27. 7. 2014

Comic-Con 2014: American Horror Story

Comic-Con 2014: American Horror Story

V roce 2011 přišla americká stanice FX s neokoukaným, revolučním formátem. Každá řada American Horror Story vypráví zcela jiný příběh. Ale přesto tyto řady spojuje jeden důležitý prvek. A tím je herecké obsazení. Sice ne pokaždé obsadí všechny, ale divák si může být jist, že se jeho oblíbenec dříve či později objeví v roli úplně jiné a přesto v něčem stejné.

První řada byla o děsivém domě, překypujícím historií. Byl plný příběhů a více či méně nebezpečných duchů. Tito duchové toužili po všem možném. Někteří jen chtěli vypovědět svůj příběh, jiní hledali svou spřízněnou duši či děťátko o které by mohli pečovat, ale našli se i tací, kteří se chtěli jen pomstít a nechat ostatní, aby okusili jejich bolest. Rodina hlavního hrdiny se sem přestěhovala, hledajíc nový začátek. Co však našli, to si nepředstavovali ani v těch nejhorších nočních můrách.

V druhé řadě, nazvané Asylum, se nám představil další dům. Tentokrát o mnoho větší a možná také o mnoho děsivější. Briarcliff Manor byl nejprve léčebna tuberkulózy a později sanatorium pro duševně choré. Za časů nejhoršího řádění tuberkulózy tu zemřelo na 46 000 pacientů. A jak si umíte představit, s takovou historií a s úrovní léčby na počátku sedmdesátých let, nebyl Briarcliff nijak příjemným místem ani jako sanatorium pro duševně choré. Obzvlášť s církevním vedením a pod přísným dohledem sestry Jude. Tady se začnou proplétat životní osudy Kita Walkera, podezřelého ze série vražd, připisované maskované zrůdě přezdívané Krvavá tvár a mladé novinářky Lany Wintersové, kterou sem nejprve přiláká Kitův příběh, ale později se sama stane chovankou sanatoria.

Letošní panel na Comic-Conu (který byl zároveň pro AHS vůbec první) se zaměřil především na řadu třetí, již odvysílanou a na chystanou čtvrtou. Třetí řada s podtitulem Coven, nás seznámila opět s dalším domem. Tentokrát s velkým, typickým sídlem, jakých bylo v osmnáctém století v New Orleansu plno. Nejdříve tu byla škola pro privilegované dívky, později vojenská nemocnice a v současnosti je to Akademie slečny Robichauxové pro výjimečné mladé dámy – tedy čarodějky. Mladinká Zoe, která až do nedávna o svém nadání netušila, přichází do Akademie, kde se setkává se sobě podobnými a posléze také s Nejvyšší, tedy nejmocnější čarodějkou Fionou, která se snaží ochraňovat Coven a zároveň zoufale touží po způsobu, jak si udržet svou moc a žít život věčný.

Řada čtvrtá – American Horror Strory: Freak Show, se zaměří na poslední americkou Freak Show (Panoptikum). Píše se rok 1950. Nacházíme se na Palm Beach na Floridě, konkrétně v městečku Jupiter a ředitelkou Freak Show je německá emigrantka Elsa Mars, kterou nehraje nikdo jiný, než Jessica Lange.

Co se týče hereckého obsazení, můžeme se těšit na staré známé tváře jako Kathy Bates, Angela Bassett, Frances Conroy, Sarah Paulson, Denis O'Hare, Emma Roberts a Evan Peters. Ale i na nováčky – Michael Chiklis (Policejní odznak), Wes Bentley (filmový herec – The Hunger Games) a Finn Wittrock (epizodní role – naposledy v Masters of Sex).

Michael Chiklis hraje Wendella Del Toredo – současného manžela Effil Darling (Kathy Bates) a bývalého manžela Desiere Duprée (Angela Bassett). Sarah Paulson ztvární siamská dvojčata Bette a Dot Tattler. Effil Darling, Jimmy Darling (Evan Peters), Desiere Duprée a postava Frances Conroy (její jméno nebylo oznámeno) jsou umělci, které Elsa Mars (Lange) zachránila. Pravděpodobně tedy „zrůdy“ hodící se do Panoptika. Postava Emmy Roberts se jmenuje Maggie.

Sarah Paulson se snažila seč mohla sdílet nějaké ty detaily o své postavě, aniž by porušila přísná pravidla a vyzradila nějaké spoilery. Bette je momentálně moje oblíbenkyně. Je to teprve týden, takže vlastně ani nevím proč, ale je to tak nějak přirozené a já ji miluju. Také prozradila, že pro roli siamských dvojčat (dvě hlavy) nenosila žádnou prostetickou náhražku. Ale otázám jak a proč s elegantně vyhnula a jen řekla, že všechno probíhalo mimo obrazovku. A dodala, že na každém záběru, který natáčela, dělalo až 22 lidí. Bylo to natočeno tak, jako nikdy předtím. Nikdo ještě nehrál osobu, která má dvě hlavy. Ano, lidé takové role hráli, ale vždy s jiným (dalším) hercem. Tohle je něco zcela nového.

Producent Tim Minear také odhalil hlavního záporáka. Po Gumovém muži, Krvavé tváři a Minotaurovi z řad předchozích, nyní přichází John Carroll Lynch coby padouch pro novou sérii. Jak se Minear vyjádřil: Není to vůbec jako předchozí tři řady. Totálně vás to vyděsí (Doslova: Scare the shit out of you.)

Na tomto panelu se jasně ukázalo, že mezi všemi herci panuje přátelství. A také nebyla nouze o salvy smíchu. Kathy Bates sklízela bouřlivé ovace a podmanila si celý sál svými historkami o práci se spolutvůrcem seriálu Ryanem Murphym. Řekla, že při práci s Murphym měla hrůzu a byla vyděšená a po prvním natáčecím dni nemohla usnout až do šesti hodin do rána, ale potom prospala celých 30 hodin. A to bylo bez léků! Myslím, že mě k smrti vyděsil!.

Na American Horror Story: Freak Show se můžete těšit v říjnu. Konkrétní datum ještě nebylo oznámeno.


Zaujala Vás další řada? Kdo z herců je Váš oblíbenec? A koho by jste naopak už znovu neobsazovali?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
Dadulinka

Dadulinka

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
danielosbourne

danielosbourne

Mám stejný problém. Mrzí mi, že chybí Lily Rabe a že se nevrátí do této řady ani Zachary Quinto :/
před 9 roky
reallyreallychildish

reallyreallychildish

Taky doufám, když Jessica odchází. :(
před 9 roky
Squerago

Squerago

Třetí řada mě dost zklamala, tak snad ta čtvrtá bude zase výborná jako ta druhá.
před 9 roky
Další články k tématu