27. 6. 2018

S lupou do historie: Nemocnice na kraji města

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Nemocnice na kraji města 1×01: Výročí?

Medailónek

Název: Nemocnice na kraji města
Žánr: Drama / Lékařský
Stanice: Československá televize
Vysílání: 1978–1981
Celkový počet sérií: 2 + seriálové pokračování
Premiéra: 5. 11. 1978
Délka pilotu: 56 minut

Kdo?

Tvůrce: Jaroslav Dietl
Herci: Ladislav Chudík, Josef Abrhám, Eliška Balzerová, Ladislav Frej, Miloš Kopecký, Jana Štěpánková, Josef Vinklář

O čem to je?

Seriál sleduje lékaře a zdravotní sestry v jedné československé nemocnici. Pacienti přicházejí a odcházejí, zaměstnanci nemocnice však zůstávají a prožívají si své radosti i strasti v osobním i pracovním životě. Často se zapletou mezi sebou, ale i se svými pacienty, což mnohdy nekončí dobře.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status:za mých mladých dnech hodně epizod viděno v TV
Hodnocení celého seriálu: -

Tak tohle mě vzalo hodně zpátky. Ještě snad na nižším gymplu jsem původní nemocnici i tenkrát novou Nemocnici po 20 letech sledovala každý týden s mamkou, i když jsem další den musela vstávat brzy do školy. Seriál se mi tenkrát líbil hodně, na to, že jinak starší kousky moc nevyhledávám, tak tento jsem si skutečně užívala. Byla jsem proto zvědavá, jak budu pilotní díl vnímat o tolik let později.

A musím říct, že pořád se mi to líbí, hned bych si sjela celý seriál znovu. Herectví je dnes, tedy po více než 40 letech, trošku úsměvné, všichni jsou tak strašně vážní a mají jen jeden výraz ve tváři a je na nich vidět, jak moc se snaží. Ale to nic nemění na tom, že postavy jsou napsány skvěle a herecké obsazení vybráno skutečně na výbornou.

Pilot má skoro hodinu, ale utekl mi jako voda a naladil na další sledování. Každá postava má svůj vlastní příběh a nemůžu říct, že by mi kdokoliv byl nesympatický. Tvůrci samozřejmě vykreslují některé postavy kladně, zatímco jiným dávají špatné vlastnosti až příliš okatě. Ale i tak se na ně skvěle kouká a dokážou vyvolat emoce, takže vás zajímá, co s nimi bude dál.

Je docela zajímavé sledovat, jak se český nemocniční žánr přesunul od Nemocnice až po Ordinaci. Na druhou stranu, i když na to pilot zatím tolik nevypadá, docela si pamatuju z dalších epizod, že tam kolikrát bylo takové dráááma, že si z něj Ordinace s přehledem mohla brát inspiraci. I tak je to ale seriál, kterému se upsaly přední herecké hvězdy své doby. Chudík, Kopecký a spol. odvádí skutečně špičkové výkony; už jen proto bude Nemocnice navždy klenotem československé seriálové tvorby.

+ postavy
+ herecké výkony
+ svižné tempo
+ dokáže vyvolat emoce

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Drunk_Queen

Status:kdysi jsem už něco málo viděla
Hodnocení celého seriálu: -

No, co si budeme namlouvat, tohle je pro mě těžký seriálový pravěk. Pokud je údaj v tomto článku pravdivý, v době premiéry mi bylo krásných mínus devatenáct a půl, teď je mi dvacet… Když se zamyslím, kolik tehdy bylo mým rodičům, je to také dost úsměvné.

I proto je pro mě Nemocnice na kraji města příjemným překvapením. Já vím, já vím, podobně „zralé“ věci jsme tu už měli, ale při všech těch hrozivých komentářích, které se člověk běžně doslýchá, prostě očekáváte něco horšího. Jako by vás to skoro nemělo bavit. Ale co se dá dělat, já si sledování užila.

Nebudu tady sice pět jen chválu, protože to bych se zanedbala nedostatky, ale bylo to fajn. Nemocnice je samozřejmě o moc výš než třeba taková Ordinace či Modrý kód (ne že by to bylo nějak těžké, ehm), ale něco mají ty seriály společné. Některé scény se berou příšerně vážně, ač na to ani vzdáleně nemají potenciál, některých vztahů je naznačených možná až příliš…

Ale to jsou detaily. Jinak je Nemocnice po většinu doby moc hezky napsaná, herecké obsazení je výborné… I takový ignorant jako já rozpozná mnoho slavných tváří, to beru jako opravdový úspěch! A herecké výkony jsou přesvědčivé, kazí je jedině ta občasná zbytečná vážnost, avšak to nemění nic na jejich nesporné kvalitě.

Něco málo už je sice úsměvné, ale stejně si nemůžu odpustit poznámku, že i přes těch čtyřicet může spousta dnešních seriálů závidět.

+ herecké obsazení
+ to jak je příběh napsaný
+ těch 40 let není zas tolik znát

- ale někde ten věk přece není nenápadný

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
STOUPA

STOUPA

Legenda mezi českými seriály. Výborné herecké obsazení.
před 5 roky
Destinytte

Destinytte

Jeden z prvních seriálů, co jsem sledovala. S rodiči vždycky Nemocnici a Ženu za pultem... :D)
před 5 roky
marvio

marvio

Nápodobně. Vždy v neděli před obědem to dávali v televizi. A samozřejmě Chalupáře ;-)
před 5 roky
Další články k tématu