13. 9. 2016

Novinka pod lupou: Motherland

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Motherland
Žánr: Komedie
Stanice: BBC Two
Premiéra: 6. 9. 2016
Vysílání: každé úterý večer
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: –

Kdo?

Tvůrce: Graham Linehan, Sharon Horgan, Helen Linehan, Holly Walsh
Herci: Anna Maxwell Martin, Diane Morgan, Paul Ready, Lucy Punch, Terry Mynott, Ellie Haddington, Chetna Pandva, Margaret Cabourn-Smith, Oliver Chris, Philippa Dunne, Sonita Henry

Ve zkratce

Seznamte se s Alfa matkami. V jejich čele stojí Amanda, včelí královna. Vše musí být uspořádané, čisté a zářivé, dokonce i kuchyňská korková deska, která je symbolem hrdinčina úspěchu. Na druhé straně spektra se nachází Liz, která žije v naprostém chaosu a přijde jí, že by si děti měly užívat volnost sebevyjádření – když chtějí skákat salta na pohovce, přitáhne jim matrace kvůli bezpečnosti.

Někde mezi Amandou a Liz je Julia. Je organizovaná, což ostatně musí být, jelikož je to úspěšná organizátorka veřejných akcí. Když se ale její matka Marison rozhodne, že nadále nebude neplacenou chůvou a taxíkem pro odvoz dětí ze školy, Julia zjistí, že její organizační schopnosti se zdaleka nevyrovnají Alfa matkám.

V mixu najdeme také Kevina, tátu na plný úvazek, který si svou roli naplno užívá… k podráždění ostatních matek.

Trailer

Ty britské sitcomy opravdu nemají fotky ani videa.

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Britské sitcomy mě poslední dobou překvapují. Buď se vyvíjí a ztrácí svůj typický britský humor, nebo se vyvíjí můj vkus. Každopádně Motherhood opět řadím do kategorie těch, které jsem čekala mnohem horší, než ve skutečnosti byly.

Hlavní hrdinové jsou všichni tak nějak sví, zvláštně švihlí, ale ve většině případů ne trapně, ale vtipně. Táta je moc velká vtěrka, ale ostatní jsou super, hlavně zrzka, která si dokáže jen tak uříznout prst a sama si pomalu zavolá záchranku, co záchranku, skoro by byla schopná si ho i sama přišít.

Nebyl to pro mě díl, u kterého bych padala smíchy ze židle. Na druhou stranu mi ale příběh příjemně plynul, při sledování jsem se nenudila a po skončení jsem měla dobrou náladu. Myslím, že to by každá komedie, která chce fungovat jako oddychovka po náročném dni v práci, měla splňovat, a tady se to daří. Děti jsou tu jen jako zdroj randálu, jinak se nijak moc neprojevují, takže se to dá snést. Je pěkné vidět, že se pro jednou netočí vše jen kolem nich, ale v centru dění stojí rodiče, kteří mají i jiné problémy, i když jde jen o blbou práci. Protože přesně tak to v životě chodí. Většinou neexistuje žádná idylka, kterou se nám snaží naservírovat americké sitcomy, kdy taťka přijde domů z práce ve čtyři a mamka celý den jen sedí doma a řeší problémy dětí.

Jen se trošku bojím, jestli pilot nepředvedl úplně vše, co se ze seriálu dá vytěžit. Aby náhodou další díly nezaznamenaly propad ve kvalitě. Každopádně mateřství je v podstatě u každého člověka tabula rasa a interakce s dalšími rodiči nabízí nekonečně mnoho možností, které by každý týden mohli diváky pobavit. Stačí jen doufat, že tvůrci budou mít dostatečně velkou představivost (nebo zásoby vlastních zkušeností).
  • od srdce se asi nezasmějete
  • nebezpečí, že po pilotu klesne kvalita
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Tentokrát se BBC vytasila s tak trochu netradiční rodinnou komedií o novopečené mamince dětí ve věku pěti a devíti let. Možná vás po této větě napadá, že si hlavní hrdinka Julia děti adoptovala, ale není tomu tak. Děti jsou skutečně její vlastní, ale ona sama se poslední roky věnovala práci tak moc, že vlastně neví, kolik práce starání se o děti obnáší. A proč se vlastně musí najednou o děti starat? Protože je neskutečný mamánek, který je zvyklý na to, že se babička vždycky postará, a vlastně to ani jinak nechce. „Proč nechci chůvu? Protože chci, aby děti byly vychovávány stejně jako já. Mou matkou.“ Jenže její máti jednou (logicky) bouchnou nervy a Julia je vržena mezi divoké matky, které jsou vybaveny spoustou plínek, falešnou milostí a žádnou prací.

Jak vidíte, jsou tu proti sobě postavy, jejichž vlastnosti jsou zahnány až do extrémů, ale nejedná se o takové to špatné přehánění ve stylu novinek od MTV. Tady se jedná spíše o přehánění, u kterého se člověk modlí, aby jeho samotného nepotkalo něco podobného, ale nad osudem hlavního hrdiny se pobaví s radostí.

Celý pilot je taková zběsilá divočina, ve kterém diváka nemine spousta krve, jezení odpadků či spousta dětí. Děti zde ale hrají roli chaosu, který víceméně nemluví, ale spíše jen přivozují hlavním (dospělým a mluvícím) postavám většinu doby bolest hlavy a pocit zoufalství.

Tento souboj dokonalých matek a matek, které své děti sice milují, ale vzdálenost deset mil je vzdálenost deset mil, mohu doporučit. Herecký ansámbl není zrovna známý (já sama znám jen Lucy Punch neboli velitelku supermatek Amandu), ale čemu to vadí? Vzhledem k propagaci z toho asi nic mainstreamového také nebude, ale ať už se Motherland dočká více řad nebo ne, je to vážně fajn oddychovka o tom, že ať už se děje cokoliv, může být i hůř.
  • zběsilá jízda na začátku
  • pozitivní šílenost
  • při sledování více epizod najednou hrozí strach z lidí
  • postavy jsou vlastně docela nesympatické
60 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Plánujete dát novince šanci? Nalákal vás popis děje nebo trailer? Nebo si raději počkáte na první reakce diváků, než se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
ragelly

ragelly

Pravda :'D Ale i tak to byla asi nejvtipnější scéna :D
před 7 roky
Nira

Nira

Tohle bude seriál přesně pro mě, do toho jdu.
před 7 roky
verunkawrath

verunkawrath

Ráda se zasměju,takže jdu do toho.
před 7 roky
Další články k tématu