukotu srdce je tak v tomto případě ještě výraznější, protože se neztrácí ve shluku basových tónů, ale naopak přímo vyčnívá mezi těmi vysokými.

Pojďme si také trochu rozpitvat video sekvenci, která je pro všechny tři verze stejná. Všechno to začíná záběrem na magnetickou rezonanci mozku, obraz se ale náhle změní a objevuje se obličej Dr. Gregoryho House, který studuje zmíněné záběry. Toto všechno vzápětí zmizí a objevuje se logo seriálu. Člověk by si myslel, že je už po všem, ale tvůrci pro nás mají ještě připravené další obrazy, které perfektně zapadají do celého schématu. Vzpomeňme například záběr na kresbu lidského mozku, páteře nebo hrudního koše, které jakoby pocházely ze staré knihy o anatomii člověka. Pak tu máme cévku, která se objevila z ničeho a je vysvícená jako při podání kontrastní látky při CT vyšetření. Po obrazové stránce se nejedná o nikterak dynamickou znělku, ale vzhledem k poklidnému tempu zvukového obsahu to ani jinak být nemůže.

Jak jsme vzpomenuli výše, existují tři verze znělky k seriálu Dr. House, a je to hlavně kvůli právům, která neumožňují hrát původní americkou verzi na území Singapuru a některých evropských krajin. Kromě těchto tří ale existuje ještě jedna, kterou jsme mohli zachytit v díle Wilson‘s Heart, o tuhle cover verzi se postaral ve Švédsku narozený folkový zpěvák s argentinskými kořeny José Gonzáles).

Podtrženo a sečteno, autoři si jak po zvukové, tak po obrazové stránce se znělkou opravdu vyhráli a osobně si myslím, že skvěle vystihuje podstatu seriálu a myslím si, že neexistuje mnoho lidí, kteří by tak skvělou znělku přetáčeli.
tvůrci znělky: Massive Attack anglická trip hopová skupina, která se zformovala v roce 1988 v Bristolu. Zakládajícími členy jsou Robert Del Naja a Grant Marshall. Jejich debutový album Blue Lines byl vydaný v roce 1991. Na kontě mají mnohá ocenění, mezi která patří například Brit Awards, MTV Awards a Q Awards.

Popisované znělky:
Vyjádření poroty

Adrian A.C. Conor: Tentokrát tu máme zvučku k seriálu House. Zvučku nahrala skupina Massive Attack. Pôvodná skladba je spievaná, ale vo zvučke boli použité inštrumentálne časti skladby. Pri iných seriálov je zvučka rovnaká vo všetkých krajinách. V tomto seriáli tomu tak nie je. Pre rôzne regióny/oblasti boli vybrané rôzne časti skladby. Jedna časť skladby bola použitá pre US verziu, iná časť skladby pre Európu a iná pre Singapur. Americká verzia je spomedzi nich najjednoduchšia, obsahuje najmenší počet hudobných nástrojov. Európska je jej dosť podobná. Tretia verzia alebo verzia pre Singapur je z nich najdynamickejšia a tvorí ju mix viacerých hudobných nástrojov. Mne osobne sa najviac páči verzia pre Singapur. Pri sledovaní seriálu som si zvykol na inštrumentálnu verziu. Momentálne si neviem predstaviť seriál so spievanou zvučkou. Nie každý má rád inštrumentálne skladby. Tým odporúčam vypočuť si celú spievanú skladbu.

Pajky: Ono je to tak. Když slyším úvodní znělku House, tak ve mně vyvolá hlavně vlnu nostalgie. Obzvláště ta první verze, slyšel jsem ji tolikrát a navíc ji mám spojenou s tak dobrým seriálem, že to prostě ani jinak nejde. Když se od toho pokusím odhlédnout a posoudit znělku jako takovou, tak přesně takhle nějak si dobré znělky k seriálu představuji. Mohl bych ji poslouchat dokola a neomrzela by mě. To se o spoustě jiných znělek říct nedá. Navíc si myslím, že k tomu tvůrci opravdu zmákli i vizuální stránku a za mě je to na jedničku.

inekafe: Americká verzia mi príde taká najjemnejšia, upokojujúca. Singapurská je zase viac „odviazaná“, hneď od začiatku mám zimomriavky, čo sa asi spája aj s tým, že s touto znelkou som videl prvých 5–6 sérií. No a európska je už klasika, tá sa mi spája hlavne so slovenským dabingom. Nemám osobnú preferenciu, všetky sú podľa mňa dokonalé a neomrzia ani po častom počúvaní. A to, že sú si v istom smere veľmi podobné, je len plus, pretože Housea si bez tejto znelky absolútne neviem predstaviť.


Která verze znělky se vám líbí nejvíce?

Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
phoboska

phoboska

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře19zobraz všech 19 příspěvků
Miserry

Miserry

Ač ty Američany nějak moc nemusím, musím uznat, že jejich znělka je mému uchu nejmilejší. Je nejvíc podobná...
před 7 roky
phoboska

phoboska

Súhlasím, Heat Miser je fantastická skladba, mne trocha pripomína niečo ako theme song pre sériového...
před 7 roky
Miserry

Miserry

Pravda, zní to trochu jako pro Dextera (jinak Jon Licht to zvládl úžasně, o tom žádná) :D Každopádně...
před 7 roky
Další články k tématu