12. 3. 2017

S lupou do historie: Sons of Anarchy

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Sons Of Anarchy 1×01: Pilot

Medailónek

Název: Sons of Anarchy (Zákon Gangu)
Žánr: Drama / Krimi / Motoristický / Akční
Stanice: FX
Vysílání: 2008–2014
Celkový počet sérií: 7
Premiéra: 3. září 2008

Kdo?

Tvůrci: Kurt Sutter
Herci: Charlie Hunnam, Katey Sagal, Kim Coates, Mark Boone Junior, Tommy Flanagan, Dayton Callie, Theo Rossi, Maggie Siff, Ron Perlman, David Labrava, Ryan Hurst.

O čem to je?

Sons of Anarchy je motocyklový gang, jehož členové jezdí především na upravených strojích značky Harley-Davidson (Dyna Superglide).

Většina členů má svá civilní zaměstnání a snaží se svůj soukromý život skloubit s tím, který přináší členství v podobné organizaci.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

Pajky

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 80 % 

Jestli jsem o nějakém seriálu předtím řekl, že je těžké odmyslet si, jak to dopadne, tak u Sons of Anarchy to platí trojnásob. Pořád mám v živé paměti, co které postavy udělají a jak dopadnou a těžko se to ignoruje. Ale snažil jsem se od toho oprostit :)

Na druhou stranu se mi vrátilo to, co jsem si na tomhle seriálu opravdu zamiloval. A to je práce s hudbou. Už od úvodních vteřin si ji prostě musíte oblíbit a když pak dojde na závěrečnou hudební sekvenci, tak vás musí mít v pasti. Přesně ty konce epizod, kdy se nemluví, ale jen hraje za doprovodu hudby, jsou úžasné.

Co se týče obsazení, tak největší prostor (alespoň v pilotu) dostává trojice Perlman, Hunnam a Sagal a jejich herecké výkony jsou fajnové. I když nemusíte mít rádi jejich postavy. A přesně tenhle problém jsem měl s Gemmou od úplného začátku. Naopak Jaxe si není těžké oblíbit.

Vlastně jsem si nikdy nemyslel, že by se mi mohl líbit seriál v hlavní roli s motorkářským gangem a takovým množstvím násilí a přehnané drsnosti. Ale musím říct, že ač má své mouchy, tak mě pilot nalákal na pokračování ve sledování.

+ hudba
+ obsazení
+ závěrečná hudební sekvence
+ postava Jaxe

- drsnosti je možná až moc
- postava Gemmy

Moje hodnocení pilotu: 70 %
ragelly

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 70 %

Nechci škatulkovat, ale pokud hledáte příklad seriálu pro chlapy, tak SoA je ukázkový exemplář. Dámy, které vyloženě nejsou typ Gemma, se asi moc bavit nebudou. Jakože jo, není to špatné drama, jen cílovka je trošku omezená. Ale řekněme, že na to, jak moc se mi do toho nechtělo, tak jsem nakonec byla příjemně překvapená, jak rychle děj plynul a že mi sledování vlastně vůbec nebylo proti srsti.

Seriál o motorkářském gangu má vše, co správné drama potřebuje. Charismatického hrdinu, který ještě není tolik zkažený jako zbytek party a štítí se zmáčknout spoušť. Je tu dobrá parta přátel, konkurenční gangy, sex, drogy, alkohol, zabíjení, děti, láska, nenávist, skoro to zní jako telenovela z drsného prostředí.

Jax je sympaťák. Neřekla bych, že je zrovna sexy, protože tyhle vytahaný kalhoty a mikiny a cigára a mastné vlasy mě prostě neberou. Ale je fajn a s Tarou mu to sluší. Je jasné, že tu bude milostná zápletka, ale to nevadí, alespoň se trošku ubere toho drsňáctví, protože toho testosteronu, který z obrazovky stříká, je opravdu hodně moc.

O Gemmě se toho po pilotu mnoho říct nedá, to se spíš pak vypovídám v diskuzi u článku, protože tady hodnotíme jen pilot. U většiny seriálů píšeme, jak je pilot v podstatě jen prostředkem k seznámení s postavami. Tady je to naopak, ihned jsme vtaženi do děje, aniž bychom věděli, kdo je kdo a oč jde. Postav je tu opravdu hodně, takže chvilku trvá, než pochytíte vzájemné vztahy. Ale dá se to, na konci budete mít víceméně jasno, i když samozřejmě to chce více epizod, abyste se s postavami pořádně sžili, pilot k tomu nestačí.

Budu koukat dál? Už jsem to jednou komplet viděla, podruhé už to nepotřebuju. Ale dala jsem to celé.

+ kvalitně natočené drama
+ neokoukané téma

- téma je úzce zaměřené
- až moc testosteronu

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Dnes se v našem S lupou do historie zaměříme spíše na pány (dámy, které seriál sledují, snad prominou).

I když… Ano, přesně to, co jsem napsala, asi každý před sledováním čeká. Což se dá vzhledem k těm všem motorkám, gangům, drsňákům, kteří pro výstřel nejdou daleko, jistě odpustit. Ale není to tak, minimálně já se sledováním nijak „uražená“ necítím. A stejně jako to není tak jednoduché s cílovou skupinou, tak jednoduchý není ani příběh. Většinu epizody vidíme boje mezi gangy, které nejdou pro ránu (střelbu, výbuch, vraždu, vypuštění „Turbotarantule“,…) daleko, ale občas seriál ukáže svou druhou stránku, která je plná rodin hrdinů, které ve většině případů s prvním světem nemají nic společného a touží, aby na tom byli stejně i hlavní hrdinové seriálu. Ovšem tak se nestane, takže očekávám, že v průběhu seriálu zemře minimálně polovina hlavních postav. A to i přes ty jejich lidské stránky.

Seriál doplňuje skvěle hodící se hudba a je tu spousta akce (a různě provedených smrtí, výbuchů,…), ale přesto občas divák relativně dlouhou stopáž pocítí. Ubrat několik minut by rozhodně nevadilo. Po většinu doby ale sledování baví, ať už pro akci a motorky, či pro kontrast mezi chladnými zabijáky a muži s rodinou. Život gangu je docela neobvyklým tématem, takže seriál rozhodně nejede podle nějaké zavedené a mimořádně okoukané šablony.

Citlivější duším by sledování nemuselo dělat úplně dobře (přece jen se tu opravdu zabíjí často a bez mrknutí oka), ale jinak se dá seriál doporučit. Ano, seriál občas postupuje trochu pomaleji, ale sledování bývá docela napínavá zábava.

+ napětí a zábavnost
+ prostředí
+ postavy a jejich kontrasty

- občas pomalejší tempo

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Esgalnor

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Sons of Anarchy mě nikdy příliš nelákalo – zaujalo, věděl jsem o tom, ale ne a ne přijít nějaké lákadlo, nějaký prvek, který by mě donutil si pustit aspoň první epizodu. Jo, takže opět díky za S lupou do historie za tohle dovzdělávání.

Zkraje nemůžu říct, že by se mi SoA nelíbilo. Jen… to je něco trochu jiného, než jsem od toho očekával. Protože jsem očekával jenom nepříliš chytrou akční drsnou blbinu. A jo, drsné to je, akci to má. Avšak pilot je chytřejší, než jsem očekával a překvapily mě i prvky klasičtějších dramat. S nadšením kvituji také fakt, že hlavní hrdina není tak černobílý, jak jsem od něj očekával.

Obsazení je našlapané a objevuje se v něm několik slušně velkých jmen. Zatímco Charlie Hunnman je charismatický tahoun, i zbylá většina osazenstva je zajímavá a kvalitní. Bohužel mě nehorázně iritovalo duo Mark Boone Junior a Katey Sagal. Nesedly mi nejen jejich postavy, ale především herci samotní. Zbytek je ale minimálně OK.

Výborná je kamera (těch skvostných záběrů na jedoucí SoA bylo trestuhodně málo), která je dobrá především v akčních scénách. A ačkoliv jich tu je minimum, především ta závěrečná je zvládnuta na jedničku. Zdařilý je i výběr hudby. Co naopak chválit nemůžu jsou scény v nemocnici, které ubíraly seriálu na kouzlu, a ještě ke všemu působily nebezpečně soapkovitě. Jako by se to chystalo být vztahovým dramatem. Lepší Ordinací…

Přesto jsem si pilot užil a doufám, že to, co jsem uvedl výše, se ze seriálu nestane, protože potenciál tam je obrovský. Části, kdy je Sons of Anarchy správně akční a drsný, jsou skvělé, bohužel vztahová dramata tam nezapadají a nehodí se. Naštěstí jich není neúprosné množství a pilot utekl jako příjemná akční oddechovka.

+ hudba
+ kamera
+ postavy
+ akční a drsné scény
+ charismatický hlavní herec

- Mark Boone Junior a Katey Sagal
- části z nemocnice působí jako počátek vztahového dramatu

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře12zobraz všech 12 příspěvků
verunkawrath

verunkawrath

Tento seriál jsem dala celý až na třetí pokus a propadla mu...strašně chybí.
před 7 roky
Adrian "A.C." Conor

Adrian "A.C." Conor

Ďakujem za článok. Všetci ste ho ohodnotili nad 50% tak mu dám šancu. Už som si ho prichystal v PC a...
před 7 roky
Destinytte

Destinytte

Taky! :D
před 7 roky
Další články k tématu