25. 9. 2016

Novinka pod lupou: Notorious

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Nové právnické drama Notorious je do midseason náhradou Shondina Scandalu. Najde si u diváků své místo?

Základní údaje

Název: Notorious
Žánr: Drama / Právnický / Thriller
Stanice: ABC
Premiéra: 22. 9. 2016
Vysílání: čtvrtek od 21:00
Předskokan: Grey's Anatomy (Chirurgové)
Konkurence: Mom (Máma) + Life in Pieces (CBS), Pitch (Fox), Chicago Med (NBC), Supernatural (Lovci duchů) (The CW)
Tipovačka: CWzone, Gorilla, NextWeek a HBO tipují zrušení, zatímco Serialzone a Edna tipují prodloužení. Lid věří v prodloužení s převahou 54 % hlasů.

Kdo?

Tvůrce: Josh Berman
Herci: Piper Perabo, Daniel Sunjata, Sepideh Moafi, Kate Jennings Grant, Ryan Guzman, Kevin Zegers, J. August Richards, Aimee Teegarden

Ve zkratce

Děj sleduje příběh kriminálního žalobce Jakea Gregoriana a zpravodajské producentky Julie Georgeové, jejichž cesty se pravidelně setkávají na osobním i pracovním poli. Julia má talent pro manipulování se svými hosty a Jake pracuje na těch nejsledovanějších případech v LA. Tito hlavní hrdinové byli inspirováni skutečnými lidmi, Markem Geragosem a Wendy Walkerovou.

Podobné seriály

Scandal
The Catch
The Newsroom

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Bylo to lepší, než jsem čekala. Docela bych to připodobnila k jarnímu The Catch, alespoň pocitově, i když nejsem nadšená tolik, pilot k Notorious se mi líbil. Je to krimi soapka, nic si nebudeme nalhávat. Do čtvrtečního bloku k seriálům od Shondy se skvěle hodí, i když své téma maskuje. Po traileru jsme to všichni připodobňovali k Newsroomu, ale musím říct, že ty dva seriály nemůžou být víc vzdálené. Tady vůbec nejde o to, jak se zprávy tvoří, jen o to, aby v éteru objevily co největší šoky.

Ale Notorious má něco do sebe. Jsou tu dvě hlavní postavy, které mají velmi dobrou chemii. Líbí se mi jejich vztah; ačkoliv jsou vlastně protivníci, mají tajnou dohodu a potají si dávají echo, to je myslím v jejich branži výhodné pro obě strany. Samozřejmě je jasné, že dříve či později tvůrci začnou hrát na jejich romantické zapletení, už zde bylo nápadné flirtování. Ale tak s tím se musí počítat, je to prostě ten typ seriálu s hlavním duem muž/žena.

Ještě nedokážu určit, jestli to bude spíš styl „případ týdne“, nebo jestli to bude spíše serializovaný příběh. Události v pilotu šly takovým spádem, že to vypadalo na první možnost. Pak jsme ale skončili cliffhangerem, který logicky musí pokračovat do další epizody. Nedovedu si představit, že by z toho tvůrci mohli vytřískat víc než jeden další díl, pak podle mě budou muset přejít k jinému případu, takže osobně tipuju, že je jen prodloužený pilot, ale půjde o klasický případ týdne. Uvidíme, jestli to seriálu pomůže, nebo uškodí.

Co nehodnotím tak pozitivně, to je plochost příběhu. Přišlo mi, že se tam hodně hraje na náhody – náhodou jsem narazila na jméno tvého snoubence, náhodou máme vrtulník ve vzduchu, náhodou má být manželka dnešním hostem atd. Našlo by se toho víc. Příběhu by slušela větší propracovanost, aby tvůrci neukazovali 20× za epizodu posun děje tímto způsobem, protože to diváka rychle omrzí. Sledovat budu dál, ale seriál měl určitě větší potenciál.
  • vztah hlavního dua
  • svižné tempo
  • při sledování se bavíte
  • nejasný formát
  • až příliš mnoho náhod
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Musím říct, že jsem velmi mile překvapena. Celou dobu jsem se bála toho, že seriál bude nudný a obyčejný a všechen ten shon v luxusním zpravodajském studiu mi bude vadit. Vlastně jsem ho už tak trochu předem začala odepisovat. Naštěstí jsem ale byla vyvedena z omylu.

Pilot má opravdu spád, neustále se tam něco děje a nenatrefíte na žádná hluchá místa. Než jsem se nadála, byl konec epizody, během jehož průběhu jsem ani neměla nutkání sledovat, kolik minut ještě zbývá do konce. Vůbec jsem se nenudila. Jelikož je ale děj takto nabitý, může na někoho tento shon působit nepříjemně a uspěchaně. Rozhodně se nejedná o žádnou oddychovku.

Celá show hlavní hrdinky stojí na reportážích, které mají divákům poskytovat co nejšokující informace. Každý má svá tajemství a úkolem Julie a jejího týmu je tato tajemství odhalit. Nejedná se však o žádné intriky. Hlavní postava není mrcha, která by chtěla své okolí ponižovat a veřejně zostuzovat. Pouze upozorňuje na špatnosti a protizákonné počiny, které doposud zůstávaly pod pokličkou. Bez ostrých loktů by svou práci pochopitelně dělat nemohla, ale nikomu nehází klacky pod nohy. Tento charakterní prvek se mi opravdu líbil.

Zároveň se nejedná úplně o typické case of the week schéma, což mě velmi potěšilo. Během jednoho dílu se řešilo hned několik záležitostí, ze kterých byly některé uzavřeny, ale jiné zůstávají otevřené a budou adresovány i v budoucích dílech.

Na závěr nemohu nezmínit obsazení, které se hemží samými známými tvářemi, což určitě není lákadlem jen pro mě. Musím říct, že naprosto chápu nasazení Notorious mezi seriály Shondalandu, jelikož se svým pojetím skutečně podobá jejich tvorbě a skvěle do programu zapadá. Za mě 90 %.
  • pořád se něco děje
  • kostlivci ve skříni
  • obsazení
  • otevřený konec
  • shon (žádná oddychovka)
90 %
Mé hodnocení
gabik.029

Na Notorious jsem se nejdřív vlastně ani nechtěl dívat, ale nakonec nelituju toho, že jsem seriál zachytil. Abych pravdu řekl, čekal jsem trapnou soapku, ve které bude spát každý s každým a budou se řešit jen vztahy. Dostal jsem ale mnohem, mnohem víc.

Notorious totiž je soapka, neoddiskutovatelně. Stejně tak to je ale i právnické drama, kriminálka, mysteriózní drama. Při sledování pilotu máte pocit, že čas ubíhá strašně rychle, a přitom ve skutečnosti neubíhá vůbec. Míchají se zde jednotlivé příběhové nitky, která každá reprezentuje odlišný žánr, chvíli jste ve zprávařské redakci, chvíli v právnické kanceláři, chvíli na místě činu.

Na jeden díl je toho opravdu až moc. Možná bych byl radši, kdyby z toho vznikl film, protože toho materiálu tam tolik je. Děj vás opravdu nenechá vydechnout. A víte, co je nejlepší? Každá postava je dostatečně charismatická na to, aby na sebe strhla pozornost a aby se vyrovnala ostatním. A to je to, co dělá seriál velkým – každý si zde najde svého oblíbence.

Má pilotní díl nějakou chybu? Ano, má, na závěr se lehce ztratíte, jak v hromadě postav, tak v lehce překombinované zápletce. A taky se bojím, že svůj styl z prvního dílu seriál brzy ztratí

Doporučuji sledovat: ANO, v tomhle seriálu je úplně všechno.
  • postavy
  • nakombinovaná zápletka
  • mix žánrů
  • lehce překombinovaný závěr
90 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Plánujete dát šanci Notorious? Nalákal vás popis děje, trailer nebo naše recenze? Jaké jsou vaše reakce, pokud už jste pilot viděli?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
sonkad

sonkad

Bude niekto robiť titulky?
před 7 roky
sandokan555

sandokan555

takk sledujem druhu cast a co ja viem ..keby to bol film je to super ... ale ako serial to az tak neocenim,...
před 7 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno, bavila jsem se dobře. Mám ráda seriály z novinářského prostředí, takže když se to tady...
před 3 roky
Další články k tématu