13. 1. 2014

Hej, SerialZoňáci, mám koukat na True Detective?

Dnes vám přinášíme speciální díl k Hej, SerialZoňáci. Většinou se kabelovými seriály nezabýváme, ovšem tentokrát jsme si speciálně kvůli vám minulý týden s fruikem zajeli do Prahy, abychom se v promítací místnosti HBO mrkli na pilot nového dramatu s hvězdným obsazením - True Detective (Temný případ). Stanice nabízí epizodu opět na HBO GO, zdarma a v originálním znění s českými titulky.

Uhrančivý úvod

True Detective začíná poměrně dlouhou titulkovou sekvencí, která vás zaručeně vtáhne dovnitř. Grafickou práci zde opravdu oceníte – částečná průsvitnosti, perfektně načasované prolínání obrazů, ohněm vyplňované siluety detektivů. Tyto obrázky doprovázené pochmurnou hudbou s prvky country skvěle navozují pocit, který máte při sledování epizody prožívat.

Případ

Fanoušky seriality jistě potěší, že nejde o typ seriálu „Případ týdne“. V rozmezí osmi epizod budeme sledovat vyšetřování jednoho případu, odkrývání nových událostí a gradace děje až k (doufejme) velkolepému finále. Příběh je vyprávěn retrospekcí, většina scén se odehrává ve flashbacku. Oba hlavní detektivové v současnosti vzpomínají na jejich velký případ, který začali řešit v lednu 1995. Rust (Matthew McConaughey) a Marty (Woody Harrelson) jsou parťáci, kteří jsou pověřeni vyšetřováním brutální smrti mladé ženy. Oba detektivové na tento případ vzpomínají v retrospekci, dávají svou výpověď novým agentům.

Nejde však pouze o případ. Do vyšetřování se ve větší či menší míře prolínají osobnostní charakteristiky obou vyšetřovatelů. Především Rust v sobě dusí osobní temnou minulost, která postupně začne vyplouvat na povrch. Jsme tak svědky začátku toho, jak se z na první pohled soustředěného a vyrovnaného policisty stane zanedbaný ožrala. Pilot obsahuje mnoho spoilerových momentů, které vám zde neprozradíme, abyste si nezkazili překvapení. Na důvod toho, proč vlastně detektivové mluví o téměř patnáct let starém případu, se dozvíme až v samotném závěru epizody.

Trailerová vsuvka

Před tím, než se vrhneme na to, co v pilotu funguje více a co méně, se podívejte na skvělý trailer:

Pozitiva a ne tak velká pozitiva

Pilotní epizoda dokáže diváka vtáhnout do děje. Zajímá vás případ, jeho řešení a vyřešení. Postavy obou detektivů jsou odlišné, přesto jsou oba zajímaví svým vlastním způsobem. Třešničkou na dortu je fakt, že ani rodinné problémy, které se zde také vyskytují, vám nebudou až tolik vadit. Tedy zatím. První díl rodiny obou policistů pouze oťukal, hlavní děj byl soustředěný především na případ. Dá se ovšem předpokládat, že s přibývajícími epizodami, kdy se budou dějová vlákna rozuzlovávat a nabalovat se další a další informace, nevyhnutelně dojde k rozvoji příběhu právě na těchto frontách. Pilot vyvolal otázky, zda Martyho manželství je tak šťastné, jak se na první pohled zdá, a především co se sakra stalo Rustovi a jeho dceři?

Pilot ale není bezchybný. Především scény v jedoucím autě, kterých je v pilotu pěkných pár, jsou zdlouhavé a nezáživné. Jejich cílem je bezesporu odkrýt divákovi myšlení a názory obou detektivů, ovšem filozofické řeči truchlícího pesimisty dost rychle omrzí. Poměr této nadbytečné omáčky a čisté akce (vyšetřování) je téměř vyrovnaný, přitom ať už flashbacky, nebo rozhovory s detektivy v přítomnosti, jsou o několik tříd vydařenější.

(Ne)nápadná podobnost

Samotný případ hodně připomíná původní zápletku Hannibala. Ten však rychle sklouznul do epizodních případů. True Detective naopak bude řešit jeden případ po celou sérii. A taky je větší sranda, že zatím nevíme, kdo je vrah. Teoriím a tipovačkám se meze nekladou!

První série True Detective má osm epizod. Očekáváme, že na konci první série dojde k vyřešení předloženého případu. Nicméně stanice seriál nepropaguje jako minisérii, obnovení pro druhou sérii je tedy možné. Jak jsme se ale na HBO dozvěděli, druhá série, pokud bude, bude pravděpodobně s jinými herci a s novým případem.

Co vy na to, SerialZoňáci?

ragelly

Tak tenhle seriál mě hodně mile překvapil. Podle popisu jsem nečekala nic extra, ale už trailer zaujal a první epizoda má očekávání ještě předčila.

Co se mi na seriálu líbí? V první řadě to, že nepůjde o klasickou kriminálku, ve které parťáci řeší každý týden nový případ. Myslím si, že právě serializovaná podoba jednoho případu dokáže nejlépe ukázat tvůrčí kvality scenáristů. Je zde totiž možnost, že se lidé budou po pár týdnech nudit, když vidí pořád jedno stejné vyšetřování. Troufám si ale říct, že to se u True Detective nestane.

I když má příběh pomalejší tempo – nadbytečné scény v autě považuju snad za jediné mínus, pilotu se daří vtáhnout diváka do děje. Postavy jsou zajímavé, i když počítejte s tím, že se brzy začne věnovat pozornost nefunkčnímu rodinnému zázemí obou hrdinů. Každopádně herecký um obou představitelů je obdivuhodný. Především McConaughey bezchybně bilancuje mezi soustředěným detektivem, nešťastným otcem a opilým zoufalcem.

Twist na konci mě dokonale navnadil, abych sledovala dál. Tenhle seriál považuju za jednu z nejlepších novinek sezóny.

+ herecké výkony
+ serializovaný děj
+ úvodní znělka

- scény v autě
- částečně rodinné drama

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Fruiko

Pilotní díl je pomalý. Hodně. Spoustu času se jen mluví v autě případně ve výslechové místnosti. Ale ta atmosféra a i samotné dialogy dokážou nedostatek akce úplně nahradit. Navíc už i v pilotu do sebe začnou pomalu, ale jistě zapadat jednotlivosti, co spolu zdánlivě vůbec nesouvisí. A evidentně tvůrci mají vše perfektně promyšlené.

HBO si vždycky umělo svoje seriály špičkově obsadit. Ale tentokrát… Prostě… Paf. Takhle nějak se vám vyrazí dech, když si uvědomíte, že ten detektiv ve flashbacku je stejný člověk, jako ten, co teď sedí se žvárem ve výslechové místnosti. Je asi uvěřitelné, že se někdo takhle za pár let změní, ale že tohle jde provést s hercem během jednoho natáčení, to je prostě dech vyrážející.

Tenhle seriál nebude pro každého, ale pokud jste fanoušky detektivek typu The Killing, Broadchurch a Twin Peaks, tak tahle novinka je určená přesně pro vás.

+ provázaný příběh
+ flashbacky
+ prokreslené charaktery

- chvíli trvá, než se zorientujete
- někomu se bude zdát až nudně pomalé

Moje hodnocení pilotu: 80 %

Plánujete zkusit tuto novinku? Jste rádi za provázanost dílů? Láká vás obsazení? Nebo tento žánr není úplně váš šálek čaje?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře12zobraz všech 12 příspěvků
Cat

Cat

Viděla jsem první dva díly a doslova mě tenhle seriál nadchnul. Nemůžu se dočkat dalšího dílu. Herecké...
před 10 roky
gody

gody

miluju pomaly filmy/serialy. kecani, dlouhe zabery do krajiny, dialogy v aute, myslenky,...
před 10 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

seriál mě prvně zaujal. hlavně to, že je založen na skutečném případu, ale čím víc trailerů a sneak peeků...
před 10 roky
Další články k tématu