10. 9. 2017

S lupou do historie: Joey

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Joey 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: Joey
Žánr: Komedie / Sitcom
Stanice: NBC
Vysílání: 2004–2006
Celkový počet sérií: 2
Premiéra: 8. 9. 2004
Délka pilotu: 26 minut

Kdo?

Tvůrci: Scott Silveri, Shana Goldberg-Meehan
Herci: Matt LeBlanc, Andrea Anders, Paulo Costanzo, Jennifer Coolidge, Drea de Matteo, Miguel A. Núñez Jr.

O čem to je?

Jde o spin-off slavné komedie Friends (Přátelé). Joey se stěhuje do Los Angeles za svou lehce šílenou sestrou. Pokusí se znovu nastartovat svou hereckou kariéru ve městě andělů – v Hollywoodu.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status:první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Na Přátele jsem koukala maratonem před pár lety. Nikdy mi ten seriál nepřirostl k srdci, upřímně jeho slávu nechápu. Nikdy jsem proto neměla potřebu sledovat Joeyho. Tohle je tedy mé první setkání se seriálem. Musím říct, že nic moc. Joey nikdy nebyl moje oblíbená postava z Přátel (ne že bych tam nějakou oblíbenou měla). Ale Joey, Ross a Phoebe jsou prostě otravní, takže když jeden z nich získal vlastní seriál, tak jsem neskákala nadšením.

Upřímně, nepřijde mi, že by Joey byl úctyhodným pokračováním původního seriálu. Postavy nejsou vůbec zábavné ani sympatické, je tu typický rodinný sitcom, násilně nasazená láska, prostě nic, co by nebylo tuctové. Stejně tak vtípky nastokrát ohrané, nezasmála jsem se snad ani jednou.

Na druhou stranu musím říct, že pilot utekl rychle. Jasně, je to jen půlhodinovka, ale i tak, na to, že jsem se koukala v noci, tak jsem neměla potřebu u toho usínat nebo něco podobného, což se cení. Ani tak mi ale nepřijde, že bych tohohle blba a jeho divnou partu měla sledovat dál. Možná si díky tomu nakonec i uvědomím, že Přátelé vlastně mají své kouzlo, ale pokračovat v tom s jedním bez ostatních prostě nemá smysl.

Budu koukat dál? Ne, stačil mi jeden díl.

+ rychle to uteklo
+ sledování nebolí

- Joey, alespoň pro mě
- ostatní postavy zdaleka nedosahují původních Přátel
- celkově vtipy a seriál samotný nedosahují původních Přátel

Moje hodnocení pilotu: 30 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Přátelé skončili, avšak Mattu LeBlancovi se ještě nechtělo. Takže je tu Joey. Přátele jsme tu měli, pokud se nemýlím, hned na začátku této rubriky, někdy v lednu. A jestli si dobře vzpomínám (aneb Drunk_Queen naznačuje, že naprosto chápe Dory z Nema), tak Přátelé mi přišli výborní.

To už se ale o Joeym upřímně říct nedá. Matt LeBlanc je pořád sympaťák, ale seriál prostě minimálně zatím nefunguje. Celé je to takové nějaké vyčpělé, jako by seriál ukazoval, že přesně kvůli tomuhle skončil, aby tak nedopadl. I když zas tak dobře Přátele nakoukané nemám, soudím pouze podle pilotů.

Hlavní problém Joey má ve vedlejších postavách. Jak třeba prostředí není nic moc, tak na tom vlastně vůbec nezávisí, protože Joey je charismatický, vtipný, prostě opravdu dobrý tahoun. Jenže vedlejší postavy jako Joeyho sestra či její syn jsou neskutečně slabé a nesympatické a dojem hodně kazí.

O Joeym se nedá říct, že je to sitcom. Jako přesnější označení mi spíš přijde „komedie“, „milá, roztomilá komedie“, ve které LeBlanc vyniká. Jen měl dostat lepší „parťáky“, protože takhle mi přijde, že lepší by to i měl, kdyby si celou dobu povídal se zdí. Což neříkám, že by nezvládl, já věřím, že Matt by utáhl i to. Sama vím, že prostě „umí“, musím upřímně říct, že v Top Gearu ho uznávám.

Nevím, jestli si na vedlejší postavy má člověk prostě zvyknout nebo jestli přijdou nové, ale doufám v druhou možnost. Joey vypadá na parádní oddychovku a tohle mu příšerně kazí reputaci i potenciál.

+ Joey
+ Matt LeBlanc
+ potenciál roztomilé, milé komedie

- otřesné vedlejší postavy

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Esgalnor

Status:první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Myslím, že snaha navázat na hitové Přátele nudným spin-offem Joeym, dopadla nehorázně unyle a seriál tak zapadl po dvou sériích zcela po právu. Přátelům moc neholduji, ale mezi masově populárními sitcomy jde o nejsnesitel­nějšího zástupce – a Joey je jeho nejslabší postava, vždy na vedlejší koleji. Proto Joeyho vzít a věnovat mu celý seriál dokáže člověka snadno unudit a odradit.

Nezáživná pilotní epizoda se zápletkou, která by se dala odvyprávět za pár minut, je mnohem delší, než by bylo třeba. 27 minut je pro epizodu, v níž je hlavní postavou Joey a nezajímavým dějem, je minimálně o sedm minut delší, než by bylo třeba. Vedlejší postavy jsou divné a rozhodně ne vtipné, herci pak působí trochu škrobeně a jejich dialogy nejsou ani zdaleka tak zábavné, jako v Přátelích (a pardon za to neustálé srovnávání, když ono se to nabízí). Komická složka, esence sitcomu, v tomto případě moc nefunguje a já se ani jednou nezasmál, ani nepousmál.

Abych ale jen nekřivdil, námět je fajn a baví, scéna s kamerami byla vrcholem pilotu a… no, to je asi všechno. Pilot mě nebavil, zoufale nudil a během své téměř půlhodinové stopáže mě nedokázal ani jednou rozesmát, ani zaujmout. Joey je totiž jen těžce průměrný sitcom, který by se, nebýt slavného předchůdce, ani druhé řady nedočkal.

+ námět
+ scéna s kamerami

- nezáživná zápletka
- scénář
- unylí herci
- průměrnost

Moje hodnocení pilotu: 40 %
Seraphine313

Status: kompletně odsledováno
Hodnocení celého seriálu: 60 %

Joey měl být „pouze“ spin-off Friends, ale ve skutečnosti by bez nich fungoval i sám. Postava trouby Joeyho je totiž vážně univerzální – i když ve spin-offu vyhnaná až možná trochu moc do extrému.

Problémem není ani tak scénář, naopak, dialogy jsou napsané dobře a dokonce vtipněji než u Přátel, problémem jsou herci. Matt LeBlanc je dobrý, ale shromáždil kolem sebe herce, co se snaží až moc typizovat a ve svých postavách působí neskutečně lacině. Drea de Matteo je prostě zlá vypočítavá sestra, Paulo Costanzo uťápnutý syn, Andrea Anders tichá krásná sousedka… do toho všeho přichází Joey, aby vyřešil jejich problémy. Vlastně je ten seriál víc soap opera než komedie. Na druhou stranu, tenhle levný mix je vlastně docela zábavný a přesně ho vystihuje termín „oddechový seriál“.

Co se mi ale vyloženě nelíbí, to je účast Jennifer Coolidge. Její role mi už přijde docela přes čáru, možná je to tím, že ji mám spojenou pořád s těmi samými rolemi neukojených padesátnic a bohužel jí tahle role spíš škodí.

Celkově musím hodnotit pilot Joeyho jako povedený spin-off, který ani není potřeba hodnotit v souvislosti s Friends, protože se od nich poměrně hodně vzdaluje. Herci ani příběh vás možná nepřesvědčí, ale vtipné dialogy tohle vyváží.

+ dialogy
+ seriál může fungovat i sám o sobě

- krom Matta LeBlanca nejsou herecké výkony nic moc
- postavy

- to prostředí je tak uměle studiové, až z toho bolí oči

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře11zobraz všech 11 příspěvků
KaTyl

KaTyl

Viděla jsem celý, ačkoliv mě nezaujal. Bylo to docela slabé.
před 6 roky
zip

zip

Neurazil, nezaujal. Prostě oddych. Žádná tragedie. Žádná výhra. Nevidím ale velký rozdíl od přátel a dalších...
před 6 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Není to nic světoborného, kdyby stál sám za sebe, byl by to lepší průměr, ale hrozně mu škodí to spojení...
před 5 roky
Další články k tématu