8. 11. 2016

Novinka pod lupou: Good Behavior

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Good Behavior
Žánr: Krimi / Drama / Thriller
Stanice: TNT
Premiéra: 15. 11. 2016 (preair 29. 10. 2016)
Vysílání: úterý od 21:00
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: –

Kdo?

Tvůrce: John Wells, Jonathan Lisco
Herci: Michelle Dockery, Juan Diego Botto, Terry Kinney, Lusia Strus

Ve zkratce

Letty Dobesh je zlodějka a podvodnice, která byla nedávno podmínečně propuštěna z vězení. Pravidelně dochází za svým kurátorem, ale páchání trestných činů se rozhodně nevyhýbá. Během jedné ze svých loupeží zaslechne rozhovor nájemného vraha a jeho klienta, který si objednal vraždu manželky. Letty se nakonec rozhodne, že vraždu překazí, ovšem celá situace se zvrtne. Letty má navíc zakázáno vídat se se svým synem, a tak se opět ocitá na samém dně.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Wow, tohle zhruba 20 minut před koncem nabralo pořádné grády! Přitom jsem si v první polovině říkala, že je to docela nuda a v podstatě nic se zde neděje. Najednou ale napětí vyletělo nahoru rychlostí blesku a já se bála, jako bych sledovala Texaský masakr motorovou pilou.

Good Behavior je docela zvláštní seriál. Zpočátku nevíte, o co přesně jde. Postupně se ale s hrdinkou seznamujete a zjišťujete, kdo je ona i její kolega. V závěru dílu už máte naprosté jasno a přesně víte, jakým směrem se seriál bude ubírat, což je velké plus.

Pořád nemůžu přestat myslet na tu druhou polovinu epizody. Takhle by měl vypadat pořádný seriál, udržovat si neustále divákovu pozornost, zvyšovat adrenalin v krvi a jakmile se objeví závěrečné titulky, musí vás hned napadnout, že chcete okamžitě další díl. To se Good Behavior alespoň u mě povedlo. Škoda, že i začátek nebyl stejně nadupaný, protože bych hodnotila ještě výš. I takhle ale musím dát vysoké skóre, protože zábavu máte zaručenu.

Neuvědomuju si, že by někdy u seriálů od TNT šlo o herectví. Většinou sází na silný příběh a pěkné tvářičky, které děj příjemně komplimentují. Zde ale musím vyzdvihnout Michelle Dockery. Jde o mé první setkání s touto hvězdičkou z Downton Abbey, ale po výkonu, který zde předvedla, nemám pochyb o tom, že ví, co dělá. Skvěle se do role hodí, věřím jí její sebevědomou, drsnou i křehkou stránku, ať už vypadá jako křehká květinka, nebo feťácká troska.

Rozhodně jsem nalákaná na další sledování a seriál doporučuju všemi deseti.
  • stoprocentní druhá polovina epizody
  • neustávající napětí
  • komplexnost hlavní postavy
  • herecký um hlavní představitelky
  • epizoda končí na špici
  • slabší první půlka dílu
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Původně jsem Good Behavior v plánu neměla, ale trailer mě lákal, tak jsem si řekla, že ho zkusím. A dobře jsem udělala. Nabídka stanice TNT většinou odpovídá mému vkusu, kdy jejich seriály dokáží být temnější a drsnější, ale ne natolik, jako tomu bývá například u HBO nebo Showtime (což na mě bývá až moc). A přesně takový je i Good Behavior.

Hlavní postava Letty v podání Michelle Dockery (BTW jsem jediná, komu tady připomíná Saru Wayne Callies? :D) je komplikovaný člověk, který se už léta pohybuje na hranici zákona. Ráda by byla lepším člověkem, už jen kvůli svému synovi, ale chybí jí hlavně sebedůvěra. Proto volí jednodušší cestu a věnuje se tomu, v čem je skutečně dobrá. Její podvodnický talent lze spatřit i ve scéně v restauraci, kde se před Javierem neprozradila, přestože byla úplně opilá.

Juan Diego Botto, představitel Javiera, odvádí stejně dobrou práci jako Dockery. Jakožto nájemný vrah dokáže vzbuzovat strach, ale zároveň dokáže tuto masku odhodit a působit naprosto okouzlujícím dojmem.

Během pilotu se naskytlo hned několik scén, které měly díky svému napětí mou naprostou pozornost. Ať už šlo o scénu ve skříni, v hotelu nebo v domě oběti, se zatajeným dechem jsem čekala, jak hlavní hrdinka danou situaci zvládne. Podobné pocity se objevily i na konci epizody, jejíž závěr mě navnadil na další díl.
  • napětí
  • temnější a drsnější prostředí
  • hlavní dvojice
  • poutavost
  • ne každému se bude seriál líbit
80 %
Mé hodnocení
gabik.029

Seriály vznikající podle knižní předlohy mají potenciál, aby byl jejich příběh trochu zajímavější a propracovanější než u těch, které vznikají „pouze“ v hlavách scenáristů. Příběh přeci jen měl delší dobu na to, aby byl vybroušen k dokonalosti, prošel větší „kontrolou kvality“, protože má spisovatele, který příběh vymyslel a napsal, a také někoho, komu se tento námět zalíbil natolik, aby si řekl, že by nebylo špatné příběh posunout ještě někam dál. A jak z toho vyšel Good Behavior?

Hlavní hrdinka Letty je vcelku komplikovaná postava, o které divák neví, co si vlastně má myslet. Možná je to i vlivem knihy, ale informace o ní nejsou prozrazeny ihned na začátku příběhu, ale jsou dávkovány po velmi malých částech, takže zatímco na začátku divák vidí, že je to jen prachsprostá zlodějka, která využívá různé fígle pro to, aby si mohla žít na vysoké noze, na konci se její postava lehce zjemňuje. Ani u jejího „úhlavního nepřítele“ (ani toto není zrovna černo-bílé), Javiera, nemá člověk ze začátku pilotní epizody šanci odhadnout, čeho všeho je schopen.

Na seriálu je příjemné i to, že pokud se člověk nechá unášet příběhem, nemá jistotu, kam se příběh bude vyvíjet dál. Samozřejmě pokud nečetl knižní předlohu. A tohle váhání, na kterou stranu zákona se Letty nakonec přikloní, činí seriál ještě napínavější, takže si dokáže udržet divákovu pozornost. Občas ale příběhová linka lehce zaváhá a do epizody je vsunuto několik „výplňových“ scén, které značně kazí celkový dojem. Což je škoda, protože Good Behavior není zrovna krátký, takže se divák neubrání znuděnému pohledu na hodinky.

Celkově jde ale o velmi zajímavý počin, který mezi konkurenci nezapadne, protože má rozhodně co nabídnout. Pokud tvůrci udrží takovou atmosféru, jakou nastolila první epizoda, (což je díky knižní předloze celkem pravděpodobné), půjde o dobrou podívanou, obzvlášť pokud tvůrci zůstanou jen u malého množství sérií.
  • temná atmosféra
  • zajímavé postavy, u kterých člověk váhá, zda mu jsou sympatické nebo ne
  • zajímavé téma, u kterého si člověk není jist, kam bude děj ubíhat dál
  • občas trochu vleklé, několik zbytečných scén
70 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Nečekal jsem od toho nic, zčásti z faktu, že jsem si nebyl zcela jistý, do čeho vlastně jdu, zčásti také z faktu, že to, co jsem o tom věděl, moc povzbudivě neznělo. Úvodní scéna mě sice lehce zmátla, ale výborné úvodní titulky dokázaly dost navnadit.

Vykrádání hotelu bylo zábavné a bavilo mě to sledovat, jakmile se ale (poměrně brzy, seriálu se tempo nedá upřít) hlavní hrdinka schovala do skříně před nájemným vrahem, snaha vyvolat napětí byla spíš trapná. Ta scéna byla tak plná klišé, scéna s hrdinkou schovanou ve skříni, skrz jejíž štěrbiny se dá koukat, je v každém druhém hororu (ehm, ehm, Texaský masakre). A ano, i tady je hrdinka neviditelná. Od nejvyššího bodu neoriginality tu scénu oddělovalo pouze zazvonění nebo podobně hloupé prozrazení postavy – naštěstí měli tvůrci tolik soudnosti, že se to nestalo. A pak to jde od desíti k pěti. Nebo k nule?

Hlavní postava má poměrně sympatickou a schopnou herečku. Bohužel ji scénář absolutně zkazil. Žádné její rozhodnutí nedává absolutní smysl, Letty se chová naprosto nelogicky. Chci zachránit oběť? Fajn, nechám ji tam se zbraní a profesionálním zabijákem a odejdu! Ale aby v tom nebyla sama, valný smysl nedává snad ničí chování. V samotném příběhu nevidím žádný potenciál na víc než minisérii.

Sice mě rozčilovalo nelogické chování postav, ale aspoň se na to hezky koukalo. Kamera je velice nadstandardní, střih je taktéž dost kvalitní (i když třeba scéna s večeří byla dalším nesmyslným krokem Letty, díky zajímavému způsobu natočení to udrželo můj zájem) a hudba taktéž povedená. Technickým stránkám se opravdu nedá co vytknout.

Abych to shrnul. Příběh sází na shody neuskutečnitelných náhod a kupředu se dostává jen díky nelogickým rozhodnutím postav. Herci seriál dolů nijak nestahují, pouze postavy, které hrají, se chovají hloupě. V příběhu nevidím větší smysl do budoucna, spíš jako nastavovanou kaši v dalších dílech. Všechny technické stránky seriálu jsou ale velmi povedené a vytahují mé hodnocení nahoru.
  • hudba, kamera, střih
  • herci
  • chování postav absolutně nedává smysl, navíc všechny působí dost nesympaticky
  • příběh postrádá větší potenciál
50 %
Mé hodnocení
Esgalnor

Plánujete dát šanci seriálu Good Behavior? Nalákal vás popis děje, trailer nebo naše recenze? Jaké jsou vaše reakce, pokud už jste pilot viděli?

Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
Nira

Nira

Klasická situace - nechci se koukat, dokonce ani nechci číst článek a už vůbec nechci vidět nějaké recenze....
před 7 roky
Cosima

Cosima

Když pominu začátek, tak to vypadá dobře.
před 7 roky
Koldik

Koldik

Popis celkom zaujimavy, trailer sice nic moc, ale hodnotenie pekne, nuz zrejma tomu dam sancu.
před 7 roky
Další články k tématu