30. 10. 2017

Novinka pod lupou: Rellik (BBC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Rellik
Žánr Drama / Krimi / Thriller
Stanice BBC
Premiéra 11. 9. 2017
Vysílání pondělí 21:00
Délka pilotu 56 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Rellik (killer odzadu) vypráví příběh sériového zabíjení, které je vyprávěno pozpátku. Děj začíná v momentě, kdy dojde k chycení vraha, a thriller se poté vrací zpět do minulosti, a to až na samotný začátek pachatelovy vražedné série.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Na Rellik jsem se hodně těšila. O seriálu jsem začala slýchávat již před několika týdny a vypadal jako ta správná britská kriminálka, které stanici BBC tak dobře jdou. Bohužel, výsledek mě ale nepotěšil.

Rellik je killer (vrah) pozpátku. Tato slovní hříčka nekončí pouze u názvu seriálu, ale charakterizuje celý seriál. Začínáme na konci a postupně skáčeme stále víc a víc do minulosti, až se (někdy v dalších dílech) dostaneme na samotný začátek. To zní hodně dobře, co myslíte? Rozhodně to není něco, co bychom viděli na každém rohu. Ano, inovace se seriálu rozhodně upřít nedá.

Samotné provedení je ale hodně chaotické. Je to podle mě nešťastně zvolené. Vidíme konec, vrátíme se o pár hodin a příběh zase postupuje směrem dopředu do určité chvíle, pak se vrátíme zase o pár hodin a zase postupuje kousek dopředu… a tak pořád dokola. Ve výsledku mi to skákání vůbec, ale vůbec nic nedalo. Naopak, působilo chaoticky, roztříštěně, vůbec jsem nevěděla, která bije. Vždycky ukázali čas, o kolik jsme se přesunuli dopředu, ale to mi bylo k ničemu, protože vyprávění začalo vždy v momentě, který divákovi vůbec nic neříká. Je to, jako byste desetkrát sledovali začátek různých seriálů. Vždycky chvíli trvá, než si zvyknete na postavy, prostředí, příběh… dejme tomu za 5 minut máte jasno, ale to už seriál pomalu zase skáče o pár hodin zpět a vy se v tom můžete začít orientovat zase nanovo. Nevím, jak lépe ten můj pocit vysvětlit, je vám to alespoň trošku srozumitelné?

O případu toho vlastně moc nevím. Ani nevím, jestli člověk, kterého na konci zastřelili, je skutečně pachatel. Prostě jsem z celého pilotu (a seriálu) zmatená jako lesní včela. Nemůžu hodnotit kvalitu případu, když pořádně nevím, o co v tom seriálu jde.

Chválím za inovativní nápad, ale velký palec dolů za chaotické zpracování. Dál koukat nebudu, bohužel, protože tohle mi skutečně dělalo problém i dokoukat ten první díl.
  • nápad na inovativní styl vyprávění
  • ve výsledku to však působí chaoticky, nepřehledně, neuceleně
  • těžko se určují i základní pilíře samotného příběhu
20 %
Mé hodnocení
ragelly

Na papíře zní obsah seriálu opravdu zajímavě. A také klame názvem, jestli někoho z vás napadlo ještě předtím, než jste se nechali podat a přečetli si obsah seriálu, že se jedná o to, o co se jedná, tak vám tleskám. Já si před sledováním myslela, že se chystám na nějakou skandinávskou kriminálku.

Skutečnost je ovšem o dost skromnější, ve všech směrech. Protože jak námět zní zajímavě, v reálu zpracování značně pokulhává. Tenhle styl vyprávění totiž vyžaduje hodně velkou opatrnosti – stačí totiž hodně málo a z příběhu, nad kterým je nutno přemýšlet, se stane „bordel“, ve kterém by se „prase vyznalo“ a které působí spíš jako směsice náhodných scén než jako něco hodno sledování.

Zas tak špatně na tom sice Rellik ještě není, ale zároveň ani o moc lépe. Skutečně pozornost upoutávajících momentů je totiž v epizodě podivuhodně málo. O poznání více prostoru dostávají různé milostné pletky a rodinné vztahy a nejspíš právě kvůli tomu prostě seriálu chybí něco, co by ho povýšilo na nějakou vyšší úroveň, co by všemu dalo smysl a něco, co by ze seriálu udělalo něco extra, co by donutilo diváka říct wow.

Takhle Rellik působí trochu jako nějaký nedodělek, co se snaží zahrnout vše, ale nic nedotáhne do konce. Tím pádem nemá nic, co by ho činilo nějak výrazným. Tudíž je mi jasné, že jestli si za pár týdnů vzpomenu alespoň na tvář hlavního hrdiny, bude to zázrak.

A pokud si někdy za rok vzpomenu, co to vlastně kdysi ten Rellik byl a jestli jsem ho viděla… no, to se nestane, takže je asi pravděpodobnější, že se naučím chodit po vodě. Hodně bych se divila, kdyby to diváci neměli podobně jako já.
  • zajímavý námět
  • docela zapamatovatelný hlavní hrdina
  • nic není dotaženo do konce
  • epizoda se táhne
30 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Britská kriminálka od BBC, to je dostatečný popis k tomu, abych se o seriál zajímal. Rellik navíc nabízí i docela zajímavý námět s časem, takže jsem si pilotní epizodu s chutí pustil.

Obsazení táhne Richard Dormer, ale ostatní mu zdatně sekundují. Námět je opravdu zajímavý, ale zároveň také komplikovaný a musíte neustále dávat pozor na to, co se děje. Záhada se rozplétá opravdu pomalu a zatím nenabízí příliš vysvětlování. Nevíme, co se stalo hlavní hrdinovi. Nevíme, jestli dopadený vrah je opravdu zodpovědný za to, co měl spáchat. A nevíme spoustu dalších věcí.

Pokud nebudu mít co sledovat, tak je možné, že se k seriálu vrátím a dokoukám ho. Ale nezaujal mě natolik, abych si okamžitě chtěl pustit další díl. Tohle se po bok Sherlocka nebo Luthera nezapíše.
  • námět
  • záhada
  • musíte dávat pozor
  • moc se nevysvětluje
60 %
Mé hodnocení
Pajky

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
zip

zip

Nejspíš to nebyl záměr, ale do "o čem to je?" dát anotaci v aj i cz mně příjde super;-)
před 6 roky
libor42

libor42

No v podstatě souhlasím s autory, prvotní zaujetí britskou detektivkou, zajímavá zápletka, a...
před 6 roky
Jessica Angell

Jessica Angell

Mě námět moc originální nepříjde..Vteřiny před vraždou? A ten španělský originál který nevím jak se píše..
před 5 roky
Další články k tématu