20. 3. 2014

Hej, SerialZoňáci, mám koukat na The 100?

Pilotový přehled dnes pokračuje stanicí CW. Dokáže The 100 překonat apokalypsu?

The 100 je nové drama, které ve středu odstartovalo na stanici CW. Seriál běží od devíti večer, doplňovat ho bude hit stanice Arrow.

Ve středu večer bude muset tato novinka obstát v konkurenci Modern Family a Mixology (ABC), Criminal Minds (CBS), American Idol (Fox) a Law and Order: SVU (NBC).

V naší tipovačce je to pestré. SerialZone a neXtWeek tipují prodloužení, Gorilla a CWzone zrušení. Vy jste byli taktéž optimističtí a odhlasovali jste si prodloužení 62 procenty.

Stovka čeho?

Dospívajících kriminálníků :-)

Seriál je adaptací knih od Kass Morgan. Ukazuje život po nukleární apokalypse, která vyhubila téměř celou lidskou populaci. Pouze 400 lidí přežilo. Ti přesídlili na vesmírnou základnu, kde 97 let žili. Populace se navýšila na 4000, ale nyní jim docházejí zdroje. Stovka mladých výtržníků je proto poslána zpět na Zemi, protože – kdyby náhodou byla stále toxická – jsou prostě postradatelní.

Během cesty k Zemi však dojde k nějakým potížím a jejich známí a rodiče na vesmírné stanici ztratí téměř všechen kontakt. Teenageři jsou na Zemi bez pomoci.

Na koho se můžu těšit?

Tvůrci jsou neznámí úplně, herci téměř také. V hlavní roli se objeví Eliza Taylor, její matkou je Paige Turco. Koho každopádně znát budete, to je Isaiah WashingtonGrey's Anatomy a Henry Ian CusickLost.

Alespoň něco. Tak sem s trailerem.

Co, stojí za to?

Tak za prvé, nejde o seriál, kde je v centru milostný trojúhelník! To už je co říct, ne? Najdete zde dost akce a pár odvážnějších scén, které pro CW nejsou úplně typické. Fanoušky jistě potěší, že jde o věrnějšího zástupce sci-fi žánru, než jakým je kolega Star-Crossed. Jasně, budoucí vztahy se zde už rýsovat začaly, ale byly natolik v pozadí, že zatím žijeme v přesvědčení, že nebudou hnací silou celého seriálu.

Dalším zajímavým faktorem je i zesílená úloha dospělých. Jde sice o stovku teenagerů, ale velká část děje pilotu se odehrávala na základně, kde zůstali jejich rodiče a ostatní dospělí. A z toho, co jsme viděli, to vypadá, že tato dějová linka zůstane i nadále výrazná.

Nějaká negativa?

Tak jistě. Jak už to tak bývá, kamenem úrazu jsou logické nedostatky. Dospělí spoléhají na to, že jim děti dají vědět, zda je bezpečné vrátit se na Zem. Přesto jim do lodi nedají ani trošku jídla a pití, aby měli vůbec sílu přežít první noc. Jasně, sice měli přistát jinde, ale přece se musí počítat s nějakými problémy, ještě než nastanou, no ne?

The 100 pak vypadá na seriál, který sice hodně štěká, ale ve výsledku skoro nekouše. Smrtí zde mohlo být požehnaně, ale seriál z nich ve výsledku zbaběle (a občas mírně nelogicky) vycouval.

Dá se to k něčemu přirovnat?

Na první pohled mi The 100 připomíná CW verzi dramatu The River. Pokud odmyslíme dinosaury, hodně by se to dalo připodobnit k dramatu Terra Nova.

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

ragelly

Ale jo, bavila jsem se, podle traileru jsem to čekala horší. Tohle není úplně můj šálek kávy, ale jsem přesvědčená o tom, že hodně lidí bude z pilotu nadšeno.

Příběh perfektně zapadá na CW. Všechny kolonky, které u této stanice potřebujete odškrtnout, nakonec odškrtnete. Najdeme tu spoustu rodinného dramatu, teen rivalství, dobrých lidí, zloduchů, postranních úmyslů, krásných tváří, intrik… a všechno je to zabalené do velmi sexy klubíčka, které je doplněné výbornou hudbou.

O hereckém projevu se zde moc mluvit nedá, ale to asi nikoho nepřekvapí. Pokud nepočítáme rozhovory, ve kterých se někdo dohaduje, tak většinu času zaplní nadšené „whooo-whoooo“ citoslovce.

Na to, že se hned v pilotu tvůrci snažili zabít snad všechny hlavní postavy, tam nakonec těch smrtí bylo méně, než by se mi líbilo :) Docela mě zklamala holka ve vodě, přece jen jí tam vláčí nějaká příšera x minut a ona z toho vyvázne se škrábnutím. A očividně to nikoho ze skupinky vůbec nevystrašilo, ale směle šli dál a spali pod šírákem, jako by se nechumelilo. Konec dílu byl ale fajn, i když nevím, kdo tohle nečekal, protože už od toho, že se zhoupnul tenhle místo toho hlavního, bylo jasné, že to pro něj nebude šťastné rozhodnutí. Jinak se totiž hrdinům nikdy spotlight nebere :-)

+ pěkná příroda
+ hudba
+ číhající příšerky

- předvídatelný děj
- nezajímavé postavy

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Fruiko

Tak kde začít? Po technologicko­fantastické stránce to je kravina na druhou, o tom žádná. Takže to rovnou můžeme přeskočit a jen budeme předstírat, že teda budiž.

Skupina sto teenagerů se dělí na ty totálně otravné (většinou mají mozek) a na zbytek (ti jsou totálně vypatlaní). O vypatlané skupině mám dojem, že by nebyla schopna přežít na Zemi ani týden. To opravdu lidstvo tak zdegeneruje? Má to za následek, že vám k srdci během pilotu nikdo nepřiroste a jen se neustále modlíte, aby zrovna tohohle v příštím okamžiku oddělali. Bohužel, to se nikdy nestane (no dobře, nakonec tu bude výjimka potvrzující pravidlo, ale s nějakou druhořadou postavou).

Rozhodně by smrt nějaké „významnější“ postavy, která vypadá na hlavní, pilotu výrazně prospěla. Rád bych něco ve stylu filmu Boeing 747 v ohrožení, kdy Stevena Seagala odepíšou tvůrci hned na začátku. Takhle jen trpíte a místo koukání na nějakou drsňáckou popravu v lese mlátíte hlavou do stolu u nuceného sundávání náramku. A podobných scén je víc, takže na konci pilotu budete mít hlavu pěkně otlučenou.

Vážnější část pilotu z vesmírné stanice vás taky nedostane do kolen, i když alespoň odpovídá na spoustu otázek.

Nejlepší z pilotu je posledních pár vteřin a opět ukázka z příští epizody, jak už se pomalu u pilotů CW stává zvykem.

+ ukázka z příští epizody
+ plakát

- scéna s hadem (tady rozhodně měla přijít nečekaná smrt!)
- scéna s houpačkou (ta liána je v každém střihu jinak dlouhá!)

Moje hodnocení pilotu: 50 %

Tak co, dáte The 100 šanci dostat se do vašeho watchlistu? A pokud už jste viděli, jaké jsou vaše klady a zápory pilotu?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře23zobraz všech 23 příspěvků
Exredaktorka

Exredaktorka

Tak jednak tam nejsou úplně neznámí herci. Třeba ten Finn hrál toho strašně hlubokého, až to Tessu vytáčelo,...
před 9 roky
corine

corine

Ne že bych s váma souhlasila, to ne, ale proč to nenapíšete jako názory?
před 9 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Protože to sou dojmy po 1-2 dílech, kdy se nic moc ještě nestalo, co by jeden mohl pořádně zhodnotit....
před 9 roky
Další články k tématu