22. 9. 2020

Novinka pod lupou: Des (ITV)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Des
Žánr minisérie, drama, krimi
Stanice ITV
Premiéra 14. 9. 2020
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 45 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Brian Masters (předloha)
Hrají David Tennant, Daniel Mays, Jason Watkins

O čem to je?

Seriál vypráví příběh zatčení a soudního procesu se sériovým vrahem Dennisem Nilsenem, kterému se přezdívá Des. Na celou situaci se nahlíží ze tří různých úhlů pohledu, a to samotného Nielsena, detektiva Petera Jaye a spisovatele Briana Masterse, který o Nilsenovi píše biografii.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Tak z tohoto pilotu šel mráz po zádech. Žádná akce, honičky, komplexní stíhání zločince ani lekavé hororové prvky. Ale mnohdy v tom ledovém lidu vězí mnohem více intenzity a hrůzy, což dokazuje i tato minisérie.

Konečně jsem našla další britský kousek, který mi atmosférou připomíná Willington Place. Zhímavý příběh, neskutečný herecký výkon Tennanta a již zmíněný ledový klid, který dokáže rozběhat mráz po zádech. Pilot mi utekl jako voda a dokonale navnadil na další díly.

Není to žádná hádanka. Od začátku víme, že tento člověk je vinen. Přesto mě zajímá, jak se příběh bude vyvíjet dál – odhalování dalších skutečností z velké části prostřednictvím rozhovorů s detektivy nebo se spisovatelem je skutečně zajímavý styl, který se nevidí tak často, ale rozhodně stojí za zhlédnutí.

Za mě velmi příjemné překvapení, těším se, až zhlédnu i zbylé epizody.

  • Tennantův výkon
  • mrazivě klidné zpracování příběhu sériového vraha
  • udrží vás v pozoru od začátku do konce
80 %
Mé hodnocení
ragelly

David Tennant je prostě Talent! Další úžasný herecký koncert. Také mě velmi těší, že jsem opět po určité době byla nějakým pilotem/seriálem opravdu překvapena. Před sledováním jsem četla pouze krátkou anotaci, takže jsem opravdu nečekala, kam se děj v prvních deseti minutách vydá. Nechci případným divákům nic vyzradit, takže jen napíšu, že tento pohled na známé téma (i když nejde asi ani tak o skvělý scénář, jako o popis reality) je opravdu osvěžující!

Při sledování mi stále přicházel na mysl Fincherův Zodiac. Asi to bude kombinací trojího: podobným tématem, retro atmosférou a až zvláštní civilností strhujícího vyprávění. Série asi nebude pro každého, protože je opravdu „koukací“. Tím chci říct, že pro ten pravý divácký zážitek nesmíte z obrazovky spustit oči, záleží na každém pohybu očí, gestu. Je milé, že ještě existují seriály, které dokáží vyprávět pomalým tempem a přitom nenudit.

Daniel Mays je pro mě objevem roku 2020. Znala jsem ho v minulosti z menších rolí, ale letošek mu opravdu přál a jak ve White Lines, tak zde předvádí výborné herectví. „Detektiv“ je v dnešní době už velmi okoukaná postava, proto je skvělé, že ji Mays dokáže zahrát poutavě. Jen škoda toho trochu zbytečného úvodu ve stylu „nejprve se podívejte, jak náš hrdina žije“.

U podobných témat vždy řeším otázku, zda je vůbec správné o nich točit a natočené věci sledovat. Zda tím my všichni nepřispíváme k vytváření zvrácených idolů. Tuto otázku nemám ani po letech jednoznačně zodpovězenou, takže prosím, chopte se jí v diskuzi. Jisté ovšem je, že dokoukání série se v tomto případě neubráním.

  • Pan Herec David Tennant
  • Daniel Mays
  • něco nového
  • retro atmosféra
  • tempo vyprávění
  • občas příliš hlasitý hudební podkres, který ruší dialogy
  • klišé (a zbytečná) scéna „Kdo to pustil novinářům?!“
90 %
Mé hodnocení
Tempy
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře19zobraz všech 19 příspěvků
Nevada

Nevada

Tak google snad používat umíš, ne? Zrovna seriálovému fanouškovi vysvětlovat, od čeho se odvíjí slovo...
před 3 roky
_-0-_

_-0-_

Googlení mi sežralo čtvrthodinu :-( Kategorie "multivrahounů" jsou v zásadě tři -...
před 3 roky
šotek10

šotek10

Zhlédnuto na jeden zátah. A ještě teď mi běhá mráz po zádech. Tennant zase ukázal, že zkrátka umí. ...
před 3 roky
Další články k tématu