3. 5. 2017

S lupou do historie: Step by Step

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Step by Step 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: Step by Step (Krok za krokem)
Žánr: Komedie / Rodinný
Stanice: ABC
Vysílání: 1991–1998
Celkový počet sérií: 7
Premiéra: 20. 9. 1991

Kdo?

Tvůrci: William Bickley, Michael Warren
Herci: Patrick Duffy, Suzanne Somers, Brandon Call, Staci Keanan, Christine Lakin, Angela Watson, Christopher Castile, Josh Byrne, Sasha Mitchell, Jason Marsden, Emily Mae Young, Bronson Pinchot, Patrika Darbo, Peggy Rea

O čem to je?

Carol Foster vychovávala své děti, Danu, Karen a Marka, a vedla svůj kadeřnický salon. Něco podobného dělal i Frank Lambert. Ten sice kadeřnický salon neměl, ale také se staral o své děti, Johna Thomase (který je spíš známý jako J.T.), Al a Brendana. Poté ale zasáhl osud (a Velma z cestovky) a téměř-sousedé Carol a Frank vyrazili ve stejnou dobu na dovolenou na Jamajku a zpět se vrátili jako manželský pár… Původní plán nechat si po návratu manželství alespoň chvíli pro sebe, aby měly děti možnost si zvyknout, úplně nevyšel, a tak si děti Fosterovy i Lambertovy musejí vyrovnat s tím, že je z nich nyní oficiálně jedna rodina, která k jejich nelibosti žije v jednom domě. Sňatek rodičů ovšem neznamená, že se mezi dětmi nerozpoutá nefalšovaná válka.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Upřímně musím říct, že to nebylo tak hrozné, jak jsem si myslela. Obecně nemám žádnou potřebu vidět tady ty devadesátkové sitcomy, co neustále běžely v televizi. Vždycky jsem se jim úspěšně vyhýbala a už podle fotek jsem si k nim vytvořila jistou averzi, takže kdykoliv jsem na ně při přepínání programů narazila, ihned jsem šla jinam. Pilot sice nebyl světoborný, ale ani mi netrhal oči.

Je to docela klasika, trošku mi to připomnělo Dharmu a Grega, kteří se taky vzali hned po seznámení. Tady jsou do mixu zapojené ještě dětí, hoooodně dětí. Vzniká z toho uječený slepičinec, kde je víc chaosu než pořádku. Hádám, že to má být hlavní zdroj vtipů, neshody mezi novými sourozenci a kontrast mezi dvěma různými životními styly. Jakože zase tak vtipné mi to nepřišlo, ale pilot utekl rychle, zápletka odsýpala a navíc to mělo příjemnou znělku, takže si nestěžuju.

Postavy jsou po prvním díle spíše nesympatické, a to právě kvůli těm neustálým hádkám. Matka je strašně škaredá, nikdy jsem nepochopila, jak mohla ta herečka získat hlavní roli a ten seriál se mohl stát tak úspěšným. Děti mi v hlavě moc neutkvěly, ale určitě by bylo fajn sledovat, jak rostou před očima v průběhu let, to mám na vícesezónních rodinných komediích nejraději. Každopádně v pilotu opravdu o moc nevyrostly, takže to je jen taková poznámka pod čarou :-)

Budu koukat dál? Ne, pilot stačil. I když dobře plynul, nezměnil můj názor na tento seriál. Vidět ho nepotřebuju.

+ rychlý spád
+ znělka

- neustálé hádky a přeřvávání
- prostě pořád jen rozruch

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Drunk_Queen

Status: viděno komplet… několikrát
Hodnocení celého seriálu: 90 %

Tak tomu říkám nostalgie. Na tohle jsem se s rodiči dívala snad už v dobách, kdy jsem ještě ani nebyla schopna ovládat ovladač od televize, takže to své: „Proboha,“ pokládám za zázrak a divím se, že jsem se nerozbrečela.

Ovšem to neznamená, že se mé sledování obešlo bez slz. Možná je to tím, že starší komedie už máme značně „vyfiltrované“, takže vídáme jen ty nejlepší z nejlepších, ale tady se mi opravdu podařilo se rozbrečet smíchy.

Přitom vlastně o nic nejde, ale i tak se toho podařilo jak z postav, tak i z obsahu epizody „vytřískat“ opravdu hodně. A to bez toho, aby cokoliv působilo nějak moc přehnaně, či až trapně.

Takže máme spoustu kuriózních, přesto uvěřitelných postaviček, spoustu komedie a samozřejmě nějaké ty dojemné chvilky, které naznačují, že i když to teď vypadá spíš na texaský masakr motorovou pilou, šťastná rodinka samozřejmě jednou bude, a bez kterých by to samozřejmě nebylo ono.

Už v tuhle dobu si samozřejmě postavy dokážou diváka získat, takže vyloudí nějaký ten úsměv na tváři, škoda je ale v těchto chvílích hudebního doprovodu, který je až moc výrazný a už se zdá jako přílišné cukrkandlové tlačení na pilu.

Co jiného ale Step by Step vytknout? Pilot samozřejmě utíká velmi rychle (ehm, jde to u dvacetiminutovky jinak?), ale hlavně – celé je to vtipné, milé a prostě tak zvláštně kouzelné. Takže pokud rodinnou komedii, tak nějak takto, prosím.

+ znělka
+ dokáže až rozesmát smíchy
+ konfrontace dětí

+ postavy

- ještě trochu nejisté

Moje hodnocení pilotu: 90 %
aisym

Status: viděno několik náhodných epizod v televizi
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Starý dobrý Krok za krokem. Myslím, že pilotní díl jsem viděla už několikrát (při snaze zkouknout celý seriál) a stejně mě stále baví.

Přijde si super, že je na začátku krátké představení jednotlivých rodin a příběh se pomalu rozvíjí a dozvídáme se podrobnosti. Divák má šanci se alespoň trochu zorientovat v jednotlivých postavách, a ne jak většina dnešních seriálů, kdy je divák vtržen do děje od první minuty (i když to má taky své plusy). Jelikož jsem viděla několik dílů v televizi tak pro mě postavy nejsou neznámé a ani příběh, ale o to víc jsem si myslím sledování užila.

Asi jsem to jen já a to, že je to seriál, na kterém jsem vyrůstala, ale i když je těch vtipů občas až moc a vlastně většina z nich není zas tak vtipná, tak jsem se smála. Celkem dost. Děti téměř každý představují nějaký stereotyp, jsou naprosto rozdílní, což se časem můžu zprotivit, ale v prvním díle to funguje skvěle, jejich začátky soužití Každý z nich je osobnost a jejich hlášky jsou super.

Prostě milý, vtipný a celkově dost bláznivý komediální seriál z 90. let. Akorát mi tam chyběl Cody, i když je mi jasný, že to už by bylo moc na první díl.

+ hlášky dětí
+ rodina Lambertových
+ Dana

- Carolina máma byla trochu navíc
- „roztěkaní“ rodiče

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Esgalnor

Status: viděno několik náhodných epizod v TV
Hodnocení celého seriálu: 70 %

Ten nával nostalgie při tom úvodním záběru na horskou dráhu… no, nečekal jsem, že to ve mně vyvolá takový dojmy. Krok za krokem jsem tedy nikdy moc nesledoval, ale jako mladší jsem se občas kouknul a, jo, ta úvodní znělka je ikonická.

Pak tedy musím říct, že po znělce to už tak valné není. Místy to je docela vtipné, ale většina vtipů je už ohraná a až moc na sílu našroubovaná, plus si připočtěte nějaké morální poselství, což je věc, kvůli které nesnesu ani pohled na Full House. V pilotu Step by Step to aspoň lehce hraje na citlivou notu, a fakt že to dokáže vyvolat nějaké jiné emoce, než smích, je vlastně dost potěšující a překvapivý. Jinak jde ale o stejně otravný element, jako ve všech těchto osmdesátkových – devadesátkových sitkomech.

Herci tu nemají moc co hrát, Patrick Duffy tu sympaticky blbne, Suzanne Somers se snaží až moc a dětí je tolik, že se nestihnou ani projevit. Žádné vyčnívající výkony ale nečekejte, postavy jsou navíc klišé a některé scény jsou až neúnosné natahované.

Líbilo se mi ale rychlé uvedení do děje, bez zbytečného okecávání a natahování, plus ještě velmi rychlé tempo, kdy nebyl čas na nudu, ale zároveň to nepůsobilo příliš urychleně. Navíc, tohle je ideální prototyp guilty pleasure a člověku se to prostě líbí, i když kvality jsou nevalné. Pod 50 prostě jít nemůžu.

+ rychlé tempo
+ skvěle poslouží jako guilty pleasure
+ pár vydařených momentů

- morální poučení
- postavy a herci
- recyklované vtipy

Moje hodnocení pilotu: 50 %
Další díly seriálu
Copak asi dělají tyto tlačítka? 
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Jako malá přešla od Krtečka a Jen počkej, zajíci! rovnou ke kriminálkám a Červenému trpaslíkovi. Zanechalo to jisté následky.
Poslední komentáře26zobraz všech 26 příspěvků
Alias

Alias

Tak to skôr ako v každej časti vytvoria na záver rodinu, ako morálne ponaučenie. Ale žiadny vývoj....
před 7 roky
Kolombo

Kolombo

Pro mě právě Dana byla největší tahák po odchodu Codyho.
před 6 roky
Koldik

Koldik

Za mna mozem povedat, ze velmi dobry serial...
před 6 roky
Další články k tématu