27. 3. 2023

TRIP – elektroholky a nekonečný lidský potenciál

Tento týden v TRIPu alias Týdenní redakční inspiraci premiérami pro vás opět máme čtyři tipy. A všechno novinky. Tak se nechte inspirovat.

Volha

Volha

Základní údaje

Žánr Drama / Historický / Minisérie 
Stanice Česká televize
Premiéra 2. dubna 2023
Stav Novinka

O čem to je?

Seriál podle stejnojmenné knihy někdejšího producenta Československé televize Karla Hynieho.

Minisérii lze vnímat jako svéráznou historii Československé televize s řadou neuvěřitelných, i když reálných „historek z natáčení“. Současně je však portrétem svého hlavního hrdiny – omezeného egocentrika, který vyniká ve vymýšlení drobných podvodů a triků – jak si nakrást benzin, zfalšovat počet ujetých kilometrů, podvést manželku, zbavit se konkurence. Logicky se pak stává spolupracovníkem StB s krycím jménem Volha, který bez jakýchkoliv výčitek svědomí donáší na všechny své spolupracovníky a pasažéry.

Proč to doporučuji?

Jistě jste si už všimli, že mám až úchylnou slabost pro české seriály. Ne snad, že by byly dobré, ale prostě to je moje guilty pleasure. A i když vím, že z českých seriálů je obstojný přibližně jeden z tuctu, tak si to neodpustím a stejně se na další novinku kouknu. Když už nic, tak ČT to retro celkem umí a tak budu moci v nejhorším obdivovat alespoň kulisy a kostýmy.

Fruiko
The Power

The Power

Základní údaje

Žánr Drama / Thriller
Stanice Amazon Prime Video
Premiéra 31. března 2023
Stav Novinka

O čem to je?

Všechny dospívající dívky na světě získají moc zabíjet elektrickým proudem. Je to dědičné, vrozené, nedá se to zvrátit. Ženy se rychle naučí schopnost probudit také u starších ročníků. Brzy má téměř každá žena na světě tuto schopnost a vše začne být jiné.

Seriál je adaptaci feministického sci-fi románu od Naomi Alderman.

Proč to doporučuji?

Stejně jako minulý týden, i tentokrát bych si z nabídky novinek dokázala vybrat více očekávaných kousků. Nakonec ale volím jako tip thriller The Power od Prime Video. O seriálu se mluví už nějaký ten pátek. Mě zaujalo hlavně téma, které, jestli bude zpracované podobně surovým stylem jako Příběh služebnice, může nabídnout hodně zábavnou a drsnou podívanou. Těším se, těším, snad to nebude slátanina.

ragelly
Six Four

Six Four

Základní údaje

Žánr Krimi / Thriller
Stanice ITV
Premiéra 30. března 2023
Stav Novinka

O čem to je?

Chris O'Neill slouží jako detektiv u policie ve skotském Glasgow. Jeho manželka Michelle dříve pracovala v utajení. Najednou se však ztratí jejich dospívající dcera. Může to mít souvislost se zmizením Julie Mackie, neslavným a nevyřešeným případem, který kdysi rozdělil glasgowskou policii?

Chris je osloven novinářem, který mu sdělí, že při vyšetřování Juliina zmizení byly policií zakryty velké chyby. Při revizi případu tak Chris opravdu odhalí několik nepopiratelných chyb, korupci v řadách policie i osobní ambice některých zúčastněných.

Michelle mezitím vezme hledání své dcery do svých rukou. Za pomoci dovedností, které se naučila ve svém bývalém životě, sleduje stopy vedoucí do zločineckého podsvětí, ze kterého dříve unikla.

Zatímco Chris a Michelle dělají vše pro to, aby zjistili pravdu, je najednou unesena i dcera ministra spravedlnosti. Tento únos se nápadně podobá případu Julie. Opakuje se minulost, nebo vyjde konečně najevo, co se stalo s Julií Mackie?

Seriál Six Four je inspirován stejnojmenným románem od japonského spisovatele Hideo Yokoyamy.

Proč to doporučuji?

V posledním březnovém týdnu se sice začne vysílat několik novinek, mě však zaujala pouze jedna jediná, a to britská čtyřdílná kriminálka Six Four od ITV. V ní budou glasgowský detektiv a jeho žena, které dříve pracovala v utajení, hledat svoji ztracenou dospívající dceru. Navíc tento případ může mít souvislost i s pohřešovanou dívkou z minulosti. Vypadá to sice jen na jednu z dalšího milionu klasických britských kriminálek, ale jelikož se jedná o upravenou adaptaci stejnojmenného románu od japonského spisovatele Hideo Yokoyamy, věřím, že to bude stát opravdu za to.

Furiant
The Big Door Prize

The Big Door Prize (Velký poprask na malém městě)

Základní údaje

Žánr Komedie / Nadpřirozený
Stanice Apple TV+
Premiéra 29. března 2023
Stav Novinka

O čem to je?

Seriál vypráví o obyvatelích malého městečka Deerfield, kteří v obchodě jednoho dne odhalí magický přístroj předpovídající budoucnost.

Seriál je adaptací bestselleru od M.O. Walshe.

Proč to doporučuji?

Opět se mi nezdá, že by tenhle týden nabízel mraky věcí, ze kterých si nemůžu vybrat. Žádný seriál se mi nevrací a tak se budu muset zaměřit na novinky. V nabídce jsou i dvě vcelku zajímavě vypadající sci-fi, tou první bude na Amazonu The Power, tou druhou pak The Big Door Prize na Apple. Osobně se přikláním k té druhé, protože to vypadá na nenáročnější sledovaní.

Pajky

A co byste nám doporučili vy?

Další díly seriálu
Copak asi dělají tyto tlačítka? 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
kája14

kája14

The Power: knížku jsem minulý týden dočetla, byť jsem nevěděla že se chystá seriál. Jsem zvědavá jak...
před 58 týdny
andromache

andromache

Na Power se těším. Mé mysandristické já si pošmákne. Doufám, že ugrilovaných nositelů Y chromozomu bude co...
před 58 týdny
lenkaknel

lenkaknel

Tak to vypadalo, že nic. Ale nakonec Six Four by nemuselo být špatné. Ostatní mě asi nenalá, tento týden nic...
před 58 týdny
Další články k tématu