16. 11. 2017

Novinka pod lupou: Suburra (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Suburra
Žánr Drama / Krimi / Thriller
Stanice Netflix (Itálie)
Premiéra 6. 10. 2017
Vysílání celá série najednou
Délka pilotu 64 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Přímořské městečko nedaleko Říma se stane rájem hazardních hráčů, drogových dealerů a mafiánských rodin. Město je nasáklé korupcí, penězi a sexem. Tři mladíci ze zcela rozdílných vrstev a postojů spojí jedna událost, která jim potenciálně může vydělat pořádný balík peněz. Dokážou ale odhodit své neshody, nebo jejich plán kvůli vlastním rozepřím přijde nazmar?

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Drama z Netflixu, velký plusový bod pro mě. Není to americká produkce, trošku mínus pro mě. Ale tak snažila jsem se k tomu přistupovat s otevřenou myslí a bez názoru, ostatně jsem ani netušila, o čem to příběhově bude. Ve výsledku musím říct, že jsem hodně zklamaná. Anglické titulky byly parádní, díky nim jsem rozuměla, o co vlastně jde. Tedy… postupně. První půlku dílu jsem opravdu netušila. Jsou nám představeny různé postavy a celé skupinky lidí kolem nich, takže nejprve vůbec netušíte, kdo jsou vlastně hlavní hrdinové. Na konci už teda jasno mám, ale že bych úplně tušila, co se tam bude dít, to zase ne. A to ani přesto, že jsem si přečetla obsah.

Celé to působí, jako že se to bere hrozně vážně, ale přitom to působí hodně směšně. Asi je to tím, že neznám mnoho italských seriálů, takže nemůžu porovnat, jak moc se Suburra shoduje nebo liší od běžné italské tvorby. Nicméně můžu říct, že se hodně liší od americké, britské i české. V první řadě jde o výběr herců. Ti mi vadili opravdu hodně. Vypadají jako sjeté smažky, minimálně dva ze tří. A ten třetí je sice uhlazený, ale sám taky solidně fetuje. Hodně těžko se mi na ně dívalo, vůbec mě nezaujali, nezajímalo mě, jak to s nimi dopadne.

Celá ta kombinace tří obyčejných týpků, církve a politiky mi přišla divná. Proto mi taky trvalo skoro celý díl, než jsem vlastně pochopila, o co tam jde. Jsou to pravděpodobně témata, která jsou Italům blízká, ale mně opravdu nic neříkají.

Natočeno je to ale dobře. Seriálu nechybí správná temná atmosféra, kterou doprovází vhodně zvolená hudba. Práce kamery je na profi úrovni, i když od Netflixu bych nic jiného ani nečekala. Ve výsledku tedy dojem kazí jen ty dvě složky – herci a zmatený příběh. Což jsou bohužel pro většinu lidí ty nejdůležitější prvky. Já dál koukat nebudu.
  • technická stránka seriálu
  • herci
  • zmatený příběh
30 %
Mé hodnocení
ragelly

Když jsme se s ragelly bavily o cizojazyčných seriálech, zastávala jsem názor, že v jejich sledování nevidím žádný problém. Už jsem jich pár viděla komplet (od Německa po Japonsko a Koreu, možná i něco málo dalšího), v NPL jsme se již také s několika setkali. Španělskými, pokud dobře vzpomínám.

Hlavně u těch, ze kterých jsem neviděla jen pilot, jsem si nikdy nevšimla potíží, protože jsem měla štěstí na seriály, u kterýchh mi nedělalo problém věnovat jim veškerou svou pozornost, tudíž jsem nutnost dávat kromě obrazu pozor i na titulky nijak neprožívala.

A hle, máme tu (pokud si dobře vzpomínám) první italskou novinku a já konečně chápu a dostala jsem lekci, že občas to může být opravdu nekonečné utrpení. Avšak byla by chyba říkat, že chyba je v cizojazyčnosti seriálu. Rozdílná řeč v kultuře není problém.

Problém je v tom, že Suburra vlastně není o ničem. Máme chlápka, tomu se něco stane během orgií, hodně se mluví, náboženství, politika, mafie, famílie, seriál vypadá jak z osmnáctého století, o tom, že to není pravda, člověka přesvědčí až občasná přítomnost vozů, které jsou rozhodně novější.

Ale právě proto, že člověk musí něčemu podobnému věnovat více pozornosti než anglicky mluveným novinkám, je to utrpení ještě delší. Pokud chcete zažít hodinu dlouhou dvacet let, klidně se mrkněte. Jinak se raději vyděšeně dívejte na reklamy na Suburru v knižní podobě. Plaza Liberec, doporučuji. Máte taky někde reklamu?
  • už to nikdy neuvidím
  • je to o ničem
  • hrozně zdlouhavé
  • abyste věděli, o čem to je, musíte se na to vážně dívat
0 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Když jsem zahlédl, že se chystá další zástupce cizojazyčného Netflixu, zajásal jsem. Přece jen po velmi pozitivním překvapení v podobě Ingobernable jsem si říkal, že netflixácká produkce stojí za to ať už je odkudkoliv. Rozdíl jsem ale přece jen čekat měl, přesun z Jižní Ameriky do Itálie je přece jen o něco markantnější, než bych čekal.

Předně by se slušelo říct, že film Suburra, na nějž očividně seriál navazuje, jsem neviděl. Přibližně jsem o něm tušil, ale vlastně jen to, že existuje, nic jiného. A… to byla asi chyba, jelikož seriál do dění vnáší postavy, které se objevily ve filmu a údajně v něm sehrály významnější roli. Pilot tedy budu hodnotit jako absolutní neznalec filmu, a pokud jste jej viděli a máte ho rádi, můj názor klidně přeskočte.

Faktem ale je, že jsem se v pilotu naprosto ztrácel. Dočista. Proč? Na vině je přehršel postav, které pilot prostě vydává jako na běžícím páse a snad v každé druhé scéně se objeví nějaká nová, zásadní pro vývoj seriálu. Je jich prostě moc a jednotlivé vztahy a intriky mezi nimi jsou sice pečlivě propracovány, ale to jen přitápí pod kotlem zmatenosti a špatném orientováním mezi jednotlivými figurkami ve hře.

Dále bych řekl, že si pilot hraje s až moc velkým počtem více či méně důležitých zápletek na to, aby si dokázal udržet divákovu pozornost. Vlivem toho je totiž zbytečně roztěkaný a nezáživný, působí překombinovaně, a ačkoliv to celé jaksi zastřešuje hlavní téma týkající se gangsterství, drog, mafie a zkaženosti Říma, do toho vklíněná vztahová dilemata nejsou nic víc než rušivá.

Na druhou stranu je nutno ocenit technickou stránku věci, místy slušnou atmosféru a také fakt, že se seriál v ničem nedrží zpátky, co se explicity týče, podobná odvaha se přece jen cení. Řemeslné zpracování ale dělá jen půlku práce a ta druhá je bohužel hodně špatná. Rozhodně bych ji neoznačil za odpad, jsou i horší, mnohem horší piloty, avšak z myšlenky s takovým potenciálem se dalo vytřískat mnohonásobně víc než to, co je nám v pilotu naservírováno. Sledování pro mě bylo částečným utrpením a musel jsem si ho rozfázovat, pomalé tempo a k tomu i ta italština, no, nejde o zcela jednoduchý kousek. Pokud se vám však filmová Suburra líbila, asi byste mohli dát seriálu šanci. Pravděpodobně budete spokojenější než já.
  • technická stránka
  • atmosféra, vykreslení špinavosti Říma
  • vzhledem k tématu se explicitnost cení
  • nesympatičtí herci
  • přehršel postav
  • až moc dějových linií
  • odtažitý a jaksi zpomalený styl natočení
40 %
Mé hodnocení
Esgalnor

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
Tawni

Tawni

Jen ještě dodám, že fanoušci se můžou těšit v roce 2018 na další italskou sérii z římského...
před 6 roky
Esgalnor

Esgalnor

Tak vyloženě jako seriálový expert se tu přece jen nikdo neoznačuje. Každý máme jiný vkus, já při hodnocení...
před 6 roky
Son of Anarchy

Son of Anarchy

taky jsem az nemile prekvapenej rychlym odsouzenim serie po prvnim dile, ale beru ze to holt pisou lidi co...
před 6 roky
Další články k tématu