12. 7. 2018

Novinka pod lupou: Metanol (Česká televize)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Metanol
Žánr Drama / Minisérie
Stanice Česká televize
Premiéra 22. 4. 2018
Vysílání dvoudílná minisérie je venku
Délka pilotu 88 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

O čem to je?

Minisérie na motivy skutečné události zkoumá počátky a průběh smrtící metanolové aféry, během které v České republice zemřelo na podzim 2012 téměř 50 lidí na otravu metanolem, který byl ve smrtící dávce přimíchán do tvrdého alkoholu a načerno distribuován po republice.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Tato minisérie úplně unikla mé pozornosti, zaznamenala jsem ji, až když se probojovala mezi finalisty v letošních SZ Awards. Ale přiznávám, že to je moje chyba, protože tohle sledování stálo za to. Úplně mě mrazilo v zádech. Pamatuju si na celou tu kauzu, i když jsem jakožto téměř abstinent byla docela v klidu, protože mě ani nikoho v mém okolí se to naštěstí netýkalo. I tak ale myslím, že podobné filmy a seriály podle skutečné události jsou ještě intenzivnější, když víte, že to, co před sebou vidíte, se doopravdy stalo.

První díl byl vyprávěn z pozice záporáků – zločinců, kteří chtěli zbohatnout na říznutém alkoholu. Líbí se mi, jak je minisérie pojata, z konce jde vidět, že druhá část bude naopak vyprávěna z pozice policistů a vyšetřovatelů. Ze začátku jsem se bála, jak zvládnu hodinu a půl čistého času, nakonec ale příběh je natolik zajímavý a odstrašující, že to opravdu utíká jako voda. Taky je super, že se s tím tvůrci vůbec složitě nenatahovali, ale hned v prvním díle vidíme všechno od počátečního nápadu přes realizaci až po důsledky a zatýkání podezřelých, takže o akci není nouze a výplňových scén či dialogů je skutečně minimum.

Herecké výkony jsou na naše poměry velmi dobré. Samozřejmě Vaculík vše zdárně táhne, ale ani jeho kolegové se nenechávají zahanbit. Hercům jsem role věřila a myslím, že povedený casting jen dodal celému příběhu na intenzitě. V druhém díle budou postavy trošku jiné, tak doufám, že si i závěr minisérie udrží nastavenou laťku.

Celkově jsem příjemně překvapená. Velký kus táhne už jen fakt, že jde o drama podle skutečné události – možná bez toho bych hodnotila o deset nebo dvacet procent méně. Ale na české poměry jde skutečně o solidní dílo, které si účast mezi finalisty našich Awards určitě zaslouží.
  • zdramatizované skutečné události
  • herecké výkony
  • slušné tempo
  • postavy jsou nesympatické
  • smutný pohled na realitu černého trhu s alkoholem
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Za každej like dostane autor bonbón! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
STOUPA

STOUPA

Metanol se mi hodně líbil. Člověk jenom žasne co je vůbec možné udělat kvůli penězům.
před 5 roky
Jenny17

Jenny17

Možná mrknu pro zajímavost jsou to jen 2 díly.
před 5 roky
Destinytte

Destinytte

Mně se to líbilo hodně. (Ale je mi z toho po dodívání fakt zle. Vzpomínám si, jak tahle aféra byla a já...
před 5 roky
Další články k tématu