12. 2. 2020

S lupou do historie: Person of Interest

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Person of Interest (Lovci zločinců) 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název Person of Interest (Lovci zločinců)
Žánr Drama, Krimi
Stanice CBS
Vysílání 2011–2016
Počet sérií 5
Premiéra 22. 9. 2011
Délka pilotu 42 minut

O čem to je?

Miliardář a počítačový génius Harold Finch v reakci na události z 11. září 2001 vytvoří pro vládu Stroj, jehož úkolem je předvídat na základě dostupných dat zločin dříve, než k němu dojde. Vláda jej však nevyužívá naplno, a tak se rozhodne vzít věci do vlastních rukou. Partnerem se mu stává bývalý agent CIA John Reese a společně v utajení pomáhají lidem ve snaze zabránit zločinu, než k němu dojde. Brzy si dvojice všímne také policie, pro kterou jsou oba zúčastnění mrtví.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděno několik epizod
Hodnocení celého seriálu: –

Pilot tohoto seriálu mě moc potěšil, protože seriál znám, čas od času sleduju (zjistil jsem, že neodškrtávám epizody, ups) a vidět, jak všechno začalo, to stálo za to. Sice to bylo trošku zvláštní sledovat to takto v podstatě zpětně, ale vždyť na to vlastně některé seriál sází, že dělají epizodu z minulosti, takže proč by to nešlo.

Zajímavý je příběh bývalého vládního agenta, který je plný tajemství, ale ještě víc jich má Harold Finch, který je tím ještě zajímavější, protože o něm v pilotu není nic moc řečeno a prozrazeno, což je super, protože to lidi naláká na postupné odhalování.

Z obsazení jsem nadšený snad od prvního okamžiku, kdy jsem seriál viděl, herci skvěle sedí k postavám, super fungují mezi sebou, mají viditelný vývoj už během pilotu, takže jo. Někteří tu ještě nedostali moc prostoru, takže můžu říct, že ještě je trochu na co se těšit.

Příběh naprosto chytne, výborný nápad, žádná otřepaná kriminálka, která vykrádá konkurenční seriály, ale svěží nápad s nádechem naděje pro obyčejné lidi. Sice je tu ten motiv samozvaných ochránců, ze kterého je naprosto patrné, proč dvojka leží policii v žaludku, ale tak zase musí to být zajímavé.

Celkově za mě jedna z nejzajímavějších kriminálek, které jsem měl šanci vidět. Zajímavý příběh, příjemné postavy a obsazení, až děsivá grafika (co se zásahu do života týče) a super plakáty, tam jsem měl fakt problém rozhodnout se, který vybrat, nakonec jsem to zúžil na dva. Pilot má v podstatě všechno, co bych o takového seriálu čekal, a i něco navíc. Ke všemu tu není hned na první pohled patrná dvojice on a ona, na čem se snaží spousta seriálů stavět, což je zase spojené s příběhem, no. Rozhodně mě to navnadilo nezůstat u občasného sledování náhodných epizod, ale vrhnout se na celou pětici sérií.

  • nápad
  • záhady
  • ústřední dvojice
  • zásah do života
  • k 100 % tomu chyběla taková ta třešnička
90 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 90 %

Ach ta nostalgie. Už je to nějaký pátek, co jsem seriál dokoukala do konce, takže vidět zpátky první díl se všemi postavami naživu (byť pár důležitých ještě chybí) je pořádné zabrnkání na nostalgickou strunu. A věřte mi, že já jsem zatraceně sentimentální a nostalgický člověk s láskou vzpomínající na věci minulé. Akorát se budu muset držet, abych zůstala striktně u pilotu a případným novým divákům nevyspoilerovala věci příští.

Myslím, že základní poučka z prvních pár minut zní jasně.. Nikdy neotravujte bezdomovce v MHD :D. Nikdy nevíte, co má takový člověk za sebou a jak nepříjemně vás může překvapit. A hned vzápětí bych mohla dodat Nikdy za žádnou cenu nic nepijte nebo na policejní stanici. Dneska vytáhnou otisky i DNA ze všeho. Jinak.. V pilotu jsou představeny všechny důležité postavy v seriálu. Máme tu záhadného muže jménem John, který svou minulost dobrovolně utápí v alkoholu. Je tu Finch. Záhadný milionář, který tvrdí, že postavil stroj, který dokáže předvídat budoucnost. A pak jsou tu dva policisté tak říkajíc na opačné straně barikády. Detektiva Carterovou, která se snaží každý případ vyřešit a dostat do vězení ty správné pachatele, a strážníka Fusca, který naopak patří mezi ty zkorumpované a řeší jenom to, co se hodí jemu a jeho nadřízeným (protože v tom nikdy nejede jenom jeden policajt, že ano). Btw, musím říct, že se mi dost líbilo, jak John Fusca obehrál. A samozřejmě nemůžu zapomenout ani na onen záhadný Stroj, od kterého Finch získává všechny svoje informace o lidech, na které je potřeba se zaměřit (i když moc nápomocný není, když vyplivne jenom číslo sociálního zabezpečení a nic dalšího k tomu).

Suma sumárum je pilot hodně představovací. Představuje nejen postavy, ale i koncept celého seriálu jako takového. Podle pilotu to vypadá na klasickou detektivku ve stylu Case of the week, kdy každý díl dostanou John s Finchem jedno číslo a bude to honička s časem zjistit, jak mají tomu danému člověku pomoct a jestli je to oběť, nebo pachatel. Já osobně mám přesně tenhle typ seriálů moc ráda, takže i kdybych nevěděla, co se bude dít dál, rozhodně si další díl pustím. Popravdě mě docela překvapilo, kolik věcí z pilotu jsem už stihla zapomenout. Díky sledování pilotu jsem dostala chuť udělat si opakovací maraton celého PoI. Což nemůžu, jinak ten watchlist zaboha nikdy nevyčistím :D.

  • zajímavé postavy
  • dobré nastínění věcí příštích
  • ve své době (alespoň za mě) celkem neokoukaná hlavní zápletka a styl, jakým se hlavní dvojice dostává k případům
  • mně osobně se líbí, že se o hlavních postavách nedozvíme všechno hned, nevíme jakou mají motivaci k tomu, co dělají (vyjma Finche, ale ani u něj to není všechno)
  • Massive Attack a song Angel
  • zdánlivě Case of the week, pro někoho to může být mínus, protože tenhle typ kriminálek nemá rád, pro mě je to naopak plus.
  • nic pro paranoidní osoby
90 %
Mé hodnocení
andromache

Status: viděno pár scén v TV
Hodnocení celého seriálu: –

Samotný seriál znám jak z televize, tak i tady ze SerialZone, kde ho má hodně lidí velmi rádo, nikdy jsem se však neodhodlal do seriálu ponořit z časových důvodů, a taky z jednoho dalšího důvodu, který zmíním níže.

Pilot i přes svou delší stopáž utekl docela rychle a musím říct, že hlavně začátek mě velmi bavil a zábavnost nešla moc dolů. Johnovy bojové dovednosti mi dopřály docela slušnou akční podívanou. Jediné, co mi na pilotu jako takovém asi vadilo, byl, tedy alespoň pro mě, onen zvrat, který jsem očekával už od začátku.

Velice mě zaskočilo, že mi zde až tak nevadil Michael Emerson, nemám ho totiž zrovna v lásce, možná je to tím, že ho znám spíše ze záporných rolí. Zato Jamese Caviezela mám docela rád, sice jsem toho s ním moc neviděl, ale Frekvence je jeden z mých nejoblíbenějších filmů a na rozdíl od Emersona vypadá James jako sympaťák.

Musím říct, že i přes moji dlouhodobou rezistivitu vůči tomuto seriálu jsem docela nadšený a pokusím se pro tento kousek najít v budoucnu nějaké místo ve svém velmi nabitém rozvrhu.

  • James Caviezel
  • akce
  • Michael Emerson
  • očividný zvrat
80 %
Mé hodnocení
Micuda98
Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře44zobraz všech 44 příspěvků
megawir

megawir

Já udělal rewatch natvrdo jen dvakrát, jednou v případě Narcos, druhým byl pak Sense8 :) Jinak teda...
před 4 roky
Chuck_Norris

Chuck_Norris

Jedu to znova od prosince, času je málo, proto tak dlouho. Ale prostě i podruhé mě to utvrdilo, že je...
před 4 roky
misiacik0308

misiacik0308

Pre mňa jedena z top srdcoviek. Dal som si už aj rewatch a všetky postavy sú tak geniálne, že vidieť...
před 4 roky
Další články k tématu