15. 9. 2021

Novinka pod lupou: Osada (Česká televize)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Osada
Žánr komedie
Stanice Česká televize
Premiéra 10.9.2021
Vysílání pátek
Délka pilotu 60 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Do chatové osady Záhoří jezdili už jejich dědové, rodiče a budou do ní jezdit i jejich děti. Platí tu neměnná pravidla a tradice. A to i přesto, že svět se mezitím změnil. Někdo zbohatl, někdo naopak. Stali se z nich pravičáci i levičáci, Pražáci i Moraváci, liberálové i milovníci tradičních hodnot. Vzdálili se sobě na hony. Neshodli by se v práci, u televizního programu ani u voleb. Především proto, že by se vůbec nepotkali. Každý totiž žije ve své sociální bublině. Podle toho to ostatně od pátku do neděle v osadě vypadá.

Trailer

A jaký je váš ortel?

Petr Kolečko je pro Českou televizi osvědčená značka, nicméně tentokrát není alespoň po 1. epizodě výsledek tak jednoznačný. Kolečko se tady snaží stavět opět na stereotypech, ale prozatím humor nefunguje, nebo není pro jistotu budován vůbec. A ani jasně satirická stylizace nepřidává body navíc.

Naštěstí to zachraňuje herecké obsazení s Martinem Myšičkou, Radkem Holubem či vynikající Petrou Nesvačilovou v čele. Každá postava má jasně nastavenou linku a snaží se z ní dostat maximum. Také nejsou v prvním díle představeny všechny postavy, takže se materiál na seriál hned nevyčerpá.

Dalším jasným záporem je extrémně pomalé tempo. Většinu dílu se totiž absolutně nic nestane. Postavy se pouze představí a máme tu nástřel linky do budoucích dílů, nicméně než se vůbec něco začne dít, tak uplynou dobré dvě třetiny času. Obávám se, že spoustu diváků to odradí.

Nicméně na zabití času o pátečním večeru to není vůbec špatné. Postavy jsou dobré a pokud se v dalších epizodách více rozjede děj, tak to může být příjemná oddechovka.

  • Herecké obsazení
  • na páteční večer dobrý
  • Pomalé tempo
  • Nefunkční humor
50 %
Mé hodnocení
litllewitch

Trochu mě zarazil začátek z ničeho nic, kdybych na seriál nečekal, tak si asi všimnu až v průběhu úvodních titulků, že už to jede (ale to zas takový problém není). Díl nasadil laťku hned v úvodu, představování postav bylo bylo vtipné, rozdílné charaktery bavily a hlavně nebyl tu prostor pro trapnost.

Řekl bych, že je tu i docela fajn herectví, tak nějak úplně v pohodě věřím, že se opravdu sešla různorodá parta, která si chce užít chvíle v osadě. Je to zkrátka jeden z těch seriálů, které opravdu působí jako by je psal život. Těžko říct, co bylo ještě inspirací a co domyšlenými příběhy scénáristů.

Od chvíle, kdy se ještě tehdy mluvilo o Chatařích, uběhla už nějaká doba, plno informací už tak ještě před premiérou byly venku. Obsazení proto nebylo žádným překvapením a kupodivu bych řekl, že je to i fajn, protože jsem při sledování měl pocit, že postavy dávno znám. Ale i beztoho se s nimi diváci rychle a snadno ztotožní, je tu neskutečná plejáda postaviček, mezi kterými si každý najde tu svoji.

Na seriál jsem se těšil a doufal, že se to nezvrtne. Nezvrtlo. Je to zkrátka páteční oddechovka, u které není třeba nic hrotit a rozpitvávat děj do detailu. Bavil jsem se, díl utekl neskutečně, takže mi až po nějaké době došlo, že už je čas psát názor. Doufám a pevně věřím, že další díly se budou držet na podobné úrovni. Protože stejná pohoda, jakou chtějí návštěvníci osady, stejnou chtějí diváci při sledování dalších dílů.

  • pohoda
  • nulový prostor pro trapnost
  • prostředí (super, co se tvůrcům podařilo vybudovat)
  • postavičky
  • rozjezd hned z kraje
  • ztotožnění
  • obava z těžení z opakovaných vtipů
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Není to špatné, ale druhý Most! se nekoná. Něco tomu chybí. Třeba se to trochu zlepší v dalších dílech, kdy přibudou dle ukázek další postavy a chemie v osadě, tak konečně bude kompletní a ukáže se, že přesně tak má být namíchána komediální výbušná směs, ale to co nám ukázal pilot zatím nestačilo. Postavy se pohybují na hraně klišoidnosti a některé se na ní neudrží.

Postava ajťáka je ještě celkem v pohodě, ale zelený mozek je už zahnaný do zbytečného extrému. A přijde mi, že čím více se postavy přestávají podobat někomu, koho bychom mohli potkat ve skutečném světě, tím hůř pro takovýhle typ seriálu. Naopak rodinka boháčů předstírajících, že nejsou bohatí mi přijde jako skvělý nápad, který zatím funguje.

Samotný příběh se zatím spíše nese v duchu seznamování s postavami a tak na něm není nic světoborného. Nahláškování také zatím trochu pokulhává, ale některé situace mají svoje kouzlo. Uvidíme, co z toho bude dál, ale tentokrát tu budoucí kultovní dílo nevidím.

  • téma
  • je to snesitelnější než většina českých pokusů o komedii
  • postavy jsou zahnané moc do extrému
  • v pilotu nejsou představeny všechny hlavní postavy
  • málo hlášek
70 %
Mé hodnocení
Fruiko

Jsem trošku v šoku, jak jsem se u toho příjemně bavila. Je to taková nenáročná oddychovka , která mě jen utvrzuje v tom, že nedám dopustit na svůj klid. Kdybych měla jet na chatu (což by se upřímně stát nemohlo, protože bych nezvládla pavouky a myši a hmyz a všechno další, co se v takovýchto chatičkách nachází), tak bych tam jela proto, abych vypnula, užila si klid a nemusela s nikým komunikovat.

Tady je to úplný opak. Je tu sezónní komunita lidí, kteří se tu pravidelně scházejí každý rok a jeden druhému strká nos do dveří, a to doslova. Jako scházet se několikrát denně na schůzích, řešit hovadiny a hlasovat o blbostech? Děkuji, nechci.

Ale takhle na dálku jako diváka mě to pobavilo. Postavy jsou šílené, protikladné, ale vtipně napsané i zahrané. Ten voják mi svou intonací strašně připomínal postavu majora Maisnera, Václava. Je takový intenzivní, in your face typ člověka, oba jsou tak ve výsledku podobně komické postavičky. Nevím, jestli ho nesnáším, nebo si ho užívám.

Jak na české věci nekoukám, tak tady by mi ani nevadilo, kdybych na nějakou další epizodu náhodou natrefila v televizi. To je ale asi tak stejně velká šance, jako že bych si to namířila na chatu, jelikož televizní programy nechytám a televizi mám jen jako velkou obrazovku pro sledování seriálů z exterňáku nebo ze streamovacích služeb.

  • příjemná venkovská atmosféra
  • k sobě ladící skupinka postav
  • dobrý scénář, povedené hlášky
  • zdá se mi to trošku stereotypní
  • vtip o průměrné mzdě
70 %
Mé hodnocení
ragelly
Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
litllewitch

litllewitch

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
_-0-_

_-0-_

Jeden ano. Masochismus.
před 2 roky
šotek10

šotek10

Zatím mám velice smíšené pocity....
před 2 roky
marvio

marvio

Už podle ukázek jsem od tohohle seriálu nic moc nečekal. Že to bude až tak špatné jsem si nemyslel. U...
před 2 roky
Další články k tématu