15. 11. 2020

5×5: Top seriálové novinky října 2020 (+ anketa)

5×5: Top seriálové novinky října 2020 (+ anketa)

Říjen byl na novinky bezesporu jedním z nejsilnějších měsíců letošního roku. Jasně, to samo o sobě o ničem nevypovídá, jelikož je kvůli koronaviru seriálové sucho na všech frontách. Každopádně uplynulý měsíc zaznamenal rekordní zájem z vaší strany, o čemž svědčí i žebříček nejlépe hodnocených novinek, který najdete na konci článku. Nejen, že jste seriálům dávali během října skutečně hodně šancí, ale také jste z nich byli stejně nadšeni jako my!

V polovině každého měsíce vám shrneme čísla pro novinky předchozího měsíce. Ptáte se, proč až v půlce měsíce? Odpověď je jednoduchá. Seriály, které mají premiéru až v posledních dnech, by měly značnou nevýhodu, kdybychom statistiku vydávali hned první den nového měsíce. Aby všichni dostali férovou šanci předvést, co v nich je, a dostat se na vrcholy našich žebříčků, rozhodli jsme se jim dát dva týdny k dobru.

Statistiky za září

Hodnocení na SerialZone.cz

Chválím vás, seriáloví maniaci! Na hlasování jste si minulý měsíc dali záležet o poznání více, takže tu máme větší vzorek dat, abychom určili, jaká novinka za měsíc září se stala vaší nejoblíbenější. Tentokrát tu máme jasného vítěze, který získal celkem 39 procent všech hladů. Řeč je o Raised by Wolves (Vychováni vlky) od HBO Max. Seriál už získal prodloužení pro druhou řadu, takže se můžeme těšit na příští rok, až se sci-fi vrátí s novými epizodami.

Na druhém místě skončil Netflix s novinkou Ratched (Ratchedová), pro kterou hlasovalo celkem 20 % hlasujících uživatelů. O třetí místo se pak dělí velké překvapení září, hudební dětský seriál Julie and the Phantoms. Stejně hlasů získalo po první řadě zrušené vesmírné drama Away, oba totožně s 11 %. Zbylých 19 % hlasů si rozdělily zbylé seriály, které nějaký hlas dostaly.

Anketu pro říjen najdete na konci článku, a to včetně odkazu na kompletní seznam říjnových premiér. Jsme zvědaví, která novinka z minulého měsíce nejvíce zaujala právě vás, tak nám dejte vědět!

Nejčtenější NPL

Hodnocení na SerialZone.cz

Říjen má jasné hity. Nejčtenější Novinkou pod lupou se však stal český Einstein, který spousta lidí očekávalo, takže je jasné, že vyvolal vlnu pozdvižení. Především vlnu zklamání, jelikož seriál nenaplnil poměrně velká očekávání svých diváků. V dalších příčkách už se čtenost novinkových článků shoduje s obecným zájmem diváků. Během Halloweenu jste se hodně těšili na novou sérii The Haunting, která, ačkoliv nebyla až tolik strašidelně naladěná, sklidila vesměs pozitivní ohlasy. Jednou z nejpopulárnějších novinek se bezesporu stala také Emily, kterou Netflix nedávno prodloužil pro druhou řadu. Do třetice v žebříčku nejčtenějších Netflix figuruje s minisérií The Queen's Gambit, o té si však řekneme více až ke konci článku. Pětku pak uzavírá Hulu s novinkou Helstrom.

1. EINSTEIN – Případy nesnesitelného génia (Prima)
2. The Haunting of Bly Manor (Netflix)
3. Emily in Paris (Netflix)
4. The Queen's Gambit (Netflix)
5. Helstrom (Hu­lu)

Nejodškrtávanější piloty

Hodnocení na SerialZone.cz

Nejočekávanější novinkou měsíce října byla Emily v Paříži. Netflix zde našel nový velký hit, který naplnil očekávání fanoušků. Darren Starr vytvořil další pohodový seriál, který je perfektní volbou na odreagování. Nejvíce zvědavosti ve vás kromě již zmiňovaného hororu Bly Manor a šachového Queen's Gambit vyvolala také HBO minisérie The Undoing, která se představila na konci měsíce, a samozřejmě také nový spin-off ze zombíkovského TWD univerza The Walking Dead: World Beyond.

1. Emily in Paris
2. The Haunting of Bly Manor
3. The Queen's Gambit
4. The Undoing
5. The Walking Dead: World Beyond

Nejvíckrát přidané do chci vidět/sledovaných

Hodnocení na SerialZone.cz

V podstatě téměř totožný seznam jako u předchozích kategorií. Ať už před zhlédnutím pilotu, nebo po něm jste si nejvíce do watchlistů přidávali Emily, Bly Manor, Undoing, Queen's Gambit a Helstrom. Z toho jde jasně poznat, které seriály slavily v říjnu největší úspěch. Zájem o pilot totiž nestačí, musí vás dost zaujmout k tomu, abyste se rozhodli dát šanci celé sérii. A tyto seriály ukazují, že jste to učinili nebo plánujete. To je pak hlavní známkou toho, že seriál má nastartováno k úspěchu.

1. Emily in Paris
2. The Haunting of Bly Manor
3. The Undoing
4. The Queen's Gambit
5. Helstrom

Nejvíckrát použité do výzvy

Hodnocení na SerialZone.cz

Listopad je v plném proudu, pokud tedy ještě nemáte výzvu na sto procent splněnou, už vám mnoho času nezbývá! Možná se inspirujete zdejším seznamem a vyzkoušíte nové seriály z října, které se hodí do některé z nabízených kategorií. Nejvíce jste si přidávali již několikrát zmíněné kousky od Netflixu. Nicméně zaujal také Herec od České televize. České seriály obecně příliš netáhnou a už vůbec nemají vysoké hodnocení. Herec ale ukazuje, že i v našich končinách se může jednou za čas vytvořit novinka, která dokáže zaujmout i seriálové fajnšmekry :-)

1. Emily in Paris
2. The Haunting of Bly Manor
3. Herec
4. The Queen's Gambit
5. The Walking Dead: World Beyond

Nejlepší hodnocení

Hodnocení na SerialZone.cz

Neskutečně mě těší, že na závěr dnešního článku můžu představit Dámský gambit jako seriál, který se stal nejlepším překvapením měsíce října. Netflix přišel s nenápadnou minisérií, o které před premiérou věděl jen málokdo. Pak se ale strhla doslova lavina, alespoň u mě na Timeline, kde si další a další uživatelé seriál přidávali do watchlistu. A k mému milému překvapení následoval stejně aktivní nárůst hodnocení – vysokých hodnocení! Dosavadní průměr, který se drží téměř na 90 %, ostatně mluví za vše. Seriál se aktuálně pere s The Mandalorian o šesté místo v žebříčku nejlepších seriálů, což je pro takovou minisérii skutečně neuvěřitelný výkon!

Celkem čtyřem seriálům se za říjen podařilo překonat skvělou hranici průměrného hodnocení 80 %. Co víc může svědčit o tom, že se říjen zařadí mezi nejúspěšnější seriálové měsíce roku 2020?

1. The Queen's Gambit (88,7 % / 143 hlasů)
2. Herec (84,4 % / 52 hlasů)
3. The Undoing (83,9 % / 36 hlasů)
4. Emily in Paris (81,7 % / 254 hlasů)
5. The Haunting of Bly Manor (77,2 % / 165 hlasů)
6. Helstrom (76 % / 47 hlasů)
7. Blood of Zeus (74,4 % / 16 hlasů)
8. Barbaren (73,1 % / 58 hlasů)
9. La Révolution (67 % / 33 hlasů)
10. The Walking Dead: World Beyond (56,2 % / 39 hlasů)

Jak to vidíte vy?

Na kompletní přehled všech novinek září se můžete podívat přehledně v našem kalendáři. Kterým z nich jste dali šanci? A jakou novinku hodnotíte jako nejvydařenější za celý uplynulý měsíc? Pište, ať příště opět můžeme obohatit článek ještě o další vaše statistiky!

Prostor pro vás

Jak novinky září hodnotíte vy? Kolik seriálů jste zkusili a kolik vám jich po pilotu zůstalo ve watchlistu? Máte z říjnových novinek nějaký kousek, který vás vyloženě hodně zklamal? Pojďte se podělit o své názory v anketě a v komentářích!

Další díly seriálu
Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
phoboska

phoboska

Ten hype okolo Emily in Paris ide úplne mimo mňa. Za mňa neskutočná hovadina.
před 3 roky
Tesa.

Tesa.

Mňa tiež Emily in Paris nezaujala, pilot som prezívala, do ďalšej časti som sa musela nútiť. Pri tretej...
před 3 roky
_karel_

_karel_

Za mě tedy nejlepší Next a Helstrom. RIP Next.
před 3 roky
Další články k tématu