22. 7. 2017

Comic-Con 2017: The Strain

Comic-Con 2017: The Strain

Upíří a hororová jízda s názvem The Strain (Agresivní virus) nám sice letošní letní sezónou dává své sbohem, nic ale nepotěší fanoušky víc, než že konec, který je plánován na neděli 17. září, kdy se budou zároveň rozdávat prestižní televizní ocenění Emmy, bude opravdu epický. Aspoň toto tvrzení je nám servírováno od konce řady třetí.

Berme to možná jako znamení, že se scenáristům příběh, který přinesl velkou inovaci ve světě upírů a nadpřirozena (v porovnání např. s The Vampire Diaries či Supernatural), podaří věrohodně zakončit a udělat tak z tohoto počinu další nezapomenutelný kousek, jako byly Lost či Bates Motel, který si svůj farewell zažil taktéž letos. Za všemi těmito dramaty stojí Arthur Carlton Cuse, který krom režijní a scénáristické pozice vkládá do svých děl mimo jiné i svůj hlas. V současné době se nad vodou drží další jeho dítko, Colony, o kterém jsme již z letošního Comic-Conu informovali. Začátek panelu se nesl v duchu „Ne každý přežije,“ čímž Cuse započal svoje antré.

Nebývá zvykem, že seriál, který má dopředu oznámen svůj konec, dostane možnost vystoupit na největším multižánrovém conu, který je vyhledáván lidmi z celého světa pravidelně každé léto již 47 let. Jednoduše je to pocta, dostat pozvánku na takovou sešlost. The Strain tedy mohl naposledy ukázat, co mu zbývá v rukávu a to taky bez váhání udělal.

Za necelé dva měsíce bude toto drama již v seriálovém nebi, a tak herci, herečky a tvůrčí tým s podporou stanice FX dorazili se skvělou náladou. První v řadě byl již zmíněný Cuse následovaný jeho nejbližším spolupracovníkem Chuckem Hoganem. Nemohli zde chybět ti hlavní, a to Corey Stoll, David Bradley, Kevin Durand, Ruta Gedmintas, Richard Sammel a další.

„Nikdo není v bezpečí, ne každý tuto bitvu přežije,“ pokračoval se svým úvodem Cuse. „Ta pravá legrace a kouzlo překvapení se skrývá právě v tom, jaký konec vám přineseme. Můžu zde odpřísáhnout, že budete v úžasu a poslední scénu si budete muset pustit víckrát. Jeden s námi jistě zůstane až do konce.“ To byla přímá narážka na Stolla, Epha, který drží děj od první epizody. Herec řekl o své postavě: „Už není jako na začátku, zeslábl a ztratil touhu bojovat. Když vaše dítě spustí nukleární bombu, nedivte se, že to na vás zanechá následky.“ Herec nechtěl zabíhat do detailů a neprozradit nic klíčového z nových epizod, ale ujistil celý sál, že finálový díl je ten nejlepší a pro něj nezapomenutelný. „Momenty z posledního dílu jsou tak precizně natočené,“ pokračoval. „Pro ty, kdo četli knižní předlohu a o konci vědí své, i pro ty, kdo ne, bude tato řada výtečnou tečkou. Scény se odpíchnuly od nuly, s novými příběhy jsme museli přijít my. Byli jsme prostě (asi) moc dobří, když nám knižní dílo od Hogana a Guillerma del Tora nestačilo. Duch díla jsme sice zachovali, ale inovaci jsme pustili uzdu na maximum. Vás čeká jen jediné – užijte si to!“

Richard Sammel ocenil odvahu týmu vydat se tímto směrem. Považuje to za skvělé rozhodnutí, opustit trilogii přesně tam, kde původně skončila. Tento počin dovolil, aby seriál přinesl nové tváře, nové postavy a zkusil vytvořit originální obsah. Řeč je například o zdatné hackerce Dutch, která si vytvořila početnou základnu oblíbenců. Ta se vrátí již v druhé nedělní epizodě „The Blood Tax“, jelikož se v prvním díle neukázala.

„Když se pustíte do tvorby a natáčení seriálu, který bude dle vás úspěšnou jízdou, musíte mít na paměti, že nic nelze naplánovat. Změny byly, jsou a budou a s tím se každý režisér, scenárista, producent či jakýkoliv jiný člen týmu musí smířit. Postavy se mění i tak, jak se mění jejich představitelé a naopak. Je to jak živý organismus. Vidíte vývoj postav, které jste si v hlavě vymysleli, jejich přístup k tomu, co jste si vysnili,“ řekl Cuse. „Těmito pravidly jsme se pořád řídili a věříme, že to také bude znát. Já a i mí kolegové jsme nikdy neměli na paměti, že máme jakýsi závazek k tomu, že když si zvolíte pro děj knižní předlohu, musíte ji dodržovat naprosto přesně. Samozřejmě, že jsme použili to, co bylo nutné, i to, co bychom nebýt fanoušků vynechali. Řekli jsme si, je to naše show, tak budeme mít i svá pravidla.“

Co tedy čekat od konce a zbylých 9 dílů? Více flashbacků, příběh mezi Ephem a Gusem, kteří se konečně poprvé uvidí a budou sdílet své strasti minulosti. „Nečekejte ale klasickou scénku, kde si parta lidí vyříkává svoje bolístky. Jsme přeci tvůrci hororového příběhu a ne seriálu, který se odehrává v manželské poradně,“ zakončil panel Cuse.

S každou novou nedělí přichází i nový díl čtvrté řady, tak si tuto poslední výpravu užijme.


Jaká řada The Strain je nejlépe natočená? Je to již nějaká z odvysílaných nebo na tu pravou zatím čekáte? Jaký očekáváte konec? Má Cuse dobré nápady, jak ukončovat své seriály? Byl první díl čtvrté řady podle vašeho plánu? Chtěli byste dál sledovat i pátou sérii, nebo rozhodnutí o konci přišlo včas?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
emJey (Miloš Janů)

emJey (Miloš Janů)

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Clear

Clear

Dík za povedený článek. :-)
před 6 roky
Další články k tématu