10. 5. 2020

SerialZone 3.0: Přehled dosavadních změn a vylepšení

Nenechejte si utéct žádnou novou vychytávku a používejte naše stránky se vším, co nabízejí!

SerialZone 3.0: Přehled dosavadních změn a vylepšení

Dne 1. 2. 2020 se nám všem obrátil svět vzhůru nohama. Možná to nebyla tak obrovská událost oproti karanténě a rouškám, které následovaly v březnu, ale i tak to mnohým vzalo pevnou půdou pod nohama. Spustili jsme novou verzi našeho webu SerialZone.cz, kde jsme vám představili řadu vylepšení. Samotným přechodem na novou verzi naše práce ale zdaleka neskončila. Za uplynulé tři měsíce jsme kousek po kousku web vylepšovali a doplňovali o nové vychytávky, které vám mají pobyt u nás usnadnit a zpříjemnit.

Jelikož se pořád něco děje, je velká šance, že nestihnete zachytit každou drobnou změnu, na kterou upozorníme. Proto tu máme dnešní článek, kde vám přehledně zrekapitulujeme vše, co jsme v nové verzi udělali, abyste vždy věděli, kam kliknout a co byste potenciálně chtěli vyzkoušet, ale vlastně jste si ani nevšimli, že už můžete. Tak jdeme na to!

1. kategorie: bylo ve staré verzi, v nové už je taky

Při přechodu z verze 2.0 na 3.0 jsme museli nechat ležet ladem řadu funkcí, na které jste byli zvyklí a které jste využívali. I když jich ještě pár u ledu máme (a dříve či později se k nim určitě dostaneme), spoustu z nich jsme během uplynulých tří měsíců vrátili zpět do provozu. Jelikož už většina z vás tyto funkce zná, tak si je shrneme jen ve zkratce.

kredity a hry

Pokud u nás jste registrovaní, při každém přihlášení dostáváte kredity. Počítá se řada přihlášení – čím víc dní za sebou máte, tím lepší kreditové ohodnocení dostanete. Svou historii přihlášení už najdete v nastavení. Kromě hledání informací k seriálům, čtení článků, poslechu hudby a diskutování s ostatními tady můžete hrát i hry. Vrátili jsme Šibenici i Postergame, plus samozřejmě nechybí ani Tomobola s šancí vyhrát pořádný ranec kreditů. Kredity za aktivitu a přihlašování můžete vyměnit např. za nákup seriálového či jinak barevného pozadí.

seznamy, widgety

V diskuzích pod články i ve fóru můžete používat skrytý text pro spoilery, abyste neprozradili důležité momenty těm, kteří seriál ještě neviděli. Seriály si můžete řadit do osobních seznamů, které lze mít soukromé (viditelné jen pro vás), nebo veřejné (seznam si můžou prohlédnout i ostatní). Pokud se chcete inspirovat, vrátili jsme pro vás zpět seznam veřejných seznamů. Svůj osobní profil si nyní opět můžete ozdobit pomocí widgetů, které dostaly nový vzhled. Samozřejmostí je menší verze s plakátkem i věší verze se záhlavím. Odkazy na widgety najdete v menu na profilech jednotlivých seriálů.

watchlist

Jak ve watchlistu, tak i v seznamech můžete seriály řadit nejen podle názvu, ale i podle data premiéry. U seznamů máte navíc další možnosti (podle hodnocení, data přidání apod.). Do watchlistu jsme vám navíc vrátili ikonky pro rychlou změnu kategorií, abyste nemuseli vždy navštívit profil seriálu, pokud ho chcete přesunout do zamilovaných či ignorovaných, nebo ho vyhodit ze sledovaných pryč.

filtry

Vyhráli jsme si také s filtry – při filtrování seriálů máte možnost řadit podle různých kritérií, mimo jiné i podle data premiéry, a to vzestupně i sestupně. Na svém profilu najdete seznam sledovaných seriálů (které máte ve watchlistu), u kterých lze opět snadno vyfiltrovat pouze zamilované či pouze ignorované kousky.

Filtr si za dobu nové verze prošel už i druhou výraznou změnou. Rozšířili jsme ho o negaci země původu, žánru i konkrétní stanice a přidali možnosti zadání rozsahu počtu požadovaných epizod. Jako bonus si navíc můžete svoje oblíbené základní vyhledávání uložit, abyste ho při opakovaném používání filtru nemuseli vždy zadávat znovu.

žebříčky, premiéry, nejnovější seriály

V přehledové záložce Seriály jsme opět rozšířili seznam posledních přidaných seriálů na 100, aby vám neunikly žádné novinky, které v naší databázi čerstvě najdete. Ve stejné záložce nechybí opět ani žebříčky 100 nejlepších a 100 nejhorších seriálů. Pro maximální přehled premiér si opět v záložce Seriály můžete zobrazit seznam Kdy co vypukne, který je nově ještě přehlednější díky přidání aktuální sezóny a stanice, ale také možnosti vyfiltrovat pouze novinky nebo seriály podle jednotlivých televizních stanic.

seriálové osudy

U sekce Seriály ještě nekončíme. Jedním z větších návratů byla přehledová stránka seriálových osudů, která se dostala vylepšení. U seriálů najdete odkaz na zdrojový článek či bleskovku. Upravili jsme způsob zobrazení statusu na profilu seriálů, aby odpovídal skutečnosti nehledě na aktuální sezónu. Pro fajnšmekry přibylo zábavné počítadlo, kolik dnů uplynulo od posledního seriálového rušení. A to ani nezmiňujeme, že když jste na statusové stránce a začnete do vyhledávacího pole psát název seriálu, stránka vám automaticky vyfiltruje ze seznamu osudů seriál, který odpovídá vašemu textu. O statusovém přehledu se více dočtete v samostatném článku.

přidávání obsahů epizod

V neposlední řadě jsme pak vrátili možnost přidávání obsahu epizod pro všechny registrované uživatele. Pokud tedy chcete být aktivní a přidávat obsahy epizod u seriálů, které sledujete, nepotřebujete k tomu redaktorská práva, můžete nám pomoct rozšiřovat náš web i bez nich!

2. kategorie: hlavní novinky

Při přechodu na novou verzi jsme představili několik zásadních změn, které jsou viditelné na první pohled.

design webu + dark mode

Na první pohled udeří do očí zbrusu nový vzhled. Zvolili jsme světlé jemné barvy, nové rozložení hlavní stránky, do nového kabátku jsme zahalili watchlist, kalendář i článkové rubriky. Jedním z hlavních podnětů, které jste k designu měli, byla přílišná světlost. My jsme vás vyslyšeli a představili dark mode. Nyní můžete na počítači i telefonu snadno a pohodlně přepínat mezi světlou a tmavou verzí dle libosti, stačí kliknout na ikonku měsíčku/sluníčka dole v patičce.

mobilní verze

Konečně jsme mobilní! Hlavním důvodem změny designu webu bylo to, abychom vám zajistili pohodlnější procházení webu ze všech zařízení včetně smartphonů a tabletů. Aktuální verze stránek je plně mobilní, takže už nadále nemusíte používat lupu, abyste mohli číst články, vyhledávat seriály nebo nastavovat filtry.

Abyste mohli omezený prostor obrazovky telefonu využívat naplno, aktivovali jsme skrývající se menu. Při prohlížení stránky hlavní menu zmizí, znovu se objeví, jakmile začnete skrolovat směrem nahoru.

Ke konci dubna jsme navíc v mobilní verzi změnili záložku Seriály. Místo plakátků tu najdete záhlaví, která zabírají méně místa a působí ještě přehledněji.

Timeline

Hlavní obsahovou novinkou při přechodu na verzi 3.0 bylo přidání Timeline. Naše vlastní seriálová zeď má z vaší strany velké a převážně pozitivní ohlasy, čehož si nesmírně vážíme. Timeline vám umožní zůstat ve spojení s ostatními seriálovými maniaky, kteří s vámi rádi začnou diskutovat na téma seriálové a občas i mimoseriálové. Na Timeline vidíte příspěvky uživatelů, které sledujete, bleskové informace ze světa seriálů, které pro vás píšeme, a v neposlední řadě i informace o seriálech, které máte zařazené ve sledovaných.

Postupně jsme do Timeline přidali možnost filtrovat bleskovky z Flash News, novinky na webu a přehled Zrušeno/prodlou­ženo. Uživatelé navíc mají možnost vkládat do svých vlastních statusů videa, k čemuž není potřeba žádný kód, stačí pouze zkopírovat adresu videa z Youtube.

Jako nejnovější novinku jsme na Timeline přidali štítky, takže vždy jasně vidíte, které statusy máte dosud nepřečtené. Pokud si navíc sledovaní uživatelé přidají do watchlistu více seriálů současně, všechny se vám ukážou v jediném statusu, abyste nemuseli donekonečna skrolovat.

Pokud na Timeline označíte seriál nebo osobnost, status se uloží na profil seriálu/osobnosti.

Flash news

Poslední větší změnou bylo představení Flash news v rámci Timeline. Jde o krátké a stručné zprávy ze světa seriálů, ke kterým není třeba tvořit omáčku, protože sdělení se vejde do dvou nebo tří vět. Díky Flash news vám v kombinaci s klasickými články přinášíme v maximální možné míře přehled o seriálovém dění.

3. kategorie: zbrusu nové vychytávky, vylepšení, zábava a reakce na vaše podněty

TOP 10

Vytvořit si vlastní žebříček deseti nejoblíbenějších seriálů byl pro nás velký oříšek, ale nakonec jsme to zdárně zvládli a spolu s námi to zvládly i stovky dalších uživatelů. TOP 10 je jednou z hlavních nových novinek, která navíc nestojí sama o sobě. Váže se k ní i vyvíjený a rozšiřující se systém doporučení seriálů na základě toho, co mají v TOP 10 ostatní uživatelé s podobným vkusem. Všechno je to hodně složité a zamotané, ale ve výsledku vám plánujeme zaplnit watchlisty nespočtem dalších úžasných seriálů, o kterých jste dosud ani netušili, že bez nich nemůžete žít! A to všechno jen podle stejného vkusu s ostatními.

Po zvolení vlastní top desítky si můžete vytvořit widget, který lze sdílet s ostatními nejen zde na SerialZone, ale i kdekoliv jinde, nebo si ho můžete připnout na vlastní profil.

nové článkové rubriky

Kromě nových funkcí a vychytávek jsme oživili i článkovou sekci. O Flash news už jsem se zmínila výš. Kromě toho jsme přidali další nové rubriky – píšeme pro vás přehled nejpopulárnějších novinek za každý měsíc 5×5.

Velkou novinkou jsou Ankety. Ty jste si hodně oblíbili, svým milovaným seriálům dáváte pravidelně hlas, za což jsme moc rádi. Aktuálně probíhá první anketa, ovšem další na sebe jistě nenechají dlouho čekat, pokud o ně stále budete mít zájem jako nyní.

Po několikaleté pauze jsme pro vás vrátili oblíbenou rubriku 5+1 na téma…, kde vám redaktoři dávají tipy na méně známé seriálové kousky, které stoprocentně stojí za zhlédnutí. Již brzy se můžete těšit na další díl a další žánr! Pajky také znovu po letech oživil seriálové tvůrce, abyste věděli, kdo se skrývá za vašimi oblíbenými seriálovými kousky.

Timeline jsme se rozhodli využít pro další zajímavou novinku. Rubrika Víte, že vás každý den zásobuje zajímavými informacemi ze seriálového světa. Zůstaňte tu s námi a zaručujeme vám, že se stanete skutečnými seriálovými znalci a zvládnete pokořit každý hospodský kvíz! Pro Víte, že jsme na Timeline přidali také filtr, takže si všechny informace můžete přehledně zobrazit, aby se vám mezi ně nemíchaly aktuální bleskové novinky.

Nejnovější rubrikou je pak měsíční přehled seriálových výročí. Stejně jako vy, i my rádi vzpomínáme na naše milované seriály, které už tu s námi (většinou) nejsou. V rubrice seriálových výročí si vždy připomínáme ty, které slaví pěkné kulaté nebo půlkulaté výročí v daném měsíci.

snadné tagování seriálů i osobností, smajlíci (emojis)

Na Timeline i v diskuzích u článků a na fóru nově můžete snadno vytvářet odkazy na seriály i osobnosti.

  • pro vytvoření odkazu na seriál použijte zavináč, např. @dexter – vyjede vám boxík s nabídkou seriálů, ze kterých si vyberete ten správný
  • pro vytvoření odkazu na osobnost použijte zavináč s pomlčkou, např. @-jim parsons – opět vyjede nabídka osobností

Své příspěvky můžete navíc okořenit veselými barevnými smajlíky! 🤩👍🥰🥳

nové trofeje

V uplynulých měsících jsme také obohatili sbírku trofejí. Všem, kteří se s námi přesunuli z předchozí verze, jsme přiřadili trofej Starého kmeta. Kromě toho jsme přidali i další trofeje, např. pro hlasující v anketách, pro ty, co si sestaví vlastní TOP 10 žebříček, pro ty, co sledují seriály z Netflixu, různé nové žánry a podobně. Seznam trofejí nikde nenajdete, kdykoliv na vás nějaká vykoukne, o to cennější je :-)

vylepšený watchlist

S watchlistem jsme si za poslední tři měsíce vyhráli skutečně hodně. Samozřejmě s příchodem nové verze přišel i zcela nový design našeho watchlistu, který si nyní pohodlně zobrazíte nejen na počítači, ale také na telefonu, tabletu a dalších zařízeních, která používáte. Úplně první design vám nesedl, takže jsme nejprve změnili ikonky pro líbilo/viděno/ne­líbilo, a poté řádky watchlistu více zúžily, aby se vám na stránku vešlo více seriálů.

Po delší odmlce jsme pak v dubnu představili ještě vymazlenější design mobilního watchlistu, který nyní působí moderně a přehledně v něm vidíte, jakou epizodu si aktuálně odškrtáváte.

Stejně jako např. u přehledové stránky seriálových osudů, i ve watchlistu funguje našeptávač vyhledávání. Když jste ve svém watchlistu a začnete psát do vyhledávacího pole v hlavičce webu, watchlist vám automaticky vyfiltruje seriály, které vašemu hledání odpovídají. To ocení především podobní šílenci jako já, kteří mají watchlist nacpaný desítkami (nebo stovkami) seriálů a potřebují rychle a snadno najít jeden konkrétní.

uživatelský komfort

V uplynulých třech měsících jsme pomalými krůčky začali nový web vylepšovat, aby se vám v něm lépe orientovalo a měli jste přehled o všem, co vás zajímá. Do horního základního menu jsme přidali záložku Moje. V nastavení si do Moje můžete uložit jakýkoliv odkaz na webu, abyste měli požadovanou stránku dostupnou hned jediným kliknutím.

Vaše návrhy jsme vzali v potaz také u samotného hodnocení seriálů. Na profilu jsme přidali k hodnotícím čtverečkům barevné podbarvení i náhled procent při najetí myši na čtvereček. Díky tomu vždy přesně víte, kolika procenty seriál hodnotíte, aniž byste si je museli odpočítávat zprava nebo zleva.

V nastavení si dále můžete určit automatický přesun seriálů z kategorie chci vidět do kategorie sledované. Pokud máte funkci aktivní, seriál se vám sám přesune do watchlistu, jakmile u něj zhlédnete a ohodnotíte pilotní epizodu. S watchlistem se také pojí možnost nastavení přeřazení epizod podle data po každém ohodnocení epizody. To však nedoporučujeme, pokud se díváte maratonem a odškrtáváte si díly hromadně na konci dne.

Pokud máte již z dřívější doby zhlédnuté celé série oblíbených seriálů a nechce se vám je ručně po jedné ve watchlistu odškrtávat, máte možnost přejít na profil seriálu do seznamu epizod, kde na konci najdete tlačítko pro hromadné odškrtnutí všech viděných dílů. Hodnocení můžete kdykoliv také hromadně resetovat, což oceníte vždy, když se chystáte na rewatch již dříve zhlédnutého seriálu. V neposlední řadě pak lze vybrané epizody ignorovat, např. pokud sledujete talkshows či reality shows náhodně a ne všechny díly.

Při návštěvě kalendáře nově můžete hledat premiéry snadno i zpětně, stačí si zadat do parametrů konkrétní měsíc a rok.

SerialZone pro každého

V neposlední řadě myslíme i na naše neregistrované návštěvníky… i když pokud u nás účet ještě nemáte, měli byste to rychle napravit, protože s registrací přichází nespočet dalších možností, funkcí a vychytávek! Každopádně neregistrovaní uživatelé mají možnost předvolit si prioritně české či původní názvy seriálů. Můžou také hlasovat v našich anketách a duelech.

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře28zobraz všech 28 příspěvků
andrea168

andrea168

Zvykla jsem si hodne rychle a jsem spokojena. Chybi mi jen Burza serialu.
před 4 roky
_karel_

_karel_

Aha, tak dík za info.
před 4 roky
Martin Kramář

Martin Kramář

Děkuji za vylepšení hlavně za Dark mode.
před 4 roky
Další články k tématu