4. 4. 2021

S lupou do historie: The Borgias

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte The Borgias (Borgiové) 1×01: The Poisoned Chalice?

plakát

Základní údaje

Název The Borgias (Borgiové)
Žánr Drama, Historický
Stanice Showtime
Vysílání 2011–2013
Počet sérií 3
Premiéra 3. 4. 2011
Délka pilotu 47 minut
Prům. hodnocení 75 % (od 487 uživatelů)

O čem to je?

Borgiové jsou považováni za první opravdovou kriminální rodinu historie. Mezi jejich „specialitky“ patřily vraždy otrávením, loupeže, přepadení, incesty a tak dále. Během renesance získali značný vliv a díky pochybným praktikám se dokonce roku 1492 jeden z nich stal papežem…

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Historický seriál je příjemným zpestřením mezi tou směsicí sitcomů a kriminálek, takže dnešní pilot jsem si užil o to víc. Po deseti letech od premiéry se vracíme příběhem o pár století zpět do období, které vévodili Borgiové. Tato mocná italská rodina je bohatým materiálem pro celý seriál, takže pilot představil skutečně jen začátek a vlastně jen zlomek ze všech podlostí a špinavostí této doby.

Seriálu se skvěle podařilo vystihnout všemožné intriky, podvodné dohody a jejich provedení. Umisťování zpráv do jídla bylo tak důmyslné, že jsem celou dobu přemýšlel, jestli byl jen někdo hodně originální, nebo to už v době Borgiů byla staletími osvědčená metoda.

Všichni zlořádi se svými špinavostmi tu jsou perfektně vystiženi, všem to neskutečně věřím a nevidím za rolemi ani samotné herce, i když některá jména a obličeje mám vyryté do paměti. Jen mě mrzí, že Lucrezia zatím nedostala více prostoru, protože ta je taky velice zajímavou osobností historie. Aspoň je na co se těšit.

Seriálu sedí scénář, pilotem slušně rozehraný příběh, víc než povedené obsazení. Dohromady tu je povedené historické drama v příjemném prostředí. Kdyby se náhodou po třetí sérii příběh neuzavřel, je tu ta výhoda, že si člověk nemusí nic domýšlet.

  • intriky
  • prostředí
  • obsazení
  • příjemně rozběhnutý příběh
  • málo prostoru pro Lucrezii
80 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu