5. 10. 2013

Hej, SerialZoňáci, mám koukat na Ironside?

Sezóna 2013/2014 je tady. Přemýšlíte, jaké novinky přidat do watchlistu? Poradíme vám! V našem podzimním seriálu se zaměříme na piloty velké pětky, které si dopodrobna rozebereme. Dnes se povezeme na vlně Ironside.

Ironside je nové drama stanice NBC. Stanice ho do programu zařadila na středu v deset hodin večer. V tomto časovém slotu stojí proti Nashville (ABC) a CSI (CBS).

I přes malou konkurenci však seriálu nevkládáme moc důvěry. V tipovačce pro zrušení nehlasoval pouze neXtWeek. U vás bylo pro zrušení 65 procent lidí.

To nejsou moc pozitivní vyhlídky na začátek, proč tomu lidi nevěří?

Asi kvůli základnímu příběhu. Hlavní postavou je policista, kterého před lety postřelili a který skončil na vozíčku. To ho ale nezastavilo od toho, aby pokračoval ve své detektivní práci a dál honil ty nejnebezpečnější zločince.

Robert Ironside je chytrý a zkušený, má svůj vlastní tým, ale i on sám se s nimi vydává do terénu a mnohdy bere spravedlnost do vlastních rukou, zatím s velmi dobrými výsledky.

Počkat, to mi něco říká…

Je to možné. Ironside je totiž rebootem stejnojmenného seriálu z roku 1967. Ty nejsou neobvyklé, stejným případem je například Hawaii Five-0, Charlies Angels a další.

Dá se ve zkratce popsat, kdo se tady objeví?

Jasně, jelikož jde o kriminálku, tak v hlavních rolích stojí Ironsidův tým, občas se potom objeví nějací ti rodinní příslušníci a tak dále. V čele stojí charizmatický Blair Underwood v roli Ironsidea. Jeho bývalým parťákem byl Gary Stanton (Brent Sexton). Ten ovšem udělal chybu, za kterou Ironside zaplatil. Gary si to těžce nese a Roberta už to pěkně vytáčí, páč on už se přes to přenesl.

Členů v týmu je víc, ovšem nikdo zatím neměl natolik výraznou úlohu, aby stál za pozornost. Zmíníme tedy jen Holly (Spencer Grammer), která je jedinou ženou mezi týmem chlapů. Ovšem očividně s tím nemá žádný problém.

Ok, tak trailer, prosím

Zde:

Trailer není špatný, jaké jsou klady a zápory seriálu?

Na to je docela těžké odpovědět. Řekněme, že pokud jste vášnivým fanouškem kriminálek, určitě byste si tuhle neměli nechat ujít. Jde o klasické řešení vražd. Máte možnost si tipovat, kdo to udělal, jaké budou usvědčující důkazy a tak dále.

Na druhou stranu ovšem pilotní případ nebyl nic extra. Naznačil, že se následující díly ponesou v duchu předvídatelnosti a budou bez jakéhokoliv ozvláštnění. Taky je přinejmenším neobvyklé, aby se policista na vozíčku objevoval pravidelně v terénu, v centru dění. Pro zaryté příznivce dodržování reality to taky asi nebude to pravé.

A mně se to líbí. Po čem podobném mám ve volné chvíli sáhnout?

Samozřejmě perfektním materiálem je původní seriál z roku 1967, který má devět sérií a 199 epizod. Z hlediska handicapu nám naskočilo drama Covert Affairs (V utajení), kde se nachází prozměnu slepý CIA agent.

Pokud bychom měli vzít v potaz ducha seriálu, tak v podstatě můžete sáhnout po libovolné kriminálce a vyjde vám to úplně nastejno.

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

ragelly

Cassie je celá dospělá! To byla první věc, co mě napadla. Spencer Grammar jsem si oblíbila v Greeku; vždycky miluju, když se mí oblíbení herci objeví v nových rolích. Jenže pak většinou přichází zklamání, protože nová postava není zdaleka tak dokonalá, jako ta má zamilovaná. To samé platí i v tomto případě.

Celý koncept seriálu mi přijde hrozně nerealistický. Neříkám, že policejní práci nutně musí dělat člověk bez fyzického postižení, ale takhle aktivní policista v terénu? Na kolečkovém křesle? Nemyslím si. Celé je to prostě nepřirozené.

V pilotu řešený případ nebyl ničím originální, vždyť kolikrát jsme už viděli citový výbuch truchlící přítelkyně/man­žela/sestry/ot­ce… Všechno dopadlo tak, jak jsem celou dobu předpokládala. Možná jsem ale viděla až moc kriminálek.

Každopádně se mi líbil konec epizody, kdy kámoš hlavního hrdiny říká skupince lidí, co provedl. Věřila jsem mu, jak trpí, bylo to moc dobře zahrané. Jiné herecké výkony mě nijak extra nezaujaly.

+ Blair Underwood
+ skvělý herecký výkon trpícího kámoše / bývalého poldy

- Blair Underwood na vozíčku
- flashbacky do starých dobrých dnů
- žádný moment překvapení ani napětí

Moje hodnocení pilotu: 30 %
Fruiko

Dělaní remaků starých detektivek moc úplně nechápu. Jasně vyšlo jim to s Hawai Five 0, ale to snad neznamená, že musí zrecyklovat všechno, co kdysi fungovalo. Obzvlášť pokud jde o detektivy na vozíčku. Ve své době to mohlo být velké téma, ale dnes kdy jsme v detektivkách viděli snad už všechno to je trochu kontraproduktivní.

Samotný seriál se snaží vypadat akčně, o což se starají povětšinou flashbacky. Samotné téma handicapovaného detektiva se ale asi velice rychle vyčerpá. Jakpak dlouho jim asi vydrží vtípky odtud to vidím z jiné perspektivy? Nehledě na tom, že i kdyby jezdil v leže na skateboardu, tak zbraň pod matrací není vidět z žádné perspektivy…

Zkrátka je to nudné. Pravděpodobně asi jako originál. No jo, ve své době to byl fenomén, vždyť to má devět řad, ale to byli i Charlieho andílci, že? Dneska je prostě jiná doba a seriály za sebou mají čtvrt století vývoje. Je proto zbytečné dělat něco pořád znovu dokola…

+ sem tam nějaký ten akčnější flashback

- případ
- „superschpnosti“ detektiva, ať už jde o věštění či dívání se skrz předměty

Moje hodnocení pilotu: 40 %

Tak co, dáte Ironside šanci dostat se do vašeho watchlistu? A pokud už jste viděli, tak jaké jsou vaše klady a zápory první epizody?

Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
corine

corine

Ještě jste zapomněli na českou kriminálku Eden, kde je v hlavní roli bývalý detektiv, který skončil na...
před 10 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

průměr seriál vystihl celkem přesně. nejvíc se mi na seriálu asi líbí casey z greek. oni by snad lépe...
před 10 roky
corine

corine

On ty poskoky zabíjel proto, že mu šli po krku a snažili se ho zabít jako první. »SPOILER«
před 10 roky
Další články k tématu