22. 9. 2014

Hej, SerialZoňáci, mám koukat na Madam Secretary?

Dnes se podíváme na zoubek Madam Secretary. Má tahle žena šanci dostat se do čela seriálové vlády?

Madam Secretary – plakát

Madam Secretary je nové politické drama od stanice CBS. Běží v neděli od osmi hodin, nemá tedy žádného předskokana. Konkurenci má v podobě Once Upon a Time na ABC a The Simpsons a Brooklyn Nine-Nine na Foxu.

tipovačce jde proti proudu pouze HBO, která tipuje prodloužení. My ostatní jsme pro zrušení. S námi souhlasí i více než 3/4 lidu, konkrétně 76 procent tipujících.

Další ženská?

Jojo, letos to vypadá na nadvládu hrdinek. Na druhou stranu za sebou máme zatím jen tři představovačky, takže těžko porovnávat :) Každopádně tato ženská musí brát slušnou výplatu, jelikož je jednou z mála lidí, na které každodeně spoléhá prezident Spojených států.

To zní zajímavě, takže politika?

Ano, CBS výjimečně odbočila od svých charakteristických kriminálek a vrhla se zase jednou do mírně odlišného žánru. Politiku můžeme alespoň částečně čekat také od NBC novinky State of Affairs, takže za pár týdnů budeme moct porovnat, komu se téma podařilo zpracovat lépe.

Co je na Madam Secretary zajímavého?

Určitě obsazení. Hlavní roli vzala na svá bedra bývalka od Davida Duchovneho, uznávaná filmová herečka Téa Leoni. V seriálu jí však bude zdatně sekundovat skupinka dalších oblíenců v čele s Željkem Ivankem. Obsazení ale určitě není jediným důvodem, proč seriálu dát šanci. Koukněte na trailer…

Tak ukažte.

No to mě zrovna dvakrát nezaujalo.

Vidíte, nás na první pohled taky ne. Ale i tak jsme pilot zkusili a dle našeho názoru je o několik tříd lepší než trailer. Z toho mála nemůžeme vyvozovat předčasné závěry, ale seriál má určitě potenciál obohatit televizní tvorbu o další dílo se slušným scenáristickým týmem a kvalitními hereckými výkony, což se na komerčních stanicích nevidí každý den.

Nevychvalujte až do nebes…

Tak pardon. Ve vší upřímnosti, pilot není dokonalý. V prvních deseti minutách na nás nachrlí hromadu postav, které si tak tak zapamatujete očima, natož abyste stihli vnímat, kdo je kdo. Seriál určitě nebude vhodný jako kulisa k práci, pokud začnete sledovat, musíte mu věnovat svou plnou pozornost, jinak se rychle přestanete orientovat. Bude vhodný spíše pro náročnější diváky, odpočinku se tady nedočkáte.

K čemu se to dá přirovnat?

Seriál se řadí vedle takových velikánů, jakými jsou The West Wing, House of Cards, Scandal nebo Veep. Pokud si libujete těmto dramatům (a satirické komedii), zkuste to.

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

ragelly

Když jsme pilot se Seraphinem dnes ráno sledovali ve vlaku, asi desetkrát jsme to zastavovali a říkali si, jaká je to pohádka. Předem se ale přiznám, že o politice vůbec nic nevím, takže je možné, že mně to sice přišlo k neuvěření, ale reálná praxe tak třeba i vypadá. Fakt nevím.

Na druhou stranu jsem se celkově docela bavila. Na to, jak byl trailer o ničem, pilot příjemně ubíhal, nenašla jsem v něm žádná hluchá místa. Ten přechod od vysloužilé CIA agentky a farmářky k tak vysoké pozici mi přišel poněkud zvláštní, očividně protekce v hrdinčině zvolení do funkce hrála velkou roli, protože podle mého názoru ta ženská rozhodně neměla kvalifikaci na výkon tak vysoce postavené pozice, za kterou by stovky uchazečů zabíjeli. Chápu ale, že současným trendem je ukazovat ženské hrdinky jako emancipované drzé ženské, které ignorují jakákoliv pravidla a jedou si jen podle svého, což se nakonec ukáže být vždy jako správný tah, ale kdo je má pak vystát…

Téa Leoni není moc příjemná herečka a ani její tón hlasu moc nepomáhá. Vím, že to není její vina, ale celkový dojem z ní mám prostě špatný. Jak ji moc nemusím, tak naopak zbytek osazenstva mi přijde vhodně zvolený. Našla jsem si tu pár známých tváří, které vždy ráda uvidím, a jsem ochotná Leoni přežít a koukat dál.

Hned v pilotu jsme se dočkali odkazu na Čechy, sice takového hodně zvláštního (co máme společného se Sýrií?), ale alespoň z nás neudělali Československo. Jsem opravdu zvědavá, jak na Madam Secretary zareagují diváci, seriál by to mohl být v rámci možností chytrý a na úrovni, ale bez předskokana si netroufám hádat, jak obstojí. Navíc CBS už svou toleranci vyčerpává několik let na Good Wife, nejsem si jistá, jestli bude prodlužovat další intelektuální seriál s průměrnými výsledky.

+ náznak konspirace a s tím související možnost částečné serializace děje
+ prostředí vysoké americké politiky

- Téa Leoni
- pár pro mě nelogických souvislostí

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Seraphine313

Upřímně, čekal jsem to horší. Je to pěkně natočené, slušně zahrané (Téa Leoni v traileru předvedla to horší a obecně není tak strašná, jak jsem čekal), ale jedna věc na tom přeci jen vadí. A to dost.

Je to politický thriller? Drama? Ne. Ve skutečnosti je to pohádka. Pohádka o tom, jak vysokoškolská profesorka, která stihla být agentkou CIA, vychovat dvě děti (i když jejich počet se v průběhu pilotu mění), naučit se pět jazyků, chovat koně a poznat i nějaké politické kontakty, ke štěstí přišla. Navštíví ji prezident na bílém koni a dá jí jednu z nejvyšších funkcí bez jakéhokoliv výběru, aniž by to nikomu nepřišlo divné. Madam Secretary je navíc tak skrytý talent, že jí všechno vychází, takže happy-end diváka nemíjí, i když by seriálu jen prospěl závěrečný neúspěch a smrt obou chlapců.

Celý pilot protkávají úsměvné detaily, které by se pravděpodobně nikdy nestaly – jako třeba ten, že když někdo nechá v Sýrii popravit dva americké teenagery na začátku politického období, že si na to někdo na konci toho období u následujících voleb vzpomene. Nevzpomene. Nebo že někdo u večeře nadiktuje králi Svazijska své politické názory a ten to v pohodě odkýve. Nebo že se tím někdo bude zabývat na Twitteru.

Co dodat na závěr? Celou dobu při sledování jsem měl pocit, jako by šlo o lehčí The Blacklist. Námětem mi to připomínalo mnohem kvalitnější (a pro mě zajímavější) film Spy Game, osobně bych ale uvítal více zvratů a méně happy-endů, ten závěrečný cliffhanger mi přišel poměrně nezajímavý, vzhledem k tomu, že postava, které se týkal, se tam objevila tak na půl minuty a vlastně nevíme, o koho vlastně jde.

A počkat… jak se vlastně ta ženská jmenovala?

+ námět
+ občas i povedený vtip

- až moc pohádka
- až moc happy-endů
- až moc americké

Moje hodnocení pilotu: 60 %

Jak se líbil pilot vám? Budete s Madam Secretary kamarádi?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
martin2

martin2

Taky se nepovažuju za experta na US politiku, ale myslím, že bychom tam našli i divnější věci, než to,...
před 9 roky
jukab

jukab

Díky za recenzi, tohle je jeden z pilotů, který určitě neplánuju, tak aspoň vidím, že o nic...
před 9 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Že by tam bylo až moc postav, to mi teda vůbec nepřišlo. Byly tam ale horší věci. Kde začít? Tak třeba...
před 9 roky
Další články k tématu