21. 3. 2015

Vzpomínáme: Glee (2009-2015)

Vzpomínáme: Glee (2009-2015)

A je to za námi! Poslední epizoda, poslední minuta, závěr šesti hořkosladkých let. Hudební komediální drama Glee se včera večer, tedy 20. března 2015, rozloučilo se svými fanoušky po šesti sériích a 121 epizodách. Pojďte se společně s námi naladit na popovou notu a zavzpomínat nejen na slavné zářivé začátky, ale i na kotrmelce, kterým jeden z nejikoničtějších seriálů posledních let musel čelit.

Je květen 2009. Doba, kdy americká pěvecká soutěž American Idol naplno prožívá svou slávu. Finále 8. série sleduje 28,8 milionu diváků s ratingem 10.0. Stanice Fox se právě v té době rozhodla k nestandardnímu kroku. Pro další sezónu 2009/10 objednala hudební novinku Glee. Oproti konvencím stanice nasadila pilotní epizodu do vysílání již na 19. května, právě za finále Idolu. Tím pádem měl seriál velké šance na úspěch. Slot po úspěšném předskokanovi, se kterým navíc sdílí společnou hudební podstatu.

Nasazení pilotu se dle předpokladů vyplatilo. Díl získal 9,6 milionu diváků s ratingem 3.9. Docela kruté ale pak bylo čekat celé čtyři měsíce na novou sezónu, kdy se fanoušci konečně dočkali další lahůdky v podobě nové epizody. To ale nebyla jediná velká díra, která na příznivce čekala… Zatím ale nebudeme předbíhat. Prvních třináct epizod běželo ve středu večer a ratingy nebyly špatné (na dnešní dobu dokonce výborné), ale ani nikterak výjimečné. Po midseason finale, kdy sbor vyhrál první soutěž, následovala nekonečná čtyřměsíční pauza, která se ale stala pro seriál klíčovou.

Jako mávnutím kouzelného proutku rázem propukl fenomén Glee. Písničky se pravidelně umisťovali na prvních příčkách hitparád, bezkonkurenčně vedly v počtu stažení na iTunes. Z herců se rázem staly hvězdy, vyjeli dokonce na několik Glee hudebních turné. Propuklo davové šílenství, vznikaly dance moby na hudbu z Glee, které zároveň seriál propagovaly. Zatímco poslední prosincová epizoda měla 8 milionů diváků a rating 3.6, první dubnová, když se seriál vrátil po pauze, se rázem vyhoupla na 13,66 milionu diváků a rating 5.6!

Velkou poctou pro seriál bylo v roce 2011 vysílání speciální epizody po finále amerického fotbalu, Super Bowl. Díl s názvem The Sue Sylvester Shuffle obsahoval do té doby nejmasivnější taneční číslo, mashup Thriller/Heads Will Roll. A sledovanost? 26,8 milionu diváků a rating 11.1!

Don't Stop Believing!

Za šest let ve vysílání se Glee dotkl různých témat v různém rozsahu závažnosti. Jako u každého seriálu o mladých pro mladé nechyběly problémy, které se pojí s dospíváním, vybočování z průměru, nesoulad s kolektivem, šikana, homosexualita, těhotenství. Postupem let seriál zařadil i autonehodu (psaní SMS za volantem) a také přeměnu ženy v muže. Opravdu se toho kromě hodin a hodin zpívání událo hodně a nelze všechny významné momenty vyjmenovat. Některé z nich možná nebyly znázorněny nejvhodnějším způsobem a seriál často slýchával kritiku, ale mnohé kromě výborného zpracování odhalily také skryté herecké talenty. Ano, mluvím přesně o Maxovi Adlerovi, který v roli Davea Karofskyho, speciálně v jeho vnitřním psychologickém boji a pokusu o sebevraždu, předvedl špičkovou roli. Stejně tak Mike O'Malley byl jako Burt Hummel poklad, kdykoliv se před kamerou objevil, a vždy si scénu ukradl pro sebe. Způsob, jak se dokázal vypořádat se synovou sexuální orientací a jakým rázným, leč přirozeným vývojem prošel, si zaslouží minimálně zmínku.

Co ale můžeme, to je říct, s jakým náhledem seriál tyto vážné věci ukazoval. Spolu s ním jsme se totiž naučili, že nemůžeme člověka škatulkovat podle jeho vyznání, sexuality, vzhledu nebo vystupování. Důležité je, jaký je uvnitř. A sbor právě toto dokázal akceptovat. Po celých šest let se Glee řídil názvem své hymny – Don't Stop Believing. Nikdy nepřestávejte věřit, že je něco možné. Protože ať už věc vypadá sebebeznadějněji, vždycky se najdou lidé, kteří se za vás postaví a podpoří vás. Tento optimismus je věc, která Glee dělá jedinečným seriálem, a pro kterou jsem já osobně vydržela koukat s větším či menším nadšením od první epizody až do samotného včerejšího závěru.

Hudba

Zpívání v různých formách (většinou karaoke) se v seriálech objevuje poměrně běžně. Ale aby byla tato složka zastoupena natolik výrazně, to se nevidí každý den. Právě hudba je to, co z Glee udělalo celosvětový fenomén. Týden co týden se fanoušci třásli na to, jestli uslyší svou oblíbenou melodii v nové moderní předělávce. Písničky byly vydávány samostatně jako singly na iTunes i ve studiových albech, stahovalo a prodávalo se jich statisíce kusů. Glee dokonce v únoru 2011 překonal rekord Elvise Presleyho v hitparádě Billboard Chart. Slavný zpěvák držel prvenství se 108 hity v tabulce. Glee ho porazil se 113 hity! Vybrat Top 20 vystoupení rozhodně není snadné…

Co se týká stahování na iTunes, Don't Stop Believing z první epizody je bezkonkurenčně nejvyhledávanějším hitem. Nicméně když seriál poprvé představil Darrena Crisse pomocí popového hitu Teenage Dream, strhla se vlna šílenství. Song se během několika dnů od vydání stal nejúspěšnějším hitem seriálu a překonal tak do té doby vévodící Don't Stop Believing. V současnosti už je hymna Glee opět v čele, ale tenkrát bylo její pokoření opravdu senzace.

Dá se říct, že každý má své vlastní oblíbené vystoupení a písničky. Částečně se divácký vkus ukázal u výroční sté epizody, kde nechali tvůrci hlasovat fanoušky o tom, které písničky z předchozích sérií by se měly ve výročním díle objevit.

Z nabízeného výběru si fanoušci na Facebooku vyhlasovali nové verze písniček Raise Your Glass, Toxic, Defying Gravity, Valerie, Keep Holding On, Loser Like Me. A samozřejmě by to nebylo výročí bez hymny seriálu – Don't Stop Believing, tentokrát ve velkolepém podání celé party. Schválně, kdo z vás při prvních tónech „Just a small town girl…“ neuronil slzu?

Od páté série ale narůstala kritika nejen na příběh seriálu, ale i na hudbu. Těch chytlavých návykových melodií bylo čím dál méně a samozřejmě ani někdejší každotýdenní prvenství v tabulkách iTunes postupně odeznělo do ztracena. Samozřejmě výjimky potvrzují pravidla (Santanino Don't Rain on My Parade bylo famózní!), ale návrat ke slávě už se nikdy nepodařil.

Finchel, Klaine, Brittana, Wemma…

Souhrnně páry, nebo spíše superpáry. Páry nebyly od začátku tím hlavním, ale brzy se staly neoddělitelnou součástí příběhu a věčným tématem v internetových diskuzích. Superpáry je termín pro označení dvojic, kterým je od začátku souzeno skončit spolu. I když očekáváme, že se jim v průběhu seriálu do cesty budou stavět překážky, rozejdou se a zase se dají dohromady, prostě v konečném důsledku očekáváme, že si k sobě vždy na konci najdou cestu.

Glee má těchto párů celou řadu. Postupně se seriál snažil zapojovat milostné trojúhelníky (Quin-Finn-Rachel), ale fanoušci se zrovna u tohoto seriálu celkem rychle a jasně shodli na tom, koho chtějí vidět spolu. Willova manželka Terry byla od začátku jednou z nejnenávidě­nějších postav a odhalení jejího podvodu všichni uvítali s nesmírným potěšením. Stejně tak Brody se rychle klidil z cesty, ačkoliv Rachel a Finn nebyli oficiálně spolu.

Všichni včetně tvůrců počítali s tím, že Rachel a Finn jsou ultimátní superpár. Ryan Murphy po smrti Coryho prozradil, jaký konec pro seriál plánoval, a samozřejmě se tento závěr týkal právě zmíněného dua.

Jedním z nejoblíbenějších párů, minimálně ze začátku, byl Klaine. Kurt se od začátku musel potýkat se svou složitou osobností, vyčníváním z davu a nepochopením ze strany svých spolužáků. Když se seznámil s okouzlujícím a milým Blainem, zamilovali jsme se spolu s ním i my. Postupně ale docházelo k tomu, že Kurt ve vztahu se svou životní láskou ztrácel vlastní osobnost a stala se z něj jen druhá polovička Blainea s působivým falsetem.

Stále stejně silné sympatie si dokázaly udržet Santana s Brittany. Ačkoliv z počátku fanoušci vyčítali náhlou proměnu Santany ze sexuální bohyně v uzavřenou lesbičku, vztah s Brittany je brzy umlčel. Santana se své nové orientace zhostila s grácií a navíc jí stále zůstal jazyk ostrý jako břitva. Tímto vztahem se jí konečně začalo dostávat více (nutně nedostačujícího) prostoru a rychle se z ní stala nejoblíbenější postava celého seriálu! Vztah s Brittany také nebyl procházka růžovou zahradou, ale dívky potvrdily svou osudovost v šesté sérii a svůj vztah završily v dojemné svatební epizodě.

Sue & Santana

Dvě dámy, které jsou nebo byly hlavním zdrojem hlášek a celkově dobré zábavy. V první sérii byla jednoznačně nejoblíbenější postavou Sue. Drsná trenérka roztleskávaček, která nenosí nic jiného než své teplákovky, zapřísáhlá nepřítelkyně dobráka Willa. Jejím cílem je zničit sbor.

Sue byla vždy přehnaně stylizovaná postava, její chování by v běžném životě rozhodně neprošlo, zvlášť když zuřivě vylétla z ředitelovy kanceláře a odhazovala a mlátila studenty, kteří se jí připletli do cesty. Už jen její slovní urážky kolemjdoucích mladistvých by stály za samostatnou kapitolu… Jak se ale po roce ukázalo, čeho je moc, toho je příliš. Fanoušci poměrně rychle přešli od zbožňování postavy k jejímu skoro až nenávidění.

Bylo potřeba najít nástupce, někoho jiného, kdo převezme otěže „bitch“ královny. Volba padla na Santanu. Dívka, která byla na vedlejší koleji celou první sérii, se postupně začala drát dopředu. Stala se z ní zaručená známka kvality, fanoušci o ní často mluví jako o důvodu, proč na seriál nepřestali koukat, ani když šla kvalita příběhu dolů.

„I just try to be really, really honest with people when I think that they suck! You know? No one gets it.“


„I've had mono so many times it turned into stereo.“


(písnička Trouty Mouth o Samovi) „Wanna put a fish hook in those lips so cherry red, if you tried hard enough you could suck a baby’s head.“


Spin-off

Seriál byl v prvních letech natolik úspěšný, že se po druhé sérii dočkal vlastního spin-offu. Šlo o reality show vysílanou na kabelovce Oxygen. The Glee Project běžel dvě sezóny a jeho cílem bylo najít do Glee nové herecké a pěvecké hvězdy.

Původně se v seriálu měli objevit i vítězové. Ve skutečnosti ale největší úspěch měl Alex, zženštělý kluk, který se ujal role Wadea (Unique). Zatímco vítězové časem odešli (Joe, Rory a Ryder), Wade se stal jednou z hlavních postav.

Všichni soutěžící museli prokázat schopnost hrát, zpívat i tančit, a také věrohodně schytat ledovou tříšť do tváře!

Ocenění

Glee má na svém kontě celkem 190 nominací na různé ceny, z toho 32 na ceny Emmy a 9 na Zlaté glóby. Z toho bylo ve vítězství proměněno šest (Emmy) a čtyři (Glóby). Zajímavé je, že u obou ocenění vyhrával seriál s jednou výjimkou v různých kategoriích. Emmy proměnil v kategoriích herečka ve vedlejší roli (Jane Lynch), hostující herec (Neil Patrick Harris), režie (Ryan Murphy, pilot), hostující herečka (Gwyneth Paltrow), zvuk a casting. U Glóbů potom v kategoriích nejlepší muzikál/komedie (2×), herečka ve vedlejší roli (Jane Lynch) a herec ve vedlejší roli (Chris Colfer).

New York

První tři série byly jednoduché. Hlavní hrdinové byli středoškoláci, kteří se snažili splnit si svůj sen – vyhrát soutěž sborů – a při tom stihli i dospívat. Bylo ale jasné, že jednou musí přijít maturita a konec středoškolského života. Tvůrci se rozhodli, že vytvoří druhou dějovou linku, která se bude odehrávat v New Yorku, paralelně s děním na McKinley. Hlavní hrdinkou zůstala Rachel, spolu s ní se do NY přestěhoval i Kurt a později i Santana a další bývalí spolužáci.

NYADA přinesla spoustu nových možností a hvězdných hostů. Bylo ale potřeba především zaplnit sbor novými členy. New Directions měl být po prázdninách jedním z nejžhavějších školních kroužků, jelikož se mu podařilo předtím vyhrát celonárodní kolo a konečně se na McKinley vymanit ze škatulky vyvrhelů. Mnoho talentu ale na podzim nenastoupilo. Novou Rachel se měla stát Marley, ale svým svatouškovským naivním chováním příliš fanoušků neoslovila. Kromě Unique, která se objevila již ve třetí sezóně, dokázala zaujmout pouze Kitty. Původně jasná kopie Quinn se dokázala vymanit ze stínu původní včelí královny a přidat se ke Glee rodině. Důkazem jejího úspěchu je fakt, že jako jediná přežila až do šesté série a unikla spárům zlověstné Sue, která donutila všechny ostatní bývalé členy sboru přejít na jiné školy.

I když sledovanost ve čtvrté sérii začala klesat, stanice Fox byla optimistická. Na jaře 2013 bylo oznámeno, že Glee bude pokračovat. Seriál se dočkal dvojnásobného prodloužení pro pátou a šestou sérii!

Smrt Coryho

Velká rána byla seriálu zasazena v červenci 2013. Bylo oznámeno, že v hotelu ve Vancouveru bylo nalezeno tělo Coryho Monteitha, představitele Finna Hudsona. Cory měl několik let problémy s drogami a pár měsíců před svou smrtí se dobrovolně přihlásil do léčebny. Výsledky pitvy potvrdily, že měl v těle v době smrti několik různých drog včetně heroinu a alkoholu.

Finn byl jednou z hlavních postav již od počátku seriálu. Náhlá ztráta Coryho fanoušky naplnila nejen pocitem smutku, ale také obavami nad tím, jak seriál vůbec bude moct pokračovat dál, jak Lea Michele, v té době jeho přítelkyně nejen před kamerou, ale i v osobním životě, bude moct pokračovat dál. Pro mnoho diváků to byl klíčový moment při rozhodování, jestli u seriálu dál vydržet.

Ryan Murphy i Lea Michele potvrdili o pár dnů později, že se seriálem pokračovat budou.

Úpadek

Natáčení páté série se samozřejmě s ohledem na Coryho smrt odložilo. Bylo oznámeno, že seriál pokračovat bude, ale po prvních třech epizodách (dvojdílu s Beatles hudbou a rozlučkou s Finnem) si seriál udělá na pár týdnů pauzu.

Už v té době začala sledovanost upadat. Dávno nešlo o jeden z nejúspěšnějších seriálů, který na televizních obrazovkách běží, ale nebyl to ani extra velký propadák, pro Fox prostě průměr. To, jakým způsobem seriál vysvětlí absenci hlavní postavy, zůstávalo až do poslední chvíle tajemstvím. Epizoda The Quarterback vzbudila u fanoušků oprávněný zájem a sledovanost vylétla prudce nahoru.

Bohužel reakce na to, jak se seriál s událostí vypořádal, nebyly nadšené. Fanoušci se rozdělili na dva tábory. Jedni byli spokojení a zastávali názor, že seriál se nelehkého úkolu zhostil s úctou. Druhá polovina ale vyjádřila nespokojenost o tom, že jsme se nikdy nedozvěděli, co se Finnovi vlastně stalo, a že celkově epizoda přinesla fanouškům rozpačité pocity a mírné zklamání.

Když se seriál po pauze vrátil, začalo to s ním jít od deseti k pěti. Dějová linka v McKinley téměř nikoho nezajímala, noví středoškoláci nedokázali zaujmout a byli spíše do počtu. V New Yorku to nebylo o nic lepší, Rachel začala být pro diváky otravnější než kdy dřív a celkově epizody neměly dostatečně silné zápletky a zpracování, aby si fanoušky dokázaly udržet.

Pátá série byla z původních 22 epizod zkrácena na 20 dílů. Glee měl jediné štěstí, že šestá série již byla objednána, protože kdyby tomu tak nebylo, šestka by nikdy nevznikla. Přes léto bylo potvrzeno, že šestá série bude poslední, zkrácená a nasazená v midseason.

Následující část článku vyzrazuje zápletku poslední epizody a některé kritické okamžiky seriálu. Pokud jste finále ještě neviděli, nenechte si zkazit překvapení. :-)

Dreams Come True aneb Sny se plní

Závěrečné dvě epizody se na televizní obrazovce objevily 20. března 2015. Epizoda 2009 nás zavedla zpátky do minulosti, k samotným začátkům sboru. Všichni prostoupili makeunder a vrátili se ke svým starým já, jak vzhledově, tak především osobnostně. Viděli jsme, jak se z Willa a Sue stali úhlavní nepřátelé. Skvělé bylo zapojení Blaina v kavárně. S Kurtem se neviděli, ale scéna naznačila, jak funguje osudové načasování. Na konci epizody jsme viděli Willovy problémy a dilema, jestli zůstat ve škole, nebo se stát účetním. Když ale slyšel melodii Don't Stop Believing, bylo rozhodnuto. Následovala nezkrácená scéna z pilotní epizody, nechyběl ani Finn. Komu tady neukápla slza, musí být z kamene!

V současnosti začínáme vyhlášením národního kola pěvecké soutěže. Will dotáhl současný sbor k dalšímu vítězství. Bylo mu oznámeno, že z McKinley se stává umělecká škola a Will bude ředitelem. Ve škole v novém roce vznikají hned čtyři sbory, Sam se ujímá učení New Directions. Mercedes oznámí přátelům, že získala práci jako předskokanka na světovém turné Beyonce. Sue byla rázem stará dobrá hláškující Sue, nebyla nevkusná, ale vtipná, vyzdvihla bizardní souvislosti z průběhu seriálu, ale zároveň nás i Kurta s Blainem chytla za srdce. A shledání s Becky? Dokonalá ironie, ale zároveň vůbec žádná ironie! Písnička Winner Takes It All, kterou si s Willem v posluchárně zazpívala, se perfektně hodila k jejich vztahu (Jak ti říká? Butchin – prdelatá brada). Rachel ve svém závěrečném sólu seriálu předvedla neuvěřitelný hlasový rozsah a citově se do toho opřela tak, že na konci nešlo netleskat!

Poslední díl nám nabídl flashforwardy pět let do budoucnosti. Ze Sue je viceprezidentka Spojených států, která plánuje v příštím období kandidovat na prezidentku. Kurt a Blaine jsou stále šťastně ženatí, mají svou vlastní show na Broadwayi! Rachel je v devátém měsíci těhotenství. Je náhradní matkou mimča pro Kurta a Blainea! A taky je vdaná za Jessieho. Will a Emma mají plný byt dětí a sledují v televizi živě předávání divadelních cen Tony, kde je Rachel nominovaná v kategorii nejlepší herečka. Rachel cenu skutečně vyhraje a všichni její přátelé se v zákulisí radují. Z její děkovné řeči se dozvídáme, že se vrátila na NYADU a získala diplom. Kromě všeho velkou část řeči věnuje poděkování Willovi. Posluchárna v McKinley je věnována Finnovi a přejmenována na posluchárnu Finna Hudsona. Všichni bývalí členové sboru, učitelé a přátelé se naposledy sejdou na pódiu, aby zazpívali poslední písničku…

Farewell…

Nezbývá, než se s Glee závěrem rozloučit. Seriál to neměl za těch šest let lehké, ale dokázal se rozloučit s grácií. Nikdy na něj nezapomenu. Na to, když jsem u písničky Like a Virgin oněměla úžasem, když jsem poprvé uslyšela božský hlas Santany. Když mě seriál rozbrečel už v první sérii srdceryvným poděkováním studentů Willovi písničkou To Sir with Love. Když jsem se zamilovala do Blainea díky jeho verzi Teenage Dream. Když členové New Directions během soutěžního vystoupení Loser Like Me vysypali do publika konfety. Nezapomenu na můj nejoblíbenější duet Quinn a Rachel – I Feel Pretty/Unpretty. Mash-upy! Glee měl vždycky naprosto dokonalé mash-upy. První návštěvu Kurta a Rachel na Broadwayi a zpívání For Good. Na vítězství v celonárodním kole a maturitu hrdinů. Na Girl on Fire, když se Santana přestěhovala do New Yorku. Na pětisté hudební číslo, energetický Shout. Na to, jakou bolest jsem s Rachel cítila, když zpívala Make You Feel My Love v epizodě The Quarterback. Na svatbu Santany a Brittany, ze které se vyklubala také svatba Kurta a Blainea! A samozřejmě na finálovou verzi I Lived.


Sbohem, Glee! Ať už v dobách největší slávy, nebo teď v závěru, vždy budeš naše guilty pleasure.

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře34zobraz všech 34 příspěvků
Mr.Ripley

Mr.Ripley

Na Glee jsem se začal dívat ve chvíli, kdy jsem nastoupil na střední. Se seriálem jsem vyrůstal, procházel...
před 9 roky
Ivy

Ivy

Ať už šla kvalita seriálu dolů sebevíc, stejně se jednalo o hodně jedinečný seriál na který jen tak...
před 9 roky
kutikk

kutikk

Na to jak jsem se o 4. série u tohoto seriálu nudila, tak poslední 3 díly šesté série mě vzali za...
před 9 roky
Další články k tématu