27. 10. 2014

Vzpomínáme: Boardwalk Empire (2010-2014)

Vzpomínáme: Boardwalk Empire (2010-2014)

Atlantic City, New Jersey. Dvacátá léta 20. století. Svět ovládaný korupcí. Boardwalk Empire (Impérium: Mafie v Atlantic City) byl americký seriál, který v letech 2010–2014 vysílala kabelová stanice HBO. Drama se po pěti sériích rozloučilo se svými fanoušky v neděli 26. října 2014.

Seriál je adaptací knihy Boardwalk Empire: The Birth, High Times, and Corruption of Atlantic City od Nelsona Johnsona. Hlavní postava Enocha „Nuckyho“ Thompsona se inspirovala skutečným člověkem, Enochem Lewisem „Nuckym“ Johnsonem, který od desátých let 20. století až do svého uvěznění v roce 1941 vládl politické sféře v Atlantic City. Během jeho nadvlády město zažilo svůj vrchol popularity. Johnsonova organizace byla kromě nezákonného převážení alkoholu zapletena také do gamblingu a prostituce.

Terence Winter drama vytvořil a připsal si ho do svého portfolia vedle druhého nejúspěšnějšího seriálu stanice v celé její historii, The Sopranos. V roce 2013 byl nominovaný na Oscara za adaptovaný scénář k filmu The Wolf of Wall Street.

Pilotní epizodu Boardwalk režíroval uznávaný filmový režisér Martin Scorsese. Natočení epizody stálo stanici neuvěřitelných 18 milionů dolarů, ovšem investice se rozhodně vyplatila. Během pěti let ve vysílání se seriál dočkal čtyřiceti nominací na televizní ceny Emmy. Dvě z nich byly za nejlepší dramatický seriál. Ze všech nominací Boardwalk proměnil ve výhru celkem sedmnáct. Seriál byl velmi kladně hodnocen také ze strany kritiků, kteří předevšim oceňovali jeho vizuální styl, základ v reálných postavách a výkon Stevea Buscemiho, který ztvárnil hlavní roli Nuckyho.

Dobové drama Boardwalk Empire se točí okolo Enocha „Nuckyho“ Thompsona, který má svůj reálný základ v politikovi Enochovi L. Johnsonovi. Nucky je politik, který dokázal vystoupat na čelo politické scény a ovládl během období prohibice (20. a 30. léta) celé Atlantic City v New Jersey. Nucky se střetává s postavami historie ve svém pracovním i osobním životě; nechybí mafiáni, politici, vládní agenti a obyčejní lidé, kteří k němu vzhlíží. Federální vláda se zajímá o jeho zapojení do nelegálního převážení alkoholu a dalších protizákonných činností. Posílá za ním tajné agenty, kteří mají vyšetřovat nejen jeho konexe s mafiánskými bossy, ale také sledovat jeho životní styl. Nucky si libuje v luxusu a přepychu.

Historická vsuvka

HBO najala Wintera v červnu 2008. Jeho úkolem bylo adaptovat nonfikční knihu Boardwalk Empire do seriálové podoby. Autora koncept velmi zaujal, už dříve ho lákalo vytvořit seriál odehrávající se ve 20. letech, protože měl za to, že toto období do té doby nebylo nikdy pořádně prozkoumáno. Režisér Scorsese se režírováním pilotu vrátil k televizi po 26 letech; naposledy režíroval v roce 1986 jednu epizodu Amazing Stories od Stevena Spielberga.

Projekt to byl velmi ambiciózní. Někteří dokonce spekulovali, jestli není pro televizi moc velký. „Pořád jsem přemýšlel, že to nemá cenu. Jak si můžeme dovolit molo, natož celé impérium?“ nechal se slyšet Winter. Během produkce bylo nakonec postaveno téměř sto metrů dlouhé molo, místo na něj bylo v opuštěném skladišti v Brooklynu. Stálo pět milionů dolarů. Během natáčení pilotního dílu padl odhad na jeho cenu dokonce až na padesát milionů dolarů, ale číslo nakonec skončilo na 18 milionech.

Během hledání správného představitele hlavní role se Winter držel názoru, že chce někoho, kdo reálnému Johnsonovi je co nejméně podobný. „Kdybychom chtěli obsadit někoho, kdo se Nuckymu podobá, obsadili bychom Jima Gandolfiniho. " Steve Buscemi byl do hry zasazen v momentě, kdy Scorsese zmínil, že by s ním rád pracoval. Winter ho znal už od doby práce na The Sopranos. Tvůrce poslal Buscemimu scénář, na který herec reagoval s nadšením: “Pomyslel jsem si, že je mi skoro až líto, že jsem si to přečetl, protože jestli roli nedostanu, budu moc smutný.„ Winter ho však ujistil, že chtějí jeho, jiní herci nepřichází v úvahu. Scorsese poté uvedl: “Miluju jeho způsob hraní, jeho smysl pro drama, ale také smysl pro humor."

Pilotní epizoda se začala natáčet v červnu 2009 na různých místech v New Yorku. Důraz byl kladen na kvalitu. „Je to dosud naše nejkomplexnější práce. Nyní je vše v HD, takže s projektem musíme zacházet jako s hollywoodským filmem.“ Trvalo celé dva měsíce, než vizuální studio dodělalo první epizodě všechny efekty. V roce 2012 se pak natáčení přesunulo na Staten Island.

Kromě kostýmů a vizuálních efektů je Boardwalk Empire oceňován také za svůj soundtrack. Úvodní znělkou je píseň Straight Up and Down od The Brian Jonestown Massacre. Vybral ji sám Winter s tím, že chce vytvořit dojem „neočekávaného“. Soundtrack je složen z písniček hraných od devadesátých let 19. století do dvacátých let 20. století. Soundtrack k prvním dvěma sériím vyšel v září 2011 a vyhrál cenu Grammy.

Klenot kritiků

Během celých pěti let dosahoval Boardwalk Empire na kladná hodnocení ze strany médií. Ačkoliv obecně třetí a čtvrtá sezóna mírně klesly, závěrečná pátá se opět zařadila mezi nejlepší – na Metacritics získala hodnocení 83 ze 100, na Rotten Tomatoes dokonce 87 ze 100.

Popularitu jen dokazovalo množství nominací na různé televizní ceny, od Emmy přes Golden Globes až po režisérské a scenáristické ceny. Sošku Zlatého glóbu za nejlepší dramatický seriál si Boardwalk Empire odnesl hned za svou první sezónu.

Divácký zájem

Pilotní epizoda získala na HBO rating 2.0, během noci si díl pustilo 7,1 milionů diváků a Boardwalk se tak stal nejsledovanější premiérou na HBO od března 2004 (Deadwood).

Během let však sledovanost klesala, dokonce se spekulovalo, že bude seriál zrušen již po čtvrté sérii. Stanice HBO však oznámila prodloužení pro pátou řadu, kterou posléze označila za finální. Předposlední díl získal rating 0.8 a sledovanost 1,95 milionu diváků.

Šťastně až do smrti?

Přiznám se bez mučení, že jsem naprosto vyhořela se svým podzimním sledovacím plánem a nestihla jsem se na Boardwalk Empire dosud podívat. Také proto tady chybí podrobné obsahy jednotlivých sérií a článek je zaměřen spíše na zajímavosti. Nicméně co si můžu odvodit od přečteného obsahu finálové epizody, troufám si tvrdit, že tvůrci připravili svému dobovému klenotu finále, které fanoušky uspokojí a přinese jim toužený závěr.

SPOILER Osud pravého Nuckyho neskončil zdaleka tak bouřlivě. Johnson zemřel ve státním rehabilitačním centru v Northfieldu v New Jersey ve věku 85 let. Seriálový Nucky se opět střetává s Joe Harperem. Ten mu odhalí, že jeho pravé jméno je Tommy Darmody, Jimmyho syn a vnuk Gillian, a začne do Nuckyho střílet, dokud ho nezadrží policie. Když Nucky leží na zemi a umírá, zjeví se mu vize mladšího sebe sama, jak plave v oceánu a chytá minci…


Patříte mezi fanoušky Boardwalk Empire? Kterou sérii máte nejradši? Nebo si ceníte seriálu jako celku? Jak se vám líbilo finále seriálu, bylo pro pětileté drama důstojným zakončením? A na jaký podobně laděný seriál se chystáte v budoucnosti?

Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
Martin

Martin

Úžasný seriál, bude mi moc chybět. Neskutečné zpracování a fenomenální herecké obsazení. Je smutné, že právě...
před 9 roky
La.Volpe

La.Volpe

Finále bylo skvělé. Mě tedy bude Boardwalk Empire chybět. Osobně ho považuji za jeden...
před 9 roky
Další články k tématu