16. 10. 2020

5×5: Top seriálové novinky září 2020 (+ anketa)

Konec léta byl na seriály slabší. Kvůli koronaviru došlo v podstatě k zastavení tvorby Velké pětky – to málo, co má připravené, si schovává na podzimní sezónu. Takže když už byly novinky, tak je měly na svědomí především kabelovky či streamovací služby. I přes menší počet novinek se v srpnu našlo pár takových, které dokázaly zaujmout a našly si své pevné místo ve vašich watchlistech. Jdeme se na ně podívat!

V polovině každého měsíce vám shrneme čísla pro novinky předchozího měsíce. Ptáte se, proč až v půlce měsíce? Odpověď je jednoduchá. Seriály, které mají premiéru až v posledních dnech, by měly značnou nevýhodu, kdybychom statistiku vydávali hned první den nového měsíce. Aby všichni dostali férovou šanci předvést, co v nich je, a dostat se na vrcholy našich žebříčků, rozhodli jsme se jim dát dva týdny k dobru.

Statistiky za srpen

Hodnocení na SerialZone.cz

V minulém článku s rekapitulací srpnových novinek jsme vám poprvé představili novou formu ankety, ve které máte možnost otevřeně nominovat své osobní oblíbence daného měsíce. Nyní tu již máme první výsledky a můžeme se podívat, které nové hity nejvíc zaujaly čtenáře.

Bezkonkurenční vítězství za poslední prázdninový měsíc u vás oslavila akční komedie Teenage Bounty Hunters (Holky na lovu (odměn)). Opravdu je k naštvání, že Netflix seriál zrušil po první sérii, protože u nás očividně velmi dobře zabodoval. Každopádně znáte to, nenaděláme nic… Na druhém místě skončila novinka od HBO Lovecraft Country (Lovecraftova země), ovšem, jak už jsme zmiňovali, byla daleko za prvním místem. Lovkyně převálcovaly konkurenci s 56 % všech udělených hlasů. Lovecraft pak získal 16 procent hlasů. Na třetím místě skončila německá novinka od Netflixu Biohackers (Biohackeři) s 8 % hlasů, zbylých 20 % si mezi sebou rozdělily ostatní seriály, pro které jste hlasovali.

Anketu pro září najdete na konci článku, a to včetně odkazu na kompletní seznam zářijových premiér. Jsme zvědaví, která novinka z minulého měsíce nejvíce zaujala právě vás, tak nám dejte vědět!

Nejčtenější NPL

Hodnocení na SerialZone.cz

Z pohledu statistik má září bezkonkurenčního vítěze. Novinka Raised by Wolves od HBO Max se umístila na prvním místě ve čtyřech z našich pěti kategorií! Pouze v nejlepším hodnocení skončila na čtvrtém místě, jinak je však vidět, že o ní byl mimořádný zájem a zaručeně se stala jedničkou měsíce. Drsné a překvapivé sci-fi se stalo také nejčtenější novinkou pod lupou, i když poměrně těsně – Away na druhém místě mělo pouze o 100 přečtení méně. Celkově opět vedou streameři, ale to je jistě dáno i tím, že na klasických stanicích v podstatě nic ani premiéru nemělo, protože se start sezóny odsunul na říjen/listopad. Každopádně Netflix je v pětce zastoupen třikrát, pětici pak uzavírá britská novinka s Maisie Williams v hlavní roli.

1. Raised by Wolves (HBO Max)
2. Away (Netflix)
3. Young Wallander (Netflix)
4. Ratched (Netflix)
5. Two Weeks to Live (Sky)

Nejodškrtávanější piloty

Hodnocení na SerialZone.cz

Tentokrát mnoho variací nečekejte, jelikož seznamy jsou v podstatě víceméně stejné v každé kategorii. Nejvíce jste v září viděli Raised by Wolves, ovšem ani netflixácké seriály nezůstaly pozadu. Sestra Ratchedová budila zaslouženou pozornost, stejně jako vesmírná novinka Away. Velkým příjemným překvapením je hudební nadpřirozená komedie Julie and the Phantoms, kterou však více vyzdvihneme až na samém konci dnešního článku. Do top pětky v nejodškrtáva­nějších pilotech za září se dostal také sériový vrah Des v podání Davida Tennanta.

1. Raised by Wolves
2. Ratched
3. Away
4. Julie and the Phantoms
5. Des

Nejvíckrát přidané do chci vidět/sledovaných

Hodnocení na SerialZone.cz

V podstatě ty seriály, u kterých jste si pustili pilot, jste si rovnou šoupli do watchlistu. První tři místa zůstávají nezměněná. Mezi sledované jste si však hodně přidávali také mysteriózní novinku The Third Day od HBO a novou verzi komiksové Utopie od Amazonu. I když mezi fanoušky převládají názory, že původní britská verze je o třídu lepší, takže pokud vás zaujala nová Utopia, určitě byste měli vyzkoušet i tu sedm let starou, abyste mohli oba seriály porovnat! Za sebe můžu říct, že už mi obě verze čekají na disku, tak uvidíme :-)

1. Raised by Wolves
2. Ratched
3. Away
4. The Third Day
5. Utopia

Nejvíckrát použité do výzvy

Hodnocení na SerialZone.cz

Výzva pro rok 2020 se nám pomalu, ale jistě začíná blížit ke konci! Sice rekapitulujeme září, ale už tu máme půlku října, takže už máte jen dva a půl měsíce na to, abyste si vyplnili všechny kolonky. Ani v září jste nezaháleli a do výzvy novinky přidávali o sto šest. V podstatě tady není, koho nově vyzdvihnout, protože všechny seriály v této top pětce už se objevily i ve vyšších kategoriích. Opět vévodí Vlci, v těsném závěsu je Ratchedová. Away nám trošku sklouzlo, ale pátou příčku si pro sebe ukradlo. Hodně jste si přidávali Třetí den i Two Weeks to Live. Je fajn vidět, že zájem dokážou sklízet i seriály mimo USA produkci – tento měsíc je to Des a Two Weeks to Live.

1. Raised by Wolves
2. Ratched
3. The Third Day
4. Two Weeks to Live
5. Away

Nejlepší hodnocení

Hodnocení na SerialZone.cz

Velký zájem nemusí nutně představovat velkou spokojenost. Mnohdy k seriálům přistupujeme s obrovským očekáváním, ale ve výsledku odcházíme zklamaní. Proto zde máme i poslední kategorii, která rekapituluje nejlepší průměrné hodnocení. Podle něj si můžete udělat lepší obrázek o tom, co skutečně podle diváků stojí za to. Celé září nám ovládla zpívající Julie se svou duchařskou kapelou, která si vysloužila krásné průměrné hodnocení přes 82 procent! V těsném závěsu je sériový vrah Des, který se také dokázal dostat na parádní osmdesátku. Po těchto dvou už je to starý známý seznam, ovšem tentokrát se Ratchedové podařilo Vlky těsně přeběhnout.

1. Julie and the Phantoms (82,3 % / 62 hlasů)
2. Des (80 % / 51 hlasů)
3. Ratched (74,8 % / 93 hlasů)
4. Raised by Wolves (73,6 % / 134 hlasů)
5. Away (73,2 % / 78 hlasů)

Jak to vidíte vy?

Na kompletní přehled všech novinek září se můžete podívat přehledně v našem kalendáři. Kterým z nich jste dali šanci? A jakou novinku hodnotíte jako nejvydařenější za celý uplynulý měsíc? Pište, ať příště opět můžeme obohatit článek ještě o další vaše statistiky!

Prostor pro vás
Jaká je podle vás nejlepší novinka za září 2020?

Pro návhry se musíš přihlásit.

A jak to vidí ostatní?

Jak novinky září hodnotíte vy? Kolik seriálů jste zkusili a kolik vám jich po pilotu zůstalo ve watchlistu? Máte ze zářijových novinek nějaký kousek, který vás vyloženě hodně zklamal? Pojďte se podělit o své názory v anketě a v komentářích!

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
_-0-_

_-0-_

Tuším, že se na něčem shodujeme na 100% podruhé, to je již na zapití :-) Část mých známých byla (pro...
před 3 roky
ragelly

ragelly

Na první už jsem zapomněla. Než přijde třetí, zapomeneme i tento moment :D
před 3 roky
Zean

Zean

Já jsem byla trpělivá a podívala se na Raised by Wolves, až byly uvedeny všechny díly a pro mě byl prostě...
před 3 roky
Další články k tématu