4. 10. 2016

Novinka pod lupou: Westworld

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Westworld
Žánr: Drama / SciFi / Western / Dobrodružný
Stanice: HBO
Premiéra: 2. 10. 2016
Vysílání: každou neděli
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: –

Kdo?

Tvůrce: Lisa Joy, Jonathan Nolan
Herci: Anthony Hopkins, Ed Harris, Evan Rachel Wood, James Marsden, Thandie Newton, Jeffrey Wright, Tessa Thompson, Jimmi Simpson, Rodrigo Santoro, Shannon Woodward, Ingrid Bolsø Berdal, Ben Barnes, Simon Quarterman, Angela Sarafyan, Luke Hemsworth, Clifton Collins Jr., Sidse Babett Knudsen

Ve zkratce

Anthony Hopkins ve své první velké seriálové roli hraje postavu vynálezce Dr. Roberta Forda, který vede Westworld, zábavní park pro dospělé. Ten obývají lidsky vypadající roboti. Androidi, kteří v seriálu vystupují, můžou být kdykoliv zabiti a vrátit se jako jiná osobnost.

Seriál je adaptací stejnojmenného filmu z roku 1973.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

To už je konec? Počkat, no to ne, já potřebuju nutně pokračovat ve sledování! Tohle byly moje myšlenky po zhlédnutí pilotu. Začnu ale pěkně od začátku. Westworld je donekonečna omílaný projekt již dlouhé měsíce, v podstatě se o něm začalo mluvit už v době, kdy se ven dostala první řada True Detective. Konečně přišla řada i na tento počin a musím říct, že ač byl seriál vyhypovaný do oblak, právem si to zasloužil. Tento počin vás rozhodně nezklame.

Můžeme se na začátek věnovat úvodní znělce? Wow. Myslím, že tu máme horkého adepta na pokoření GoT v SZ Awards, v kategorii znělky. To, co zde bylo předvedeno, mi vyrazilo dech. Hudba mi místy GoT připomínala a graficky byla znělka na stejně vysoké úrovni. Skvěle navodí atmosféru celého seriálu, vtáhne vás do děje ještě před samotným začátkem, a šikovnou, velmi chytrou grafikou zhruba nastíní, v jakých žánrových rovinách se seriál bude odehrávat. Jak běžně znělky ihned přeskakuju, tak tady jsem byla fascinovaná každičkým pohybem jehly, každým novým obrazcem, který přišel po střihu. Hned tady jsem věděla, že Westworld bude něco speciálního.

Pak začíná samotný příběh. Pokud jste jako já a předlohový film jste neviděli, nezoufejte. Úvodní dialog (rozhovor) je poněkud tajuplný, ale rychle se zorientujete, o co vlastně jde. Prolínání mezi oběma světy je vytvořeno plynule a bez zádrhelů, tedy bez zádrhelů, které by nebyly úmyslně součástí příběhu. Ten kontrast mezi realitou a relativní realitou je skutečně fascinující. Zatímco ve westernovém městečku je vše vykresleno do sebemenších detailů, ze skutečnosti jsme viděli pouze velkou továrnu, prozatím nevíme, co se skrývá na druhé straně zdí. To ale nevadí, alespoň zatím, protože vše, co k životu (a kvalitnímu sledování) potřebujeme, nacházíme právě uvnitř.

Vím, že jsem zpravidla hnidopich, co se týče přehnané délky pilotů. Mnohým seriálům tak ubírá na intenzitě a akci, jen aby se stihly představit postavy a zápletka. Ačkoliv má Westworld hodinu a osm minut, pilot uteče jako lusknutím prstů. Vzpomínám si, že jsem se po pár minutách podívala na to, kolik času zbývá (doufala jsem, že co nejvíc), a s hrůzou jsem zjistila, že jsem skoro na konci. Pilotu se perfektně daří udržet napětí od první do poslední scény. Co udržet, dokonce ho zvládá i stupňovat! A to je co říct, jelikož od začátku je na hodně vysoké úrovni.

Přitom jsme teprve na špičce obrovského ledovce. Seriál má neuvěřitelný potenciál. Před nedávnem jsem psala bleskovku o tom, že tvůrci mají příběh promyšlený snad na osm sezón. Vůbec se tomu nedivím. Tady je tolik možností, opravdu snad nekonečno. V pilotu je zmíněno, že právě v tu chvíli je ve městě na návštěvě 1400 hostů. Každý z nich se může vydat krok doleva, otočit hlavu a zadívat se na někoho z města, promluvit s nimi, každá sebemenší odchylka od běžného stavu zapříčiní zcela nový vývoj všech událostí. A to ani nemluvím o tom, že sami programátoři/tvůrci konceptu (nevím, jak je pojmenovat) mají možnost do celého procesu zasahovat, ať už přidáním nových robotů, výměnou rolí u různých postav, přeprogramování. Hlava se mi pořád ještě točí, jak jsem nad tím během sledování přemýšlela.

Ještě, než se dostanu k závěru, musím zmínit výbornou volbu hereckého obsazení. Není zde nikdo, kdo by mi vadil, ať už herec, nebo postava. Všichni jsou svým způsobem zajímaví, o všech se chci dozvědět víc. A přísahám, že Evan Rachel Wood nezestárla ani o den od doby, kdy jsem ji před téměř deseti lety viděla v mém oblíbeném filmu Across the Universe! Hopkins je legenda, i když v pilotu nemá mnoho prostoru, spolehlivě si každou svou scénu dokáže ukrást sám pro sebe. Při tom však nezahanbuje své kolegy, kteří mu zdárně sekundují. Tento seriál pro mě skutečně škrtá každičký boxík.

Pořád toho hodně nevíme. Proč jsou návštěvníci nezranitelní? A co se stane, až si roboti projdou svou vlastní revolucí a uvědoměním? Nemůžu se dočkat, až se na všechny tyto a mnohé další otázky dočkám odpovědí. Tohle je prostě TOP!

Nezmínila jsem ještě spoustu věcí, které mě po zhlédnutí pilotu vyletěly v hlavě. Kamera, střih, smysl pro detail, je toho hodně, ale už tak tady píšu román, takže zatím končím.
  • koncept
  • intenzita od začátku do konce
  • herecké výkony
  • technická stránka
  • potenciál
  • tvůrci mají promyšlený děj na mnoho let
  • kombinace dvou zcela odlišných žánrů zde stoprocentně funguje
  • tomuhle se snad opravdu nedá nic vytknout
100 %
Mé hodnocení
ragelly

Westworld je bezesporu jeden z nejočekávanějších seriálů letošního podzimu. Reklamní kampaň, kterou HBO rozjelo, byla opravdu masivní a jen málokdo ji nezaznamenal. Ač původní film neznám, tak musím říct, že jsem sledoval tenhle projekt od úplného začátku a když pronikly na veřejnost první zprávy o obsazení, tak jsem se začal těšit ještě víc.

Ano obsazení, to je opravdu silná stránka seriálu. Tohle je totiž plejáda perfektních herců počínaje třeba Anthony Hopkinsem přes Eda Harrise až po Jeffreyho Wrighta. Co jméno, to pojem, s tímhle to prostě nemohlo dopadnout špatně. Bonusem navíc je, že tam zatím není herec/postava, kterou bych nemusel od prvního pohledu. Já mám po pilotu docela jasno. Tohle je přesně ten seriál, který za pár let budeme „nesnášet“ stejně jako nyní GoT. Bude všude, každý ho bude sledovat a bude vyhrávat ceny. Jinak to ani nejde.

Jako obvykle, i tentokrát stanice HBO přišla s povedeným intrem. Po pilotu mě vážně zajímá, co se bude s postavami dít dál. Co je zač postava Eda Harrise? Všechno to tajemno a otázky, které se objevují. To je něco pro mě. Těším se na další díly a s chutí je budu sledovat. Pilot je opravdu dobrý a zajímavý a četl jsem už i titulky jako „Nejlepší pilot od GoT“. Já bych tak daleko nezacházel (přesto jde možná o nejlepší letošní kousek), ale rozhodně to má mojí pozornost a věřím, že to získá i tu vaši.
  • budou se vyhrávat ceny
  • povedené intro
  • obsazení
  • postava Eda Harrise
  • za pár let to budeme „nesnášet“ jako GoT
90 %
Mé hodnocení
Pajky

Původně jsem k Westworldu přistupoval s lehkým despektem. Přeci jen remake 40 let starého filmu nevěstí nikdy nic dobrého, i když jde o kultovou klasiku (na kterou ale všichni zapomněli). Já původní verzi neviděl a ani se na ni nechystám. Po zhlédnutí pilotu si navíc myslím, že seriál samotný by fungoval i bez své předlohy. Tohle je jeden z případů, kdy se navázání remaku na starší úspěšnou značku povedlo na jedničku.

Jenže na Westworldu nenajdete nic špatného. Celý koncept futuristického zábavního parku vám na první pohled může přijít levný, na druhou stranu je poměrně propracovaný, není to jen aréna plná příšer, samotné problémy vyvěrají z filozofické podstaty androidů a jejich chování. Je to více sci-fi zamyšlení ve stylu Já, robot než utopická vize obřího objektu typu Labyrint: Útěk. Kombinace westernu a sci-fi se na první pohled může zdát zvláštní (i pro fanoušky Firefly), ale v konečném důsledku si uvědomíte, že by to mohlo být v podstatě jakékoliv prostředí (a sci-fi), že na Divokém západu až tolik nezáleží.

Mě osobně na Westworldu zaujaly dvě věci, obě z té futuristické části. Zaprvé, 3D tisk tkání. Zadruhé pak programování myslí. Obě věci perfektně zapadají do realizovatelné vize budoucnosti a nepůsobí ani příliš fantasticky, ani příliš nesmyslně. Stejně tak oceňuji záběry americké krajiny. Efekt modelu je hodně oblíbený u fotografů, v hraném filmu nebo seriálu se ale moc nepoužívá.

Trochu nechápu účast Anthonyho Hopkinse, sice ho zde rád vidím a uvítám ho v podstatě v čemkoliv, ale tady si nemyslím, že by zatím hrál natolik významnou roli, aby musel ukrajovat ze seriálového rozpočtu. Na druhou stranu, opět perfektní reklama a pro část diváků lákadlo ke sledování.

Věc, co mě vlastně docela překvapila (i když neměla, víme, že to je HBO), byly litry krve, které se z postav v průběhu epizody řinuly. Chápu, že to je HBO styl, chápu, že to byla součást příběhu, nemyslím si ale, že by to seriál vyloženě potřeboval. Je to věc, kterou používáte pro nalákání ke sledování, ale v tomto případě to spíš škodí kvalitnímu příběhu, který to lehce překrývá.

Westworld vás překvapí nejen svým zpracováním, ale hlavně příběhem, který pomalu, ale jistě graduje k perfektnímu závěru. V jednu chvíli si myslíte, že víte, o co jde, v další chvíli vás překvapí lehký zvrat, který přesune celý dosavadní děj zase jinam. Děj vás nutí přemýšlet a kombinovat a i přesto vás udrží u obrazovky.

Doporučuji sledovat: ANO, protože toto je sci-fi, které hledáte a na Syfy nikdy nedostanete.
  • futuristická linka
  • programování myslí a výroba těl
  • záběry divokozápadní krajiny
  • Anthony Hopkins
  • chvílemi až moc HBO styl
90 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Na Westworld jsem se těšil, zaujal mě svou premisou i trailery a taky režisérem, protože bratři Nolanové jsou velmi silné duo (i když u některých filmů od nich mám výhrady) a na režijní premiéru Jonathana jsem se těšil. Zklamalo mě to? Abych odpověděl hned na začátku, tak nezklamalo, vůbec ne.

Hned při úvodních titulcích jsem rád viděl starou dobrou stanici HBO se svými skvělými a dlouhými intry, která vždy věští něco dobrého již sama o sobě. Zpočátku jsem byl lehce zmaten a moc jsem se nestíhal orientovat, hned, co se ale objevil záblesk děje prvního dne ve Westworldu a objevili se skvělí protagonisté, nechal jsem se unášet výborně zpracovanou atmosférou starého dobrého Divokého západu, k níž byl ale přidán jakýsi moderní šmrnc, jenž atmosféru odlišuje od obyčejných westernovek. A to nemluvím o prostřizích do současnosti, do správy Westworldu…

Do očí mě pokaždé udeřila vynikající výprava a kamera s překrásnými atmosférickými lokalitami a epickými přelety po nich, které by se mohly rovnat i těm nejlepším z Pána prstenů (i když tady s „trochu“ odlišnou atmosférou). Pilotní díl postupně lehce naznačuje, že se děje něco špatně, něco, co by se dít nemělo. Sice se doposud nedozvídáme, k čemu to celé směřuje, ale i z těch drobných detailů, které se nějak vymykají, se dostavuje pocit, že to je celé součástí něčeho většího (například finální zaplácnutí mouchy).

Jak jsem zmínil, herci jsou zvoleni fantasticky. Zvládnou hrát tak, že ač je situace zcela stejná, udělají jeden drobný detail, a hned se to celé změní. A i při těch několika nudnějších částech to jsou právě oni, kdo zvládá udržet vaši pozornost.

Děj se posouvá plynule, ale místy jsem měl s tempem trochu potíže. Nevím, zda to bylo opravdu tempem, nebo stopáží, ale občas to šlapalo o něco pomaleji, než by mělo. Kdybych měl děj rozdělit na ten ve Westworldu a na ten v reálném světě, ten ve Westworldu je zatím zajímavější. Jde především o systém časových smyček, které děj oživují a pokaždé nějak ozvláštňují, protože nikdy není stejný. Jak si tvůrci s časem hrají, nepatrně zaměňují linky postav, jejich chování, a i přes tu nepatrnost tím ovlivní celý děj, je především fascinující. Děj v normálním světě není tak zajímavý především kvůli chybějícím časovým smyčkám. Ale na druhou stranu, zde se projevují ty drobné chyby směřující k něčemu jinému, ukazuje se tu kompaktně fungující a i pro nefanoušky technologie zajímavý systém Westworldu. A dostaví se tu mrazivé posezení s hutnou atmosférou s Anthonym Hopkinsem (překvapivě je atmosféra podobně chladná jako v Mlčení Jehňátek) a Louisem Herthumem.

Postavy jsou tak zajímavé a výborně napsané, že se především o ty ve Westworldu bojíte i přes fakt, že víte, co se další den stane. Originálně charakterizované a zajímavé jsou možná ještě víc postavy z reálného světa, kde na tom záleží možná ještě víc, vzhledem k výrazně menší akčnosti tam.

Co jsem měl možná napsat už na začátek a vypíchnout, je hudba. Ramin Djawadi potvrdil svou pozici coby aktuální seriálová skladatelská špička. Už při soundtracku ze Hry o trůny (hudba Light of the seven z posledního dílu 6. série) jsem ho zaregistroval a poslechl si víc z jeho tvorby. Tady si jen upevnil to, že je hudební mág. Hudba je totiž na pilotu parádní a doufám, že to bude pokračovat i u celého seriálu.

Všechny mé pochyby zažehná poslední konverzační desetiminutovka, která vyráží dech a upoutá snad každého. Zabití mouchy na konci je originálním, avšak fungujícím cliffhangerem. Pilot Westworldu poráží podle mě doposud nejlepší pilot, Exorcistu, a hravě může být korunován královským podzimním pilotem. Jsem zvědav, jestli se nějakému seriálu podaří ho z trůnu sesadit.
  • hudba
  • herci
  • výprava
  • kamera
  • děj
  • postavy
100 %
Mé hodnocení
Esgalnor

Plánujete dát novince šanci? Nalákal vás popis děje nebo trailer? Nebo si raději počkáte na první reakce diváků, než se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře21zobraz všech 21 příspěvků
phoboska

phoboska

Mňa ten pilot až tak neoslnil, ale určite tomu dám ešte šancu.
před 7 roky
abbs

abbs

Tak,tak... Ikdyž si nejsem úplně jistá, že to vydržím:)
před 7 roky
Martysek

Martysek

Tak už jsem se taky dokopala podívat se na první díl. Vůbec mě nelákala na westernová linka, ale když je...
před 7 roky
Další články k tématu