28. 8. 2017

Novinka pod lupou: Trapný padesátky

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Trapný padesátky
Žánr Komedie
Stanice Česká televize
Premiéra 28 8. 2017
Vysílání pondělí ve 21:00

Délka pilotu: 35 minut

Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Seriálovými trapnými padesátkami jsou Mia, Anča a Ema. Ty právě překročily hranici, za kterou už mnohé nevidí nic než smrt. Zdá se, že tyto tři se už mohou v životě snažit jen o jediné: nebýt trapné. Jejich vzájemné setkání je ale inspiruje k pravému opaku: Být trapné na plné pecky a dělat klidně všechno, co se zdá být v jejich věku nevhodné. K tomu je ovšem potřeba zbavit se manželů, milenců, dětí a především veškerých zábran. Sestěhují se spolu do Miina bytu a začnou znovu žít.

Mia je televizní rosnička, která byla odsunuta na druhou kolej dopoledního vysílání. Před ostatními dělá, že to tak není, a hraje si na hvězdu, ale moc dobře zná pravdu. Anča byla původně žena v domácnosti, která věřila v dokonalý vztah, jenže na začátku seriálu se jí zaběhl manžel a ona své iluze ztrácí. Ema je sochařka, která k tvorbě svých soch využívá odpadků, a všichni si ji pletou s opravářkou.

Životy hrdinek se sice v první řadě netočí kolem mužů, přesto se bez nich chtě nechtě neobejdou. Tím, se kterým bojují nejvíc, je majitel domu, ve kterém Padesátky bydlí, brunátný šovinista se srdcem na dlani Standa. Kavárníkem v seriálové kavárně DepcaFé je sympatický spojenec Padesátek František. Je to kavárník, který cituje Ortena, nevadí mu prázdná kavárna, a dojemně miluje svou krásnou bývalou přítelkyni Klotyldu. Podstatnou roli má i manžel Anči, Bohouš.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Čekala jsem to jiné. Přesto je to asi takové, jak by se dalo předpokládat. Dávají tyhle dvě věty vůbec smysl? Právě jsem dokoukala Trapné padesátky a tak nějak nevím, co k tomu vlastně říct. Ihned mě napadlo srovnání s Hot in Cleveland, protože téma je v podstatě stejné (jen výrazně chybí přítomnost babči Betty White).

Bylo to šílené? Bylo. Ale předpokládala jsem, že to bude ještě víc, že seriál dostojí svému jménu a nabídne trapné padesátky. Ve výsledku jsem ale z pilotu cítila tak trošku odstup, jako by se začínal rozjíždět hodně, ale opravdu hodně pomalu, aby náhodou nešlápl na plyn příliš zhurta. Ve výsledku těch 35 minut uteklo rychle, ale tempo až tak rychlé nebylo. Doufala jsem, že téma s manželem vygraduje dřív a už uvidíme trošku ze společného života žen, protože tohle mi přišlo jako neustále dokola omílaná scéna – nejprve buchta + manžel u sochařky, pak buchta + manžel u rosničky, pak buchta + manžel u barmana a pak se teprve konečně objevil manžel, jenže už byl skoro konec dílu.

Na druhou stranu ale musím říct, že herečkám role sedly. Každá je jiná, ale dohromady jim to ladí. Opět mi nezbývá než porovnávat s Hot in Cleveland, kde je to podobné, vlastně i ty charaktery hrdinek jsou vesměs stejné. Je to kopie? Možná neúmyslná, ale faktem zůstává, že to funguje. Přechod do trapnosti jsem snad ani nezaznamenala, vtipy se držely relativně ve slušné rovině, tedy až na tu fotku hrdinčina pozadí na konci dílu, ale tak jeden přešlap se dá asi odpustit.

Do budoucna by seriál mohl mít potenciál, pokud přestane chodit kolem horké kaše a začne využívat výborné charaktery postav k vytváření vtipů a vtipných situací naplno.

Budu koukat dál: Jako koukala bych se, ale jak se znám, tak si tu televizi stejně nikdy nezapnu.
  • jednotlivé osobnosti hrdinek
  • herecké výkony hlavních představitelek
  • solidní tempo
  • vtipy většinou nepřechází do trapnosti
  • až přílišné chození kolem horké kaše
  • z těch vtipů si taky na zadek nesednete (nic mě vyloženě nerozesmálo)
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Znáte ten pocit, kdy už od znělky tušíte, že to, na co se chystáte koukat, bude děsná… no jak to popsat slušně – návštěva WC po vypití několika litrů švestkové šťávy. No a ten pocit přetrvává i po znělce a nejspíš se jeho pachuť hned tak nevytratí. Vůbec to vypadá jako mírně dražší a co hůř, trapnější verze Ulice.

Celá zápletka úvodního dílu je v podstatě o ničem, plná nesympatických postav a jejich naprosto nelogických interakcí, a to i když beru v potaz, že to má být nejspíš sitcom, kde se mohou občas podobné věci odpustit. Bohužel to, že by to měl být sitcom, není podle čeho poznat, protože počet vtipů v celém pilotu se omezil na předstíraný psychický kolaps sochařky, kterému se celé osazenstvo hezky zasmálo, nejspíš proto, že se muselo šetřit na laugh tracku.

Závěrečné hodnocení má připočtený Barrandov koeficient, protože kdybych subjektivně použil nulu, tak mi pro seriály z Barrandova nezůstanou procenta.
  • některá jména v obsazení
  • co od toho čekat, se dozvíte už z názvu
  • trapné voiceovery
  • divadelní kulisy
  • absence nápadů
10 %
Mé hodnocení
Fruiko

Teď nechápu, co ve mně vzbuzovalo ten optimismus a trochu naděje vůči Trapným padesátkám – možná obsazení. Říkal jsem si, že přece Mihulová nebo Melíšková by přece nevlezly do něčeho s tak strašným názvem, kdyby to nebylo dobrý. Ale ono to dobrý fakt nebylo – a tvůrci se nám to snažili sdělit už tím názvem.

Zábavný Trpaslík po tomto zážitku působí jako stovky let vzdálená historie. Dokonce i Marta a Věra, skrz naskrz průměrný sitcom, u nějž se ale dalo oddechnout a nemlátit přitom hlavou do zdi, se nedá s Trapnýma padesátkama ani srovnávat. Nechápu, co ČT popadlo, že po tom, co ve mně vzbudila naději, že by se mohla úroveň českých sitcomů opět zvednout, že to takhle zazdí.

Trapný padesátky jsou totiž trapný. Ale šíleně a tak, že to není ani v nejmenším vtipné. A je to škoda, protože úvodní… dejme tomu minuta provázená monologem Aleny Mihulové mě lehce povzbudila – říkal jsem si, že by to nemuselo být tak špatné. Jenže pak přišly na scénu dialogy, které od průměrnosti postupně během té půlhodinky sklouzly k naprosté trapnosti a bizarnosti. Stejně tak se začaly postupně projevovat i postavy, z nichž mě nejvíc vytáčely postavy Pavly Tomicové – ta herečka mi je sympatická a mám ji celkem rád, ale tady jsem nad ní fakt musel kroutit hlavou a Bereniky Kohoutové – zde se projevuje scenáristčin věk a jen povrchní znalost slovníku dnešní generace, kterou tahle postava asi má zastupovat.

Humor, tedy přesněji řečeno snaha o humor, zde nefungují téměř vůbec. Říkám téměř, protože párkrát jsem se tak ze zoufalosti pousmál, ale jinak jde opět o snůšku trapností, nudných plků a irelevantních drbů. Postavy se tu chovají jako dementi, a to i na poměry sitcomů.

Trapný. Takový jsou Trapný padesátky. Od naprostého odpadu to zachraňují jen kvalitní herečky a monology Mihulové. Stále nejsme na tom dně, na kterém jsou např. Sousedé na Barrandově, ale jde rozhodně o nejhorší TV projekt ČT za posledních pár let. Scénáristka Růžovky nepřekvapila a vytvořila neuvěřitelně trapnou „komedii,“ která skutečně nestojí ani za tu půlhodinu vašeho času. Tohle se krutě nevyvedlo.
  • Mihulová a její monology
  • postavy jsou skupinka dementů
  • humor nefunguje
  • je to neuvěřitelně trapný (a není to přitom nijak nadnesený či parodický, nijak vtipný, prostě trapný)
  • scenáristická zoufalost
10 %
Mé hodnocení
Esgalnor

Jen málokdy vystihuje název seriálu seriál tak přesně jako v tomto případě. Protože si opravdu nejsem jistá, že jsem už někdy viděla něco tak trapného jako Trapné padesátky.

Seriál o sobě hlásá, že je o ženách, které i v padesáti chtějí žít. Je sice sympatické, že tu máme takto netradiční hlavní hrdinky, ale těch momentů, kdy si dámy skutečně „užívají“, je tu opravdu pomálu. Většinu epizody se totiž topí v zoufalství a trapnosti, diváka donutí se zamyslet leda nad tím, že je opravdu rád, že v jejich roli není on. Nebo někdo, koho zná. Poselství, že v padesáti život nekončí, je tu totiž (mimo možná posledních pět minut) překrouceno v pravý opak.

A tady je klíčová ta závorka. Víte, za většinu epizody jsem se zasmála celkem jednou – absurdita momentu s věšením cedule byla prostě skvělá. Ovšem humor se správně rozjel ve chvíli, kdy se setkaly všechny tři hrdinky. Setkání ve znamení řvaní, jestli se ty dvě chtějí umlátit kladivem, bylo opravdu výborné a jak jsou všechny tři hrdinky (a hlavně jejich představitelky!) skvělé samy o sobě, trojnásobná síla jim neskutečně sluší.

Čímž sice trapnost úplně nekončí, ale je to o dost lepší. A to samé platí i o epizodě. Musím se přiznat, že jsem si na seriál musela tak trochu zvykat. O jemnosti nemůže být u Trapných padesátek řeč, mnohé události jsou značně na sílu (chápu, že hlavní hrdinka byla zoufalá, ale vážně jí přijde normální hledat svého manžela u cizího člověka v bytě?). Některé věci se totiž hodně protahují a tím pádem postupně zacházejí do čím dál většího bizáru, což je trochu škoda. Sice to možná mělo být vtipné, ale není.

Když si ale odmyslíme to zbytečné protahování, zbytečné chození kolem horké kaše, Trapné padesátky se povedly. Hlavní trojice je výborná, zdatně jí sekundují další postavy… Jen je otázkou, proč seriál tak dlouho otálí, snad to není tím, že do budoucna toho nemá moc co nabídnout, a tak protahuje. To by byla škoda, protože zatím to vypadá nadějně.
  • hlavní trojice
  • potenciál do budoucna
  • neskutečně pomalý rozjezd
50 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Prstíčkem škrábeme, hezky koukáme, po liku toužíme. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře12zobraz všech 12 příspěvků
Jenny17

Jenny17

No nevím co dodat asi bylo tady vše napsáno. Achjo pilot jsem přetrpěla .o(
před 6 roky
milosh

milosh

Popravdě, nějak nevím, co si o tom myslet. Pokud to měl být komediální seriál, postrádám tam ten humor....
před 6 roky
verunkawrath

verunkawrath

Těšila jsem se na paní Alenu Mihulovou a musím přiznat,že jen díky ní jsem se vydržela na první díl...
před 6 roky
Další články k tématu