18. 1. 2021

5×5: Top seriálové novinky prosince 2020 (+ anketa)

5×5: Top seriálové novinky prosince 2020 (+ anketa)

Leden už se přehoupnul do své druhé poloviny, ale my se v dnešním článku vrátíme ještě do prosince a mrkneme se na to, které novinky měsíce u vás vedly. Tak co, přispěli jste taky do dnešních statistik svou troškou do mlýna? :-)

V polovině každého měsíce vám shrneme čísla pro novinky předchozího měsíce. Ptáte se, proč až v půlce měsíce? Odpověď je jednoduchá. Seriály, které mají premiéru až v posledních dnech, by měly značnou nevýhodu, kdybychom statistiku vydávali hned první den nového měsíce. Aby všichni dostali férovou šanci předvést, co v nich je, a dostat se na vrcholy našich žebříčků, rozhodli jsme se jim dát dva týdny k dobru.

Statistiky za listopad

Hodnocení na SerialZone.cz

Ještě než se podíváme na prosincové statistiky, vyhodnotíme vaše hlasování za nejlepší novinku listopadu. Máme tu dva velké vítěze, kteří si titul odnáší a kteří bezesporu budou hrát významnou roli také v právě probíhající anketě o celkovou nejlepší novinku roku.

Nejvíce hlasů – celých 33 % – od vás za listopad získala vánoční romantická komedie Dash & Lily. Hned od premiéry na Netflixu bylo jasné, že z této adaptace knižní předlohy se u diváků napříč generacemi stane velký hit. Vaše hlasování to jen potvrdilo – nejen, že seriál získal nejvíce hlasů v anketě z minulého článku, ale stal se také celkovým vítězem vánočních duelů.

V těsném závěsu pak s 29 % přistála The Flight Attendant (Letuška). Novinka od HBO Max byla původně zamýšlená jako minisérie, ovšem celosvětový úspěch seriálu s Kaley Cuoco v hlavní roli přiměl streamera i tvůrce přehodnotit plány a bylo oznámeno, že se seriál dočká druhé řady.

Další seriály z vašeho hlasování pak následovaly s velkým odstupem. O třetí příčku se shodně se 7 % hlasů dělí švédská komedie Kärlek & anarki (Láska a anarchie) a thriller Big Sky. Ani u jednoho z nich prozatím nevíme, zda se vrátí s novými sériemi. Netflix cizojazyčné věci až tak výrazně nepropaguje a jejich osudy mnohdy neoznamuje, ostatně to jsme se přesvědčili už u oblíbené komedie Home for Christmas (Vánoce u našich), která se z čista jasna objevila s druhou sérií v prosincovém programu Netflixu, aniž bychom předem tušili, že byly nové díly objednány. Nezbývá tedy než doufat, že podobně příjemné překvapení nás bude čekat i v tomto případě. U Big Sky se oznámení osudu dá očekávat během jara.

Anketu pro prosinec najdete na konci článku, a to včetně odkazu na kompletní seznam prosincových premiér. Jsme zvědaví, která novinka z minulého měsíce nejvíce zaujala právě vás, tak nám dejte vědět!

Nejčtenější NPL

Hodnocení na SerialZone.cz

Vítěz prosince překvapí jen málokoho. I když jsme se dočkali poměrně velkého množství premiér, nejvíce vás zaujala vánoční novinka Bridgerton, která se pro Netflix stala novým velkým hitem. Naopak velkým překvapením je španělský horor 30 stříbrných od HBO, o kterém před premiérou věděl jen málokdo, ale seriál dokázal upoutat a díl od dílu je lepší! Kromě Krasotinek od Netflixu vás zajímal také Equinox a pětici završuje adaptace díla Stephena Kinga The Stand – minisérii streamuje CBS All Access.

1. Bridgerton (Netflix)
2. 30 Monedas (HBO)
3. Equinox (Netflix)
4. Tiny Pretty Things (Netflix)
5. The Stand (CBS All Access)

Nejodškrtávanější piloty

Hodnocení na SerialZone.cz

Stejně jako v kategorii nejčtenější Novinky pod lupou, i u počtu odsledování prvního dílu vévodí Netflix a Shonda s novinkou Bridgerton. Netflixu patří i další dvě příčky díky zástupcům Tiny Pretty Things a překvapivému japonskému hitu Alice in Borderland. Pětici uzavírá již zmiňovaná minisérie The Stand a novinka Amazonu The Wilds o ztroskotání letadla se skupinkou mladých dívek.

1. Bridgerton
2. Tiny Pretty Things
3. Alice in Borderland
4. The Stand
5. The Wilds

Nejvíckrát přidané do chci vidět/sledovaných

Hodnocení na SerialZone.cz

V prosinci měl streamer Disney+ svou velkou tiskovku, během které představil plány na nadcházející měsíce a roky. Není proto žádným velkým překvapením, že tímto vyvolal další vlnu zájmu ze strany fanoušků. Statistiky na přidávání nových seriálů do watchlistu jsou proto dost zkreslené – najdeme zde seriály, které si na premiéru budou muset počkat až do jara. Pokud vyfiltrujeme pouze premiéry z prosince, vyjde nám osvědčená trojka – historická drbna, teen Černá labuť a hvězdně obsazená Kingova adaptace.

1. Loki
2. Bridgerton
3. The Falcon and the Winter Soldier
4. The Stand
5. Tiny Pretty Things

Nejvíckrát použité do výzvy

Hodnocení na SerialZone.cz

V prosinci jste měli poslední šanci doplnit si prázdné kolonky ve výzvě, abyste získali trofej s co nejvyšším počtem vybarvených puntíků. I z prosincových seriálů bylo co vybírat, o čemž ostatně svědčí i seznam nejčastěji vyplňovaných prosincových novinek do výzvy. Nově se zde objevuje jeden kousek, a to dokument Alien Worlds od Netflixu, zbytek je pak již dříve v článku zmiňovaný mix.

1. Bridgerton
2. Tiny Pretty Things
3. Alien Worlds
4. The Stand
5. Alice in Borderland

Nejlepší hodnocení

Hodnocení na SerialZone.cz

V prosinci se žádný seriál nedokázal s celkovým hodnocením dostat nad výbornou hranici 80 %. Nicméně první v žebříčku k tomu rozhodně neměl daleko. Dokument The Ripper se stává nejlépe hodnocenou novinkou prosince, průměr 79,6 % získal od 27 registrovaných uživatelů. Bridgerton se svými drby se musel spokojit s druhou příčkou, ovšem ne o moc horší – 78,9 %. Třetí místo pak tvoří Krasotinky. Netflix se dokázal do seznamu dostat s celkem osmi seriály, jedinými výjimkami je Amazon s The Wilds a CBS All Access s The Stand. Streameři na plné čáře, je fajn vidět, že když už klasické televize nemají žádné zásoby, seriáloví fanoušci přece jen nezůstanou na suchu a každý měsíc budou moci sledovat něco nového. Není toho možná tolik, co dřív, ale lepší než nic.

1. The Ripper (79,6 % / 27 hlasů)
2. Bridgerton (78,9 % / 236 hlasů)
3. Tiny Pretty Things (74,1 % / 109 hlasů)
4. Alice in Borderland (72,3 % / 70 hlasů)
5. El desorden que dejas (71,6 % / 31 hlasů)
6. The Wilds (70,6 % / 33 hlasů)
7. The Stand (70 % / 23 hlasů)
8. Sweet Home (67,5 % / 24 hlasů)
9. Alien Worlds (63,8 % / 29 hlasů)
10. Equinox (63 % / 27 hlasů)

Jak to vidíte vy?

Na kompletní přehled všech novinek prosince se můžete podívat přehledně v našem kalendáři či v našem utajeném přehledu novinek. Kterým z nich jste dali šanci? A jakou novinku hodnotíte jako nejvydařenější za celý uplynulý měsíc? Vyplňte si anketu, ať příště opět můžeme obohatit článek ještě o další vaše statistiky!

Prostor pro vás
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
AislinK

AislinK

Tak z prosincových novinek jsem zatím neviděla nic, takže se zdržuji hlasování :) Ale přidávám si do...
před 3 roky
Mik

Mik

Z prosince viděno Alice in Borderland a Sweet Home a oboje mě moc bavilo. Dále rozkoukáno Your Honor a The...
před 3 roky
Luteka

Luteka

Viděla jsem Bridgerton a the Wilds, takže hlas musel samozřejmě jít pro the Wilds. Ještě se tedy určitě...
před 3 roky
Další články k tématu