15. 9. 2016

Novinka pod lupou: StartUp

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: StartUp
Žánr: Drama / Krimi
Stanice: Crackle
Premiéra: 6. 9. 2016
Vysílání: celá série naráz
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: –

Kdo?

Tvůrce: Ben Ketai
Herci: Martin Freeman, Adam Brody, Edi Gathegi, Otmara Marrero, Jocelin Donahue, Ashley Hinshaw

Ve zkratce

Všichni víme, že v dnešní ekonomice je rozhodnutí založit novou společnost velmi riskantní. Desetidílný seriál sleduje miamské ulice plné příležitostí, ale také velkých zklamání, která plynou ze snahy založit úspěšný byznys. Hrdinové mají brilantní, leč kontroverzní technický nápad. Chtějí založit GenCoin, společnost soustředící se na digitální měnu. Bohužel se nachází na špatné straně štěstěny. Svou společnost totiž postaví na špinavých penězích. Není proto divu, že mají brzy v patách do morku kostí zkaženého agenta FBI, který se nebojí překročit hranici, jen aby je srazil k zemi.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

V tom seriálu se nedělá nic kromě souložení. Možná trošku nadsázka, ale hned mě to udeřilo do očí, když už tam byla třetí sexuální scéna během asi 20 minut. Možná tím tvůrci chtějí vyplnit prázdná místa, která v pilotu vznikla kvůli dlouhé stopáži a nedostatku kvalitního materiálu.

Tedy, to není přesné označení. Kvalitu zde vidím. Herecké výkony jsou na špici. Ostatně stačí říct, že zde hraje Martin Freeman. ovšem ani jeho trio kolegů včetně mého oblíbeného Adama „Setha“ Brodyho si stojí hodně dobře.

Co pokulhává, je děj. Příběh se rozjíždí slibně. Pak ale začne hodně okatě přeskakovat z jedné postavy na druhou, u každé se zdrží 10 minut a nabídne její kompletní backround. Chybí nějaká komplexnost, propojenost, které se jistě dočkáme, ovšem náznaky se začaly tvořit až na konci epizody, což je docela škoda, protože jako samostatné příběhové jednotky to nepůsobí profesionálně. Spíš jako by nějaký amatérský začínající režisér napsal svůj první snímek a snažil se ho zuby nehty slepit dohromady.

Jak ale říkám, potenciál tu je. Aby se příběh mohl rozjet, objeví se zde pár okatých náhod – viz otec se po letech spojí se synem a dá mu natajňačku flashku se 2 miliony, které jsou náhodou potřeba k rozjetí Izzyna projektu? OK, tak jako proč ne, už jsme viděli horší věci, ale moc logicky to nepůsobí. Navíc hlavní hrdina má vše, co si může přát. Přesto chce vykonat nějaké větší dobro, udělat nějakou změnu ve světě, pomoct lidem… a pak si k tomu vybere nelegální prostředky.

U tohoto typu seriálu bych čekala více akce ve stylu Raskova rozhovoru s Nickem v jeho kanceláři. Takové slovní přestřelky budou určitě pro seriál velkým plus, ovšem nesmí být přebity nudnými a nic neříkajícími záběry a přehnaně dlouhou stopáží, která tomu nesvědčí. Snad další díly již budou trošku kratší nebo lépe vyplněné gradací děje.
  • hodně hluchých míst
  • pár nedobře vymyšlených náhod
70 %
Mé hodnocení
ragelly

StartUp. Seriál, který spoustu lidí naláká hlavně díky obsazení a zajímavému příběhu. A jaký tedy StartUp je?

První epizoda je očividně ve znamení stavění základů pro příběh. Příběh samotný je tu nakousnut až v poslední čtvrthodině, do té doby jde spíš o představování postav, jejich postavení v příběhu a mimo jiné i o jejich minulosti.

Tím pádem ubíhá epizoda trošinku pomaleji, než by bylo vhodné, a u několika scén má člověk pocit, že tam jsou zbytečně. Samozřejmě, velká část epizody se nese v duchu scén, ze kterých až mrazí a napětí se dá krájet, ale občas má divák pocit, že se tvůrci snaží označit jako důležité scény, které podle nich mají dokreslit atmosféru, ale nakonec na děj epizody nemají žádný vliv, takže působí jen jako výplň.

Dějová linka zatím vypadá velmi zajímavě a ač se zatím nestihla příliš rozvinout, už jen tato „ochutnávka“ slibuje kvalitní podívanou. Očekávám, že další epizody se citelně zlepší a nabídnou koncentrovanější děj, ale i kdyby se tak nestalo, věřím, že diváci budou spokojeni. Za sebe sice musím říct, že o deset minut kratší stopáž by seriálu slušela, ale znalci žánru by třeba toto tvrzení vyvrátili. Za zkoušku StartUp stojí, ale pokud má někdo problém s erotickými scénami, asi sledování může rovnou vzdát…
  • herecké obsazení
  • atmosféra
  • hlavní dějová linka je zajímavá
  • moc výplně
  • děj plyne docela pomalu (což samozřejmě divákům může vyhovovat)
60 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Na StartUpu je od začátku vidět, jak se strašně chce vyrovnat ostatním seriálům. Pro Crackle je tohle první zářez do seriálové tvorby a chce se předvést. A místy se mu to i daří. Ale jen místy.

Od pilotu čekejte vyloženou představovačku a nakousnutí dějových linek. Hodně se zde cestuje, vstává z postele, řeší rodinný život, souloží (možná lehce přes míru, než by příběh potřeboval), chodí po ulici, jezdí autem a příběh jako takový zůstává stát. Až ke konci si dáte dohromady pár příběhových souvislostí, ale to je vše. Možná by seriálu prospělo uvolnění celé série najednou, protože toto je na první díl dost málo a ke sledování dál moc nenaláká.

Herci jsou spíš průměrní, se světlou výjimkou Martina Freemana, který je o několik hereckých levelů výš než zbytek a Ediho Gathegiho, který ale poslední dobou kývne na vše, co mu jeho agent předloží a podle toho taky jeho herecká kariéra vypadá. Adam Brody je naprosto příšerný, Otmara Marrero se snaží a dokáže se pohybovat mezi více polohami v jedné scéně, ale chybí jí zkušenosti.

Teď se ale vraťme na začátek. StartUp se snaží vyrovnat ostatním seriálům, ale v tom je ten problém. Spolehlivě vykrádá všechno, na co narazí. Bezskrupulózní finančnictví? Billions. Gencoin? Bitcoin (pořád nechápu v čem je GenCoin lepší, kryptoměn je dneska několik desítek). Mladá krásná programátorka? Rychle a zběsile 7. Otec mafián. Komunita Haiťanů, která tam snad ani nepatří. A tak dál. Je to směs příběhů, které znáte a které spolu nefungují až tak, jak by si to tvůrci představovali. Druhým problémem pilotu je, že se ani po třech čtvrtinách stopáže u většiny postav nedozvíte, o co jim vlastně jde. Je to takové proplouvání události bez naděje na světlo na konci tunelu a to po chvíli začne nudit. Je to škoda. Potenciál tu je, ale je zabit nezvládnutím řemesla samotného.

Doporučuji sledovat dál: NE, pokud jste ekonomové a těšili jste se na ekonomický seriál. To samé platí pro programátory. ANO, pokud je Martin Freeman vaše životní láska. A ANO, pokud chcete vidět spoustu sexu bez bradavek a nahých zadků.
  • Martin Freeman
  • kopírování všeho kolem
  • nepříliš svižný děj
  • v prvním díle se v podstatě nic neděje
  • Adam Brody
  • Philovi Raskovi chybí nějaký stejně kvalitní oponent (viz Rhoades vs Axelrod)
50 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Řekněme si to na rovinu. Hraje v Martin Freeman. Potřebujete snad, abych psal něco víc? Ale tak, aby se neřeklo. Podle popisku to skoro vypadá, jako by to mělo být druhé Sillicon Valley, ale tohle je mnohem temnější. A dospělejší. Jako v tom smyslu, že tu je mnohem víc sexu, než v seriálech od HBO. Jen během prvních 15 minut dojde na tři soulože, i když je pravda, že toho ukáží méně než na HBO.

Ale zpátky k té temnotě. Nejlépe bych to přirovnal asi k pilotu Feed the Beast. Taky tu někdo nacpe mafiánské peníze do projektu, který by snad jednou mohl mít úspěch. Na rozdíl od Feed the Beast, je tohle mnohem svižnější. I když byl pilot víceméně jen představovačka hlavních postav a jejich motivů, tak neměl hluché místo.

Jediné, co mi vyloženě vadilo, byla kamera. Neustálé klepání a popocházení je neuvěřitelně iritující. V dnešní době, by to snad natočili líp i na mobilní telefon. Chápu, že to byl záměr, ale mě z toho akorát bolela hlava. Nástřel budoucích dějových linií je jasný a myslím, že by se to mohlo rozvinou ve velmi dobrý thriller.
  • Martin
  • spousta sexu
  • temná atmostféra
  • kamera
  • „bitcoin“ startup ve mně moc nevzbuzoval důvěru
80 %
Mé hodnocení
Fruiko

Plánujete dát novince šanci? Nalákal vás popis děje nebo trailer? Nebo si raději počkáte na první reakce diváků, než se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
verunkawrath

verunkawrath

Jsem na vážkách,ale v budoucnu do toho rozhodně půjdu.
před 7 roky
Koldik

Koldik

same here...
před 7 roky
eliska.musilova

eliska.musilova

Martina mám hodně ráda a právě proto nemusím vidět všechno :D
před 7 roky
Další články k tématu