20. 7. 2013

Comic-Con 2013: The X-Files (Akta X)

Comic-Con 2013: The X-Files (Akta X)

Fox Mulder (David Duchovny) a Dana Scullyová (Gillian Anderson) se opět shledali na Comic-Conu u příležitosti 20. výročí seriálu The X-Files (Akta X). Soudě podle velkolepého přivítání, jaké se jim oběma dostalo, má tento sci-fi seriál stanice FOX stále ohromnou fanouškovskou základnu.

Anderson, Duchovny a tvůrce Chris Carter byli hlavními hvězdami panelové diskuse spolu s hlavními producenty Vincem Gilliganem (Breaking Bad) a Howardem Gordonem (Homeland). Témata se pohybovala od klasických dílů Akt X včetně děsivého Home a praštěného Jose Chung's From Outer Space až po neustávající vliv, jaký má tento seriál na současnou kulturu. Ale ani jedno ze zmíněných témat neodvedlo herečku Andersonovou od diskuze o sexu.

Sexuální život Muldera a Scullyové

Možný vztah těchto agentů FBI a to, zda se to stane či nestane, nebyl nikdy otevřeně projednáván na obrazovce. Ale herečka prozradila, že se zamilovala do Muldera až poté, co seriál skončil. „Nedošlo mi, jak je Mulder skvělý. Uvědomila jsem si to teprve pár let po skončení a pomyslela jsem si: Zatraceně! Měla jsem na to přijít dřív!“ řekla s nemravným úsměvem a dodala: „Nemyslím si, že to byla moje volba.“ „Nejsem si jistý, jestli jsme to vůbec někdy dělali. Dělali?“ přemýšlel Duchovny. „Něco se muselo stát, protože máme dítě“ dobírala si ho kolegyně. Později, když se pár fanoušků zeptalo herců, co si myslí, že by Mulder a Scullyová dělali na schůzce, Andersonová rychle odpověděla: „Měli sex.“ Duchovny rychle dodal: „Potom možná večeře?“

Kvůli všem těm vtipům o sexu prozradil Carter, že záměr, s jakým vytvořil postavu Scullyové a jak vyvíjel její vztah k Mulderovi, byl o hodně počestnější. „Scullyová byla žena mých snů,“ řekl. „Byla silná, chytrá a neústupná, důvtipná a neoblomná. To všechno mám rád. Byl to druh vysněného vztahu, jak intelektuálního, tak i trochu jiného."

Jak Akta X vedly k Breaking Bad

„Bez Akt X by nebylo Breaking Bad“, prohlásil hrdě Gilligan. Autor Breaking Bad nostalgicky vzpomínal, kolik se toho naučil o tvoření televizních seriálů, když pracoval pro Cartera poté, co objevil tento seriál ve svém obývacím pokoji. "Začal jsem svůj vztah s Akty X jako fanoušek“, vzpomíná Gilligan. „Seděl jsem sám ve svém malém domě ve Virginii, když začal tenhle seriál. Řekl jsem si, že se na to podívám, protože to vypadalo, že tam budou mimozemšťané. Na konci prvních reklam jsem už byl chycený. Když přišla možnost psát pro tento seriál, byl jsem šťastný. Byla to skvělá práce, bylo to jako chodit do filmové školy a být za to ještě placený.“

Během 6. série Gilligan napsal epizodu s názvem Drive, ve které byla náhodou hostem hvězda budoucího Breaking Bad, hlavní mužská postava Bryan Cranston. „Setkání s Bryanem přes Akta X bylo pro mě osobně velice plodné,“ řekl Gilligan. Prozradil také, že postava, kterou Cranson hrál (Patrick Crump), byla pojmenována podle jeho bratra Gilligana a podle jednoho z jeho starých učitelů ze střední školy, pana Crumpa.

Drew Barrymore málem byla v epizodě Akt X

Gilligan, který v roce 1998 napsal černou komedii Home Fries v hlavní roli s Drew Barrymore, si myslel, že přesvědčil tuto herečku, aby se objevila v Aktech X. „Vypadala, že má zájem,“ vzpomínal. *„Miloval jsem Twilight Zone, kde byl díl s Billym Mumym; měl zde skvělé schopnosti. Chtěl jsem udělat díl s Drew Barrymore, která by měla tento úžasný druh moci nad lidmi. Pak mi ale zavolal její agent a řekl mi, ať přestanu otravovat jeho klientku.

Domov je tam, kde je srdce

V dílu Home, jednom z neblaze proslulých a nejmilovanějších dílů seriálu, vyšetřují Mulder a Scullyová smrt nemluvněte s těžkými vrozenými vadami. Dvojice odhalí znepokojující tajemství o zvrácené rodině žijící v izolaci. Tento díl byl tak znepokojivý, že byl nakonec stažen z opakování a byl odvysílán jen jednou. Spoluautor Glen Morgan připustil, že on a James Wong kvůli tomu utrpěli ztrátu na dodatečném příjmu z odvysílaných epizod. Ale Morgan je na tento díl i přes to hrdý. Autor se obsáhle rozhovořil o své inspiraci. Jednou z nich byl dokument z roku 1992 s názvem Brother's Keeper, nebo taky podivný příběh, který Morgančetl v autobiografii Charlieho Chaplina.

Uvidíme ještě někdy Muldera a Scullyovou v akci?

Ačkoliv první film Akt X zaznamenal v roce 1998 úspěch, pokračování The X Files: I Want to Believe v roce 2008 se úspěchu nedočkalo. Přesto to vypadá, že každý, kdo byl součástí tohoto projektu, by byl ochotný dát Aktům X další filmovou šanci.

„Seriál byl tak flexibilní a zahrnoval tolik nápadů,“ řekl Duchovny. „Vždy jsem si říkal, že kdybychom do toho mohli jít znovu, udělali bychom to." Že by byla na skladě další limitovaná série? Bohužel, Andersonová tento nápad rychle vyvrátila. Nicméně dodala, že dalšímu filmu by se nebránila.

Zatímco téma o znovuobnovení hrozivě viselo nad celým shromážděním, Carter mlčel. Když se sezení chýlilo ke konci, připustil následující: „Už to, že jsme tu dnes mohli být a viděli všechny tyto lidi… Musíte mít důvod, abyste se nadchli pro pokračování, pro to, abyste měli sílu jít do toho znovu, protože je to opravdu těžká práce.“

Aplaus publika přehlušil zbytek jeho komentáře. Našel svůj důvod.


„Kolik příznivců Akt X zde máme? Stáli byste o obnovení seriálu, nebo byste raději brali film?“

(Zdroj: zap2it , TVG)

Další díly seriálu
Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
Heimdal

Heimdal

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
Salem

Salem

seriál ne(znamenalo by to konec Cali), ale film proč ne
před 10 roky
InaSe

InaSe

No serial bych nechala u led, ale film bych brala.
před 10 roky
duobrylos

duobrylos

film bych brala, ale jen kdyby byl aspoň o 50% lepší než ten druhý, kdyby tam dali ty stará dobrá akta...
před 10 roky
Další články k tématu