6. 8. 2017

S lupou do historie: That '70s Show

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte That '70s Show 1×01: That '70s Pilot?

Medailónek

Název: That '70s Show
Žánr: Sitcom / Komedie / Retro
Stanice: Fox
Vysílání: 1998–2006
Celkový počet sérií: 8
Premiéra: 23. 8. 1998
Délka pilotu: 22 minut

Kdo?

Tvůrci: Bonnie Turner, Terry Turner, Mark Brazill
Herci: Topher Grace, Mila Kunis, Ashton Kutcher, Danny Masterson, Laura Prepon, Wilmer Valderrama, Debra Jo Rupp, Kurtwood Smith, Tanya Roberts, Don Stark, Lisa Robin Kelly, Tommy Chong, Josh Meyers

O čem to je?

Otevřete pivko (nebo limču) a vraťte se zpět do doby, kdy světu vévodila trvalá a vysoké boty na platformě. Eric, Kelso, Jackie, Hyde, Donna a Fez tvoří skupinku středoškolských přátel, kteří tráví většinu svého volného času nicneděláním ve sklepě Ericova domu. Snaží se přijít na smysl života, co nejvíce se vyhýbat svým rodičům, vyrovnat se s vlastními hormony… mezi tím vším si ale uvědomí jednu věc: všechno se dá zvládnout, když vám s tím pomůžou vaši přátelé.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 90 %

Hanging out, down to street, the same old thing, we did last week… Seriál jsem viděla před několika lety komplet a pravděpodobně se řadí do mých top 3 komedií. Strašně moc jsem se těšila na dnešek, když jsem si díky SLDH mohla znovu pustit pilot. U první scény jsem byla jen napůl naměkko, ale jakmile začala hrát úvodní znělka, totálně jsem vzdala jakoukoliv snahu o objektivitu a poddala jsem se mému milovanému příběhu. Ovšem abych byla férová, musím říct, že pilot má ještě jisté rezervy, resp. ty, kteří seriál neviděli, nezaujme tolik jako např. mě, která ho mám v paměti a leckteré hlášky a scény mi navozují další a další vtipné situace, které se zde později objevily. OK, to jsem napsala do škaredě dlouhého souvětí, snad jste se v něm moc neztratili.

Každopádně tohle je seriál, který doporučuju všemi deseti. Už pilot vám nabídne dobrou představu o tom, jak to bude vypadat. Setkáváme se zde se všemi hlavními představiteli – partičkou středoškoláků, kteří žijí v 70. letech ve Wisconsinu, a taky s jejich rodiči. V centru dění stojí Eric Forman a jeho táta Red a máma Kitty. U nich doma, konkrétně ve sklepě, se Eric schází se svými přáteli Hydem, Kelsem, Donnou, Jackie a výměnným studentem Fezem. A co tak asi od středoškoláků čekáte, jejich cílem je opít se, zkouřit se a prostě žít život naplno.

Odkud jen začít? Myslím, že na tento názor snad ani nemám kapacitu (a určitě se vám nechce číst kilometr dlouhý text). Všechny postavy jsou boží. Jakože všechny. Kolikrát za život narazíte na seriál, kde milujete každého? U mě by se to rozhodně dalo spočítat na prstech jedné ruky, protože jsem dost vybíravá. Ale tady si naopak nedokážu vybrat, koho miluju nejvíc. V pilotu jsou pouze střípky té geniality, která přichází v dalších dílech, ať už jde o Reda, o Feze, Kelsa, Jackiino „Michael!“ (a později „Steven!“)… nevím, asi těsně vyhrává Red obecně, protože jeho hlášky jsou nezapomenutelné. Ale jelikož téměř žádnou v pilotu neměl, tak za tento díl volím Feze, protože ten mě naprosto rozsekal. Měl tu asi jen tři věty, ale všechny byly neskutečně vtipné. Dokonce tak vtipné, že vám ani nevadí ten šílený a hlasitý studiový smích… protože se smějete spolu s ním, a to bez výjimek, skutečně od začátku do konce.

Samozřejmě nejde nezmínit klasické „kolečko“. Už v pilotu se poprvé objevuje jeden z typických opakujících se gagů celého seriálu, kdy kolem stolu postavy sedí, kamera je uprostřed a střídavě přejíždí z jednoho na druhého, když jsou zhulení a vykládají si naprosté voloviny. Přísahám, že jsem tady u diskuze o autě jezdícím na vodu (car running on water → Fez: „Takže je to loď?“ :-D ) neměla daleko a skoro jsem brečela smíchy.

No a v neposlední řadě je tu hudba. Úvodní znělka je jedna ze dvou, kterou jsem nepřeskakovala. Ta písnička je tak chytlavá, že se na ni budete těšit u každého dílu, i když ji za den uslyšíte třeba podvacáté. Stejně jako postavy, i já u ní vždycky jako šílenec házím hlavou, někdy hraju na imaginární basovou kytaru, jindy tluču pěstí do vzduchu, samozřejmě text znám nazpaměť a zpívám si ho s nimi (i když neumím ani kapku zpívat) a na konci řvu Hello Wisconsin!

Hodnotím 90 %, ale jen proto, že vím, že další díly (kromě poslední řady) jsou ještě vyšperkovanější a lepší. Tenhle seriál je jako stvořený pro maraton, zamilujete si ho hned první den a nepustí vás to ani po letech. Věřte mi. Je málo seriálů, které mi utkví v paměti. Tohle je zaručeně jeden z nich.

+ vtipy, gagy, hlášky
+ všechny postavy jsou sympatické
+ jmenovitě musím vyzdvihnout Feze, Reda, Kelsa, Hydea a Jackie
+ ale ani Eric, Donna, Kitty nebo Bob se nenechají zahanbit
+ Hanging out… tedy znělka
+ retro zasazení
+ zhulené kolečko

- mínus se nevztahuje k pilotu, ale musím napsat, že další díly jsou ještě lepší

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

A je to tady. Zase si připadám jako nějaký mimoň, protože jsem opět neviděla něco, co viděli snad všichni. Kromě mě. A víte co je nejhorší? Já tenhle pocit mívám často.

Naštěstí ale tentokrát nenastává ten případ, kdy o seriálu i slyším poprvé. Tenhle seriál si předchází jistá pověst, velká část obsazení je mega slavná (ať už díky seriálu, nebo něčemu jinému. A samozřejmě – bulvár si člověka najde všude, takže asi neexistuje moc lidí, na které nevyskočila hláška, že někdejší hvězdy tohoto seriálu, Mila Kunis a Ashton Kutcher, jsou spolu. Ne že by to člověk vědět chtěl, ale prostě to ví.

Každopádně je jasné, proč se obsazení tohoto seriálu dokázalo proslavit. Seriál se na sebe nebojí upozornit tím, že ke spoustě věcem přistupuje úplně jinak, než jak je ve zvyku. Například z kamery, která vtipně zacházela s aktuální situací, se mi občas až točila hlava. Přitom jsou tyhle změny pohledů a postupu geniální, protože diváka vlastně udržují v napětí, neboť jeden nikdy neví, co bude dál.

I v jiných oblastech je seriál hodně svůj, člověk občas ať neví, co k tomu říct. Přesto (nebo právě proto) so dokáže diváka získat, nejen díky vtipným situacím, promakanému scénáři a opravdu sympatickým postavám.

Ono za dvacet minut se toho člověk moc nedozví , ale i tak je vidět, že každá z postav má své kouzlo, je něčím zajímavá a hlavně je zábavná. Celý seriál se navíc dokáže pozitivním způsobem odlišovat od svých kolegů, což rozhodně nebývá pravidlem.

Ač jsem si před sledováním dělala z ragelly srandu, že už jen kvůli tomu, že jí se seriál líbí, budu dělat vše proto, aby se mně nelíbil, prohrála jsem. Opravdu bych na tohle trhlé šílenství ráda koukala dál. Protože těmhle „užívajícím si“ teenagerům a trapným rodičům se podařilo si mě získat.

+ postavy, scénář, obsazení
+ snad žádná nezajímavá postava
+ netradiční styl

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Esgalnor

Status:viděno několik náhodných epizod v TV
Hodnocení celého seriálu: 50 %

Zlatá sedmdesátá, další z dlouhé řady mnou nepochopených divácky úspěšných sitcomů, co se jejich popularity týče. Nechápu oblíbenost Big Bangu, HIMYM nebo Friends. A Zlatá sedmdesátá? Viděl jsem jen pár epizod v televizi, které mě ale žádným způsobem nepřesvědčily, že by mělo jít o podobnou sitkomovou pecku, jakou je třeba Miranda. Pravdou ale je, že jsem nikdy neviděl pilotní díl. Jak vypadá má situace po něm?

Předně bych rád vypíchnul fakt, kolik známých (v současnosti) tváří se zde objevuje – Ashton Kutcher a Mila Kunis. Nejenže mě to příjemně zaskočilo, ale zároveň i slušně potěšilo, protože všichni z osazenstva mají hereckého talentu na rozdávání – nenajdete tu slabý článek. Naprosto jinou úroveň pak představují herci ztvárňující rodiče hlavního hrdiny, protože ačkoliv mě většina pilotu moc nebavila, jejich slovní přestřelky a výstupy jsou skutečně dokonalé a krásně zábavné.

Co naopak musím říct, že mě lehce zklamalo, tak je scénář. Ten je sice slibný, tvoří zajímavou zápletku, vztahové problémy a vynikající postavy – na úkor toho ale chybí vtipy, Skutečně, vyjma scén s rodiči hlavní postavy, během pilotu jsem se 3× pousmál a ani jednou nezasmál. Smutné, na to, e má jít o komedii.

A úplně mě iritovaly ty psychedelické prostřihy. Byly trapné, zbytečné, a člověk z nich snadno chytne nějaký epileptický záchvat, pokud si nedá pozor. Pravděpodobně půjde o jakýsi strašně moderní prvek v době natáčení, ale mě to štvalo úplně neskutečně. Místo toho, aby byly zábavné, jsou nezáživné a nehorázně otravné. Škoda, protože nápad to nemusel bát špatný, zpracování je ale vskutku hrozivé.

Pilot Zlatých sedmdesátých ve mně nakonec zanechal dojem jako všechny mnou viděné epizody – sice to disponuje slušným scénářem a vynikajícími herci, zbytek je ale těžký podprůměr, což vám nevyplivne nic jiného, než průměrný sitcom, jichž jsou v poslední době mraky. Škoda, potenciál byl vysoký, takhle to není nic jiného, než teen hloupější navázání na úspěch Friends.

+ nadprůměrní herci (matka s otcem ftw!)
+ scénář, který i přes své mouchy nabízí výborné postavy a spoustu osobitosti

- nepriginalita
- absence humoru
- halucinogenní prostřihy

Moje hodnocení pilotu: 50 %
Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře14zobraz všech 14 příspěvků
singularita

singularita

Připsáno. xD
před 6 roky
milosh

milosh

Viděl jsem pár dílů v TV a vůbec to nebylo špatné, docela jsem se i pobavil. Jen tomu chybělo...
před 6 roky
Lollie

Lollie

Ja som sa rozhodla si to konečne pustiť celé od začiatku :D doteraz som max. náhodne videla niekoľko častí...
před 6 roky
Další články k tématu