11. 10. 2013

Hej, SerialZoňáci, mám koukat na Wonderland?

Sezóna 2013/2014 je tady. Přemýšlíte, jaké novinky přidat do watchlistu? Poradíme vám! V našem podzimním seriálu se zaměříme na piloty velké pětky, které si dopodrobna rozebereme. Dnes se vydáme králičí norou do Wonderlandu.

Once Upon a Time in Wonderland je nové pohádkové drama od stanice ABC, která jej nasadila do atraktivního čtvrtečního časového slotu, od 20:00. Seriál tak bude muset čelit konkurenci ze strany TBBT a The Millers (CBS), TVD (CW), The X Factor (FOX) a Parks and RecreationWelcome to the Family (NBC).

Jde o spin-off k Once Upon a Time, takže je jasné, že v naší tipovačce ve prospěch druhé série hlasovaly všechny skupiny. Vy jste si ji tipli s přesvědčivými 88 procenty hlasy.

Ten název je podezřele podobný OUaT…

No jasně, vždyť jde o spin-off! Once Upon a Time in Wonderland pochází od stejných tvůrců a veze se na stejné pohádkové vlně. Původně se měl z originálního seriálu odštěpit Kloboučník, kolem kterého by se příběh točil, ovšem kvůli nabitému natáčecímu rozvrhu jeho představitele se tvůrci vydali jiným směrem a do hlavní role nasadili Alenku v říši divů.

Takže mám čekat klasickou pohádku, kterou znám od dětství?

Ne tak docela. Samozřejmě jako všude jinde, i tady najdete malý seriálový twist, aby nebyl příběh tak jasný a očekávaný. Alenka je tady holka z moderní doby, kterou táta zavře do cvokhausu, jelikož od dětství tvrdí, že vylezla králičí norou a byla ve Wonderlandu. Z jejího „vězení“ ji zachrání mluvící králík a Srdcový spodek a všichni se společně přenesou zpět do Wonderlandu, kde Alice bude s jejich pomocí hledat svého jediného milovaného – džina Cyruse.

Ale pozor, je tu zádrhel. Cyrus je totiž mrtvý, jelikož ho zabila Červená královna. Nebo ne? Alice stále věří, že je tady naděje, a je rozhodnutá Cyruse najít a obnovit jejich pravou lásku.

Zajímavé, ukažte trailer

Tady ho máte:

Páni, tak trailer je bomba! Seriál určitě drží stejnou úroveň, že?

To budete muset posoudit sami. V naší redakci však obecně panuje názor, že pilotní díl byl spíše zklamáním, jelikož i nás trailer navnadil na něco, čeho jsme se nakonec nedočkali.

Trailer ukázal všechny dobré scény, ABC ukázala, že umí vybrat správné zaměstnance, jelikož se jim perfektně povedlo zatajit veškeré nedostatky a podtrhnout klady seriálu ve třech krátkých minutách.

Faktem ovšem zůstává, že Wonderland zdaleka není dokonalý. Pokud si libujete v realitě (i když fantazijní), tak tento seriál budete těžko rozdýchávat, jelikož po grafické stránce je prostředí Říše divů jeden velký umělý kýč. Kulisy vypadají jako poskládané z vybarvených papírových kartónů, stejně jako u českých pohádek z padesátých let. Ani špetka přirozenosti.

Hodně co učit se má i představitelka hlavní role, dosud seriálově nepolíbená Sophie Lowe. Její výraz tváře bolel jistě nejen ji, ale i mnohé diváky.

Předpokládat se zde dá také klasické klišé milostného trojúhelníku, takže na to buďte připravení.

To na seriálu opravdu není nic dobrého?

Ale jo, něco se najde. Je super vidět zase jednou něco, kde nejsou uzavřené epizodní příběhy. Tady je souvislý děj, který vygraduje ve finále série a nějakým způsobem se uzavře. Minimálně to slibují tvůrci, kteří tvrdí, že každá řada bude mít samostatný uzavřený ohraničený příběh.

Navíc pohádkami se nemůže moc pokazit, pokud se to nepřežene se zamotaností děje, takže pokud jste fanoušky původního příběhu o Alence, tak si zde užijete. Červená královna, Srdcový spodek a králík jsou jistě jen začátkem, postupně se objeví i další známé postavičky z tohoto slavného světa.

Jednou z výborných věcí na seriálu je také doprovodná hudba, která dokáže perfektně navodit atmosféru a vtáhnout vás do děje. Její výběr se povedl na jedničku, pokud si v tomto ohledu seriál kvalitu udrží, budeme spokojení.

Čemu je to krom OUaT podobné?

Myslíte kromě samotné předlohy, která je na chlup stejná? :-) Asi moc ničemu, ten pohádkový motiv se prozatím v televizi moc často nevídá. Každopádně si stejně myslíme, že většina lidí, kteří do Wonderland půjdou, už mají svou menší (kratší) či větší (delší) zkušenost s OUaT, takže pravděpodobně víte, co tady na vás bude čekat.

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

ragelly

Trailer k OUaTiW byl jedním z těch nejlepších, které byly na jaře vyprodukovány. Na tenhle seriál jsem se opravdu těšila, přišlo mi, že tady bude tuna akce, napětí, možná i trošku hororu. Nakonec ale z celé epizody vyšla jen nudná šedá čára.

Pomalu si začínám uvědomovat, že už nejsem schopná užívat si všechny žánry. Na zpracování pohádky jsem byla hodně zvědavá, výsledek mě ale velmi zklamal. Především grafická stránka seriálu. Chápu, že byl možná cíl, aby to působilo takto uměle, ale já se s tím nedokázala smířit, mým očím to hodně vadilo. Kdykoliv se objevil nějaký trik, vypadal tak levně, až mě to rozesmálo.

Příběh obecně známe, ovšem ten twist v podobě krásného džina mi přišel zbytečný. Alice pak vypadala jako nána, která nedokáže uvěřit ničemu, co jí ostatní říkají, pokud se jí to zrovna nehodí do jejího bláhového plánu. Celkově hlavní herečka mi přišla hodně nesympatická, ty její výrazy v obličeji mi po pár minutách začaly lézt na nervy…

Jestli tohle je lepší, než Once Upon a Time (nemůžu posoudit), tak to opravdu přestávám být na původní seriál zvědavá.

+ trailer
+ pohádkový motiv

- grafika
- hlavní hrdinka
- královna s tváří pornoherečky
- přehnaná komplikovanost děje

Moje hodnocení pilotu: 50 %
Fruiko

Zpátky do pohádky. Pokud už jste si zvykli na divně vyrenderovanou krajinu v originálu, kterou nejspíš na svém Macu udělal syn ředitele studia, tak tady budete jako doma. Pohybujeme se totiž ve stejném pohádkovém světě v podobném stylu jako předloha. Tj. bereme pohádkový či příběhový originál a derivujeme ho do moderní verze.

Problém, je že tady není zatím moc jiskření mezi ústřední dvojicí. Jeden je v kleci a druhý si skoro nic nepamatuje a ve flashbacích spolu taky nijak extra neinteragují. Vůbec mi všechny postavy přijdou jako slabý odvar těch z Once Upon a Time. Záporáci zatím necharismatičtí a i když umí předvádět Darth Vadera, tak z nich člověk nemá ani husí kůži natož pak strach.

Pro milovníky OUaT to je samozřejmě povinnost, pro ostatní je asi dobré vědět, že trailer u tohohle seriálu byl o dost lepší než pilot.

+ scény z léčebny
+ Šklíba v evil verzi
+ hudba

- záporáci
- laciná počítačová grafika/triky

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Seraphine313

Asi jsem byl moc namlsaný trailerem, ale čekal jsem něco jiného. Možná i proto, že neznám a zatím jsem neviděl mateřský OUaT. Trailer ale ukázal i několik věcí, které se naplno projevily i v samotném pilotu – co nejvíc bilo do očí, byla herecká prkennost představitelky hlavní hrdinky.

Jenže mínusy se pomalu kupily. Možná jsem to jen nezaznamenal, ale přišlo mi, že motivace hlavních postav je naprosto bezdůvodná. Proč jsou záporáci zlí? Jen proto, aby bylo nějaké zlo? Co mě poměrně překvapilo, byla Červená královna, na první pohled jsem si tu postavu zamiloval, ani moc nevím proč. Beztak klukovské záležitosti.

Celou dobu mi seriál připomínal dva jiné – Desáté království a Řekni, kdo tě zabil. Jenže narozdíl od nich neskutečně propadal ve vykreslení prostředí. Seriál absolutně zabíjí levná greenscreenová animace, při které se budete jen chytat za hlavu. Příběh to oproti tomu poměrně vyvažuje, i když v prvním díle ne až tak moc. Rozhodně se na něm ale dá stavět, příběh není epizodní a vypadá to, že stanice plánuje si ponechat seriál rovnou na několik let.

+ poutavý příběh, na kterém se dá stavět
+ Červená královna


- hlavní představitelka Alenky
- animace
- škrcení à la Darth Vader

Moje hodnocení pilotu: 60 %

Tak co, dáte Once Upon a Time in Wonderland šanci? Jaké jsou vaše klady a zápory pilotu?

Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře31zobraz všech 31 příspěvků
standyb

standyb

ako tak čítam vaše komenty...prevládajú skôr záporne ohlasy ako pozitívne...ale tak to bolo aj u OUaT...
před 10 roky
Sovička

Sovička

Viděla jsem první díl a seriál mě vůbec nijak nezaujal, takže dál už se dívat nebudu, no a jak to zatím...
před 10 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

no oni to v jednom článku vysvětlovali, že to je po době, co tam vládla cora jako srcová královna....
před 10 roky
Další články k tématu