8. 8. 2017

Novinka pod lupou: Ozark

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Ozark
Žánr Drama / Krimi / Thriller
Stanice Netflix
Premiéra 21. 7. 2017
Vysílání celá série naráz

Délka pilotu: 58 minut

Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Martin „Marty“ Byrde pracuje jako finanční poradce a společně se svou rodinou, manželkou a dvěma dětmi, žije v Chicagu. Rozruch do jinak poklidného života rodiny přinese Martyho přešlap v práci, když mu společně s kolegou nevyjde nebezpečná zakázka pro mexický drogový kartel. Neúspěch neohrozí samotného Byrdea, ale i jeho rodinu, a tak se dočasným útočištěm rodiny stává rezort na plošině Ozark. I přesto jsou ale všichni stále v nebezpečí a musí bojovat se spoustou démonů – ať už těmi vnitřními, nebo těmi, kteří jim neodpustí žádný dluh.
Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Nevím, jak moc naši rubriku sledujete, ale já ji mám, jak se tak říká, z první ruky. Protože prostě vidím všechno. A není toho málo.

Pokud pravidelně sledujete alespoň naši rubriku, tak jste si možná za poslední dobu všimli jistého vzorce. Netflix vydává hrozně moc seriálů. Možná se mi to zdá, ale za poslední dejme tomu měsíc je to pořád samý Netflix. Což je vlastně trochu nesmysl říct, protože stanic není neomezený počet, takže se opakují pořád. Ale Netflix až doteď tolik nepřispíval a hlavně – jeho styl je většinou natolik specifický, že už mi to trochu začalo připadat, jako kdybych koukala neustále na jeden a ten samý seriál.

Tím nechci říct, že Netflix točí seriály na jedno brdo, ale ze skoro všech jde prostě stejný „feeling“, skoro všechny mají podobnou atmosféru a opravdu výrazný otisk stanice, ze které seriál pochází.

Tudíž má Ozark už předem tak trochu průšvih kvůli tomu, že je jen dalším z řady. Což nemusí být problém a dá se z toho bez problému „vymotat“, jenže to bohužel vypadá, že Ozark se o to vůbec nesnažil. Věřím, že pokud by si někdo sepsal seznam toho, co má být ve správném Netflixovském dramatu, tady by si odškrtl všeho.

Takže Ozark sice má kvalitní obsazení (hlavně hlavní hrdina v pozitivním smyslu vyčnívá z řady), ale jinak je to bohužel prostě docela nuda, která splývá se vším ostatním, co jsme tu v posledních týdnech od Netflixu měli. Klidně i s Friends from College.
  • obsazení
  • hlavní hrdina a jeho představitel
  • splývá se vším ostatním, co Netflix tvoří
40 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Opět jedno z těch netflixáckých dramat, o kterém téměř až do premiéry nikdy nikdo neslyšel. Na rozdíl např. od The OA jsem tady ale nenašla nic, co by mě dokázalo nalákat na další sledování. U dramat Netflixu tohle není u mě osobně velmi obvyklé, snad dokonce jde o první hodinovku z portfolia této služby, která mě nezaujala.

Nejde ani tak o herce, ti vlastně byli v pohodě. Batemana upřímně moc nemusím už od dob Arrested Development, ale tady mi jeho postava nijak extra nevadí. Pro hlavní roli se hodí, zároveň však ničím nevyčnívá. Přijde mi, že mu chybí jisté charizma, které by své postavě předal a divák by si ji tím pádem mohl oblíbit. Takhle je mi ale arty víceméně lhostejný. Líbilo se mi jeho prudérství na začátku, jak odmítl dát dceři deset dolarů, protože prostě šetříme šetříme šetříme. Ale pak vybere z banky 7 milionů (očividně vážně šetřil). Ostatní postavy se neměly ani šanci nijak projevit. Jeho rodina je základním centrobodem, ale vlastně o ní téměř nic nevíme. Jasně, je nefunkční jako každá druhá, ale jako by se to tady soustředilo vyloženě pouze na hlavního hrdinu a všichni ostatní byli jen do počtu, aby bylo vidět, že má nějakou rodinu, prostě něco, co ho může zranit a dát nepříteli výhodu.

Největší problém mám s příběhem, který prostě není silný. Není ani průměrný. Je to jedna velká nuda od začátku do konce. Tempo je téměř neexistující, i když je zde pár akčnějších scén, přišlo mi, že celý díl stagnoval na místě a nikam se nepohnul. Pomalé tempo některým seriálům sluší, ale někde je krutě nevýhodné. Nevím, jestli ho zde tvůrci zamýšleli, ale řekla bych, že asi chtěli hrát na atmosféru. Dlouhé pohledy, spousta zbytečných záběrů k vykreslení celkové scény a ukázkové oddalování kamery na konci dílu se záběrem na nádhernou přírodu. Ta poslední scéna byla pěkná, to ano, ale těch 55 minut předtím? Neusnula jsem, asi tak by se to dalo shrnout.

Budu koukat dál? Myslela jsem si, že Netflix dramata dám všechna. Ale Ozark mě opravdu nepotěšil, myslím, že si ho ani nebudu přidávat do Chci vidět.
  • herecké výkony
  • nevýrazné postavy
  • extrémně pomalé tempo
  • nudný příběh
30 %
Mé hodnocení
ragelly

Ozark je nový seriál od Netflixu. Je třeba psát víc k vysvětlení, proč mě zaujal a stál za vyzkoušení? Už samotný trailer mě zaujal svou temnou stránkou a hlavně zajímavou rolí pro Jasona Batemana.

Toho mám prostě zafixovaného jako komediálního herce a navíc ho úplně nemusím. Líbil se mi pouze v jedné věci, v klipu Mumford & Sons – Hopeless Wanderer. A byl jsem vážně zvědavý, jak mu sedne role finančního poradce, který se dostane do pěkně nebezpečného průšvihu.

A pilot doručil přesně to, co trailer sliboval. Pořádně temnou atmosféru, která je naplněná napětím. Nejvíc mě zaujala nekompromisnost, kterou seriál používá. A tím nemyslím jednání drogového kartelu, ale třeba i způsob, jakým mluví se svou ženou, když si těsně zachrání život.

Jason Bateman mě příjemně překvapil a škatulku, kterou jsem pro ně měl, nechává úspěšně za sebou. Rozhodně chci vidět, co se bude dít dál. Jen si musím po pilotu chvilku odpočinout, protože tam nebyla ani jedna scéna na odlehčení.
  • Jason Bateman mě překvapil
  • temná atmosféra a napětí
  • nekompromisnost
  • chci to vidět dál
  • není tam ani jedna scéna na odlehčení
80 %
Mé hodnocení
Pajky

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Jako malá přešla od Krtečka a Jen počkej, zajíci! rovnou ke kriminálkám a Červenému trpaslíkovi. Zanechalo to jisté následky.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
BuBBleS

BuBBleS

Tedy ten popis seriálu se moc nepovedl. »SPOILER« »SPOILER« Podle jakého zdroje vznikl ten...
před 6 roky
BuBBleS

BuBBleS

jinak k seriálu. velkou nevýhodou seriálu je, že se nedá po prvním díle moc dobře hodnotit. a trailer...
před 6 roky
Další články k tématu