21. 5. 2019

Vzpomínáme: Game of Thrones (2011-2019)

Vzpomínáme: Game of Thrones (2011-2019)

Game of Thrones, v naší české kotlině znám také jako Hra o Trůny, je seriál stanice HBO. I ti, kteří zatím seriál neznají, ale už někdy měli to potěšení s touto stanicí, musí tušit, že v tom bude spousta krve, násilí a sexu. K tomu přidejte ještě magii, draky, čarokrásné lokace, mocenské boje a překvapivé zvraty.

Jak to začalo

Na počátku všeho byl tajemný vousáč v rybářské čapce. Tvůrce slov, stvořitel světů. Z jeho pera vzešel komplexní a propracovaný svět Západozemí a Východozemí (Westeros a Essos), nad kterým by možná žasl i sám velký J.R.R. Tolkien.

Právě podle ságy George R. R. Martina (Georg Raymond Richard Martin) A Song of Ice and Fire (Píseň ledu a ohně) vznikl seriál, který nasbíral několik desítek ocenění a otevřel zcela novou éru pro epickou fantasy na televizních obrazovkách. Čtenáře i diváka však občas napadne, zda toho není příliš. Postav, rodů, míst a příběhů je požehnaně. Někdy je těžké se v nich vyznat a některé dějové linie či postavy nedostávají tolik prostoru, kolik by si zasloužily.

O převedení knih na obrazovky se zasloužili výkonní producenti David Benioff a D.B. Weiss. První epizoda byla odvysílána 18. 4. 2011.

Diváci ještě nestačili vstřebat podívanou první epizody a stanice už objednala druhou sezónu, protože sledovanost přesahující čtyři miliony dala tušit rodící se hit. A potom už byla tahle rozjetá mašina k nezastavení. Premiéry a finálové epizody trhaly rekordy sledovanosti, peníze se jen sypaly, producenti si mnuli ruce a herci se předháněli, aby dostali roli.

Není malých rolí

Mnohým hercům seriál nastartoval kariéry. Kit Harington si zahrál ve filmech jako Sedmý syn, Pompeje, nebo Brimstone a Richard Madden se objevil po boku Lily James v hrané Popelce. Sophie Turner získala roli mladé Jean Greyové v X-Men: Apokalypsa a letos jí uvidíme v pokračování Dark Phoenix. Asi největší kariérní růst zaznamenala Emilia Clarke. Po Terminator Genisys se objevila ještě v romantickém dramtu Než jsem tě poznala, nebo v dalším Star Wars snímku Solo.

Jiní už za sebou sice měli řádku seriálových i filmových rolí, ale teprve až s účinkováním ve Hře o trůny poznali jaké to je, být obletován fanoušky a médii. Třeba takový Peter Dinklage. Měl za sebou již několik desítek rolí (Letopisy Narnie: Princ Kaspian, Penelope, Horší než smrt), ale až role Tyriona Lannistera ho dostala ze stínu jeho kolegů. Peter trpí poruchou růstu zvanou achondroplazie (forma nanismu). Herci s malým vzrůstem mají většinou omezený výběr v rolích a není snadné se stát známým a uznávaným, pokud budete ztvárňovat skřítky a trpaslíky (avšak najdou se i výjimky jako Warwick Davis). Jason Momoa byl seriálovým fandům znám rolí Ronona Dexe ze Stargate Atlantis; Nikolaj Coster Waldau si zahrál ve filmech jako Černý jestřáb sestřelen nebo Království nebeské; Lena Headey, Natalie Dormer a Aidan Gillen mají taky slušnou sbírku rolí a takový Sean Bean je kapitola sama o sobě.

Herců se stihlo vystřídat poměrně dost a jen vyjmenovat je všechny by vydalo na několik samostatných článků. Kromě toho, že bylo osm sérií a v nich několik rozsáhlých dějových linií, totiž také postavy umíraly jako na běžícím páse. A to jak ty neoblíbené, tak bohužel i ty diváky milované. Čtenáři knih mohli jen s potutelným úsměvem moudře přikyvovat a blahosklonně prohlašovat: Jen si počkej, to jsi ještě nic neviděl…

Není příběh jako příběh

Ale čas letěl a ačkoli natočit novou řadu Hry o Trůny trvá několik měsíců, intervaly, ve kterých George Martin psal a vydával své knihy, se prodlužovaly. Na zatím poslední knihu (originál vyšel v roce 2011) A Dance with Dragons (Tanec s draky) si fanoušci museli počkat dlouhých šest let. Sedmá kniha The Winds of Winter (Vichry zimy) by měla vyjít letos, tedy po osmi letech. Přirozeně vznikly obavy, kam se bude seriál vyvíjet a zda se celá produkce nezpomalí. Tvůrci opakovaně uklidňovali diváky. George se na tvorbě seriálu podílel a dokonce prý prozradil producentům konec celého příběhu, pro případ, že by se mu něco stalo dříve, než se dotočí poslední řada.

Seriál knižní předlohu nakonec skutečně předběhl, a to šestou sérií. Od té chvíle už ani ti, co četli knihy, nemohli tušit, co se stane. George Martin se nechal slyšet, že některé věci budou v knize stejné, a jiné se budou zásadně lišit. Od šesté série si jde tedy seriál svou cestou a není jisté, jestli se dočkáme stejného konce, jaký pro své dítko plánuje George.

Dost už úvodu. O čem to tedy vlastně je?

Inu, to není jednoduchá otázka. Ani odpověď nebude z nejkratších. Máme tu Západozemí. To je spojené v Sedm království, které se zase skládá z devíti oblastí. Jednu spravuje sám král, dalších osm z nich spravují královi leníci. Hlavním městem a královským sídlem je Královo přístaviště. Jsou tu ještě Země věčné zimy na dalekém severu, ale ty jsou oddělené za Zdí. Zeď je velká ledová bariéra, vystavěná, aby zbytek světa chránila od toho, co za ní žije. Kromě divokých lidí tam totiž žijí také Bílí chodci. Ti by nejraději vyhladili všechno živé a jednou se už o to i pokusili. Tomu období se říká Dlouhá zima. Lidem se je podařilo porazit, postavili Zeď a na té teď slouží muži Noční hlídky. Uplynulo už moře času a z příchodu zimy a děsivých Bílých chodců s pronikavýma modrýma očima se staly legendy – příběhy kterými se straší malé děti. Ještě tu jsou další kontinenty – třeba Východozemí, kde je to také plné lidí s vlastními sny a plány.

Zatím to vypadá vcelku jednoduše. Ale celé je to vlastně jeden zamotaný gordický uzel. Na trůnu sedí král, se kterým je ne každý úplně spokojený. Zdá se, že vláda nad Sedmi královstvími není příliš dlouhodobá záležitost, a tak se nám těch vladařů vystřídá hned několik. Najdou se i jiní, kteří se cítí být právoplatnými následníky Železného trůnu, a tak do hry přichází další a další postavy, které intrikují, bojují, vraždí se navzájem, mění strany a názory, pletichaří, podvádí a uplácí, a stávají se tak figurkami v té naší grandiózní Hře o trůny.

Jednotlivé série a jejich děj bychom si mohli sice zevrubně popsat, ale to bylo na zatraceně dlouho. Není lepší se na to podívat, než si o tom jen číst? Zavzpomínáme si tedy alespoň na nejvýznamnější okamžiky každé řady. A protože každému přijde důležité něco jiného, mějte prosím na paměti, že autorka článku je taky jenom člověk (teda, myslím… doufám) s vlastními subjektivními názory, a ty se ne vždy musí nutně shodovat s vašimi…

Spoiler alert! Následující část článku vyzrazuje zápletku a podstatné části děje. Pokud jste zatím neviděli a chystáte se, dále už nečtěte, pro Vás zde cesta končí…

1. řada

Zatím se jen pořádně rozkoukáváme a zjišťujeme kdo je kdo.
Na Zimohradu vítají Starkové královskou návštěvu. Král Robert Baratheon přijel požádat lorda Starka, aby se stal královým pobočníkem, a taky chce zasnoubit syna – následníka Železného trůnu, se starší Sansou Stark. Než zjistí, koho si to pustili přes práh, bude už pozdě. Brandon Stark viděl při činu Cercei a Jaimeho, který ho následně vyhodil z okna a Bran ochrnul.

Catelyn Stark se pokusí pomstít svého syna – myslí si, že na vině je Tyrion Lannister. Nakonec to ale nebude on, kdo poletí skrz Měsíční dveře – mimochodem, pěkný vynález.
Taky se podíváme na Zeď, kam se vpravil Nedův bastard John Sníh, aby se připojil k Noční hlídce.

Ned Stark se pobočníkem stal, ale moc nadšený z toho nebyl – království není zrovna v nejlepším stavu a to, že je vedení v ne příliš schopných rukou, taky nepomáhá. Kam se ale hrabou úřednické starosti na to největší tajemství, které Ned odhalí. Král Robert má sice levobočky, ale královna Cercei zašla ještě dál. Její královský choť nebyl otcem žádného z jejích dětí, všechny jsou Jaimeho. Tajemství jsou nebezpečná nejen pro ty, kdo je mají – někdy jsou ještě nebezpečnější pro ty, kdo je odhalí. Ned je prohlášen za zrádce a nakonec i popraven.

Za mořem se toho událo taky docela dost. Poslední z rodu Targaryenů rozjeli vlastní plány. Domýšlivý Viseris vymyslel geniální plán, ve kterém použil sestru jako platidlo. Daenerys se provdala dothrackého válečníka khala Droga. Nakonec si k němu ale našla cestu. Po smrti svého muže zakončila sezónu v plamenech, kde se zrodili její tři draci.

2. řada

V minulé řadě umřel král Robert. Zvěsti se šíří a oba zbývající bratři Baratheoni mají pocit, že mají na Železný trůn větší právo než Joffrey. Stannis má vojsko a záhadnou, leč mírně děsivou rudou kněžku Melisandru, a Renly má taky armádu. Melisandra použije prastarou magii a Renlyho zabije.
Stannisovi už nic nestojí v cestě a napadne Královo přístaviště. Díky Divokému ohni následuje vizuálně působivá podívaná – Bitva na Černovodě.

Arya se vydává za chlapce a na svých cestách se setkává s Jaqene H'gharem. Ten umí měnit obličeje a předurčuje hrdinčinu budoucnost. Ale to by jsme předbíhali.
Brienne z Tarthu přísahala – pomstu, oddanost Catelyn Stark a taky že dovede Jaimeho do Králova přístaviště, kde ho vymění za sestry Starkovi.

Na Zimohradě se mezitím usadil Theon Greyjoy, který se snaží dokázat loajalitu svému otci. Daenerys našla útočiště v Quarthu. Vpadalo to na spojenectví, ale potom se pokusili Matku draků zradit, a to nikdy nekončí dobře.

3. řada

Theon Greyjoy zažívá pekelná muka v rukou Ramsayho Boltona. Bran a Rickon jsou na útěku a ukazuje se, že Bran taky nebude úplně obyčejný lord. Setkává se s Jojenem Reedem a jeho sestrou. V čele s Hodorem se vydávají na výpravou za Tříokou vránou.

John Sníh je za Zdí u Mance Nájezdníka a Divokých. Nakonec se vrátí zpět, stejně tak jako Sam, který konečně může poreferovat o tom, co viděl a koho zabil.

Brienne a Jaime konečně doputují do Králova přístaviště. Během cesty jsou zajati a Jaime přijde o ruku.

Ústředním tématem celé řady jsou svatby. Nikdo si nebere toho koho by chtěl (kromě Robba) a jak to špatně začalo, tak to taky špatně dopadne. Rudá svatba je… inu, jméno si zasloužila, růžová tedy rozhodně není. Po šokujícím masakru máme zase o pár Starků méně.

Daenerys připlouvá do Astaporu v Zálivu otrokářů. Tady ve velmi působivém závěru čtvrté epizody získává armádu Neposkvrněných a zanechává Astrapor v plamenech. K seru Jorahovi a Barristanovi se přidává ještě Daario Naharis a Druzí synové.

4. řada

Další řada, další město otroků k osvobození – Meereen. Dany si uvědomí, že aby udržela mír a otroky svobodné, bude zde muset chvíli zůstat a vládnout.

Svatební sezónu v hlavním městě nám velkolepě uzavírá ta královská – Joffrey a Margaery. Nebyla by to svatba světa Hry o trůny, kdyby neskončila šokujícím zvratem. Joffrey je otráven a umírá.

Pomalu se ukazuje, kdo všechno měl v otravě prsty, ale pravda je většině skryta, a tak je z královraždy obviněn Tyrion. Sansa za pomoci Malíčka prchá do Orlího hnízda.

Koná se soud, který má rozhodnout o osudu Tyriona Lannistera. Nic nejde podle plánu a o vině či nevině se má nakonec rozhodnout soubojem. Za Tyriona bojuje Oberyn Martell, který chce pomstít smrt své sestry, nakonec ale skončí s jednou z nejbrutálnějších smrtí v seriálu. Jaime potají pomáhá bratrovi utéct, aby nemusel čelit výsledkům souboje. Ten však neunese zradu své milované a po cestě za svobodou zabije jak jí, tak i svého otce.

Manceho armáda divokých pochoduje ke Zdi a cestou plení a drancuje. Nakonec dojde na velkou bitvu s Noční hlídkou a Ygitt umírá Jonovi v náručí.

Brienne opět putuje – tentokrát najít Sansu Stark. Cestou narazí na Aryu, ale ta už má dost toho, aby jí pořád někdo někam vedl, a raději vezme osud do vlastních rukou.

5. řada

Cercei se pokusí převzít vládu nad Malou radou a z neškodné sekty udělá Obránce víry. V důsledku toho je zatčen Loras a Margaery, a nakonec i samotná Cercei. Čelí obvinění z cizoložství, vlastizrady, krvesmilstva a vraždy krále Roberta. Následuje její nezapomenutelná cesta vykoupení.

Arya je přijata do Domu černé a bílé. Pomalu se učí být Nikým a hrát hru Tváří. Příliš jí to ale nejde a přichází o zrak. Sansa se provdá za Ramsayho Boltona, který se usadil na Zimohradě. Tyrion zase cestuje s Varysem, který byl celou dobu věrný rodu Targeryenů, a nyní vede Tyriona za Daenerys.

Daenerys má vlastních starostí nad hlavu. Draci neposlouchají, lidi se bouří a do toho řádí Synové Harpyje. Následuje její druhé manželství – ještě kratší než to první. Nakonec odletí na Drogonovi a zajmou jí dothrakové.

Stanis učiní ultimátní oběť v podobě své dcery a rozhodne se zaútočit na Zimohrad, nicméně se mu všechno rozpadne pod rukama a on umírá v lesích u Zimohradu. Z Jona Sněha se stane lord velitel a hrdina se rozhodne se vpustit Divoké za Zeď. Divocí s ním nakonec prchají před armádou nemrtvých. Johna zradí vlastní muži a hrdina rukou spolubratrů Noční hlídky ve finále umírá.

6. řada

Melisandra nám ukáže svou pravou tvář a nakonec se vzchopí, aby přivedla zpět mezi živé Jona Sněha. Sansa uprchne ze Zimohradu s pomocí Theona a přijme Brienninu ochranou ruku. Odjíždí ke Zdi, kde se opět setká s Jonem. Ten nakonec z Noční hlídky odejde a utká se s Ramsaym v Bitvě bastardů u Zimohradu.

Arye se vrací zrak. Poslušné plnění úkolů nakonec není nic pro ní. Zraněná, ale stále svá, se vrací domů, aby dokončila cestu pomsty a odškrtla si další jména ze seznamu. První zastávkou je dům Waldera Freye.Noční král pošle armádu, která zaútočí na jeskyni s Čarostromem. Unikne jen Bran a Meera. Hodor se obětuje v srdceryvné scéně, kde se konečně dozvíme, proč Hodor.

Bran má další vizi, kde se konečně dozvíme, kdo je ve skutečnosti Jon Sníh. Jon je na shromáždění lordů zvolen králem Severu díky proslovu malé, leč drsné lady Lyanny Mormont.

V Králově přístavišti přijal král Tommen alianci koruny s Nejvyšším vrabčákem a moc Vrabčáků se nebezpečně rozrůstá. Když má dojít na soud v Baelorově septu, sejdou se všichni kromě královny matky. Cercei se ujistila, že v něm budou Nejvyšší vrabčák i Margaery, ale ne Tommen, a potom celou budovu pomocí Divokého ohně vyhodila do povětří. Tommen po ztrátě své ženy spáchá sebevraždu a vlády se ujme Cercei.

Daenerys převezme vládu nad dothraky a zpět do Meereenu se vrací opět na Drogonovi. Potom se vypořádá s otrokáři a jejich flotilou. Lodí přibude, když jí spojenectví přislíbí Yara a Theon Greyjoyovi. Stejně tak po pomstě prahnoucí Olenna Tyrell a Ellaria Písek se přidají na stranu Dany. Řadu tak uzavírá působivá flotila Targaryenů, Greyjoyů, Tyrellů a Martellů.

7. řada

Slavné loďstvo nemělo dlouhého trvání. Po přepadení Euronem Greyjoyem se Ellaria Písek a její dcera dostávají do rukou Cercei, Yara do rukou Eurona a Theon opět zbaběle prchá.

Když Arya vyrovnala dluhy s rodinou Waldera Freye, vydala se dál. Mířila do Králova přístaviště, ale když zjistila, že Jon a Sansa jsou doma, vydala se na Zimohrad.

Samwell Tarly v citadele tajně vyléčí sera Joraha z šedého lupusu. Snaží se upozornit na nebezpečí bílých chodů, ale nikdo ho nebere vážně. Naštěstí z knih vyčte, kde se dá těžit dračí sklo.

Daenerys připlouvá na Dračí kámen. Tam se setkává s Melisandrou, která ta jí radí, aby se spojila s Jonem Sněhem. Ten se nakonec skutečně ukáže a vzájemně si slíbí spojenectví. Jon se vydává se skupinkou za Zeď, potřebují totiž zajmout bílého chodce. Ze zdánlivě beznadějné situace je zachrání Dany, která za to ale zaplatí vysokou cenu a Noční král dostane na svou stranu jednoho draka.

Následuje parádní setkání dvou královen, dvou králů, jednoho pobočníka, dvou draků a jednoho bílého chodce. Cercei však přislíbí spojenectví jen na oko a Jaime se rozhodne ji opustit a odejde bránit Západozemí na Zimohrad.

Bran a Sam nám odhalí velké tajemství, a potom už následuje děsivé finále, ve kterém Noční král s Ledovým drakem prorazí Zeď. Zima je blíž, než kdo tuší…

Jdeme do finále aneb 8. řada

Začátek poslední řady je o setkávání. Jon a Bran, Jon a Arya, Jon a Tormund, Jon a Sam, Daenerys a všichni ostatní, Jaime a Bran, Jaime a ostatní, Theon a Sansa, Sansa a Tyrion, Arya a Gendry, Arya a Ohař, Drogon a Rhaegal s lidmi na Severu…

Cercei má teď Zlaté společenství a snad jako jediné živé bytosti jí udělá radost zpráva o prolomení Zdi. Objevila se taky Melisandra, která rozsvítila dothracké arakhy a následně při bitvě celý příkop, čímž naplnila své poslání a dobrovolně si vzala život.

Velká a temná bitva o osud lidstva nakonec dopadla dobře ve prospěch živých a Noční král byl poražen hbitou Ariou. Daenerys přichází nejen o věrného rádce a neméně věrnou společnici, ale i o druhého draka Rhaegala.

Jon se dozvídá pravdu o svém původu, kterou prozradí Dany i svým sourozencům. Někteří mají za to, že by Jon byl na trůnu tím lepším ze dvou možných Targeryenů. Varys na to doplatí.

Dlouho očekávaný střet dvou královen neproběhl tak úplně podle plánu. Cercei konečně přišla o svůj samolibý úsměv, ale Dany i přesto rozpoutala v Králově přístavišti peklo. Naskytl se tak pohled na poměrně krátkou, ale o to více epickou bitvu, ve které se Daenerys zachovala v duchu svých předků a stala se jedním z obávaných a nenáviděných Targeryenů v sedlech draků.

Konec byl hořkosladký. Dany toužila dál osvobozovat krví a Jon neměl na výběr. Tím, co udělal, zároveň padla možnost, že by se sám stal králem. Za krále Andalů a Prvních lidí, lorda šesti království a ochránce říše byl zvolen Bran. Železný trůn byl Drogonem roztaven, nic z něj nezbylo. Tyrion se opět stal královým pobočníkem, Brinne a Sam zasedli v radě, Sansa se stala královnou samostatného království Severu, Arya se vydala za dobrodružstvím na západ od Západozemí a Jon se vrátil tam, kde jeho velká pouť začala.

Sbohem a šáteček

A tak se s námi po dlouhých osmi letech rozloučil seriál, který zatím nenašel konkurenci. Nebyla nouze o překvapivé dějové zvraty, žádná z postav si nemohla být jista životem. Jedni ho milovali, druzí nenáviděli. Originalitu mu ale nikdo nezapře. V srdcích zůstalo malé prázdné místečko. Nezbývá než doufat, že se ještě najde něco podobně velkolepého, co by ho dokázalo zaplnit. Tvůrci už slibují spin-offy, tak držme palce a doufejme, že to vyjde…

Poslední epizoda byla odvysílána 20. 5. 2019.


Co říkáte na zakončení celé ságy? Sledovali jste Hru o trůny už od začátku? Kdo Vám přirostl k srdci, a koho jste naopak nemohli vystát?

Velké poděkování patří 24ron24! Bez tebe by tenhle článek nevznikl. Díky!

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
Dadulinka

Dadulinka

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře12zobraz všech 12 příspěvků
Redmarx

Redmarx

Serial se mi libil do seste rady, pak uz jsem to chtel hlavne dokoukat. Zaver byl ale uplne nejhorsi. Jak...
před 4 roky
patrik1177

patrik1177

Máš pravdu, ale zárověň se pleteš. Konec vymyslel G.R.R.Martin a jelikož nedodal knihy, tak páni D&D...
před 4 roky
Alias

Alias

Toto video ukazuje pekne to sklamanie. www YouTube.com/watch?v=gvtPXx347Zk www...
před 4 roky
Další články k tématu