23. 1. 2023

TRIP – doktor, docent a detektor lži v tipech na tento týden

Tento týden v TRIPu alias Týdennm redakční inspiraci premiérami se nese ve znamení novinek. Všichni čtyři vám totiž doporučíme nějakou novinku. V těch najdete tenhle týden doktora, docenta, chodící detektor lži a ztracenou dívku. Tak snad si něco z těch 4 dé vyberete!

Bohužel po uzávěrce jsme zjistili, že Docent byl o týden posunut, tak to berte v úvahu a odpusťte nám to.

Shrinking

Shrinking (Terapie pravdou)

Základní údaje

Žánr Komedie
Stanice Apple TV+
Premiéra 27. ledna 2023
Stav Novinka

O čem to je?

Seriál sleduje truchlícího terapeuta, který začne porušovat pravidla a říká svým klientům přesně to, co si myslí. Ignoruje své vzdělání a etické zásady a zjišťuje, že provádí obrovské a bouřlivé změny v životech lidí… včetně svého vlastního.

Proč to doporučuji?

Původně jsem chtěl doporučovat Lockwood & Co (LOCKWOOD a spol.), ale trailer na mě působil moc naivně a dětsky, takže jsem vyhodnotil, že to nebude nic pro mě. Hned na druhém místě je Shrinking (Terapie pravdou), kde teaser je takový, že raději nic nenapoví, takže mě neměl čím odradit. A hlavně tady se těším na Forda a Segela. Kromě toho komedie o lidech, co si říkají, to co si myslí jsou většinou sranda. Tak snad to Apple nepokazí a budu si to moci hrdě nacpat do výzvy do kategorie něco z jablečné produkce…

Fruiko
Poker Face

Poker Face

Základní údaje

Žánr Mysteriózní / Drama
Stanice Peacock
Premiéra 26. ledna 2023
Stav Novinka

O čem to je?

Charlie má mimořádnou schopnost – vždy dokáže poznat, když někdo lže. Hrdinka se vydává na cestu se svou barakudou a na každé zastávce se setkává s novými postavami a naráží na zvláštní zločiny, které vždy musí vyřešit, jinak by neměla klid v duši.

Proč to doporučuji?

Jak na Poker Face, tak i na Shrinking (Terapie pravdou) jsem tento týden hodně zvědavá, u obou jde o téma, které by mě mohlo bavit. Ale Poker Face je pro mě přece jen očekávanější, už jen pro to, že by to mělo být vážnější. Podobné téma má nekonečný potenciál, jelikož každý díl začíná s čistým štítem a drží si jen základní koncept, od kterého se může odrazit vždy úplně jiným směrem. Doufám, že novinka nezklame a sledování si užiju.

ragelly
La chica de nieve

La chica de nieve (Ztracena v bílém šumu)

Základní údaje

Žánr Krimi / Mysteriózní / Minisérie
Stanice Netflix
Premiéra 27. ledna 2023
Stav Novinka

O čem to je?

Při slavnostním průvodu tří králů se ztratí Amaya Martínová. Případu se ujme novinářka Miren, která se ji rozhodne najít.

Podle románu od Javiera Castilla.

Proč to doporučuji?

Původně jsem tento týden chtěl dát tip na How I Met Your Father, protože se nejspíš jako jeden z mála těším na druhou sérii, která startuje v úterý. Jenže pak jsem objevil španělskou minisérii La chica de nieve (Ztracena v bílém šumu) od Netflixu a tip tak měním. Seriál sleduje zmizení mladé dívenky Amayi Martínové při slavnostním průvodu, které začne vyšetřovat novinářka Miren. Vypadá to na klasickou vyšetřovačku s několika nečekanými zvraty, takže seriál přesně pro mě. Sice se trochu obávám toho španělského prostředí, ale trailer vypadal celkem slušně, tak věřím, že to dopadne dobře.

Furiant
Docent

Docent

Základní údaje

Žánr Drama / Minisérie / Krimi
Stanice Česká televize
Premiéra 29. ledna 2023
Stav Novinka

O čem to je?

Třídílná minisérie z kriminalistického prostředí hlavního města Prahy pojednává o zdánlivě nesourodé dvojici policistů, kteří se náhodnými okolnostmi stanou součástí policejního týmu vyšetřovatelů vražd. Jejich diametrální životní postoj, vyšetřovací metody i osobní esprit se zpočátku zcela míjejí. Postupně je jejich jinakost dovede k rozkrytí motivu a odhalení pachatele dosud nevyřešených vražd a k překvapivé spojitosti se současným případem, který řeší jejich ostřílení kolegové. Série je plná napětí, důvtipného, ale přesto srozumitelného uvažování hlavních hrdinů i laskavého vtipu. Případ, kterým se v minisérii kriminalisté zabývají, je fiktivní, ale autoři Josef Mareš a Jan Malinda při jeho psaní čerpali z bohatých zkušeností a praxe Josefa Mareše, který dlouhá léta úspěšně vedl pražskou mordpartu. Ústřední postavou projektu je docent Stehlík v podání Ivana Trojana, jenž se specializuje na psychologické profilování pachatelů, které se stane klíčovým vodítkem k dopadení vraha.

Proč to doporučuji?

Čtvrtý týden vypadá, že se ponese ve znamení novinek. Žádný z mých seriálů se nevrací a tak spíš budu vybírat, co nového vyzkoušet. Dobrý britský humor by mohl vykouknout z Extraordinary, kde se objeví i moje oblíbená Siobhán McSweeney. Stejně tak by mě k seriálu Poker Face mohla dotáhnout Natasha Lyonne a skvěle obsazený vypadá i Shrinking z dílny Apple TV. Překvapivě nejvíc mě ale zaujala česká minisérie Docent s Ivanem Trojanem a Terezou Ramba v hlavních rolích. Takže tu bych doporučil.

Pajky

A co byste nám doporučili vy?

Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
lenkaknel

lenkaknel

Ou, překvapivě (nebo spíš nepřekvapivě) jsem si právě tyhle seriály dala do Chci vidět z Týdnu...
před 65 týdny
Další články k tématu