8. 2. 2015

Slyšte, slyšte: Hudba v seriálech

Pro všechny příznivce hudby v seriálech pro vás nyní máme novou rubriku! Písničky, soundtracky, slavná jména, videa... máme vše. Jako první se vrátíme do dětství se znělkami Rychlé roty a Chipa s Dalem.

Slyšte, slyšte: Hudba v seriálech

Znáte ten pocit, když vás v seriálu uchvátí nějaká ta skladba, nějaký hudební podtext? Kdo by ho neznal. Jenže, zkoušíte ji hledat po všech čertech, a nikde není k nalezení. Říkáte si, jak je to vůbec možné? Ani v takovém případě ale není potřeba propadat panice. Je to tím, že se jedná o původní seriálový soundtrack. O hudbu, která byla vytvořena přímo pro onen seriál. O hudbu, kterou mnohdy nenajdete ani v našem playlistu. O hudbu, která ale i tak stojí za řeč.

Hudba je nedílnou součástí filmové a televizní tvorby. Pomáhá nám, divákům, podkreslit scénu, navodit atmosféru a vyjádřit emoce. Někdy je to právě hudba, která může za to, že se nám oči zalijou slzami a že máme tzv. knedlík v krku. Původní hudba pak znamená, že autor ji skládal přímo za účelem využití pro seriál. Nejedná se o žádnou hitovku, kterou seriál převzal od světoznámého interpreta (jako např. u GLEE, nebo v případě znělek pro Partners, HIMYM apod.)

V naší nové rubrice Slyšte, slyšte se proto zaměříme na problematiku původní seriálové tvorby. Každý měsíc se očima místních redaktorů HonZajs000 a Thierry14, kteří se vám tu starají o hudbu, podíváme na původní seriálovou hudbu. Jeden měsíc si podrobně rozebereme původní soundtrack určitého seriálu, a další měsíc se mrkneme na ty nejlepší původní znělky. Představíme vám tak to nejlepší, co se dá v oblasti televizní hudby zaslechnout. Hned úvodním dílem začneme dvojitým nášupem věnovaným původním seriálovým znělkám. Takže slyšte, slyšte, nechť zní úvodní tóny seriálu.

Duck Tales (My z Kačerova)
autor pořadu: Carl Barks
o čem to je: Dětský animák původně z dílny Walta Disneyho se točí okolo rodiny kačera Donalda. Ten se svými třemi syny Kulíkem, Dulíkem a Bubíkem zažívají nejrůznější dobrodružství, ať už při honbě za tajemnými mystickými poklady, při výletech po městě nebo prostě jen u sebe doma. Nesmíme ovšem opomenout ani jejich strýčka, pana Skrblíka, nejbohatšího kačera na světě. Navíc, aby jejich společná dobrodružství nebyla jen procházkou růžovou zahradou, jsou tu ještě Rafani, kteří nedokážou odolat Skrblíkově sejfu, a chudák Skrblík tak s nimi má plné ruce práce.
popis znělky: Kačerov jak hurikán… Tohle jsou první slova znělky, kterou za život slyšel snad každý. Jako jedna z mála otextovaných znělek si dokáže získat srdce malých i velkých. I když není zrovna krátká a oficiální verze samotné úvodní znělky má přes minutu a půl, i tak u ní každý vydrží a přemůže se poslechnout ji celou. Znělka je koncipovaná jako funky poprocková skladba v krásném swingovém a svižném tempu, která vystihuje celý kačeří seriál. Od trubky až přes mohutně znělé bicí tak na člověka dýchne svěží a živelná atmosféra seriálu. V originální verzi lze navíc slyšet kytarové riffy připomínající kačeří skřehotání, které si prosadil samotný autor seriálu. V originále byla znělka nazpívána Jeffem Pescettem, v češtině ji pak přehráli a přezpívali Vilém Čok, Ota Balage a Kamil Střihavka. Později ji přezpíval ještě David Uličník. Perličkou je, že znělka jako taková má čtyři verze. Ty se ovšem liší jen délkou stopáže, kdy se neopakuje refrén a sloky jsou jinak řazeny, nebo se vynechává kytarové či trubkové sólo (v naší ukázce jsme vás ale o ně neochudili). Jelikož se ukázalo, že publikem jsou ti nejmenší z nejmenších, bylo potřeba nakonec znělku citelně zkrátit.
tvůrce znělky: Mark Mueller (*9. 7. 1956) – několika prestižními cenami hudební tvorby ověnčený autor hudby i textu. Mark je jako jeden z mála autorů skladatelem převážně seriálové tvorby a specializuje se právě na animáky. Zmiňme třeba i bratry kačerů – Rychlou rotu.

A tady máte slíbenou znělku v originále a ve známější verzi tria Čok, Balage, Střihavka:

Chip 'n Dale Rescue Rangers (Rychlá rota)
autor pořadu: Tad Stones, Alan Zaslove
o čem to je: Rychlá rota je tým roztomilých myšáků. Chip, Dale, Gadgetka, Monty a Zip spolu stejně jako kačeři z Kačerova zažívají nejrůznější dobrodružství. V jejich podání se totiž i naprosto banální každodenní a na první pohled nevinné situace dokáží proměnit v cosi úžasného. Volnomyšlenkářský Dale a jeho protiklad vážný a zodpovědný Chip totiž každý mají ke světu zcela jiný přístup. Zatímco Dale se vždy připlete k nějaké nešťastné náhodě/nehodě, Chip ho musí tahat z bryndy. Ještě, že mají Gadgetku, do které jsou oba bezhlavě zamilovaní, a s jejíž pomocí mohou dát vždy vše do pořádku.
popis znělky: Tyhle seriály prostě musíme dát k sobě, proto ten nášup v dnešním díle. Stejně jako u Kačerů, i zde je skladba koncipovaná jako funky poprocková skladba, která diváka prostě nabudí si seriál pustit. Převýrazná basová linka a technika hry zvaná „slapping“ tomu dávají říz, elektronické klávesy zase nádech moderny a bonga dodávají tajemno. Super kombinace. V originální verzi to je navíc umocněno mezizpěvem v podobě smíšeného chóru. Znělka byla, stejně jako prvá zmíněná, natočena v několika verzích a i zde bylo nutno znělku zkracovat. Diváci tak postupně přišli třeba o úžasné saxofonové sólo (ale vy o něj nepřijdete, nebojte). V originále se zpěvu ujal opět Jeff Pescetto. Do češtiny se chopili přehrání a přezpívání opět Vilém Čok, Ota Balage a Kamil Střihavka. Český divák zná opět spíše tento novácký dabing, ale i zde později vznikl překlad Eduarda Krečmara pro nám již známého Davida Uličníka.
tvůrce znělky: Mark Mueller (*9. 7. 1956) – Abychom z něj neudělali jen animákofila, tak musíme zmínit kromě seriálové tvorby i několik hitů. Od „Crush“ pro Jennnifer Paige až po „I Am Blessed“ pro Eternal. Oba hity dokázaly několikrát dobýt první místo hitparád.

Tak šup sem se znělkami (originální i oběma českými):

Vyjádření poroty

lukascoolarik: Ach, to mládí. U podobných animáků jsem proseděl hodiny. Co se týče hudby se mi ale víc líbí Rychlá rota, v případě Kačerů mi připadá hudební stránka slabší.

Winnie 2.0: Proklínám čas, že tak rychle letí. Když jsem teď koukal na tyto znělky, živě jsem si vybavil, jak jsem o víkendových ránech usedával k televizi a sledoval tyto dva (no, bylo jich více) seriály. A až teď si uvědomuji, že ono už to nějaký ten rok bude. Jinak znělky se mi líbí, jsou příjemné na poslech a hlavně chytlavé, ještě dnes si je občas broukám. A hlavně mi přijdou mnohem lepší než většina znělek k dnešním animákům.

ševča: Můžu to označit za dobré písničky? Asi ne, ale je to prostě klasika. Byly doby, kdy jsem měla problém naučit se do školy básničku o osmi verších, ale tyhle písničky jsem uměla nazpaměť. A když to porovnám s Maxim Turbulenc, zasloužily by si nějakou cenu za dětskou hudbu. Ani jako dospělá se totiž nemusím stydět si je občas zanotovat s televizí.

Umbaros: Tak tady ale po mně nemůžete chtít říct nic špatného! Jen to slyším, už se směji jako nesvéprávný člověk! Je úplně jasné, že znělky míří na ty nejmenší děti. Nejenom, že si pamatuji tu melodii, která je sama o sobě dobrá, ale to nejúžasnější na nich je, což pro mě dokazuje i jejich kvalitu, že i tady po více jak patnácti letech si dokážu stoupnout a začít je zpívat!

Co vy na to? Líbí se vám naše nová rubrika? Jste spokojeni s výběrem znělek pro první díl?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
HonZajs000

HonZajs000

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře58zobraz všech 58 příspěvků
Maarti

Maarti

Tak to druhý netušim, ale to první byla holka v červený kšiltovce, co se měnila v takovou...
před 9 roky
LadyJ

LadyJ

To s tou holkou, co se mění ve skvrnu byl Tajuplný svět Alex Mackové
před 9 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

No to víš, že jo. Já teda asi budu už trošku starší, protože pamatuju si sice tohle, Alex Mackovou (i...
před 8 roky
Další články k tématu